Körmenet a Holcim cementgyár ellen

Körmenet a Holcim cementgyár ellen

2008. 09. 25. 9:55

Civil szervezetek és helyi lakosok körmenetet szerveznek a tervezett nyergesújfalui Holcim cementgyár ellen. A menet a táti temetőből indul, első körben érinti a tervezett gyár színhelyét, ahol a helyi lakosokat jelképesen feláldozzák a cementgyárért, majd a menet továbbindul a nyergesi önkormányzathoz, ahol egy peticiót adnak át.

Mint ismeretes, a környezetvédelmi szakhatóságok kiadták a cementgyár környezetvédelmi engedélyét. A civil szervezetek és önkormányzatok bírósághoz fordultak az ügyben, és kérték a bíróságtól a szakhatóságok határozatának felfüggesztését, mert a cég számára így lehetőség van az építési engedélyek megszerzésére és az építkezés elindítására. A felfüggesztés kérésének legfőbb oka, hogy a jogi eljárás közben „kint a terepen” ne történhessenek visszafordíthatatlan változások. A keresetet benyújtó szervezeteknek minden esélyük megvolt arra, hogy a felfüggesztés iránti kérelmük pozitív válaszra talál, ugyanis a jelenlegihez hasonló horderejű ügyekben a vitatott határozat végrehajtásának a bírósági tárgyalás idejére való felfüggesztése része a joggyakorlatnak, éppen az esetleges következmények rendkívüli súlya miatt.

Ami ezután történt, azt a jogállam végső megcsúfolásának tekintjük. A független magyar bíróság néhány nappal a keretlevelek benyújtása után határozatban közli, hogy a felfüggesztés iránti kérelmet elutasítja, mert a Holcim bizonyította igazát. Mindez úgy történt, hogy például az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a szakma csúcsát jelentő intézmény a civilek álláspontját igazolta. Ezt a bíróság és a szakhatóságok is figyelmen kívül hagyták. Kérdezzük: mikor bizonyította a Holcim az igazát, amikor még el sem kezdődött a bírósági tárgyalás?! Hát itt tart 2008 Magyarországa?

Ez ellen tiltakozásul a táti civilek és a hozzájuk csatlakozó környékbeliek megszervezik tiltakozó akciójukat. A menet 2008. szeptember 27-én indul 9 órakor a táti temetőtől. 10 órakor ér a tervezett gyár helyszínére, ahol sor kerül a jelképes áldozatra, majd beszédek hangzanak el, amelyek ismertetik a jelenlegi helyzetet és a vitatott kérdéseket. Majd a menet továbbindul Nyergesújfalura, ahol petíciót nyújt át az építési engedély ügyében.

Az eseményre szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is. Bővebb információ a csatolt file-ban, ahol részletesebben olvashat az eddigi történésekről és a bírósági döntés körüli furcsaságokról.

Törölt felhasználó #43

2008. 10. 06. 17:04

Bejó barátom .00-42-től már csak a pornócsatorna megy.Bár a két dolog szinte ugyanaz.

Törölt felhasználó #43

2008. 10. 04. 17:38

Továbbra sem értem Meggyes hozzáállását a jelenlegi helyzethez. Ő volt az a harcos környezetvédő, aki egy elég kicsavart kérdéssel népszavazást kezdeményezett 2006-ban, amely eredménye elutasította a Holcim beruházását.

A Meggyes elleni tűzeseteknél burkoltan a Holcim is gyanúba lett keverve, talán van aki még emlékszik a Mokkában látott interjúra (00:42-től kéretik figyelni annak, aki nem emlékezne).

Ezekért a vádakért a Holcim akár feljelentést is tehetett volna, de nem tett.

Jelenleg ott tartunk, hogy azt a telket amellyel Esztergom városa megakadályozhatta volna a beruházást, nagy gyorsasággal elcseréltük egy olyan üdülőre, amely egy év múlva ingyen is a birtokunkba kerülhetett volna.

A beruházás pedig megkapta az építési engedélyt. Meggyes pedig hallgat.

Miért?

2008. 10. 04. 7:52

Kérdezem, mit gondol a Nagyérdemű, mennyien vettek részt a "körmenetben"? Tízen-huszan-százan netán 50.000 -en?

Eredeti méret

2008. 10. 02. 18:30

2008. 10. 02. 7:29

Köszönöm, hogy korrekten, a kívülállók számára érthetően összefoglalta az ellenzők fő érveit!

de talán érthető.

