Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 01. 11. 10:39

Kedves Jadzia!

Ahány ház, annyi szokás. Mi nem tettünk bele soha füstölt húst, ámbár már kaptunk ajándékba olyat, amiben volt és az is finom volt. No de hát a hagyomány, az hagyomány... Így hát nálunk nem volt füstölt hús, sőt, a zöldség se ment a kocsonyába, hanem maradt a fazékban a többivel együtt. Merthogy nálunk (amíg készült) zöldség is volt benne, ellentétben Holdfény kocsonya levével. Piros paprika csak akkor került rá, mikor már megfagyott, és én bizony citrommal szoktam locsolgatni (igazival, nem citromlével). No, már folyik a nyálam, mint Pavlov kutyájának....

2022. 01. 11. 9:42

Drága Jadziám, ez a kocsonya recept nálunk "hibádzik", ugyanis mi NEM teszünk bele zöldséget, sárgarépát, mert akkor már olyan lesz, mintha húsleves lenne...
Mert az is megalszik, ha marad belőle másnapra, de az nem kocsonya, hanem húsleves...A sógornőm viszont tett bele citromkarikát és főtt tojást is a kitányérozáskor, ő ezt lájtozásnak hívta. Én nem, semmit húson, bőrön kívül. Viszont én is alaposan leszedtem róla a zsírt, csak pici gyöngyöket hagytam meg, mert a végén a tányér tetejére piros fűszerpaprikát szórtunk, és ez csak a zsíron fut el...
Gyönyörű színű, és finom is tőle a kocsonyás lé.


2022. 01. 11. 9:34

Drága jó Dmolnár!
Ne aggógyá' mán! Csalánba NEM üt a ménykűűűű! :DDD

A kocsonyát meg nálunk is megennéd, mert ugyan nem combhúst teszek bele, hanem jó HÚSOS csülköt, és az abban lévő sovány husiból ehetnél bőviben...!:))
A "cupákozást" én gyerekkorom óta a kocsonya "kitányérozása UTÁN" szoktam végrehajtani, azaz a kiszedett csontokat még végigszopogattuk anyácskámmal együtt annó...
Húú, de fincsa!:DDD

jadzia

2022. 01. 10. 19:39

Remegős kocsonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-1,5 kg kocsonyahús
  • 4 fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • bors
  • Előkészületként áztasd be a húsokat 15 percre. Majd mindegyiket pucold meg, az esetleges szőrmaradványokat égesd le. Vágd fel a húsokat, helyezd nagy lábasba, és bő vízben kezdd el főzni. Az első forrás után kanalazd le a habot vagy cseréld le a vizet. Majd add a léhez a megtisztított zöldségeket, a fűszereket, és ízlés szerint sózd meg. Kis lángon, lefedve főzd puhára a húsokat. Ez akár négy-öt órán át is eltarthat. Akkor biztosan jó, ha már minden puha, az illata pedig a húsleveséhez hasonlít.

    Oszd el tálakba arányosan a húst, a bőrt, majd a zöldséget is karikázd melléjük. Szűrd le a levet. Ügyelj arra, hogy ne maradjon benne bors, babérlevél és hagyma se, majd öntsd a kiporciózott húsokra. Ezután a tálakat tedd jó hideg helyre. Ha kint röpködnek a mínuszok, dermesztheted a kocsonyát fóliával lefedve az erkélyen is. Tálalásig hagyd hideg helyen. Étkezés előtt szórd meg őrölt pirospaprikával.

  • Femina.hu
jadzia

2022. 01. 10. 19:35

mi is csinááltunk  kocsonyát. Mivel a zsíros húst egyikünk sem eszi  füstölt  hátsó csülök főtt benne.Mikor megfőtt és szétosztottuk tálkákba kihűlni, leszedtük a zsírt róla és a kocsonyában színhús és zöldségek maradtak Finom volt nagyon és nem nehéz

Nagyi receptjei: Így készül a kocsonya, ez a hagyományos téli étel.

2022. 01. 10. 14:53

Kedves Holdfény!

Örülök, hogy újra itt vagy, már kezdtem aggódni... :0)

Amúgy az én életemben van egy nagy ellentmondás, mert a kocsonyát szeretem és abban a fő dolog a köröm, meg a malac farka, de enni egyiket se szeretem. Nem és nem... Amíg voltunk rá elegen, én elborzadva néztem, hogy eszik a cupákokat, de én csak a sovány húst kedveltem mindig. Szerencsére az én kedvemért mindig tettek bele bőséggel combhúst is, úgyhogy az én kocsonyám abból (is) állt...

2022. 01. 08. 17:41

Kedves Napfény!

Háááátöhhh... Szóval nagy "kivagyi" lehetett, aki "bonsai"-nak nézte a fodros keledet...
Ugyanis inkább a brokkolira "hajaz", mint a bonsai-ra.
Én sem régóta ismerem ezt a különleges növényféleséget. Bármily furcsa, a "gengszterváltás" óta egy politikai műsorban esett róla szó.
Mivel a bonsai történetem nem való a főzős topcba, átmegyek vele a "Témába vágósba":
https://www.szeretgom.hu/content/72028-ahol-minden-temaba-vag-

Csak várj egy kicsit, míg beírom oda a tudnivalókat e témáról!:)

2022. 01. 08. 14:33

Kedves Holdfény!

