Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 01. 27. 23:50

Drága Jadziám!

Igazán kedves Tőled, hogy rászántad az idődet, és keresgéltél az ilyen soklapos sütik között, de hidd el, PONT OLYAT, mint amilyet a hugi sütött, én sem találtam a neten, pedig sok hasonló képét megnéztem.
Amit hoztál, az valóban az ún. "klasszikus zserbó". 
Az viszont valószínű, hogy a hugié nem zserbó volt, mert az általában FEHÉR tésztájú, barnás dió töltelékkel, mint a képen, amit hoztál. Ennek a sütinek meg a tésztája kakaós, vagy csokis volt, vagyis tisztára sötétbarna, a tölteléke meg olyasmi, mint a mézeskrémesé, vagyis tejkrém, és egyáltalán nem volt benne dió.
A mézeskrémes tésztája is, meg a krémje is világos színű, általában porcukros a teteje:
Mézes krémes 4. | Nosalty

Van még a mézes zserbó, ami ehhez hasonló, csak talán picit sötétebb a tésztája, és csokis a teteje:
Omlós és puha mézes zserbó receptje | Mindmegette.hu
Van benne egy lekváros csík is, talán ETTŐL nevezik zserbónak...

Gondoltam, nincs más hátra, mint felhívom a hugit, hogy Ő minek nevezi a sütit, amit hozott?:)))

Abban viszont egyet értünk, hogy nehéz elkészíteni, illetve nagyon időigényes, és gyakorlat sem árt hozzá, valamint TÜRELEM... Ami nekem ugye - sajnos! - NINCS!:'(
Vékony tészták sok sorban tepsi hátulján sütve... BRRRRRRRRRR!:(((

jadzia

2022. 01. 26. 19:16

Holdfény ez azt hiszem zserbó szelet nagyon finom de nehéz készíteni

Gyors Kaják Receptek -Fast Food Recipes - Zserbó szelet - négylapos  Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg zsír (vagy vaj) 5-7 dkg porcukor 1 dl  langyos tej 3 tojás 1 dkg élesztő

 

 

2022. 01. 26. 13:11

Kedves Napfény!
Örülök, hogy Nektek még van energiátok és türelmetek ilyen "macerás" étkek készítéséhez, bevallom "férfiasan" (:DDD), hogy nekem már nincs, pedig igény lenne rá, tudod: "azok a fránya elvárások"!:(((

Én már azt nézem a főzésnél, hogy mennél gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető legyen, no meg a RÉGI RUTIN szerint való legyen.
Nem ugrom az ÚJDONSÁGRA, nem szeretem a változást, főleg nem a hirtelent... (Igazi Bika tulajdonság...)

Említettem, hogy itt járt a hugicám, aki tudod, olyan "igazi nagymama típus", hozott nekünk "hugiféle" krumplis pogit és lekis papucsot, a páromnak csudára ízlett! És meglepett minket "nemtudomhogyishívják" vékony sokréteges kakaótésztás, sárgakrémes, csokibevonatos sütivel is, olyasmi, mint a mézeskrémes, de nem az! Ez is nagyon tetszett a páromnak.
Kakaós krémes Kata konyhájából | Nosalty

Hát nekem sajna ilyenhez végképpen nincs, de nem is volt soha türelmem!:'(

2022. 01. 26. 12:40

Köszönöm Jadzia és Holdfény! Valóban finomak lettek, életemben először csináltam őket, de nem utoljára! ☝🏻 Az egész családnak ízlettek, megérte a munka. 

jadzia

2022. 01. 25. 19:11

Napfény szépek a farsangi sütemények.

2022. 01. 24. 22:01

Bizonyára nagyon finomak lettek ezek a színes fánkok, kedves Napfény, s külön gratulálok a kislányodnak is, hogy besegített a fánksütésben.

Egyébként nálunk is lehet a multi üzletlácban kapni ilyen amerikai módra készült színes cukorfondanos, színes cukorszóratos fánkokat kapni, de szerencsére kaphatók még az én kedvenceim is; a magyar háziasszonyok szalagos farsangi fánkjai is:
Szalagos fánk | Edina Furkó receptje - Cookpad receptek
Bevallom, én ezeket jobban szeretem, és a simákat meg főleg lekvár és porcukor nélkül, ugyanis én a saját sárgabaracklekváromba mártogatva szoktam a fánkot enni.