Igen így érthető!

2008. 10. 01. 8:52

Megpróbálom nagyon röviden leírni miért mondunk nemet a gyárra. A rövidés miatt a leírás nem lesz teljes körű, megértésüket kérem.

1.A gyár légszennyező anyag kibocsátása. 177 tonna szálló por, 1276 tonna nitrogén-oxid 510 tonna kén-dioxid potenciálisan. Ez több, mint a térség összes ipari kibocsátása, vagy egy másik példa, több mint az Esztergomtól Nyergesig terjedő, Dorogot érintő térség autói által egy évben kibocsátott szennyezőanyag. E mellett számolnunk kell nehézfémekkel (Higany, kadmium, stb.) és dioxinokkal és furánokkal)

2. Az érintett terület nagysága. Mivel a gyárhoz tartozó kémény igen magas, ezért a szennyezőanyagok igen nagy távolságra jutnak el. A hatáterület egy jogi kategória, de jobb híjján kénytelen vagyok erre hivatkozni. A Holcim szerint a hatásterület kb 1200 méter. A debreceni Felügyelőség levegővédelmi osztályvezetője által készített szakvélemény szerint 27 km. A OMSZ magyar szabvány szerint készített szakvéleménye szerint 4,7 km. Az OMSZ amerikai fejlettebb modelt felhasználó számítása szerint 22 km.

3. A gyár az eredeti tervek szerint 75 ezer tonna hulladékot égetne, ez jelenleg is így van. A veszélyes hulladék égetésétől állt el: " a jelenelgi körülmények között" ( a dorogi égető kapacitása 35 ezer tonna). A cementgyárakat alapvetően nem hulladékégetésre tervezték, legalábbis vitatott mennyire tudnak megfelelni ennek. A hulladékégetés ( mert pl gumihulladékokat is égetnek) növeli a toxikus nehézfémkibocsátást.

4. A gyár a tát-nyergesújfalui vízbázisok hidrogeológiai védőidomán épülnének. Ez eléggé nagy kockázatot jelent ( a dorogi égető nem feküdt a védőidomon, csak a patak közvetítésével jutott el a szennyezés)

5. A cementgyár által kibocsátott szennyezőanyagok mind károsak az emberi egészségre. Egy részük karcinogén, terratogén. A vita azon van, hogy abban a koncentrációban, amiben higul, káros-e? Sajnos a szennyezőanyagok egy része olyan tulajdonságokkal bír, hogy egészségügyi szempontból nin biztonságosnak tekinthető határértéke, azaz már a legkisebb koncentrációban is káros hatású ( pl. szálló por, dioxinok, nehézfémek). A külföldi orvostudományi szaklapok több ízben is beszámoltak arról, hogy a cementgyárak és hulladékégetők környékén a legúti/daganatos megbetegedések, születési rendellenességek gyakoribbá válnak.

6. A gyár illetve a szállítószalag helyszíne ökológiai folyosó, Natura 2000-es terület, amit csak kiemelt közérdek esetén szabad károsítani. A k. rendelet nevesíti a kiemelt közérdeket a ce,mentgyár nem tartozik ezek közé

7. A gyár napi 500-as teherforgalmat bocsátana a közutakra

8. egyéb érvek (tájképi hatás, ingatlanok, erdők kivágása, bányaterület bővítés, stb. , stb., stb.

A sort lehetne folytani, kibontani, de talán érthető.

2008. 09. 30. 7:21

Tisztelt Ozseb

Szerintem, pont az interneten rontódnak el az emberi kapcsolatok. Itt válna személytelenné a dolgok. Legyen ásványvíz. Üdv

2008. 09. 29. 22:07

Kedves Barátom!Ugyan a kérdésed nem egyezík az Ínternet Etíkaí kodexével nem térek Elöled kí.Ahogy mozgásképes leszek jelentkezem Nálad!Arra kérlek hígadt tárgyyílagos légy. A kávé helyett csak ásványvízet kérek mert a kávét Europában pörkölík és az szennyezí a levegöt /bocs csak vícceltem/

