Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2008. 12. 10. 10:42

János, ezt mind TE, EGYEDÜL csináltad?:)

2008. 12. 09. 23:00

gömbicica

2008. 12. 03. 9:50

Maradt a sütőben 4 szeletke sült tököm. Megenni éppen nem kivántam, de mégis mi legyen vele? Kidobni meg kár lenne.

Felütöttem két tojást, a sütötökdarabkákat héja nélkül krumplinyomon áttörtem, hozzáadtam sót, vizet, grizes, és sima lisztet és fabrikáltam belőle nokedlitésztát.

Láss csodát! Isteni finom nokedlink lett, gyönyörű sárga, mintha legalább 10 tojás sárgájával készült volna, puha, gyorsan megfőtt, mindenkinek ízlett.

Bár ember poénkodott, a fiamnak, hogy ez ám a kaja (pörkölt, nokedli, ubisali), nem ám a stál konyha! Tegnap vallottam be néki, hogy mi is ettek. Jót nevetett rajta, de azt mondta, hogy tök mindegy mi volt benne, finom volt! Elég válogatós családom van, de ez lecsúszott mindenkinek.

Tényleg tök szép lett, apró, sárga, és finom. Jó étvágyat.

Eredeti méret

2008. 11. 12. 15:01

Tojásos nokedli salátával - csak egy kissé időigényes, és sok türelmet, szeretetet és odafigyelést igényel...

blog.xfree.hu

gömbicica

2008. 11. 06. 21:20

cotcot.hu

Rengeteg ötlettel találkozhattok. Holnap valamelyiket kipróbálom, majd beszámolok.

2008. 11. 01. 21:52

adjak jó receptet mindkettőre, Gömbicica?

gömbicica

2008. 11. 01. 21:46

Egyszer csináltam, de nem lett olyan igazi puha csomos a cucc, inkább aprókák lettek a smarnicskák és száraz lett. Többet sem álltam neki. Mondjuk igy voltam a turogombóccal. EGyszer elpuskáztam, szétfőtt, többet se akartam turógombócot látni.

De holnap kipróbálom ezt a smarni mókát.

2008. 11. 01. 18:57

Pilar, smardnit tudsz csinálni? Gyorsan megvan az is, könnyen köríthető, díszíthető tejszínhabbal, öntettel, sodókkal - kiadós, nagyon finom és nagy sikere szokik lennije, amíg pillanat alatt el nem tüntetik. :)

2008. 11. 01. 18:43

A legközelebbi kerti partira nyugodtan süthettek ám ilyeneket! :) A múlt alkalomra sütöttem életemben először rétest, Mikuláskor másodszor is nekiveselkedek, merthogy osztálytalálkozót tartok. (Ezúttal nem lesz kitéve az időjárás viszontagságainak.) Talán ez a leggyorsabb süti, ha a tésztát készen veszi az ember.

2008. 11. 01. 18:15

Ebbizony igen finom Gömbicica!

Annyit tennék hozzá, hogy néha a lisztet én legalábbis picit fel szoktam keverni rétesliszttel, cca harmadában ( picit érdesebb lesz a tészta), a cukor arányosítható tetszés szerint és én meggy helyett őszibarackot szeressem jobban, de teljesen ízlés dolga - baracknál annyiban vigyázni, hogy ha nem aprózzák el és kilóg a kvaccsból sütéskor, a teteje megkaphat picit.

gömbicica

2008. 11. 01. 18:08

Nagyobb tálba tégy 20 dkg lágyabb vajat, havazd be 20 dkg porcukorral, csikozd meg egy citrom reszelt héjával, majd 4 db tojássárgája belepottyantása után inditsd el a keverő masinádat. Nyugodtan magára hagyhatod, 1x- 1x esetleg lapátkával kotord le a tál oldalára kenődött krémesedő masszádat.

Amig zakatol a masina, kenj ki egy tepsit vajjal- v. margarinnal szórd ki prézlivel. Gyujtsd be a sütőt 180? fokra.

Mérj ki 18 dkg lisztet, tégy hozzá teáskanál sütőport, és 5-10 dkg piritott, darált mogyorót ( én a piacon vettem, jó drága volt -török-attól az árustól, aki mindenféle "nyugati cuccot" szokott árulni nagypiackor, csoki, mosópor, stb.)

Szóval ez nem földimogyoró, hanem bokor mogyoró. /itthon is van, csak lusta voltam pucolgatni, piritgatni. Emlékszem régen Anyósom milyen finom mogyorós sütiket csinált. Ő nem volt rest törögetni. Még volt sparhelt is a konyhában, év volt régi lemeztepsije,abban piritotta a tüzhelyen. Mármint a pucolt mogyortót. Hü de finom illat volt tőle/

Ha van végy elő másik keverőmasinát, ha nincs mosd el a vajas masszánál használt lapátot , és a 4 tojásfehérjét verd fel 1 ek.cukorral kemény habnak.

