Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

gömbicica

Törölt felhasználó

2009. 02. 15. 19:54

ÉN már kipróbáltam. Elég nagy tepsivel lett, és 3 üveg meggyet nyelt el. Naon finom lett.Kikaptam a sütőből, be a kocsiba, irány Dobogókő egy kis szánkózásra, mire hazaértünk, elfogyott, is nem tudtam lefinképezni, majd legközelebb.

(nagyon jó a szánkópálya, első parkoló jobb oldalt. van brutális, és van nekem való is. Sokan voltak.)

Érdemes kipróbálni tényleg. Legutóbb a tescoba vettem meggyet akciósan, rendes áron brutális. 400-450 ft./ ü. :-((

Törölt felhasználó

2009. 02. 12. 13:19

Ha már süti... most találtam, ki fogom próbálni!

Meggyes rácsos recept

Tészta:

* 40 dkg liszt * 15 dkg porcukor * 15 dkg margarin * fél sütőpor * 2 tojássárgája * tejföl

Töltelék:

* meggy * cukor * zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a háromnegyedét a tepsi aljára helyezzük. Rászórunk zsemlemorzsát, majd a lecsöpögtetett meggyet és a cukrot ráhelyezzük. Végül a megmaradt tésztából rácsokat formázunk, a töltelék tetejére tesszük.

Nehézség: könnyű

gömbicica

2009. 02. 09. 8:24

A hagyományos linzerkarika: 3:2:1 arányu liszt-zsiradék-porcukor- receptjét az alábbiak szerint módositottam.

I.50 dkg teljes kiőrlésü liszt 40 dkg vaj (margarinnal közel sem ilyen finom, tagnap már nem volt itthon vajam, hát margarinnal próbálkoztam, a tészta is lágyabb lett, nehezebb vele dolgozni, meg az ize sem volt olyan igazi) elmorzsolva,

II. 20 dkg porcukor elkeverve 10 dkg őrölt dióval, jó csipet sóval, 1 sütőporral, ez hozzákeverve a lisztes vajhoz.

III. Felverni 1 tojássárgáját, 1 egész tojással, és ezt ráönteni aZ I+II keverékhez, és összegyurni. Vékonyra nyujtani, én kétszerre nyujtottam, mert nem fért el egybe a deszkán. Szaggatni.

A maradék egy fehérjével a lyukas karikákat megkenem, és telibe szórom őrölt dióval. Ha kisültek a lyukasak, akkor a többi tésztához gyurom a tepsin maradt kissé megpirult diómorzsát, és most sütöm a teli karikákat.

Sütésnél kéretik vigyázni, mert gyorsan megégnek Egy tepsim gallyra ment, mert közben mást is csináltam.

Nagyon finom rendes darabos szilvalekvárral is, vagy a hagyományos barackkal. Érdekes módon nem érezni annyira édesnek, mint a simalisztes változatot.

Egyszerüen eteti magát. Sokkal jobb, mint a hagyományos.Az nekem mindig is olyan "rántás"-szerünek tünt.

2009. 02. 08. 22:27

A minap beleszaladtam egy kis házinyúlba. Az egyiket lefagyasztottam, a másikat frissében hat darabra vágtam, megszúrkáltam és megtűzdeltem fokhagymával. A tepsi aljába kevés olívaolajat raktam, majd kiraktam karikára vágott burgonyával, ezekre almakarikákat raktam. A nyúldarabokat sóztam fűszereztem (bors, kakukkfű, rozmaring), majd betekertem bacon szalonnába és a köret tetejére raktam. Felbontottam egy üveg rosét és a felét megittam. A másik felét óvatosan beleöntöttem a tepsibe és az egészet lefóliáztam. A sütőben lassú tűzön 2 órát pároltam, majd a fóliát levéve 10 percig grilleztem, és már kész is volt a tepsifüles. Tálalás előtt megkentem egy kis tejszínes tormakrémmel, nem vot rossz és látványnak sem volt utolsó. A nőkkel ellentétben imádok főzni, de ez csak azért lehet, mert nagyon ritkán főzök.

2009. 02. 08. 19:03

Ennek a koszorúformájú sütinek mindig nagy sikere van. Tegnap este házibuliban voltam, és egy egyéves kis barátnőm vett belőle - utána heves kézmozdulatokkal tiltakozott, hogy más ne egyen a sütiből (anya se), mert az egész az övé. :)

Kikent, lyukas teflon sütőformában készítem, 175 fokon kb. 35 percig, aranysárgára kell sütni. Amikor legutóbb kiborítottam, nem fordítottam meg, hogy a mintás oldala legyen felül, mert az alja még szebb volt. Ideális állagát a sütés után pár órával éri el, ha kicsit megszilárdul.