Nekem az amerikai palacsinta se kedvenc, juharszirup ide, vagy oda (amit persze itt nem is lehet kapni)...
A palacsintát legjobban "üresen" (!) töltelék nélkül, sütés közben forrón szeretem befalni, darabokra tépdesve, azaz semmiképpen sem "szalonképesen", ÖTUJJAS villával szoktam enni! :DDD

Palacsinta recept

2022. 01. 23. 15:41

A héten vettem kicsi lányommal a helyi háztartási boltban egy Donut Sütő formát, 6 db donutot lehet vele sütni egyszerre. A dobozában volt egy receptes füzet, donut recept is volt benne. Ma reggel nekiálltunk és kiderült, a recept 12 donutra szól de a mi formánk csak hatnak ad helyet. Így aztán a tészta másik felét beletettem egy kisebb formátumú kuglóf Sütő formába, lesz ami lesz. Hát, így lett 6 szép donut és egy kis kuglóf is! Farsangi hangulat! 🥳

2022. 01. 19. 15:28

A nyereg alatti hús az nem a hús puhítására szolgált, tudtommal, hanem tévhit.. :0) - írod.

Hát akkor mi a fittyfiringős fittyfene miatt keletkezett ez a népi szólás-mondás?
Miféle célra puhították nyereg alatt a húst, és MILYEN húst?!
Valami okból csak mondják, még néha manapság is hallani...
Volt a lányomnak az isiben egy kötelezően meglévő könyve: 
"Szólások, mondások" címmel. A szerző neve nem jut eszembe, a neten sem találom! De kár, hogy már nincs meg!
Meglehet, hogy abban benne volt ez is...


2022. 01. 19. 15:14

Nos, kedves Dmolnár!
Már látom, "Szelet vetettem, s vihart arattam" ezekkel a tüdős és csepleszes hurkákkal !DDD
A tüdős hurka valóban ritka, sokfelé laktam életemben (vagy tízféle helyen!), de én sem találkoztam vele sehol, CSAK édesanyámtól tudom, az Ő kedvence volt, s ő a Nagykunságban Kunszentmárton és Szentes közötti ún. "külterületen" született. Én sem régóta ismerem ezt a helyszínt, de 2007-ben az unokaöcséméknél nyaraltam Homokon, és ők vittek el oda, ahol anyám született. Öcsinek anyám volt a keresztanyja. Anyám édesapja ún. "útkaparó" foglalkozású volt, ami azt jelentette, hogy ÁLLAMI ALKALMAZOTT (és "nyugdíjas állású" volt, ami nagy szó volt úgy 100 évvel ezelőtt!!!), és ilyen minőségben neki kellett karban tartania a "KÖVES ORSZÁGUTAT", ami bizony igen felelősségteljes munka volt. Volt ott egy ún. "tanyasi iskola" is, ahová a környék tanyavilágának gyerekei jártak iskolába. Egy tanító házaspár oktatta őket, 6 elemit jártak ott csak, az akkori iskolai kötelezettségek szerint.
A 4. osztály elvégzése után voltak, akik a közeli község iskolájába átíratkozhattak ún. POLGÁRI iskolába, de ott fizetni kellett érte.
Ezért aztán a paraszt gyerekeknek általában csak a 6 elemi jutott.

Gondolom, ez a tüdős hurka dolog helyileg csak OTT volt szokásban.
Keresztapám értett csak hozzá, a környéken senki...

