Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 02. 14. 12:39

Izé... Most egy kicsit megkevertél... a Chrome az nem operációs rendszer. OPerációs rendszer a Windows, a Lynux, az Android, meg a MAC OS. 

Viszont a böngésződ lehet Chrome. Hogy azután ezzel az időkorlátozással mi a helyzet, ezek után sejtésem sincs. Mert nekem itt soha nem szállt még el úgy hozzászólásom, hogy a Chrome zárt volna le (nekem is az műkszik, mert jobb szeressem, mint az EDGE, vagy az IE keresőket:0)).

Viszont a Chrome nem frissít... Illetve frissít, de a háttérben csinálja, nem lehet észrevenni. Ellenben a Windows szokott, és azt nagyon is észre lehet venni, mikor az ember ki akarja kapcsolni a gépet...

2022. 02. 11. 22:19

Már megen hujjujjjj!
Sejtettem, hogy szivatás van a dolog megett, hisz tudom, hogy tudod: Az internet a barátod!:DDD

Na szóval... Hogy nálam az időlimit hogy műxik, illetve hol, melyik programban??? ...
Hát tudod, erről FOGADALMAM SIBCS! >(
Merthogy számítgépileg én nem alfabéta vagyok, hanem ANalfabéta!:'(

Az időlimitre fogom azt a jelenséget, ami Napfénynél is lejátszódik néhanapján (elrepül a beírás), de nálam KIZÁRÓLAG csak bizonyos fórumhozzászólások esetén. Ezért gondolom, hogy az oldal működtetői döntöttek így.

Én a google chrom op. rendszert használom a gépen. Ezt tette fel rá "öcsike" (a férjem fia) j pár éve, mert az explorerrel voltak gondjaim. Fenn van a gépen, és műxik is az a "rókás", vagyis a firefox, de nem azt használom. A chrommal meg vagyok elégedve, bár néha berágok rá, ha "önállósítja" magát, és FRISSÍT, mert akkor megen "változás" van néhány dologban, amit ugye én nem szeressek!:(((

2022. 02. 11. 12:09

Kac, kac... Valamit félreértettél, tudom, mi a limit, sőt az időlimit is, mint fogalom. Azonban a képernyővédőt kivéve (meg a gép lekapcsolását, ha hosszabb időre magára hagyom) én még időkorlátot sehol nem tapasztaltam. Arra próbáltam rákérdezni, hogy ez nálad hogy működik? És főleg, hogy mikor és melyik programban?

2022. 02. 10. 16:59

Időlimit:

Hát tudod, én még asszem, az amőbás időben olvastam valamelyik fórumtársunktól ezt a megnevezést.
Egyébként igazad van, beszéljünk MAGYARUL, amire van kifejezés a nyelvünkben, és erre van:
Korlátozás

https://topszotar.hu/angolmagyar/limit

limit jelentése magyarul a szótárban

[lɪmɪt]
Ige
A szó gyakorisága:A limit gyakorisága, jelentéseA limit gyakorisága, jelentéseA limit gyakorisága, jelentéseA limit gyakorisága, jelentéseA limit gyakorisága, jelentése
Ragozás: to limit, limited, limited
Inges alak: limiting
 

2022. 02. 10. 11:08

Időlimit... Kedves Holdfény, mi a bánat az? Nekem mióta van internet, van mindenem, de ezzel, hogy időlimit, még véletlenül se találkoztam... Mondj már róla valamit...

