Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 01. 05. 15:53

Én ma egy igazi téli friss és egészséges zöldséget főztem. Német neve Grünkohl, magyar neve fodros kel. Egytál étel szokott belőle készülni főző kolbásszal és szalonnával, hagyma, fokhagyma, krumpli is van benne plusz őrölt kömény, majoranna, tárkony és mustár. Mi nagyon szeretjük és mivel direkt őstermelőtől vettem, így frissebb nem is lehetne, ma reggel lett a földeken leszedve. Ez olyan növény, ami egész télen kint van a szabad földön és még hó alatt is képes nőni. 

2022. 01. 05. 11:25

Kedves Holdfény!

Jó lehetett a pulykaszárny, bár én a melle húsát jobb szeretem. Ellenben a párolt kelbimbóért nem lelkesedem. Húslevesben főzve, úgy igen... Úgy finom... De csak párolva... Nekem úgy nem jön be.

Ellenben a kocsonya miatt irigykedhetek, mert a családban egyedül én eszem, azért meg nem érdemes már főzni. Marad a bolti, ha ugyan lesz valahol...

2022. 01. 04. 21:57

Sziasztok!

A karácsonyi ünnepeken megunván a sok halételt, bájglit, lencsét, kocsonyát, az Új Év első vasárnapján leves nélkül a következőt készítettem ebédre:
Még ünnepek előtt vettem két személyre 4 db. szép nagy pulykaszárny részeket, melyek a mélyhűtőbe landoltak...
Egy nappal korábban (1-én szombaton) bepácoltam őket négyféle fűszerbe: só, fokhagyma granulátum, őrölt kömény, frissen darált fekete bors, melytől a hús picike levet engedett, és 2-án vasárnap egy serpenyőben zsíron kérget pirítottam kettesével a húsokra, majd egy másik, nagyobb teflonos lapos edénybe vizet raktam, s ebbe beleraktam a kérges szárnydarabokat, végül ráöntöttem a pácos fűszeres zsíros levet is, majd lefedve pároltam, míg meg nem puhult a hús.
Közben készítettem hozzá petrezselymes burgonyapürét, és egy másik edényben sós vízben megfőztem 12 db. szép nagy kelbimbót. Ezekre vaj darabokat (lehet ráma margarint is) szórtam, melyben megforgattam
őket.
Tálaláskor a tányérra került két szép pirosra sült, puha pulykaszárny darab, mellé petrezselymes burgonyapüré, melyet meglocsoltam a hús szaftjával, s a hús köré raktam 6 db. párolt vajas kelbimbót.
Nagyon finom lett, a párom el volt tőle ragadtatva!:)))
Bevallom, az adag nagysága okán a leves nem hiányzott!;o)

Ez az étel bármikor elkészíthető, nem csak ünnepekkor!:)))

2021. 04. 20. 12:06

A levegőváltozás stimmel, hogy HATÁSOS!
Mert nyolcadik után - még alföldiként - kaptam beutalót Kőszegre, és AZONNAL torokgyulladást kaptam a hideg, páradús levegőtől, pedig NYÁR volt!
Betegszobában töltöttem az üdülésnek több, mint a felét!
Édesanyám ijedten elém is jött Szolnokra a vonathoz. Csak lestem, mikor leszálltam a pesti vonatról, és megláttam az állomáson, a Szentes felé menő vonatnál várt rám. Pedig meg se írtam, hogy beteg lettem, ne idegeskedjen, de pechemre egy utcánkbeli lány is ott volt, és az megírta az anyukájának, aki szólt neki.

A víz is stimmel, mert vízkövet okozott nekem, holott azelőtt nem szedettem soha, csak itt. Ezért álltam le a balfi ásványvíz ivásáról is, mert attól még többször kellett menni.
Sajnos, már nem sokról van szedni való!:(((

2021. 04. 20. 11:52

Hát, nem kell ahhoz vízügyi mérnöknek lenni, hogy az ember érezze, milyen a víz. Azt is elhiszem, hogy jelenleg a vezetékes ivóvizek jó része ásványvíznek minősül, mert ehhez nem értek, de mindet jó mélyről hozzák fel, kivéve tán a duna környéki kutakat, de az meg klóros, de cefetül... Nálunk sajnos onnan is jön, és azt igen megérezni... Egyébként a mi "saját" vizünk is kemény, hogy ott enné meg a fene... 

