Szakszerű gondozási ismeretekkel könnyebb a munkavállalás

Szakszerű gondozási ismeretekkel könnyebb a munkavállalás

2008. 09. 19. 11:24

Több ezer magyar dolgozik bébiszitterként és beteggondozóként külföldön, de csak kis hányaduk rendelkezik gyermek vagy felnőtt ápolói végzettséggel – mutat rá a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének felmérése. Ez akár veszélyes is lehet, például, ha a munkavállaló nem szerzett szakszerű elsősegély-nyújtási ismereteket. Pedig szakirányú végzettséggel a munkavállalás is könnyebb.

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének tapasztalatai szerint a külföldi bébiszitteri vagy au-pairi munkák leginkább az egyetemisták körében népszerűek, akik számtalan bébiszitter közvetítő szolgáltatását vehetik igénybe, míg a házi-betegápolási állásokat leginkább egyénileg szerzik a munkavállalók, és leggyakrabban német nyelvterülten van rájuk igény.

„Külföldön ezekre a munkákra sokkal inkább keresnek olyan munkavállalókat, akik rendelkeznek olyan képesítéssel, amely alkalmassá teszi őket – pozitív személyiségük és szakszerű ismereteik miatt – gyermekek felügyeletére vagy idős, beteg emberek ellátására” – mondta el Kardos István a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének igazgatója. A Vöröskereszt ezért indított olyan tanfolyamokat, amelyek során elsajátíthatóak mindazok a gondozási, kommunikációs és balesetvédelmi ismeretek, amely képessé teszi a résztvevőket az ápolási feladatok ellátására, betegségek felismerésére és azok szakmai illetékességen belül történő kezelésére, balesetek megelőzésére, szakszerű elsősegélynyújtásra.

„Az Európai Unióban például a bébiszitteri állások betöltéséhez az egyik legfontosabb feltétel az elsősegély-nyújtási ismeretek alapos ismerete” – folytatta Kardos István. „A Vöröskereszt tanfolyamain az elsősegélynyújtásra külön hangsúlyt helyezünk.” A tanfolyamoknak pályaorientációs célja is van, de igénybe vehetik azok is, akik családjukban vagy környezetükben szeretnék ellátni a gyerekeket, időseket.

2008. 09. 19. 11:30

A fenti sajtóközleményt a Prominart Kommunikációtól kaptuk közzétételre.

"A külföldi bébiszitteri és beteggondozói állások igen népszerűek a magyar munkavállalók körében, több ezren vállalkoznak ilyen feladatok elvégzésére. A munkaadók pedig nem meglepő módon olyanokra szeretnék bízni gyerekeiket, idős szüleiket, akik értenek is ehhez a munkához, és akik mellett biztonságban tudhatják hozzátartozóikat. Európában ma már például elvárás, hogy egy bébiszitter rendelkezzen alapos elsősegély-nyújtási ismeretekkel.

A Magyar Vöröskereszt Fővárosi Szervezete ezért indított olyan tanfolyamokat, ahol azok a kompetenciák és ismeretek megszerezhetők, amelyek alkalmassá teszik a munkavállalót gyermekek vagy betegek ápolására."