2022. 02. 10. 11:03

Hát szó se róla, mindenki olyat készít, amilyet szeret. Én sok almával szeretem, meg elég savanyú uborkával. A krumpli legyen felismerhető, de nem túl sok, répa egy kevés (lehet akár fehér, akár sárga). Szerintem sem az olajbogyó sem a kapri bogyó nem emel rajta, mert mindkettő kirí a hagyományos ízvilágból. Jobb őket olyan mártáshoz adni, aminek szintén majonézes az alapja, de nincs benne a fentebb felsoroltakból semmi. A kapribogyó íze némileg az olajbogyóéhoz hasonló, csak jóval erősebb az íze és jobban savanykás. Én speciel mindkettőt kedvelem, az olajbogyót csak úgy magában is el tuom eszegetni... (csak legyen belőle elég :0))

2022. 02. 09. 16:28

Kedves Napfény!
Sajnos, én is jártam így már sokszor, míglen rájöttem, ismét alkalmazza az oldal az "időlimitet", ami egy időben nem volt, s ha túlléped a (nem tudom, mennyi!) időkeretet, elrepül az írásod!:(((

Ezt elkerülendő, én azt szoktam csinálni, hogy mielőtt beküldeném, kijelölöm az EGÉSZ hozzászólásomat, és klikk a jobb gombra, majd a feljövő menüsorban klikk a Másolás-ra. Ezzel a szöveg a gépedre kerül, és ekkor már klikkelhetsz a mentésre, nem fog elrepülni, ugyanis ismét feljön neked a weboldal eleje, és bizony, kezdheted előlről a Fórum topic megkeresését, de így a Válasz gomb újra előadja az ÜRES hsz keretet, oda pedig ismét a jobb oldalra klikk, és a menüsorból a Beillesztésre klikk. És láss csodát, ismét az ablakba kerül az eltűnt írásod!:)))
Egyébként ezt ajánlatos minden olyan esetben (Másolás a gépre...) megcsinálni, mikor több időbe kerül a hsz megírása pl. képkeresgélés, vagy hosszabb fogalmazási idő miatt.

2022. 02. 09. 15:59

Nagyon ügyes netkereső vagy, kedves Dmolnár!

Ez a weboldal már valóban részletes magyarázattal szolgál a franciasalátával kapcsolatosan felvetett kérdésre, de - mint olvasható! - nem ad választ a  valóságos szósz receptjére, ami tulajdonképpen az egész ételnek a meghatározója:

"Angolról fordítva-Lucien Olivier belga és francia származású orosz szakács volt, az 1860-as évek elején az Orosz Birodalom Moszkva központjában található Hermitage étterem tulajdonosa. Moszkvában született. Olivier ismert Olivier saláta, más néven "orosz saláta" elkészítéséről. A recept titkát haláláig nem árulták el." Wikipedia (angol)
The Russian salad is actually a Belgian one
Lucien Olivier (1838-1883) francia-belga származású SÉF; Moszkva, Hermitage étterem

S mivel hiteles adat nincs a szósz összetevőit illetően, én úgy gondolom, hogy mindenki úgy készíti el, ahogyan neki, vagy azoknak tetszik (úgy mondjuk ezt: ÍZLÉS SZERINT!), akik fogyasztani fogják.

Én pl. a világért se tennék bele zellert és petrezselyem gyökeret!:(((
S talán kapri bogyót se, ugyanis nem ismerem, mert életemben nem ettem.

2022. 02. 09. 11:24

Van ez így, a szó elszáll, az írás meg elröpül... :0)

Franciasaláta ügyben (ha már egyszer szeretem) kiicsit kutakodtam, és íme, azt írják, valószínűleg orosz eredetű és az orosz hússaláta hús nélküli változata... De hogy miért francia? Hát azt csak a jóisten tudná megmondani.... De ez egy kicsit jobban részletezi a dolgot.

2022. 02. 08. 11:49

A kaszinó tojást a németek egyébként "Russische Eier"-nek nevezik amit annyit jelent magyarul, hogy "orosz tojások". Nyugaton ez így fut, de valóban nem francia eredetű ételről van szó, de nem is orosz,  hanem olasz! Egy Marcus Apicius Gavius nevezetű mesterszakács készítette el először Rómàban, az első évszázadban! Akkortájt mi, pontosabban ősapáink még valahol az Uráltól keletre puhították a (ló?-) húst a díszes nyergeik alatt, ha volt már nekik olyan egyáltalán. 🤭☝🏻😀

2022. 02. 08. 11:38

Na szuper! Írtam Nektek egy hosszú választ és elrepült! 😭😭

Arról írtam, hogy én mind a három leírt dolgot szeretem: a tormás sonkatekercset, a franciasalátát, ami nem francia 😉 és a kaszinó tojást is. Utóbbit húsvétkor szoktam elkészíteni a sonka mellé és mindenki szereti a családban.