A csepleszhájnak utána néztem a neten, elég sokféleképpen nevezik:
receháló, receháj, fátyolka, fodrosháj, cseplesz. Továbbá: sertésháló, necc, peszleháj, lepedő, fátyolka.
Forrás: https://amari.blog.hu/2010/02/20/ciganka
Sertésháló | Nosalty
Felhasználása sokféle lehet:
Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája: Csavart hús
Csavarthús
Pásztorpecsenye
Pásztorpecsenye

Nosalty konyhájában eléggé bonyolultan készítik a csepleszmájast, egyik (jászkun) népi nevén: "dedelka"... Keresztapám csak a már meglévő májas hurka anyagához több májat rakott, és jó zsíros húst darált bele. Édesanyám nézni se bírta, mikor nagyanyám ette, mert a zsír bizony csorgott a szája sarkában tőle!:DDD De hát istenkém, ki mit szeret! Ezen nem vitázunk, tudomásul vesszük, és kész! Nem igaz, kedves Dmolnár barátom?;o)

2022. 01. 19. 12:03

Hát nem igazán... A nyereg alatti hús az nem a hús puhítására szolgált, tudtommal, hanem tévhit.. :0) Gondold el, milyen lehet akár egy rövid vágta után is a hús... Büdös a lótól, szétkenődött... Szóval mese, nem puhítottak íly módon..

Ellenben a marhahús érlelése annyit jelent, hogy hűtőben tartod pár napig, de nem lefagyasztva... Mondjuk kicsit kockázatos, ezért én soha nem próbáltam, meg a család is kitagadna érte, de meg itthon úgyse csinálunk csak nagy ritkán marhahúst.. 

2022. 01. 19. 11:55

Tüdős hurkát én nem láttam és nem is kóstoltam. No meg tőled hallok róla először. Nem hinném, hogy szeretném, mert a tüdő minden fajtájától idegenkedem. Főleg az állaga miatt. 

A "cseplesz" hurka viszont ismerős. De csak elmondásból, mert anyósomék beszéltek róla, csak valami másnéven emlegették. Töröm a fejem, de bizonyisten nem jut eszembe... Valamilyen mellék... De vesszek meg, ha tudom, minek a melléke...

2022. 01. 18. 23:49

Kedves Dmolnár!
Ma hajnalban eszembejutott, amit a marhahús ÉRLELÉSÉRŐL, azaz a puhításáról írtál, és ennek kapcsán  bevágódott egy régi magyar mondás erre nézvést, mi szerint mifelénk gyerekkoromban alkalmaztak egy mondást azokra, akik maradi magyarkodók voltak: "Ezek is még mindig a NYEREG ALATT PUHÍTJÁK A HÚST!"
Hát gondolom, EZ lehetett a "hús érlelése magyar módra!" :DDD

2022. 01. 18. 23:39

Hát ami a hurkát meg a vesét illeti, mi PONT VESÉT nem raktunk a hurkába sosem...
Viszont!
Hurkából készült nálunk egy olyan fajta, amelyet szinte sehol sem csinálnak: TÜDŐS HURKA! Vagy más néven FEHÉR HURKA. 
Ez édesanyám kedvence volt, és kimondottan a disznó vastag belébe töltötték. Azért hívták fehérnek, mert a véres ugyebár fekete volt, a májas meg barnás a főtt, darált máj miatt, a fehérbe pedig az alap hús mellett került bele a főtt, darált tüdő. Én is szerettem, de a kedvencem a májas hurka volt.
Nagyanyámnak is a májas, de NEKI nem bélbe töltötték, hanem az ún. "csepleszháj"-ba, ami olyan áttetsző hártya volt zsíros erezettel.
Ilyesmi volt kisütve:
Kőrösi csepleszes májas | Nosalty
Kőrösi csepleszes májas


2022. 01. 18. 11:01

Engem a vese nem igazán érdekel, mert nem szeretem. Se velővel se anélkül. A hurkába jutott mindig, amíg csináltunk hurkát. Viszont az igaz, a tisztításával vigyázni kell és nem sok marad belőle..

2022. 01. 18. 2:18

Köszi a MARHA képet, fogalmam sincs, miért vesepecsenye a neve, mert SEMMI köze a veséhez, azt inkább sertésből készítik (Vese velővel pl.), a marháé bordázott, hülyét lehetne tle kapni, ha azt meg akarná az ember csinálni!
Még a sertés vese is macerás, mert hiába szúrja ki a böllér, hogy kicsorogjon belőle a vizelet, még ott vannak az ún. "barlangos testek" belől, és azok bizony ehetetlenül húgyszagúvá tennék az ételt, ha nem vágná az ember ki!:(((
SZERETEK FŐZNI(2): Sertésvese tojással
Sertés vese belől és kívül. Eléggé kis rész az, amit fel lehet használni belőle:
Vesevelő - timo&julien


Vesevelő - Dalit
Kész vesevelő étel.
Én nagyon szeretem, tudom is csinálni, bár eléggé időrabló és macerás a vese tisztítása, no meg a velő lehártyázása is.