Kerti kútból már nem is emlékszem, hogy valaha ittam e vizet, de úgy emlékszem, hogy nem. Bizony, mi is messze jártunk főző és ivóvízért. Tízliteres kannákkal, az ember keze majd leszakadt mire hazacígelte (voltunk vagy tizenkét évesek). És otthon (már nagyapáméknál) csak úgy a kanna fedeléből ittak, mindenki, ahogy jött. Igaz, volt egy söröskorsó is a konyhán, meg apró kis borospoharak, de hát azokból legfeljebb, ha bort ittak... 

Hát a Salvustól undorodhattál is... Huhh.. Én is kóstoltam, mert egy időben édesanyámnak valami gyomorproblémája volt, de csak egyszer, annyi elég is volt belőle, de hát az nem is a szó igazi értelmében vett ásványvíz, hanem gyógyvíz (habár lehet, hogy itt is úgy van, hogy "nem minden ásványvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz ásványvíz" mint a bogaraknál, hogy "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar"... Azok meg elég fertelmesek. Az Erzsébet híd budai oldalán is volt (vagy tán még ma is van?) egy ilyen gyógyvíz "kocsma", ahol a falból folyt a gyógyvíz, méghozzá melegen. No oda is jártam egy ötliteres demizsonnal, de abba is csak egyszer kóstoltam bele, aztán egy életre elment tőle a kedvem... De édesanyám itta.. Hogy azután használt e, nem tudom, de gyszer csak nem kellett többé hoznom..

A gyomorproblémáid meg eredhetnek a víztől is, bár nemcsak attól. A nejem szegedi lakos volt és állandóan baja volt a szivével, meg a pajzsmirigyével. Azután ugye felköltözött Pest környékére, majd a házasságunk után ide, és egy deka problémája nincs... Ez van, ezért szokták mondani néha az orvosok, hogy levegő változás lenne jó...

2021. 04. 20. 10:47

Lehet, hogy keverek egyet, s mást hazánk vízkészlete körül, de nem lenne az sem csoda, ha így lenne...
Nem vagyok vízügyi mérnök, CSAK egy egyszerű átlagos felhasználó vagyok, de abból elég tapasztalt! Ugyanis mondhatni,  gyerekkorom óta a folyamatos költözéseink kapcsán 'belaktam' a Nagy-Alföldet a Tisza vonalán lentről fentig ("A kanyargós Tisza partján ott születtem!"), majd jött a Hajdúság, s végül a Dunántúl dimbes-dombos bányavidékén kötöttem ki.
Sokféle víz-ízt tapasztaltam. Még diák koromban nyáron, mikor az erdőgazdaságban dolgoztunk a hugival, ásott tanyasi kutakból is ittunk, mert azok voltak ám az igazi meleg nyarak, és szomjasak voltunk.
Soha semmi bajunk nem lett ezektől a kutaktól!
És bizony, homlok egyenest MÁS itt a Dunántúlon a víz vegyi összetétele, főleg itt Dorogon, mert a bányától kapjuk az ivóvizet!... Átkozottul meszes! Nem győzzük a bojlert vízkőteleníteni. Már egyetlen  vízcsepp is nyomot hagy a mosogató fényes káváján, ha megszárad, és a poharakat is nem győzzük ecetes vízbe beáztatni!

Én valahogy inkább a wikipédiának hiszek, amire Jadzia is hivatkozott, hogy Magyarországon sok - máshol sima víznek gondolt, mondott - ásványvíz kincs van:
"A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek."
Továbbá:
"Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg ... több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített artézi kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is."

Gondolom, ez a kijelentés nem holmi "magyarkodás" miatt van, hanem TÉNYEKEN alapul!
Eszembe sincs megcsókolni a talajunkat a Pilisben, ahogy a Dalai láma SEM tette, pedig sokan ezt hitték:
https://www.youtube.com/watch?v=b7zOw2diQlg
A Dalai Láma válasza arra, hogy a Pilisben van-e a Föld szívcsakrája
A dalai láma - Az egyetlen hiteles életrajz - 85 éves a DALA

De ami tény, az TÉNY, azon KÁR vitatkozni!
Nem tudom, ismered-e, hogy pl. Kunszentmárton mellett Cserkeszőlőn is van palackozott ásványvíz.
És remek vizű gyógyfürdő is, és nem meszes, mint pl. Bükfürdőn...
A kunszentmártoni artézi víz forrásának utcája mellett laktunk, és gyakran vittük onnan az ivóvizet. Ugyanis a lakásokba legfeljebb kerti kút volt akkoriban, inni, főzni az ötvenes években a JÓ VIZET még máshonnan hordtuk.