Amig "keményedik" a hab, szürj le 1 üveg magozott meggybefőttet.

Finom mozdulatokkal elegyitsd a vajas masszába felváltva a lisztet és a tojáshabot

Jól rázogasd el a tepsibe egyenletesre, rakosgasd rá a lecsöpögtetett meggyet, igy is rázogasd meg, hogy lejjebb is menjenek a gyümölcsök, (párszor az asztalhoz is ütögetheted a tepsit) aztán irány a sütő.

Valami mennyei illata, és ize lesz. Semmi perc alatt elfogyott. Tejszinhabbal a tetején még inkább nyám-nyám. Csak a kilóim ne szaporodnának tőle.

Jó étvágyat. EGyébként marha gyorsan kész van.

2008. 10. 19. 13:21

A Cserép-Erdélyi féle spagettiszósz, ami mindig másként alakul, attól függ, melyikünk csinálja (minden hozzávaló tetszés szerinti mennyiségben):

Hagymát pirítunk, rá apróra vágott sonkát, gombát (friss csiperkét vagy akár bármilyen üvegeset - na nem fafülegombát...), paradicsomszószt, amit jó adag rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majorannával és ízlés szerint sóval ízesítünk - ha kell, kevés forralt vízzel felöntjük. Mindig nagy sikert arat.

2008. 10. 19. 9:40

Attól függően mekkora a család - végy 30-35 dkg sonkát (én a pizzasonkát szoktam venni, mert az a legolcsóbb). Vágd esztétikai kívánalmaidnak megfelelően kockára, vagy gyufaszálnyira, és margarinon pirítsd át egy kicsit. Végy 2 közepes, vagy 3 -4 kisebb cukkinit, hámozd meg, magozd ki (nyár elején, amikor még nem magosodik, ez elmaradhat) és vágd, vagy reszeld gyufaszálnyi csíkokra. Öntsd hozzá a sonkához. Az egészet párold össze, sűrű kevergetéssel - kb. 20 perc.

Végy egy tasak Maggi-szósz alapot (Carbonara, vagy tejszínes hagymás csirke, vagy bármelyik szószalap, amelyik fehér!), készítsd el a leírása szerint, és öntsd a sonkás-cukkinire. (Ha ettől idegenkedsz, akkor ételsűrítővel, vegetával, sóval, borssal szórd meg a sonkás-cukkinit.) Kavargasd, sózd (ha még szükség van rá), borsozd meg (ízlés szerint), és egy kis doboz főzőtejszínt önts hozzá. (2 dl). Kb. 10 perces összefőzés után nyomj bele annyi fokhagymát a fokhagymapréssel, amennyi szájízed szerinti. (Ez nálunk 5-6 gerezd.) Szórj bele egy kis oregánót. Ha túl sűrű, kevés tejjel még higíthatod.

Főzz ki hozzá spagettit, merőkanállal szedj rá a szószból - és végül reszelj rá sajtot. Jó étvágyat!

Ebből az adagból az 5 fős családunkban vacsorára már nem marad:(((

2008. 10. 19. 8:49

Na. Hideg van, nehezednek az ételek... Csináltam egy bajor krumplilevest, ami bajor és krumplileves, de finom.

A dolog úgy kezdődik, hogy jó nagy kanál vajon (elvetemülteknél margarinon) fedő alatt párolni összevagdalt két nagy sárga, egy nagy fehérrépát, és cca. 20cm póréhagymát ( az is vagdosott). Hozzá kell tenni kávéskanál petrezselymet, erős késhegynyi őrölt szerecsendiót, sót és őrölt borsot, ahogy tetszik.

Ha párlódott kicsinyég, cca fél kg összevágott krumplit bele, (sót ellenőrizni majd, mert a krumpli felszívja), együtt dagonyáztatni a vajon, ha kell aláönteni vizet. Pár perc múlva felönteni cca 1/2 liter vízzel, főzni benne pár percig, míg a krumpli megpuhul. AHa megvan, a puha gezemice felét villával átnyomkodni, ettől sűrű lesz majd, még egy késhegy szerecsendiót bele és felönteni két dl tejszínnel. Összeforralni, két pár debrecenit bele, végén még petrezselyemzölddel megszórni.

Tartalmas, német-féle egytálétel, de nagyon fínom.

Na. kell hozzá akkor: 2 nagy sárgarépa, egy nagy fehérrépa, póréhagyma, 1/2 kg krumpli, jó nagy kanál vaj, 2 dl tejszín, 2 pár debreceni, só, bors, szerecsendió, petrezselyem.

