Melyik jobb befektetés?
2008. okt. 5.

<p>Mekk mester esete! Mely ez esetben egyenesen megfelel nekem, egy jelen helyzetet elemezve!</p>

Melyik jobb befektetés?

Mekk mester esete! Mely ez esetben egyenesen megfelel nekem, egy jelen helyzetet elemezve! . „A cél az, hogy az évtized végéig a megyei intézmények a városhoz kerüljenek vissza, hiszen (jóllehet a középfokú oktatási in- tézmények fenntartása szintén nem kötelezõ önkormányzati feladat) igazi gazdái mi tudunk lenni saját gyermekeink iskoláinak. Ezzel egyben tovább erõsödne Esztergom regionális központi funkciója is”.(idézet a Gy. P.-ból.)

Helyes és támogatásra méltó ígéret. Ennek az ígéretnek a szellemében nézzük, milyen fejlesztéseket támogat elsősorban a város Fideszes vezetése.

Számomra, mint laikus polgár számára az olvasható ki az önkormányzat döntéseiből, hogy az „igazi gazdává válást” nem akarják megvalósítani, de legalább is halogatják, már hosszú évek óta! Épült egy iskola és folyamatosan épülget egy leendő iskolacentrum, ami az önkormányzat szerint eddig 2 milliárdba került! Viszont nincs végleges helye az egyik esztergomi gimnáziumnak, amelyet a város azzal a jelszóval vett át a megyétől, mint olvashattuk, hogy Esztergom városa jobb gazdája lesz! Az Esztergom-kertvárosi iskola is várja a végleges helyét! A Dobó Gimnázium és a József Attila Általános Iskola felújítása is időszerű lenne,(De nem télen, mint a zeneiskola esetében.) és még lehetne sorolni. Természetesen tudom mind ez pénzbe kerül, de a polgármester szerint Esztergom még soha ilyen jó helyzetben nem volt lehetőségeit tekintve. Innen nézve érthetetlen számomra például, hogy miért kell anyagi okokra hivatkozva, csak egy iskolában finanszírozni, a többiben pedig megszüntetni, a „nyelvi évfolyamot” amely segítené a diákok idegen nyelvi ismereteik fejlesztését?

Esztergom városa épített egy élményfürdőt, nem sajnálva rá, 4-5 vagy kitudja mennyi milliárdot! Ezért a rendkívül gyorsan (a polgármester szerint már az átadás pillanatában) megtérülő, sőt már a második évben nyereséges befektetésért a nagypénzű vállalkozások hada versenyzett volna! Ezután pedig az ilyen nagyon gyorsan és azonnal tisztes hasznot hozó vállalkozás valószínű igen sok helyi adót fizetne az önkormányzat kasszájába! Ha pedig az az elképzelhetetlen eset fordulna elő, hogy az élményfürdő üzemeltetése mégsem lenne gazdaságos, a hátrányok a nagypénzű befektetőt sújtanák! Azt a nehány milliárdocskát, ami így megmaradt, a Gy. P. szerint az oktatás fejlesztésére fordíthatta volna a város! Nem tette!

Nem világos számomra, hogy miért kell egy városnak pénzt költeni olyan beruházásokra, mint a szállodaépítés, vagy a mélygarázs! Gondolom a sok sok pénzzel rendelkező befektetők egymást túl licitálva próbálnak egy ilyen gyorsan és biztosan megtérülő vállalkozásokat megvalósítani! Adóbevételek ez esetben is lennének, és ha mégsem sikerülne a dolog, sem, a szállodákat sem a különböző fürdőket, mélygarázsokat nem lehet csak úgy elvinni innen, tehát a város „vagyona gyarapodna”!

Az így felszabadult összegeket valódi önkormányzati feladatok elvégzésére, köztük az oktatás fejlesztésére lehetne fordítani!

Miután a város, ennek következtében, az összes elvárható feladatát ellátta és ellátja, például, minden iskola a lehető legjobb és legmagasabb színvonalon működik, a polgárok hivatali ügyeit gyorsan és pontosan az elvárhatóságnak megfelelően intézik, és még így is marad fölös pénze, akkor, de csak is akkor, kockáztassa a lakosság és a vállalkozások által befizetett adóforintokat! Ámbár amint az Eszköz KFT működtetéséből is látszik nem sok értelme van annak, ha a város olyan vállalkozásokat hoz létre mely nem, vagy nem jól teljesíti a feladatát! Ráadásul veszteséges is! Szerintem a suszter maradjon a kaptafánál! Az is igaz azonban, jó, hogyha a „suszter” megtanulta és ért is ahhoz, amit csinál, nem pedig csak úgy, mint a régi bábfilmben Mekk mester!