Furcsa ügy: Esztergom nem válaszol - megbírságolták az önkormányzatot
2008. szept. 18.

<p>Kétszázezer forintos büntetéssel sújtotta az esztergomi önkormányzatot a Kecskeméti Városi Ügyészség. A Duna-parti város önkormányzata miatt ugyanis nem lehet befejezni egy nyomozást Kecskeméten.</p>

Az eljárást még idén tavasszal indították 3 milliós csalás gyanúja miatt egy lapkiadó vállalkozó ellen, aki kecskeméti nyomdában rendelte meg az esztergomi Híd-lap újság kinyomtatását.

Az ügyben eljáró rendtiszt levélben kereste meg az esztergomi polgármesteri hivatalt, hogy információkat kapjon a nyomozás folytatásához. A hivatalos rendőrségi levelet az esztergomi polgármesteri hivatal június 5-én átvette. Válasz azonban nem érkezett Kecskemétre. Ezért a nyomozóhatóság július 28-án ismét adatszolgáltatásra kérte Esztergomot, ám ezúttal is hiába.

A kecskeméti rendőrségi előadó továbbra is bizakodott: augusztus 25-én már telefonon hívta fel az esztergomi önkormányzat jegyzői osztályát. Elmondta, hogy rendbírság is lehet a passzivitás eredménye, ám ez sem hatott. Az önkormányzat továbbra sem válaszolt a kérdésekre.

Mindezek alapján a Kecskeméti Városi Ügyészség a múlt héten kiküldte a 200 ezres rendbírságot az esztergomi önkormányzatnak. Mindaddig ugyanis, amíg nem reagál az esztergomi hivatal, a lapkiadó elleni nyomozás nem folytatható. Így 2008 júniusa óta gyakorlatilag az esztergomi önkormányzat akadályozta meg a 3 milliós csalás gyanúja miatt indított ügy felderítését, és nem tudott érdemben továbblépni a kecskeméti rendőrség.

Forrás: baon.hu