A Fürdő szálló környezetének tervei

A Fürdő szálló környezetének tervei

2008. 09. 18. 19:51

Egy esztergomi műemlék, a klasszicista Fürdő Szálló felújítására és bővítésére készült tervek háromszor kerültek a Központi Műszaki-Építészeti Tervtanács elé – legutóbb szeptember 4-én (a teljes komplexumhoz tartozik még a Fedett uszoda, a Fürdőház a Szent István Strandfürdő, melyet együtt újít meg a Regia Civitas Kft.). A zsűritagok nagy része már csak kisebb részletek tekintetében fogalmazott meg kritikát a tervtanácsi javaslatok hatására többször módosított terv kapcsán, a munka egészét már mindnyájan a hely építészeti örökségéhez méltó színvonalúnak tartották - írja az epiteszforum.hu.

A terület az elmúlt másfél-kétszáz év során igen sokféle funkciót látott el, különböző használatú és stílusú épületek, építmények egész sorának adott helyet. Az épületeket az idők során átfogó koncepció nélkül, elszórtan telepítették. A terület meghatározó épülete, a főhomlokzatával a Bajcsy-Zsilinszky utcára néző, műemléki védelem alatt álló egykori fürdőszálló, amely 1841-ben épült klasszicista stílusban. Az egyemeletes, alápincézett épület a kisebb-nagyobb átalakítások, átépítések ellenére is megőrizte eredeti formáját, stílusjegyeit. A szállóval egy időben, az 1850-es években létesült az alagsoros-földszintes gőzfürdő, mely a legutóbbi időkig megtartotta eredeti funkcióit, kisebb belső átépítésekkel.

A teljes cikk: epiteszforum.hu

Eredeti méret

2009. 04. 01. 20:17

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mint elsőfokú építési hatóság április elsején kiadta a Regia Civitas Kft. számára a Bajcsy Zsilinszky utca 19759 helyrajzi számú ingatlanon a Szent István strand és a Fürdő szálló felújítására és bővítésére, az új szálloda építésére, a meglévő rámpa bontására, valamint a területen lévő egyéb építmények részleges, illetve teljes bontására vonatkozó építési-bontási engedélyt, mely teljes terjedelmében olvasható a dokumentumtárban.

Ez még csak az I. fokú határozat...

www.regia-civitas.hu

www.regia-civitas.hu

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 03. 01. 21:26

Egy érdekes körmondat a Regia-Civitas honlapjáról (www.regia-civitas.hu):

A PricewaterhouseCoopers által felülvizsgált becslés, az annak alapjául szolgáló tervdokumentáció jellegére tekintettel, azaz a kiviteli terv, a szóba jöhető konkrét megoldások ismeretének hiányában, nyilvánvalóan csak a beruházási ráfordításoknak elméleti felső határát határozhatta meg, amelynél a PricewaterhouseCoopers által a beruházás előkészítése és megvalósítása során majd tételesen megvizsgálandó,általa indokoltnak tartott, s elfogadott tényleges ráfordítások összege több mint valószínűen, számottevően alacsonyabb lesz.

Volna két kérdésem:

1. Mi készül el hamarabb, a kiviteli terv a konkrét megoldásokkal, vagy maga a beruházás?

2. És ha a ráfordítások összege nem hogy számottevően alacsonyabb, hanem jóval magasabb lesz? Akkor mi lesz?

Törölt felhasználó

2009. 03. 01. 20:41

Most olvasom ezt: www.regia-civitas.hu

Azt mondja, hogy a föld szállítása kb 8-9.000 kanyart jelent teherautóval, a beton ami az alaplemezbe érkezik kb. 1000 mixerkocsinak felel meg.

Na addig akkor felesleges bármilyen utat felújítani.

Törölt felhasználó
Törölt felhasználó

2008. 11. 19. 18:57

Törölt felhasználó

2008. 11. 19. 12:54

Amit leírtál az volt a gazdaságélénkítés Meggyes-csomag módra a valóságban.

Szavakban még így volt kifejezve:

"A szolidaritás elve, az ünnep ereje

Mindebben megmutatkozik, meg kell mutatkoznia a szolidaritás elvének is, nevezetesen hogy az esztergomiaknak lehetőség szerint esztergomi üzletekben kell, hogy vásároljanak, egymást segítve, helyben tartva a pénzt."