Kérdezted, melyik volt az a "rosszízű" víz:
Hát üsse kavics, leírom, legfeljebb kimodizzák: SALVUS! Olyan általam meghatározhatatlanul rossz íze volt, hogy inkább kifelé akart jönni a számból, mint lefelé menni a torkomon...
Tejjel se ment a dolog.

Érdekes, hogy ez a gyomorsavprobléma a Tisza artézi kutas településein NEM jött ki. Először Debrecenben jelentkezett, majd a Dunántúlon frekventáltan! Visszagörgettem magam az időben, és erre a következtetésre jutottam! Anyósom is mondta, vigyázzak, mert itt MÁS ám a víz, mint otthon volt, ugyanis ő is alföldi származék volt, meg a férjem is.
Itt a Dunántúlon - PlalyA szavaival élve - mi alföldiek "migránsnak" számítunk! :DDD ;o) 

Aztán jött ez a Salvus - víz kúra javaslata az itteni orvos által, ami nem jött be.
Az új körzeti orvosunk jött rá a probléma nyitjára, és felírta a gyomorvédő quamatelt, ezzel megoldotta a savtúltengést, refluxot, melyből azóta is szedem a 40 mg-osat.

Nem tudom, Jadzia drága, Te mit szólsz mindezekhez?

2021. 04. 19. 11:57

Huhú... Holdfény, te aztán kevered a dolgokat... Az az érzésem, hogy az artézi kút víze valóban kissé szagos lehetett, hiszen valamitől csak feljött a felszínre (azaz valamilyen gáz nyomta ki). De ettől ugyan semmiféle védelmet nem kaptál (kaphattál) a betegségek ellen, hacsak nem a talajközeli vizek fertőzéseira gondoltál. Amúgy minden víz íze más, még a bolti ásványvizeké is. Ezeket amúgy szintén több száz méter mélyről szivattyúzzák ki és szűrik is, meg eltávolítják belőle a káros anyagokat (az alföldön a kutak nagy része arzénos).

2021. 04. 19. 1:00

Érdekes... Kedves Jadzia!
Akkor lehetséges, hogy a gyerekkoromban az Alföldön (Körös-Tisza-zug) fogyasztott artézi víz egészséges, ásványi víz tartalma okozta, hogy általában nem voltam beteg, kivéve azt a 8 éves koromi TBC fertőzést, amivel közvetlenül egy már fél tüdejű TBC-s betegtől fertőződtem meg?
És az se véletlen, hogy igenis VAN valami íze azoknak az ásványoknak, amiket az ásványvizek, illetve az ivóvíz - különösen az artézi víz - is tartalmaz? Ez utóbbit végképpen nem gondoltam volna, bár a Pestről jött rokonok mindig azt mondták, "büdös" ez a víz, és sikamlós, csúszós!:(((
Én is tapasztaltam, hogy GÁZOS volt, mert gyakran "köpködve" jött a víz a csapból, néha a kannát is kilökte a gáz löket a kezemből.
Viszont ami furcsa volt, az az, hogy sosem túrósodott ki benne a szappan, ami tudomásom szerint LÁGY vízre utal.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Egy régi kép Kunszentmárton főterén lévő szökőkútról


jadzia

2021. 04. 18. 11:37

Az ásványvíz a föld mélyéről származó olyan ivóvíz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/litert, vagy egy-egy elemet (ionos formában) az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett kútból vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak.

A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.

A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000 mg/l, és tartalmazza az alább felsorolt aktív biológiai anyagok valamelyikét:

A gyógyvizek hasonló jellemzője akár a 20 000 mg/l-t is elérheti, mely viszont csak kizárólag artézi kút révén nyerhető, lényegesen mélyebb rétegből.

Jellegük szerint főleg kalcium-hidrogén-karbonátos, magnézium-hidrogén-karbonátos, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek, illetve ezek változatai.

Az elfogyasztott ivóvíz többszörös körforgásban lép kölcsönhatásba a testszövetekkel, az ásványvizek is így fejtik ki jótékony hatásukat. (Például egy felnőtt ember agyán 1400 milliliter víz halad át egy nap, a vesét pedig 2000 milliliter víz mossa át.) A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de lehet, hogy megtalálható egyes ásványvizekben.