Hogy miért nem francia a francia saláta? Mert ők tapasztalatom szerint nem ismerik. Voltam már többször is náluk és francia étteremben is, soha nem találkoztam vele. Az egyetlen dolog ami francia benne az a majonéz, amit Mayonnaise-nek írnak és Richelieu Marsall fedezte fel Minorca sziget Mahon nevű fővárosában 1756. Június 28-án. A neve először "Sauce de Mahón" volt, aztán "Mahonnaise", ebből lett a franciák számára jobban kiejthető "Mayonnaise". 

2022. 02. 08. 11:18

Hát ez van... Azért csinálhasz neki külön is... :0) Különös fintora a sorsnak, vagy minek, hogy a rizskókot nem igazán kedvelem, pedig a tejberízst szeretem...  Hogy azután amiatt van e, hogy nekem a rizskók túl száraz, nem tudom..

2022. 02. 07. 19:20

A gyümölcsrizst senem szeretem, mert ollan, mint a tejberizs!
Nem tudom, de nekem a rizs az sós köretként húsokhoz okés, de édesen??!!!...Talán ez az oka, hogy a rizskókot se szeretem, meg se tanultam sütni, pedig Édes sokszor sütött, mert apám szerette, de én NEEEEM!
Pedig ez baj, nagy baj, mert a mostani páromnak is kedvence, és örök vitatéma, hogy én NEM akarok sütni még neki se...

2022. 02. 07. 19:05

Bocsika, hirtelenjében nem tudtam, mire írtad ezt a "fogadásban lenyelést", de visszapörgetve rájöttem, hogy a "FAHÉJ-KIHÍVÁS"-ra gondoltál...Hát most mondd meg, micsoda hülyeségekre képesek az emberek!
Legénykednek, legénykednek, aztán jól pórul járnak, s még szerencse, ha túlélik ezt a meggondolatlan hüle kalandot!:(((
Ezt a fahéjversenyt én se hallottam eddig, meglepődve olvastam róla... Igaz, nálunk eléggé drága is ez a délszaki fűszer, ennél már csak a VANÍLIA RÚD a drágább...
Nem tudom, most mennyi, de a legutolsó általam vett staniclijára 500 ft van írva, és csak EGY, azaz EGY darab van benne!!!:(((
Mégis találtam, csak jó ez a net!:DDD
Dr. Oetker vaníliarúd 9-11 cm 1,7 g Webáruház » 1 599 Ft - Dr. Oetker  vaníliarúd 9-11 cm 1,7 g Rendelés, Árak, Akciók
Egy darab van benne, 1500 (1499) ft!...

Én csak madártejhez használom, azt nem lehet "kiváltani" vaníliás cukorral, eredeti vanília rúd kell bele!
Madártej, ahogy Nagyi készítette - Olcsó ételreceptek
Ezt gyakran csinálok, mert gyorsan megvan, és szinte mindenki szereti.
Régen a szülő nőknek mindig ezt vittek a kórházba, mikor mentek meglátogatni az újszülöttet, én is kaptam.

2022. 02. 07. 11:29

Érdekes, hogy én a kaszínótojásra 35 éves koromig rá se tudtam nézni. Nem szerettem, nekem ugyan hiába kínálhgatták. Azután akkortájt még egyszer próbát tettem vele, és úgy jártam, mint a franciasalátával 23 éves koromban. Ízlett... Azóta eszem a kaszinó tojást is. Viszont a jól elkészített torma krémes sonkatekercs az mindig nagy kedvenc volt. Aszpikban, vagy anélkül, mindegy... 