2008. 09. 29. 12:38

Kedves Barátom! Nagyon örülök, hogy felvázoltad az általad hitt nem is távoli jövőt. valószínűsítem, belenéztél az üveggömbödbe és tisztán kirajzolódott minden. Csakhogy nekem nincs üveggömböm, én nem tudok másra alapozni csak a tényekre. A tények pedig azok, hogy vagy 10-15 éve idetelepült egy autógyár, talán nagyobb tőkével és befolyással mint a szóban forgó cementgyár. Annyira már nem vagyok fiatal, hogy ne emlékeznék arra, hogy az említett autógyár környékre településével is megindultak hasonló elképzelések... Szó volt a 10-es út felújításáról, autópályáról, a vasútvonalak modernizálásáról, talán még hajókikötőről is. Ebből máig mi valósult meg? Hol vannak azok a gőzerővel beinduló infrastruktúrális beruházások, amiket te egy ekkora gyár hozadékaként említesz? Tisztelettel kérem a tényeket, mert meggyőzhető vagyok, de a mézesmadzagot nem szeretem.

2008. 09. 29. 11:52

Ő is hülye mint Én?

Kérem előző irományomból idézze vissza azt a mondatot, amellyel utalást tettem volna bárki elmeállapotára vonatkozóan! Ha a bejegyzésem mondatainak bármely szavát így tudta értelmezni és igaz az amit valaki említett, azaz, hogy politikai pályára készül, akkor szerintem ne tegye! :))

Vagy elfogadható lenne a 40-50-60%-is? (...) Ez mikor is térül meg az országnak? 300 év?

Ez most valami licit verseny vagy normális vita, beszélgetés? Ha licit akkor mondok 645 évet és én nyertem!

egy külföldi cég elhordja a hegyeinket? Neki semmi sem drága, mert nem a Svájci hegyek tűnnek el.

Ez a globalizáció. Csinál ilyet néhány ország, néhány cége, köztük svájci, de még magyar cégek is. Nézze csak, hogy a Mol merre kutatja, termeli az olajat : www.origo.hu Ha ezek az országok azt mondanák, hogy már pedig az ásványkincsünket az országból sehova, akkor valóban visszatérhetnénk a lovaskocsihoz és az áram nélküliséghez.

Végezetül egy kérdés : ha Lábatlanon valósulna meg a beruházás, környezetvédelmi, porszennyezési, légúti megbetegedések tekintetében mennyivel volna veszélytelenebb?

2008. 09. 29. 11:47

Tisztelt Ozseb

Ezeket az érveket én már hallottam. Legutóbb a megyei közgyűlésen, ahol is a Holcim részéről azt mondta Dr Dobos Imre a Holcim képviselője, hogy megnyugtat mindenit, hogy mindaddig amíg a felsorolt beruházások nincsenek készen, addig nem kezdenek bele a gyár építésébe. ( ki lehet kérni a megyei közgyűlésen elhangzottakat ) Egyenlőre semmi jelét sem látom annak, hogy az említet infrastrukturális beruházások megkezdődtek volna. Persze lehet, hogy csak én járok becsukott szemmel. De még mindig nem kaptam választ a kérdésemre!!! ( Onix ) És még egy egyszerű gondolatot feltennék. Nem lehet-e, hogy egy kapucsínó mellett egy beszélgetést megejtsünk. Talán nem lenne ennyire személytelen és egy kicsit több részletességgel érvelhetnénk. Természetesen a számlát én álom. Tisztelettel

2008. 09. 29. 11:43

Érteni vélem a támogatók indokait. Ezek: munkahelyteremtés, gazdasági fejlődés, és a haladás egy technokrata megközelítése.

A gyárat ellenzők erre részben megválaszolnak (lásd a több száz oldalnyi vélemény, fellebbezés, stb.), részben azt mondják, hogy a nyereség lényegesen kisebb mint a veszteség. Azt hogy a támogatók ezt el tudják e fogadni az egy más kérdés, nyilvánvalóan ezen lehet vitatkozni.

Amivel sosem találkoztam az a cementgyárat ellenzők érveire ( egészségügy, környezet, stb.) adott érdemi válasz. Igazából ez a Holcimnak sem sikerült soha. Várom a érdemi válaszokat.