Az ásványvízforrások mellett - azok gyógyhatásának köszönhetően - gyakran nőttek ki fürdők, üdülőhelyek. Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg az ivóvíz szolgáltatók létesítményeit figyelmen kívül hagyva több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített artézi kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is.

A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban.

Nagyon sok magyar és külföldi palackozott „ásványvíz” nem felel meg az ásványvíz követelményeinek (feliratuk téves), mert csak forrásvíznek, ivóvíznek tekinthetők.  wikipédia

2021. 04. 16. 23:44

Nem rossz, csak nekem nem tetszett az íze.

Fiatalabb koromban ajánlottak egy ivókúrára egy "bizonyos nevű gyógyvizet", de nem bírtam megszokni az ízét. Patikában vettem üvegben.
Mindig erős volt a savam, arra ajánlották. És hogy ne érezzem a rossz ízét, azt mondták, igyam tejjel. Háááát, én így is éreztem azt a pocsék ízt.
Debrecenben, mikor még ott laktunk, a strandon is volt (biztos most is van...) ivókút, annak az ízét se szerettem.
Amit meg a nagy bevásárlóközpontban adnak, annak meg semmi íze, a párom szerint nem is igazi ásványvíz...
A szénsavval dúsítottat meg egészségileg nem javasolják az erős és sok savamra.
A szódát régen, mikor még nem volt szénsavval dúsított ásványvíz, azt magában képtelen voltam meginni, csípett, utáltam!:(((
Viszont szörpökkel meg szeretem. Szóda helyett ezt fogyasztom. Hát ez van.
Ami egészségtelen, az jó, ami meg egészséges, az meg nem ízlik.

2021. 04. 16. 12:15

Rossz ízű ásványvíz? Melyik lehetett az? Mert én csak olyat ittam eddig (pedig igencsak sokfélét ittam), amelyik nem volt egy nagy durranás, de olyat ami rossz? Életemben a legjobb az Evian ásványvíz volt eddig (Franciaország). A tetjébe én meg a szénsavas vizeket preferálom, eddig kutya bajom se lett tőlük...

2021. 04. 16. 12:11

Kedves Holdfény!

Hát bizony a több generáció együttéléséhez igan nagyfokú tolerancia kell mindegyik féltől... Mert együtt lakni... Hiszen tudod, még a házasságról is úgy szól a mondás, hogy "lakva ismerni meg a másikat".

jadzia

2021. 04. 15. 19:07

Minden fajta ásványvíz jó mert tele van nyomelemekkel melyek egészségesek. A buborék mentes jobb mert nem okoz felfújódást nem ég a gyomor tőle.Naponta legalább két liter folyadék kellene és ennek legnagyobb része ha víz akkor az jó

2021. 04. 15. 16:33

Kedves Napfény!
Sok igazság van azokban, amikről a táplálkozással kapcsolatban írtál.
Nekem pl. a kevés folyadékfogyasztás okozott életveszélyes helyzetbe (húgyti gyulladást) kerülést.
És hát az sem mindegy, milyen az a folyadék, amit megiszunk.

Leginkább a csapvizet részesítik előnyben az orvosok. Viszont én mindig szerettem a szörpöket szódával, de azok gyerekkoromban régen még IGAZI gymölcsökből voltak, mi főztük idénygyümölcsökből nyaranta. Most meg mindenféle tartósítószerrel nyomják tele a boltban kaphatókat.
A minap volt egy műsor a tv-ben arról, hogy Magyarország ásványvizekben igen gazdag ország. Viszont azokat a jó ásványvizeket is elrontján szénsavas dúsítással!:(((
De a dúsítás nélküliek némelyike meg tapasztalatom szerint ihatatlanul ROSSZ ízű!
Azonban a szénsavval dúsítást meg a belgyógyászok nem ajánlják.
Pedig mióta megjelentek az ilyen ásványvizek, azt használom szódavíz helyett a bolti szörpökhöz.
Nos, ez - gondolom! - nem előnyös az emésztőrendszernek sem, meg az egész szervezetnknek sem.
Akkor most mi legyen?!
Igyuk a természetes ásványvizet csak magában?!

Dícsérték pl. nagyon a balfit, de rájöttem, nekem az nem jó, mert nem győztem fogorvoshoz járni fogkövet szedetni.
Mióta nem azt fogyasztom, megszűnt a fogkőképződés... Ez lehetséges volna?
Bizonyára nem mindegy az ásványvíz ásványtartalma!