Ja, hogy ez nem ugyan azt lett? Van ilyen. A bor és a víz...

2008. 11. 19. 12:27

Igazán nem kötözködni akarok, de nem tudom értelmezni ezt a mondatot:

"A feltárás második ütemének kezdését szintén az önkormányzat kérésére Aranyvasárnap, azaz a karácsonyi vásárlási időszak vége utánra időzítették."

A karácsonyi vásárlás, december 24.-én délután ér véget. Csak azért nem este, mert a kereskedő is ember, 15-17 óra körül bezárnak a boltok, és akkor ér véget a karácsonyi bevásárlás. Mi múlt volna azon a három napon. Ebben a városban ha valamit megszavaznak, ha valamit meghirdetnek, és méginkább ha valamit elhatároznak, évek telnek el a megvalósításig. A pár hete megtörtént "meghallgatáson még a polgármester azt mondta, ha a lakosság nem akarja, nem fog megvalósulni, de........ Ahhoz képest "villámgyorsan" beindult a projekt. Most vagy hülyének néznek megint, vagy ........ Továbbra is érthetetlen számomra, mi múlt volna ezen az egy hónapon? Emlékezetem szerint, a Széchenyi téri feltárásnál is állt a munka télen! Tudom megint én leszek a rosszindulatú, (nem az aki ezt engedélyezte) de valakik vagy ennyire ....... (önmoderálva), vagy direkt csinálják, hogy növeljék bizonyos multik bevételét. Nincs senki a polgármester környezetében, aki el tudna magyarázni viszonylag egyszerű dolgokat neki? Nem folytatom, mert tényleg ki kellene magamat moderálni! :-(((((((((((((((((((((

2008. 11. 19. 8:40

A város vezetése a saját tetteivel bizonyította be, hogy a parkolási bevétel egyáltalán nem olyan jelentős, hogy olyan féltve kellene őrizni.

A munka ugyanis nem kezdődött el, a parkolók pedig már lezárva. Ha a parkolási bevétel valóban fontos lenne, akkor a parkolókat akkor zárták volna le, amikor a munka el is kezdődik. De nem így tettek, így a parkoló, ami bevételt hozhatna, nem működik.

De ha nem így lenne, akkor van egy javaslatom: Legközelebb nem a parkolót kell lezárni, hanem egy-egy behajtani tilos táblát kell kitenni a parkolóbejáratok elé, telerakni a várost megállni tilos táblákkal és a közterületeseket pedig teljesítménybérbe áttenni. Az egyes helyszíni bírságok (még a befizetési hányadot tekintve is) sokkal több bevételt hoznak a városnak, mint egy üres parkoló.

És van még egy felmerülő kérdés: a Zöldház, mint irodaház jogszabály által előírt kötelező (jelenleg megszűnt) parkolóhelyeit hol jelölte ki a város? Illetve a parkolóhely megváltásokból befolyt (800e/db) összegből hol épül parkolóhely, ami a Zöldházat kiszolgálná?

2008. 11. 19. 7:55

És hogy örülhetnek a régészek, hogy ebben a marha hidegben kell majd ásniuk:))

2008. 11. 19. 7:52

Tökéletes időzítés! Alig egy hónap van hátra karácsonyig, ami előtt egyébként is zsúfolt a város, a parkolók....

www.regia-civitas.hu

"A feltárás második ütemének kezdését szintén az önkormányzat kérésére Aranyvasárnap, azaz a karácsonyi vásárlási időszak vége utánra időzítették. A parkoló további részeit, azaz a Bástya Áruház, a Hévíz Étterem épülete, és a Papi bérház közé eső területet december 21-én este zárják le a forgalom elől. "

Törölt felhasználó

2008. 11. 15. 14:13

A polgárok a gyorsítást megszavazták! A sok parkolgatás ebbe nem fér bele!

gömbicica

2008. 11. 15. 13:51

Szerintem az, hogy esetlegesen átadásra kerül, még nem azt jelenti, hogy másnaptól, már parkolhatunk is ott. Bár nagyon régen jártam arra, lehet pikk.-pakk megoldottak mindent.