A következőket kell kézi robotgéppel összegyúrni:

túró - 25 dkg
margarin - kb. 2/3 25 dkg-os Ráma kocka (az eredeti recept szerint egy egész, de az sok)
cukor - 25 dkg, ennek tetszőleges része vaníliás cukor
rétesliszt - 25 dkg
tojás - 2-3 db
sütőpor
egy citrom reszelt héja
mazsola

gömbicica

2009. 01. 28. 19:08

65 x 35 cm -es megaméretü almáspitét volt szerencsém ma megsütni.

3 kg tisztitott! darabolt almát megpároltam, bele 3-4 kanál finomitatlan barna nádcukor, (vagy izlés szerint) , 1 citrom leve, héja, 4 kk.fahéj, mikor mindez meghült beletördeltem némi babapiskótát.

80 dkg teljes kiőrlésü liszt

50 dkg vaj (hetven valahány Ft-ért volt szerencsém venni a városvégi uj diszkontban, mert másnapi lejáratu volt)

elmorzsolva + pár deka lisztben elkevert 2 csg. sütőpor.

15-20 dkg nádcukor + 2 tojássárgája + 1 citrom héja, + leve + 1 vaniliás cukor, só! + 1 doboz 450 gr-os tejföl elkeverve, bele a vajas lisztbe. Fog még tejfölt kivánni!! Jól összegyurni.

Egy nagyobb, és egy kisebb darabra vágni, a nagyobb darab lesz az alsó lap, (ez vastagabb legyen mindenképpen), rá az almás cucc, majd a kisebb tészta vékonyra nyujtva. Lisztezni kell, mert ragad a deszkához.

Megszurkálni, sütni. Utolsó 5-10 percre megszórtam kevés nádcukorral a tetejét..

várakozáson felüli lett. A teljes kiőrlésü liszttől tartottam, de jól összejöttek az izek. Almástól, mindenestől. (fele már elfogyott

2009. 01. 18. 19:10

TURÓGOMBÓC egy kicsit másképpen.

Hozzávalók: viz (tej) só buzadara, v. kukoricadara, 1 natur yoghurt, 1/4 kg turó, pár deka vaj, citromhéj, vaniliás cukor, nádcukor ( rendes cukor) darált dió (tojás nincs benne)

3 dl felforralt picit sós vizbe annyi buzadarát, vagy kukoricadarát főzni, hogy jó sürü legyen. Ha picit meghült eldolgozni benne annyi yoghurtot, hogy ne legyen lágy ( fél pohár?) majd bele citromhéj, van.cukor, cukor, vaj, turó. (ha a turó szárazabb, akkor mehet az egész yoghurt)

Én diónyi gombócokat csináltam, majd darált dióba bőségesen meghempergettem. Eperöntettel nagyon finom volt, vagy simán porcukorral,

Csinálhatod rendes turógombóc méretüre is prézlivel, tejföllel.

gömbicica

2009. 01. 16. 16:49

nem árt néha visszanézni a régi fórumokat, sőt a hireket is.

www.szeretgom.hu

2009. 01. 13. 20:07

Nem tudom, hogy Ti hogyan csináljátok a rakottkrumplit? Én eddig főtt krumpliból sütötttem. A zöldséges csaj mondta, hogy nyers krumpliból sokkal finomabb, oszt nem megy el az idő a krumplifőzéssel. Vékony szelet nyerskrumpli (én legyalultam, mert van vastagabb uborkaszeletelőm is),főtt tojás, ráöntve tejfölös tojás - vékony szelet nyerskrumpli szeletelt lecsókolbász, tejfölös tojás - vékony szelet nyerskrumpli szeletelt füstöltkolbász, nyerskrumpli szeletek tejföl, füstölt szalonna. Közben sózzuk.

Először eltoltam, és nyers maradt a krumpli. Azt hittem felvet a gáz. Ezen felmérgesedve, tettem rá alufóliát és visszaraktam a sütőbe kis időre. Nagyon finom lett. Megpárolódott szépen a krumpli.

Tényleg jobb mint a főttkrumplis változat.

Gyümölcslevest általában meggyből, almából, őszibarackből szoktam csinálni.

Most beletettem az almakockák, meggybefőtt mellé egy doboz darabolt ananászt, ritka finom lett.

gömbicica

2008. 12. 20. 19:11

Esetleg tehetsz bele több tejszint, akkor talán puhább lesz. Sütésnél semmiképpen se száritsd ki nagyon, mert akkor kemény lesz. Nem mintha igy nem lenne fini, de azért figyelj rá. A finomlisztes megoldás omlósabb, a teljeskiőrlésü lisztes korpás, igy sürübb.

gömbicica

2008. 12. 20. 18:15

Florentin szelet eredeti: majd lejjebb a pár perce kisült, és lemeózott egészségesebb változat.