2021. 04. 15. 16:18

Kedves Dmolnár!

Bizony, jobb külön a fiataloknak, bár mostanság szokássá vált az ún. "mama-hotel", ami főleg a fiatalembereknek jön jól, hisz a kedves mama szívesen jár kedvében a "trónörökösnek", bár az is igaz, tőle várná el az unokákat is, de így nem igazán fognak összejönni...
Az én anyósom és apósom nagyon kedvesek és toleránsak voltak, sokat segítettek, mikor nekünk programunk volt, szívesen vállalták az unokára való felügyeletet.
Mégis jobb volt így, hogy külön háztartásban, sőt, külön településen is éltünk. Ez utóbbi főleg a férjem kívánsága volt, mert az édesanyjával bizony gyakran voltak nézeteltérései...

2021. 04. 11. 13:04

Kedves Holdfény,

visszatérve a zsír versus olaj témára egy szösszenet erejéig: Nem csoda, hogy az a szegény, falusi néni, aki világ életében zsírral főzött ételekhez volt hozzászokva, rosszul lett a városban az olajjal főzött pörkölttől! Hiszen az epéje nem volt hozzászokva ekkora tömérdek növényi (ráadásul rafinált, tehát hőkezelt) olaj támadáshoz! A természetes étkezéshez volt hozzászokva, hiszen őseink sem fogyasztottak akkora mennyiségű növényi olajat, hanem állati eredetű zsírokat. Eleve már az a tény, például mennyi kiló napraforgómag szükséges egy deci olaj sajtolásához, már mutatja, ez nem lehet jó, mert ki eszik kiló számra együltében annyi magot meg? Lefordulnànk a székről tőle! Ugyanez az elv vonatkozik mindenhez, ami el van túlozva és túlontúl sok nyersanyag kell a megnyeréséhez. Ilyenek például a gyümölcslevek is. Ki eszik meg egyszerre egy kiló narancsot, almát, meggyet? Senki, mert nem lenne jó kimenetele. Így ezért a gyümölcslevek liter számra való fogyasztása sem egészséges, mert túllövünk vele a célon és a túlontúl sok fruktóz miatt például kialakulhat az úgynevezett nem alkoholos májcirózis. Ugyanis a fruktóz a répa cukorral ellentétben a màjon keresztül kerül anyagcserére és napi szinten túl sok ugyanúgy károsítja a májat, mint a rendszeres alkoholfogyasztás. 

2021. 04. 09. 15:31

Még jó... :0) Amúgy éppen ezért folyik a vita manapság is még, hogy együtt több nemzedék, vagy külön-külön. Én most amellett vagyok, hogy külön-külön. Nem mintha zavarna a fiatalok jelenléte, sőt, de azt látom, hogy vannak dolgok, amiket máshogy csinálnának, csakhát ugye tekintettel kell lenni az "öregekre". Persze szerencsére csak két-három napról van szó, azt meg könnyedén vesszük, de ha tartósan kéne együtt élni, hát a fene jobban tudja...

2021. 04. 08. 13:56

Kedves Dmolnár!
Mindenki úgy főz, dolgozik, él... Többnyire ahogy a környezetében látta. Vagy éppen pont az ellenkezőjén, ha neki nem tetszőt látott a felnövekvése folyamán.
Ez van!
Mikor a férjemmel összekerültünk, mi is kialakítottuk a magunk háztartását, és bizony mondom Neked, az nem volt azonos sem az én, sem az ő szüleinek az életvitelével semmilyen téren.


2021. 04. 07. 17:32

Persze, a sokáig főzött tojás az kemény lesz, mert milyen legyen? Mi így csináltuk, és a nagyszüleim is úgy csinálták. Ellenben a nejem szülei meg csak keményre főzték, de sonkalében. Szerintem ugyan a mienk jobb módszer, mert jóval több íz marad a tojásban a hosszú főzés miatt, de hát istenkém... Ahány ház, annyi szokás... 

2021. 04. 07. 17:28

Sonkaszentelést többször láttam már, de a fene tudja, az melyik napra esett. Tán szombatra. Utána viszont ettünk belőle, ha jól emlékszem. Amúgy mi se a vallási előírás miatt csináljuk így, hanem mert így szoktuk... Úgyhogy nálunk a szombat reggel már sonkával kezdődik...