2008. 11. 15. 12:33

Tökéletes időzítés! Alig egy hónap van hátra karácsonyig, ami előtt egyébként is zsúfolt a város, a parkolók. Megint "megszervezték"! Néha elgondolkodom, hogy tényleg ennyire nem körültekintők, vagy direkt csinálják? Nem lehetett vona megvárni a mélygarázs átadásást, amit december elejére ígérnek? Akkor ki lehetett volna írni, hogy bezártuk a parkolót, de kétszáz méterre innát megnyíló parkolóházat ajánljuk a figyelmükbe. És mivel sok választása nincs az autósnak, bemenne a mélygarázsba. Ezekután a polgármester verhetné a mellét, na lássák, ugye. De még ezt a magaslabdát is el.......! :-((((

Törölt felhasználó

2008. 11. 15. 10:26

Már nem tudtam mi hiányzik...

Gyakran azt mondom: ezt már nem lehet fokozni... és kérem mindig lehet... mindent lehet. Esztergomban igen!

Törölt felhasználó
Törölt felhasználó

2008. 11. 14. 22:14

Amiről mindez az eszembe jutott:

"Hétfőtől lezárják a Zöldház mögötti parkolókat, beindul ugyanis a Fürdőszálló felújítási beruházása" - hidlap.hu

Törölt felhasználó

2008. 11. 14. 21:40

A Regia Civitas Kft. a kivitelező-fővállalkozó kiválasztása céljából jelenleg folyó és november közepén befejeződő közbeszerzési eljárást követően újabb lakossági fórumot rendez majd, melynek témája a beruházás jogi- és pénzügyi konstrukciójának ismertetése lesz.

Tudunk már valamit erről?

2008. 11. 06. 16:17

Egy hasonló beruházás Szegeden:

www.szegedvaros.hu

A nagy különbség: ott a társ a HungarHotels.

Eredeti méret

2008. 10. 24. 22:43

Hát ezeket meg hol találtad?

2008. 10. 24. 22:37

Ezek még régebbi verziók?

2008. 10. 19. 18:02

Az újságírás egy szakma. Vagyis, aki azt leírja, hogy valaki egy tervezőiroda főépítésze, az legalább akkora értelmetlenséget írt le, mint amekkorát a legutóbbi hídlapban G.I. a M.T.-al való interjújában a várrekonstrukció kapcsán! Szóval én nem vagyok orvos, tehát nem nyilatkozom belgyógyászati ügyekben felkent szerepben. De újságíró sem vagyok, mégis elrettentenek az olvasottak. Ha valaki értelmetlen, magyartalan mondatokat ír le, az inkább menjen fát vágni. (Hiány szakma.) 1 szó, mint 100: a Gizike nem Gőzeke. Itt volt már némi hiba... :)

2008. 10. 19. 11:06

A nyomtatott változatban azt olvasom: "... Tervtanács által szeptember elején jóváhagyott engedélyezési tervek bemutatása...volt."

majd később: "... ügyvezető magyarázta el, hogy a most látott képek még meglehetősen elnagyoltak, semmiképpen nem a majdani épület látványát idézik."

Ez a kettő véleményem szerint kizárja egymást!

Vagy a tervtanács nem látott engedélyezési tervet és az ügyvezető igazat mondott, míg az építészfórumon a tervezők által közzétett tervek "engedélyezési terv" -ek elnevezése megtévesztő.

Vagy a tervtanács, összhangban a tervek elnevezésével, igenis engedélyezési tervet véleményezett, így azonban az ügyvezető hárítása valótlan.

Másik kérdésem:

Ha a terveket az L2 Kft. készítette és Tétényi Éva a megbízott főépítésze a városnak, akkor hogyan lehet ő a létesítménynek is főépítésze egyben? Hiszen ezek mindegyike kizárja egymást. E fogalmi zavar vajon hány embert tévesztett meg a közönségből, hogy kezdődő ellenérzései lecsillapodjanak?

Más:

Szendi Gábor aggályaival teljesen egyetértek. Évi 1,2 M köbméter vizzel gazdálkodni nem kis mennyiség. És semmiképpen sem egyenlő a jelenleg kiürített medencevíz mennyiségével. Hiszen az semmiképpen sem 137 köbméter/ óra, napi 24 órán át, az év 365 napján, legalább 20 éven keresztül...

A környezetvédelmi rendelet egyébként már évi 10ezer köbméter felszín alatti víz felszínre hozását már a zavaró hatású gazdasági tevékenységek közé sorolja. Vajon a szabályozási terv megengedi a városközpontban az ilyen jellegű zavaró hatású gazdasági tevékenységet? Mert én úgy tudom, hogy nem!