Körmenet a Holcim cementgyár ellen
Környezetünk
2008. szept. 25.

<p>Civil szervezetek és helyi lakosok körmenetet szerveznek a tervezett nyergesújfalui Holcim cementgyár ellen. A menet a táti temetőből indul, első körben érinti a tervezett gyár színhelyét, ahol a helyi lakosokat jelképesen feláldozzák a cementgyárért, majd a menet továbbindul a nyergesi önkormányzathoz, ahol egy peticiót adnak át.</p>

Mint ismeretes, a környezetvédelmi szakhatóságok kiadták a cementgyár környezetvédelmi engedélyét. A civil szervezetek és önkormányzatok bírósághoz fordultak az ügyben, és kérték a bíróságtól a szakhatóságok határozatának felfüggesztését, mert a cég számára így lehetőség van az építési engedélyek megszerzésére és az építkezés elindítására. A felfüggesztés kérésének legfőbb oka, hogy a jogi eljárás közben „kint a terepen” ne történhessenek visszafordíthatatlan változások. A keresetet benyújtó szervezeteknek minden esélyük megvolt arra, hogy a felfüggesztés iránti kérelmük pozitív válaszra talál, ugyanis a jelenlegihez hasonló horderejű ügyekben a vitatott határozat végrehajtásának a bírósági tárgyalás idejére való felfüggesztése része a joggyakorlatnak, éppen az esetleges következmények rendkívüli súlya miatt.

Ami ezután történt, azt a jogállam végső megcsúfolásának tekintjük. A független magyar bíróság néhány nappal a keretlevelek benyújtása után határozatban közli, hogy a felfüggesztés iránti kérelmet elutasítja, mert a Holcim bizonyította igazát. Mindez úgy történt, hogy például az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a szakma csúcsát jelentő intézmény a civilek álláspontját igazolta. Ezt a bíróság és a szakhatóságok is figyelmen kívül hagyták. Kérdezzük: mikor bizonyította a Holcim az igazát, amikor még el sem kezdődött a bírósági tárgyalás?! Hát itt tart 2008 Magyarországa?

Ez ellen tiltakozásul a táti civilek és a hozzájuk csatlakozó környékbeliek megszervezik tiltakozó akciójukat. A menet 2008. szeptember 27-én indul 9 órakor a táti temetőtől. 10 órakor ér a tervezett gyár helyszínére, ahol sor kerül a jelképes áldozatra, majd beszédek hangzanak el, amelyek ismertetik a jelenlegi helyzetet és a vitatott kérdéseket. Majd a menet továbbindul Nyergesújfalura, ahol petíciót nyújt át az építési engedély ügyében.

Az eseményre szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is. Bővebb információ a csatolt file-ban, ahol részletesebben olvashat az eddigi történésekről és a bírósági döntés körüli furcsaságokról.

(forrás)