2008. 09. 29. 11:25

Kedves Barátom!Azt mondod rövídtávu saját erdekek vezérelnek.Nos felvázolom Neked a nem ís távolí jövöt: megépul a gyár/mert felépül abban bíztos lehetsz/ és egyszerre csak szük lesz az ínfrastruktura.Gözerövel beíndul a tátí autopályahíd építés /rengeteg kístérségí váll.munkához jut/ folytaásul az utépítés Zsámbék-Bícske_Szfehérvár nyomvonalon csatlakozva M-6, M-1, M-7,le a Balaton felé/45 perc!/kitárul a vílág a gyerekeíd elött ís. Egyszercsak azt fogod észrevenní hogy felértekelödött ujbol az íngatlanod ,mert jol prosperálo gazdaságí környezet jött létre.Most azért mennek le az árak/nem környezetvédelmí probémák míatt/mert tí terjesztítek ,gerjesztítek ezt a hangulatot!A történelem már míllíoszor bebízonyította ,hogy a konzervatízmus a haladás kerékkötöje.Hát legalább Te ne legyél az Üdvözöllek sok szeretettel

2008. 09. 29. 11:04

Nem az a baj, hogy vélemények és ellenvélemények vannak. Ez egy természetes emberi reakció. De azért szerintem egy kicsit vegyük végig még egyszer ezt az egészet. Talán kezdjük avval a hozzászólással, ahol a 20% légúti betegséget megemlítik. Ő is hülye mint Én? Szerintem már ez is túl sok. Vagy elfogadható lenne a 40-50-60%-is? Nekem nem. Nemzetgazdasági kérdés. A Hankook mennyi támogatást is kapott? 25.000.000.000 Ft-ot? Ez mikor is térül meg az országnak? 300 év? Ja és ne legyenek kétségeink ez itt is fenn áll. Vagy nézzük meg, hogy a bányatörvények milyensége miatt mit fog jelenteni számunkra, hogy egy külföldi cég elhordja a hegyeinket? Neki semmi sem drága, mert nem a Svájci hegyek tűnnek el. Vissza a múltba, azaz ne használjunk villanyt és egyebekre. Mint ahogy azt itt előttem is megírták már, nem arról van szó, hogy teljesen elzárkózunk a beruházástól, hanem azt szeretnénk, hogy egy barnamezős beruházás keretein belül létesüljön az új gyáregység. Netán úgy, hogy a jelenlegi helyszín felújításával. Ezt mindenki üdvözölné. Minket csak az érdekel, hogy velünk mi történik, ha az valahol máshol van az nem számít. Ezt a gondolatot nem is értem, hogy honnan vette. Természetesen semmi olyan beruházás nem elfogadható, ami az emberek életkörülményeit ilyen formán megváltoztatják. De az is sajnálatos, hogy Magyarországon, vannak olyan Magyarok akik ehhez még asszisztálnak is. Ugyanis nem kell messzire menni, megint csak Nyergesre, hogy egy élő példával lehessen bemutatni, hogy a pénzügyi érdekek mennyire lesöprik a fejlődő országokban az emberi érdekeket. A Zoltek, egy olyan technológiát telepített be a lakókörnyezet kellős közepére, amit máshol pl. USA 20 km-en belül a lakókörnyezettől meg sem lehet említeni, nem hogy oda telepíteni. És még zárszóként valami. Még egyszer had tegyem fel a kérdést, hátha most már én is kapok választ. Mi történt az Onix havaria után? Mi is lett a kimenete? Milyen szankciókat vetettek ki rájuk? És az Onix csak egy kisebb szalonnasütő lesz a cementgyár égetője mellett. És még lehetne sorolni a dolgot.

2008. 09. 29. 9:44

Kedves csabi!

Idézem önmagam: "Véleményem szerint ez a legnagyobb probléma azokkal akik ezt a beruházást felszínes információik, netán anyagi vagy egyéb érdekeik alapján támogatják." Ebből az idézetből a "felszínes információik" az a rész ami rád vonatkozik. Ugyanis az ellenzők nagy része nem azt akarja, hogy ne legyen cementgyártás a térségben, hanem azt, hogy ne ott ahová tervezik és ne akkora kapacitásban. A Lábatlaniak nemegyszer kinyilatkozták, hogy szívesen helyet adnának az új cementgyárnak is! Megszokták, szeretik... Nem értem őket, de ha nekik jó, hát elfogadom az álláspontjukat. Arról nem tudom van e információd, hogy a Holcim által benyújtott előzetes környezeti hatástanulmányban még 4 lehetséges helyszín volt megjelölve, ebből 3 Lábatlan területén található. Még egy utolsó megjegyzés: Nem tudom, hogy ennyire cinikus lennél akkor is, ha ez a gyár a te kerted végében épülne meg, vagy netán hajnali 3 órakkor neked kellene puffogtatnod az asztmás, fuldokló gyermeked szájába az inhalátorral?