2008. 10. 10. 17:19

Had hencegjek. Lecsós buzi vagyok, és igyekszem mindíg új ízeket kitalálni lecsós alapon. A legsikerültebb költeményem a körömpörkölt, lecsósan. Semmi trükk, megfőzöm a körmöket - két három kiló - lefejtem a csontról, és a félig főtt lecsóval készre főzöm. Ezért nem megy le a pocakom, nem a sörtől /mondom a feleségemnek/.

2008. 10. 09. 17:34

Gyors, könnyű és diétás!

1 doboz zöldborsó, 2 v.hagyma, ppaprika, só, bors, 1 db. z.paprika.

A hagymából, paprikából, a fűszerekből ppaprikával készítünk egy jó lecsós, paprikás alapot. Amikor megvagyunk vele, ráöntjük a zöldborsót /ha kell, utána fűszerezzük/ és összefőzzük. Aki akar, főzzön ki hozzá durum tésztát, vagy rizst. Kb.15 perc - JÓ ÉTVÁGYAT!

2008. 10. 09. 17:26

Kell: egy marék bacon szalonna v. füstölt más, 4 nagy fej hagyma, 1 csomag fagyasztott erdei gomba /lehet kb. 30 dkg.friss, kb. 1.5 kg főzőburgonya, 2 dl tejfel, l ek. liszt, só, bors, pparika ízlés szerint. 2-3 ek. lecsó, vagy friss: 2 db zöld paprika, pici paradicsom. Bacon szalonna kockázva, hagymát apró kockákra vágni. A burgonyát /ki hogyan/ én hasábra vágom.
Felteszem a hagymát együtt a szalonnával és üvegesre pirítom. Közben hozzádobom a csíkokra vágott paprikát és paradicsomot. Ráteszem a pparikát és gyorsan felöntöm 2 dl vízzel. /írtam-írtam, magyarul, csinálunk egy lecsós pörkölt alapot./ -ekkor ráteszem a gombát, melyet a rövid lében párolok. Hozzáteszem a cikkekre vágott burgonyát és szükséges vízmennyiséggel feltöltöm. SÓ, BORS, egy csipet majoranna, mikrónyi kakukkfű /ki hogy szereti/. Megfőzöm fél rövid lével a paprikás burgonyát, amikor kész, egy evőkanál /ek./ lisztet összekeverek 1 pohár tejföllel simára, majd ezt belekeverem a kész gombás-paprikás burgonyába. Összerottyantom és repítem az asztalra. Az egész kb. 40 perc.

IGAZÁN MÁSNAP FINOM! ---JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK---érdemes kipróbálni, a siker garantált. Javaslat: Egri bikavér kellemes kísérője az ételnek.

2008. 10. 08. 14:34

Nos, a mai ebédem egy gigaméretű multicég menzájáról származik, tehát idegen tollakkal ékeskedem, de legközelebb én is kipróbálom otthon: vékony szelet csirkemellbe göngyöltek kolbászt (kb. 18 cm hosszan), a köret tejfölös-paprikás galuska volt.

gömbicica

2008. 10. 08. 12:01

Végy 2 kg. jonatán almát, hámozd meg, magozd ki, és késsel szeleteld fel nem tul vékonyra,majd szórd meg izlés szerint fahéjas kristálycukorral.

Szitálj deszkára 70 dkg sima lisztet, morzsolj el benne 30-35 dkg margarint. A deszka sarkán 2 ek. lisztbe keverj el 1 csg sütőport, pici sót.

Egy tálba tégy 4 db tojássárgáját ( a fehérjét másnap elhasználhatod még pár tojás kiséretében madártejhez habnak), keverj el benne 3 ek tejfölt 30 dkg porcukrot, és 1 csg. jobb minőségü vaniláscukrot.

Mindezeket gyurd össze közepes keménységüre. Lehet, hogy kevés lesz a tejföl, akkor kanalássz hozzá még egy kicsit.

Két felé osztva pihentesd kicsit. Gyujts be a tüzhelyet 160-170 fokra.

A pihent tésztát lisztezett deszkán egyenként nyujtsd tepsi méretüre ( nagy tepsit keress), szórd meg a fahéjas,cukros almaszeletekkel, tedd rá a másik kinyujtott tésztalapot, kicsit szurizd meg, aztán mehet befele melegedni a sütőbe. Szép halványbarnára süsd.

Nem vagyok egy dicsekvő tipus, de ma ez a süti annyi dicséretet kapott, hogy gondoltam, megosztom másokkal is.

Lehet, hogy a sorrend volt más mint eddig, vagy ki tudja. A cukrot én mindig a liszthet szoktam, majd bele zutty a tejföl, meg tojás. Nem is lett ilyen jó! Most már azt hiszem többször fogok almáspitét sütni.

Jó étvágyat!. üdv.edi