Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2021. 01. 22. 12:40

Mert a tananyag összeállítói azt hiszik, a gyerek kisméretű felnőtt... :0(

jadzia

2021. 01. 21. 19:38

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „JÁSZAI MARI "Megvetem azt a társadalmat, amelyben a becsületes, az igaz a nyakát szegi és a gaz gyÅ‘zedelmeskedik. GyÅ‘zedel- meskedik és dúskál a nemzet adójában, maga és az egész talpnyaló hada."”

2021. 01. 21. 16:49

Hát ez az, hogy NEM gyerekeknek való!
Nem is értem, miért tanítják mégis már az alsó tagozatosoknak is?

2021. 01. 21. 16:47

Nahát Jadzia, ez CSODÁLATOS példabeszéd!
Köszi, hogy megismehettük mi, akik eddig nem ismertük!:)
Nem hiába volt zseni az öreg Einstein!

2021. 01. 21. 11:10

Szeretem ezt a "mesét", ami nem gyerekeknek való, de nagyon jó...

jadzia

2021. 01. 20. 19:40

A képen a következők lehetnek: szöveg

jadzia

2021. 01. 20. 19:39

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2021. 01. 15. 0:26

Igen, tudom kedves Dmolnár, a Szolnoki Szigligeti színház karolta fel ezt a tehetséges, de bizony eléggé gátlásos egyszerű származású fiatalembert, aki igen szépen nyilatkozik a róla szóló könyvben azokról a rendezőkről, akik megelőlegezték a bizalmat neki.

2021. 01. 14. 11:13

Hát a szinházban... Mert ha valakit nem szemelnek ki se filmre, se tévé játékra, akkor bizony a nagyközönség számára ismeretlen marad. Ezért van az (többek között), hogy némelyek ezerrel nyomulnak a médiában, hogy legalább ott, ott szerepeljenek, mert hátha...

2021. 01. 13. 17:46

Jól látod Muzsi Zoltánt.
Hát még ha elolvasnád a róla szóló könyvet, akkor láthatnád, hogy ha valaki nagyon el akarja érni az álmát (színésznek lenni), az bizony minden tőle telhetőt megtesz érte, hogy el is érje, bármilyen nehézségek (külső körülmények - származás, neveltetés, egyebek, vagy belső - egyéni lelki eredetű - körülmények) állítanak is az útjába neki ellenszelet.
Ahogy Arany János írta:
"Előtted a küzdés, előtted a pálya, Az erőtlen csügged, az erős megállja. És tudod: az erő micsoda? - Akarat, Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat."
Nekem szimpatikus ez a tulajdonság.

S valóban, a játékaiban nem venni észre, hogy pl. lámpalázas, pedig saját bevallása szerint minden szereplésekor van! S hogy régebben még dadogott is izgalmában...
Igazi karakterszínész szerintem. Nem lehet véletlen, hogy a mintegy húsz filmszerepe közül hét volt, amit Jancsó Miklós rendezett. 
(Bár én Jancsót nem kedvelem - főleg a választott filmtémái miatt - , de el kell ismernem, jó orra volt a szereplők kiválasztásában.)

A nagyon nagyok közül engem Mucsi az egyszerűsége és a természetessége miatt Pécsi Sándorra emlékeztet.
Persze, nem akkora művész, mint Pécsi volt, de Mucsinak is kétségtelenül sajátságos kisugárzása van.
Mondtam is a páromnak, mikor néhány éve feltűnt a tv-ben:
- Hol volt ez az ember ennyi ideig, hogy nem is ismertük?!

2021. 01. 13. 11:30

Igen, Latinovits szavalásban, vagy inkább versmondásban, nagyon jó volt. Mucsi Zoltánt meg láttam többször is, de valahogy nem tudom a nagyon nagyok közé sorolni. Pedig amit láttam tőle, az jó volt, de nagyjából ennyi... Vagy  szerepeit nem kapta szerencsésen, vagy ki tudja... Bár őróla sem gondoltam soha, hogy na ez a Mucsi Zoltán, a karaktereket jól hozta...

2021. 01. 12. 22:13

Eperjes:
Igazad van!
Bizony, sok filmet pont azért nem néztem meg, mert ő játszott benne, főleg a bizonyos kormány alatt készülteket...
Így nem láttam, sem az Eldorádót, sem a Széchenyit, pedig őt én is a "legnagyobb magyarnak" tartok.
De nem hiányzott, hogy "átsüssön" nekem pont Széchenyi alakján Szamóca!:(((
A többi megemlített színésszel kapcslatban (Sinkovits, Ruttkai, Latinovits) is egyetértünk!
Bár ami Latinovitsot illeti, a versmondásban igen jó volt, mondhatni valósággal legyilkolta más színészek előtt Adyt, József Attilát...
Őutánna már nem mondhatja el eme verseket senki, olyan magas a mércéje!
https://www.youtube.com/watch?v=djMw6Hqkxw8
Latinovits Zoltán: Kopogtatás nélkül

Apropó!
Mi a véleményed, ha szabad kérdezni, Mucsi Zoltánról, az egyszerű Abonyban született munkás származású lakatos fiúból színésszé lett művészről?
Mucsi Zoltán – Wikipédia

Én most olvasom a róla szóló könyvét Bérczes Lászlónak.
Ha nem akarsz, ne válaszolj.