2008. 09. 29. 9:11

Tehát akkor milyen munkahelyekről beszélgetünk. Pontosan plusz - mínusz 25, de legyen plusz 25, 16 hektáron. Összesen 240.(...) Aztán egy kicsit a nemzetgazdasági kérdést is feszegethetjük. A kibocsátásokból adódó betegellátás, úthálózat sűrűbb karbantartása, stb.

Ha már a negatív oldalon a nemzetgazdaság felé bővítjük a kört , akkor nem ártana a korrektség kedvéért a pozitív irányba is egy kicsit bővíteni. Gondolok itt a foglalkoztatottak száma esetén a szállító, beszállító cégek alkalmazottainak számára, a lábatlani gyár ( ami környezet szennyezés szempontjából nincs túl messze) elavult épületire, elavult technológiájára kontra új gyár modernebb épületeire, korszerűbb technológiájára, nemzetgazdasági szempontból pedig a befizetett adókra, járulékokra.

Mindamellett reményemet fejezem ki, hogy az ön házának építésekor semmiféle olyan anyagot nem használtak fel, amelynek az előállítása során szennyezték a környezetet, napi életvitelében nem használ autót, elektromos áramot, műanyagot, aszfaltra véletlenül sem teszi a lábát, stb. Csak mert ezek előállítása, használata minimum ugyan olyan környezet szennyező, mint az említett gyár működése. Ja, hogy ezek a gyárak máshol vannak, mások betegednek meg miatta, mások háza értéktelenedik el, az más azok nem mi vagyunk, nekünk csak az ott előállított termék kell......

2008. 09. 29. 8:59

Le a cement gyárral! LE a téglagyárral! Le a festékgyárral, LE az atomerőművel!

Vissza a természethez! Irány a barlang! Mosógép helyett használd a patakmedret! Villanyáram helyett petróleumot! (inkább fáklyát)

Ez viszi előre az országot!

2008. 09. 29. 8:36

Tisztelt Hozzászóló! Azok alapján amiket beírsz a fórumba arra következtetek, hogy téged a rövidtávú előnyökön kívül semmi más nem érdekel. Véleményem szerint ez a legnagyobb probléma azokkal akik ezt a beruházást felszínes információik, netán anyagi vagy egyéb érdekeik alapján támogatják. Emlékeztetni szeretnélek azonban arra, hogy ez a gyár 120 évig, azaz SZÁZHÚSZ évig!!!!!! tervezi a működését. Az pontosan hány generáció? 3-4-5? Tudod a lányom most kezdte az első osztályt az iskolában (történetesen Táton). Szerencsére egészséges, de a 20 fős osztályból 4-en küzdenek komoly légúti problémákkal! Az 20%! A gyár kibocsátása nélkül! Elmegy mellettünk a környék? Hát ha ez az ára annak, hogy elfogadható életkörülményeink maradjanak nekünk, NEKED, az utódaimnak ÉS A TE GYERMEKEIDNEK IS, akkor menjen! Nem vagyok biztos abban, hogy amit most hátrányként emlegetsz, nem válik előnnyé a jövőben.

2008. 09. 29. 7:33

Tisztelt Ozseb

Mennyien is dolgoznak ma a lábatlani gyárban? És menyien is fognak dolgozni a „táti” gyárban? ( az adatok erről is megtalálhatók az Imsys tanulmányában ). Tehát akkor milyen munkahelyekről beszélgetünk. Pontosan plusz - mínusz 25, de legyen plusz 25, 16 hektáron. Összesen 240. Ha ezt össze akarom hasonlítani, akár az ülés összeszerelővel, ami ugyanezt 1 hektáron csinálta meg, akkor talán látszik a különbség. Aztán egy kicsit a nemzetgazdasági kérdést is feszegethetjük. A kibocsátásokból adódó betegellátás, úthálózat sűrűbb karbantartása, stb. Sokkal több kárt okoznak NEKÜNK mint hasznot. Kb. egy hete, hogy az utcánkban venni akartak egy házat, és a vevő bekopogott hozzánk, hogy szerintem meg lesz-e a cementgyár, mert annak a függvénye, hogy ide költözzön. Szóval, ha lehet hagy döntsem el Én, hogy akarok-e az értékeimből 25%-ot áldozni néhány gazdagodni vágyó akarta miatt. Ja kijelentem, hogy NEM.

2008. 09. 28. 20:53

A kemma.hu-n fenn vannak ám a fotók is a körmenetről!

A cikk: kemma.hu

A fotók: kemma.hu