Azt mondották okos emberek, hogy nem ehetek cukrot, édesitőt, élesztőset, fehérkenyeret.

Na most ezek közül egy sincs ebben a sütiben, mégis édes, mégis karácsonyi, és nagyon finom.

Az egész lakást belengte a finom illat. Hmmm!

Az omlós tésztához: 30 dkg finomliszt, 1 kk. sütőpor 1 csipet só, 18 dkg vaj, 9 dkg porcukor 1 tojás 1 csg. vaniliáscukor

Kenéshez: 10 dkg kandirozott gyümölcs vegyesen, 1,25 dl tejszin, 5 dkg méz, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaforgács, 20 dkg tortabevonó a szeletkék végeinek mártásához.

Egy kicsit másképpen

55 dkg teljes kiörlésü tönkölylisztet morzsolj el 36-(40) dkg vajjal, szórj rá csipet sót, 1-2 marék őrölt diót, 2 kk. sütőport.

Külön tálkában mérj ki 10-15 dkg mézet, üss hozzá 2 egész tojást, és jól keverd el 2 csg vaniliás cukorral.

Gyurd össze a lisztes keveréket a tojásossal. Nylon zacskóba pihentesd kicsit a hütőbe.

Ezalatt mérj egy lábosba 20 dkg mézet, önts hozzá 2 dl tejszint, vagdoss bele 10 dkg vajat,és forrald össze, majd ha kihült tégy bele apróra vágott

1 marék diót aszalt szilvát, mazsolát izlés szerint, 30 dkg megmosott kandirozott gyümölcsöt, és 2 marék őrölt diót.

Lisztezve nyujtsd ki vékonyra a tésztádat. (vigyázz könnyen törik, ragad) Nekem kb. ¾ gyuródeszkányi let belőle. Ez egy rendes nagy gáztepsi, meg egy kisebb nagyságu tepsi süti lesz. Oszlasd el rajta a tejszines keveréket, és süsd meg.

Teljes kiőrlésü liszt, vaj, tejszin, tojás, méz, dió gyümölcsök. Mi ez ha nem teljes egészség? Tekintettel a hozzávalókra, bizonyára még az is belakmározik majd belőle, aki vigyáz a vonalaira, vagy egyszerüen csak ugy érzi, hogy jó egészségesesebb édességeket enni. Jó étvágyat!

Kicsi kóstolót elviszek majd holnap reggel a szentgyögymezei olvasókörbe.

2008. 12. 10. 11:32

Majd felteszem ezt a családi receptet, ami bevált, de sok múlik rajta, hogy a tészta vastagságában megtaláljuk az arany középutat.

2008. 12. 10. 11:24

Ez is szép példája annak, hogy egy jó teamben milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni ! Van valakinek kipróbált, jól bevált mézeskalács receptje ?

2008. 12. 10. 10:50

Na, azért!!:)))

2008. 12. 10. 10:43

Nos, én választottam ki a mintákat (UFÓ, UFÓ cica, mackó, pillangó stb.), anyósom megsütötte, aztán feldíszítettem a fényes golyókkal, amik megmaradtak a fiatalkorú kincskereső-felderítő egységek portyázását követően is a nyári kerti partikról. :))) Jani pedig megörökítette az utókornak.

2008. 12. 10. 10:42

János, ezt mind TE, EGYEDÜL csináltad?:)

2008. 12. 09. 23:00

gömbicica

2008. 12. 03. 9:50

Maradt a sütőben 4 szeletke sült tököm. Megenni éppen nem kivántam, de mégis mi legyen vele? Kidobni meg kár lenne.

Felütöttem két tojást, a sütötökdarabkákat héja nélkül krumplinyomon áttörtem, hozzáadtam sót, vizet, grizes, és sima lisztet és fabrikáltam belőle nokedlitésztát.

Láss csodát! Isteni finom nokedlink lett, gyönyörű sárga, mintha legalább 10 tojás sárgájával készült volna, puha, gyorsan megfőtt, mindenkinek ízlett.

Bár ember poénkodott, a fiamnak, hogy ez ám a kaja (pörkölt, nokedli, ubisali), nem ám a stál konyha! Tegnap vallottam be néki, hogy mi is ettek. Jót nevetett rajta, de azt mondta, hogy tök mindegy mi volt benne, finom volt! Elég válogatós családom van, de ez lecsúszott mindenkinek.

Tényleg tök szép lett, apró, sárga, és finom. Jó étvágyat.

Eredeti méret

2008. 11. 12. 15:01

Tojásos nokedli salátával - csak egy kissé időigényes, és sok türelmet, szeretetet és odafigyelést igényel...

blog.xfree.hu

gömbicica

2008. 11. 06. 21:20

cotcot.hu

Rengeteg ötlettel találkozhattok. Holnap valamelyiket kipróbálom, majd beszámolok.