2021. 01. 12. 10:38

Mondjuk inkább úgy, hogy egyes színészeknek vannak jó alakításai, meg kevésbé jó alakításai. Eperjesnél (sem) a szimpátia, vagy unszimpátia vezet. Egész egyszerűen alig van olyan alakítása, amin nem süt hát, hogy ő az Eperjes. Kivétel az Eldorádó, ahol nagyon nagyot alakított és a mélypont számomra a "Hidember". Az a maga nemében tökéletesen rossz, a színészi játék pedig csapnivaló. Ugyanakkor Sinkovits mint ember, számomra tökéletesen alávaló, de a szerepeiben... Nos ott sohasem gondoltam arra, hogy ez a Sinkovits.. Vagy említheném Ruttkait. Ellentétben Latinovitsal akinek megint csak majd minden alakításán átsütött, hogy ő a Latinovits, tán a Szinbád című film az, ami remekmű az ő alakításában...

2021. 01. 11. 18:07

Lám, lám!... ;o)
Mennyit számít, kinek ki a szimpatikus, vagy ki az ellenszenves!
Nem volna szabad befolyásolni bennünket a színészi játékok megítélésében a személyes szim- vagy unszimpátia, azért mégis csak előjön az emberből olykor-olykor...
Nekem pl. ebben a feldolgozásban a Koltai játéka volt az, ami nem tetszett. Különösen Kabos Gyula után, ugyanis nálam az Ő alakítása a mércéje egy újgazdag figurájának, aki szeretné az úri modor helyett (az úrhatnám nejével szemben) az előző régi életvitelét vissza... (Hagymát eszek hagymával...)
Valamikor pedig a kedvencem volt Koltai Róbert játéka az "Illetékes elvtárs" kabaré jelenetekben:
https://www.youtube.com/watch?v=Z0ATPBsBUak
Szilveszteri Rádiókabaré 1986. december 31.
Illetékes elvtárs (az első, 1985) - www.aranykender.hu - YouTube

De aztán úgy éreztem, "elszaladt vele a ló", főleg a "Sose halunk meg" (1992) filmje után...
Azóta kritikusabb szemmel szemlélem az alakításait, és nem veszek be tőle akármit, már nem olyan NAGY színész a szememben, sajnálom...

Eperjes Károly meg - az én véleményem szerint legalábbis - meglepően JÓL fogta fel  a Komornyik alakjának karakterét: "Hamis elegancia és álságos, megjátszott jó modor"... Ezen az alakításon szinte átsüt, hogy ő valójában NEM ILYEN!
A Facebook inasa így segíti át az ünnepeken

Jegy.hu | Eperjes Károly

Egyébként ami a komornyik figuráját illeti, nálam egy angol filmsorozat az etalon e témában: Csengetett, mylord?
Csengetett, Mylord?

https://monty.blog.hu/2010/09/13/film_csengetett_mylord_1

Ebben a linkben részletesen olvashatunk a komornyikok, a lakájok valódi funkcióiról egy VALÓDI angol úriházban!
Ilyet egy magyar újgazdag Schneider úr háztartásában élő "népség" bizony, el se tudna képzelni! ;o)

Rég láttam, de nagyon tetszett!:)))

2021. 01. 11. 12:13

Sajátságos, nekem pont Eperjes alakítása volt, hogy úgy mondjam, "túltolt". Szerintem közelebb állt a ripacskodáshoz, bár ez valószínűleg a rendező hibája, aki esetleg az életben nem látott még igazi komornyikot. Valószínűleg azt hitte (bár, hogy mire alapozta?), hogy egy komornyik az amúgy hülye, mint a gazdája. Pogány Judit már majdnem jó volt, Koltai Gábor pedig majdnem hiteles.. De hát ez az én személyes véleményem és izlésem...

2021. 01. 10. 20:29

A történet valóban elég "bambácska", de a színészi alakítások felejthetetlenné tették.
Ami a mába ültetett történetet illeti, azért vannak ebben a változatban is jó színészi teljesítmények, pl. Pogány Judité.
Sőt (be KELL lássam, az egyébként általam nem kedvelt), Eperjes Károly  Hippolyt alakítása is meglepően jó volt, akár hitelesnek is mondható a karaktere, amit megjelenített.
Ebben egyetértek a Port.hu egyik kommentelőjével.

2021. 01. 07. 20:18

Viszont jobbat se tudtak eddig még csinálni... Pedig a történet elég bambácska, de a színészi teljesítmény, főleg Kabos, de a többiek is, kiváló...

2021. 01. 07. 1:07

Hát igen, van mindenkinek pótolni valója...
Egyébként szerda este ment az 1931-es (Kabos Gyula - Csortos Gyula ) féle Hyppolit a lakáj a Duna Word-ön.
Csak belenéztem, mert már sokszor láttam.
Most ingyen nézheti meg ezt a három klasszikus magyar filmalkotást

2021. 01. 06. 20:07

Köszi, én sem tudtam, hogy Zágon írta... 

2021. 01. 05. 15:02

Képzeld, én sem ismertem a vízilabdázó Benedeket, de gyerekkorom egyik legkedvesebb emléke a zöld szemű ORION rádióból hallgatott régesrégi Szilveszteri műsor, melyben a legidősebb Benedek Tibor előadásában hallottuk először ezt a Bájgli-monológot.
Nem tudtam, ki írta a monológot, próbáltam rákeresni, de nem találtam. Ekkor elővettem a szokásos keresési manőveremet: a hozzászólók közül hátha van valaki, aki tudja, és VOLT!:)))
A videó hozzászólói közül egy Zoli nevezetű  beírta! 
Tehát a Bájgli monológ írója: ZÁGON ISTVÁN
Jegyezzük hát meg ezt a nevet, mert megérdemli a remek irónikus, ugyanakkor nem bántó (!) szövegéért!:)))
Valószínűleg a korabeli Rádióújságban megjelenhetett  vers, mert a bátyám nagy előszeretettel adta elő időnként nekünk, remekül idézve Benedek Tibor jellegzetes hanghordozását.

Zágon István (1893-1975) színműíró, humorista, dramaturg.
Bővebben: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/z-zs-787F8/zagon-istvan-7880A/
Zágon István