A vese nem csak földrengés megelőzésére jó
Ez a bordázott marhavese meg kéne a fenének! Állateledelnek talán való, de csupán ebből nem lehetne csinálni azt se, gondolom én...

2022. 01. 17. 11:47

Kedves Holdfény!

Ne ess kétségbe. :0) A bélszínt úgy is hívják, hogy vesepecsenye. (meg ne kérdezd miért). A marhánál a tarja elnevezés nem szokásos. Vagy nyak, vagy rostélyos. Küldök egy jobb képet.

A marha részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk? · RECEPTVADÁSZ

Amúgy a marha nyakból igen jó leves készül. Amit a képen küldtél, az valószínűleg hátszin. Illetve tudományos (angol) nevén Rib-eye steak. Ami különben hátszín. Nagyon ízletes, de annak azután külön tudománya van. (a marhahús már csak ilyen, minden részét máshogy kell elkészíteni). No pláne sokat számít az érlelés is (de a háziasszonyok itt nálunk ezt nem szokták alkalmazni, nincs is rá megfelelő eszközük), és még egy. Nem szabad sütés előtt fűszerezni... 

2022. 01. 14. 21:21

Hozzám hasonló marha bélszín ügyben hoztam egy térképszerű eligazító MARHA rajzot, kettőt is, hátha segítség lesz:
A marha részei - Otthon, édes otthon
Marha részei és felhasználásuk - Gasztromankó receptek
Itt kicsit más megnevezések vannak, a bélszín szó pl. nem is szerepel...

2022. 01. 14. 21:09

Kedves Dmolnár!
Tudod, nekem bélszínhús ügyben - sajnos! - a 3 is páros!:'(
Biztos igazad lehet, de én a képet a gugliról hoztam, s ebben a linkben látható mindjárt az elején, így bízvást hihettem, hogy jó:
https://tesco.hu/hello/cikk/az-izletes-steak-elkeszitese-muveszet-on-is-megtanulhatja/22092/
Egyébként van a cikk végén egy tomahawk alakú hús is, nos, mi ILYET rendeltünk interneten, ez is egyik kísérletünk volt a steak készítéséhez, és naná, hogy nem valami jól sikerült!:(((
Az ízletes steak elkészítése művészet. Ön is megtanulhatja!

Pedig mindent elkövettünk, amit a neten tanácsoltak a szakértő séfek... Pihentetés, szobahőmérséklet, kérges elősütés, stb, stb,... De NEM ÉS NEM!!! A boha úristennek senem sikeredett puha, omlósra!:'(
Azért megettük, illetve elrágtuk valahogy, ki nem dobtuk, csak a hosszú bordacsontot.


2022. 01. 14. 12:31

Hát igen, gyakorolni a bélszín készítést igencsak költséges mulatság... Amúgy a képen mintha nem bélszín lenne... Mert az nem ilyen...  Mármint a rostok állaga... 

2022. 01. 13. 14:28

Hát mióta ilyen "poliamid" felső van a számban, nem vállalkozok steak evésre, csak a párom, de ő is úgy vélekedik, mint Arkagyij Rajkin:
"Válámi ván, de NEM AZ IGAZI!" :(((

Szóval én úgy gondolom, IGAZIT csak az ángliusok tudnak csinálni, ott ez hagyomány, ezért ők ALAPBÓL el se tudják rontani!:))

Az ízletes steak elkészítése művészet:
Az ízletes steak elkészítése művészet. Ön is megtanulhatja! | Hello Tesco

Nos, igen!
Ismered a "lenini elvet":
- Ha valami nem megy, azt gyakorolni kell. De ha valami nagyon nem megy, azt hagyjuk!:DDD