Nem vagy egyedül ezzel! Kitettem ezt az ételt a Facén is, különböző főzős csoportokban és bizony legtöbben brokkolinak nézték, mert Magyarországon (még, vagy már) nem annyira honos, mint nálunk Németországban. Így oly mi kuriózumkènt fut a csoportokban és rengeteg kommentet, kérdést, megjegyzést kaptam rá. Sokan kérték a receptet is és legtöbben ràcsodálkoztak, hogy mi lehet ez a "bonsai" ott a mosogatón...??? 😀 

2022. 01. 07. 21:25

Nahát, kedves Napfény!!!
Ha csak úgy "kutyafuttában" tekintek a fodroskel képére, azt hihettem volna, hogy brokkoli!:DDD
De jobban megnézve látni, hogy apró fodros levelekből áll.
Én itt nálunk ilyet még sosem láttam a zöldségeseknél...

2022. 01. 07. 21:20

Kedves Dmolnár!
Tudod a filmcímet: "Szárnyát vagy combját?" (Louis Des Funes)? Nos, én valahogy szeretem mindkettőt, de leginkább a szárny középső 2 csontos részét, s a mellét éppen nem...
Elegem van a mellehúsokból az ételhordóktól, bár őtőlük a csirkemellet utálom, főleg grillezve!:(((
És a párom is... Úgyhogy az étlapot végigböngészve mindig kikerüljük a csirkemelles étkeket...
A kelbimbót mindenhogyan szeretem, csak nyersen nem... Ellenben a párom úgy is, és ügyelnem kellett, hogy "el ne kóstolja" őket nyersen!:DDD
Egyébként lehet kirántani is a nagyobbakat (ilyenkor kicsit elő kell főzni panírozás előtt), vagy lehet belőle levest is csinálni, úgy készül, mint a krumpligölődin leves: Zöldséges alaplébe főzzük bele a zöld gömböket.
A kocsonyával meg jól megjártuk, sok lett! Ha létezne CSŐPOSTA, küldtem volna Neked szívesen, mert a párom édesmamája is küldött 2 tányérral, így MA este még mindig volt belőle, azt vacsoráltam a macskámmal, ő ette belőle a húsokat, én meg a zselés kocsonyát!:DDD

Egyébként kocsonyából lehetetlen keveset főzni, mert ha csak 1-1 darabot teszünk bele mindenből, az már elég sok: fül, farok, körmök, csülök, bőrök...
Így is körömből és a kis csülökből nem raktam bele mindet, főztem belőle pörköltet, ISTENI fincsa lett, amíg főtt a kocsonya, az volt vacsira, és csak úgy ragadtak az ujjaink, mikor ettük a körmöket!;o)

2022. 01. 07. 20:42

DMolnár, igen, szerintem finomabb, mint a hagyományos kelkáposzta főzelék! Nekem legalábbis jobban ízlik, pedig azt is szeretem. Ez így valahogy még rostosabb és tartalmasabb. 

 

2022. 01. 07. 20:39

Köszönöm szépen, Jadzia! Örülök neki, hogy tetszik a recept, igen, érdemes kipróbálni!

Maradt egyébként két szép nagy levél belőle még nyersen, amiket a hűtőben tároltam, szép frissek maradtak. Ma fel lettek használva - mivel péntek van, halból készült ételhez: Lazac gratin készült és ez is nagyon finom lett. 

jadzia

2022. 01. 07. 18:38

jó volt olvasni is köszönöm ki fogjuk próbálni

2022. 01. 07. 12:41

Egész jól hangzik... Szerintem sokkal jobb lehet, mint a hagyományos kelkáposzta főzelék... Ha rá tudom beszélni a nejem, akkor kipróbáljuk, ámbár hétközben elvétve főzünk csak... Hétvégén meg ugye jönnek az ünnepi kaják... :0)

2022. 01. 07. 12:03

Hoztam Nektek egy ismertetőt erről a finom és egészséges zöldségről. 

 

2022. 01. 06. 20:05

Szívesen leírom, hogy készül.
A fodros kelt levelekre vágom és jól megmosom több vízben, aztán apróra vágom. Jó nagy kazal lesz, de főzés közben összeesik. Krumplit pucolom, kockákra vágom, vízben tartom. Hagymát pici kockákra vágom, fokhagyma gerezdet (2 db-ot tettem bele) szeletekre. Főző kolbászt kockákra vagy karikákra, szalonnát kockákra. Egy nagy edényben kisütöm pici olajon a szalonnákat, ráteszem a kolbász darabokat és a hagymát, fokhagymát. Dinsztelem, ráteszem a krumplit plusz a fodros kel egy részét. Ahogy a fodros kel esik össze, apránként teszem rá az újat, míg minden a fazékban van. Fuszerezem őrölt köménnyel, majorannával, tárkonnyal és felöntöm ha van, húsleves lével, vagy vízzel. Fedő alatt kis tűzön főzöm kb 40 percig, időnként keverem és ha kell, pótlom a folyadékot. Ne ússzon benne! Csak úgy hogy legyen kb félig benne folyadék. Mikor megpuhult, izesitem egy kis mustárral és már kész is.

jadzia

2022. 01. 06. 19:31

van rá igény

2022. 01. 06. 11:58

Kedves DMolnár,

biztosíthatom, hogy fogyasztva is nagyon kellemes a fodros kel, mi nagyon szeretjük! Én személy szerint Észak-Németországban ismertem és szerettem meg, de időközben Bajorországban is termesztik, ahol jelenleg élek. Szívesen leírom a részletes receptet is, ha igény van rá. 

2022. 01. 06. 10:55

Kedves Napfény!

Leírva egész kellemesen hangzik a fodros kel... Majd ha úgy adódik, kipróbáljuk, bár ahhoz némileg részletesebb recept kéne...

jadzia

2022. 01. 05. 19:21

Holdfény az a kelbimbós  pulyka finom lehetett én is mellét szeretem inkább de azt megsütve a többi így maradhat és finom lehet meg fogjuk kóstolni. Napfény a brokkolis képek szépek étvágygerjesztőek szeretem a kelbimbót is brokkolit is egészséges vitamindús finom zöldségek