2022. 02. 07. 11:25

Mondjuk fogadásból lenyelni bármi szokatlant szerintem elég nagy hülyeség... Mondjuk erről a szokásról nem hallottam. Amúgy a lekvárt úgy kell elképzelned, mint a gyümölcsrizs gyümölcsét. Nem elkeverve, hanem darabosan a tejbegrízben, vagy a tejberizsben. Persze főzés után, közvetlenül eés előtt.

2022. 02. 07. 6:44

Na, ez a kaszintojás IGEN, ezt szeressem, illetve szeretném, de mostanság itt nálunk a városban egyik csemege boltban sem kapható.
Eredetileg a párom ilyet szeretett volna nekem hozni, de hetek óta hiába "vadászik" rá, nem sikerül szereznie!:(((
Pedig tudja, hogy én csak AZT szeretem a francia konyhából, de gondolta, ha nincs, hát nincs, és megteszi a tormakrémes sonkatekercs is...
Egyébiránt a párom kiderítette valahonnan, hogy az ún. "francia salátát" a franciák még csak nem is ismerik, a csuda tudja, honnan ered hát így a neve?!:(((

Édesanyám ritkán ugyan, de csinált kaszinótojást, s ha nekidurálnám magam, talán én is tudnék, benne is van egyik szakácskönyvemben, de macerás, és nem szeretek már bajolni ilyesmivel, főleg, ha csak pár darab kellene kettőnknek, mert nem tartható sokáig el hűtőben sem.

Figyelem!
A tojás alapú ételekkel nem árt vigyázni: krémes, fagylalt, egyáltalán csirkés ételek!
Nekem fiatal koromban VOLT szalmonellás megbetegedésem, nem kívánom senkinek! Krónikus hasmenéssel jár, és hirtelen fogyással, mely kiszáradással, s halállal is végződhet!!! Szerencsére manapság van már rá gyógyszer, de régen bizony ebbe bele lehetett halni!
Most csak akkor, ha valaki nem megy időben orvoshoz. De - szerintem! - nem lehet nem menni ilyen hasmenéssel orvoshoz, mert olyan legyengüléssel jár, hogy az rémisztő!!! És ha más nem, ez a legyengülés mindenképpen orvost kíván, sőt, SÜRGŐS házhozhívást, vagy mentőket, és irány a kórház fertőző osztálya, mert sajnos RAGÁLYOS! Én egy hónapig nem taníthattam miatta, három negatív laboreredmény kellett hozzá, hogy újra engedjen az orvos gyerekek közé!!! :'(

Azt sem árt ám tudni, hogy MITŐL kaptam!
Akkoriban (hatvanas évek végefelé) volt éppen Dorogon egy nagy fagyimérgezéses (szalmonellás!) eset!
De én még nem laktam Dorogon, hanem egy Dorog közeli kis faluban, ahol még eléggé újdonság volt a mirelite csirkehús. Az történt, hogy az ilyesmit a boltosok nem kezelték elővigyázatosan, és sajnos nem is voltak az üzletek belterében hűtő ládák, hanem a raktárban tartották fagyasztószekrényben.
Reggel kihorták a cuccot egy kinti polcra, és ami nem fogyott el aznap, egyszerűen visszarakták a raktár fagyasztójába, nem törődve azzal, hogy kint már eléggé kiolvadt! És ha ez egy ilyen mirelite árúval többször is előfordult, hát bizony, felszaporodott benne a szalmonella! És én valószínűleg egy ilyen csomagot vehettem meg. Ráadásul akkoriban EZT nem is akaródzott nyilvánosságra hozni, mert ÁRTOTT volna az újdonságnak számító mirelite áru népszerűsítésének! Azonban - gondolom, az országban - több helyen is előfordult ilyen eset, és megjelentek a beltéri fagyasztó gondolák, s minden üzletben kitették a figyelmeztető táblát a fogyasztók számára:
"Kiolvadt mirelite élelmiszert TILOS ÚJRA FAGYASZTANI!"
Üvegtetős fagyasztóláda - Kereskedelmi Hűtők - Interlevin

2022. 02. 06. 23:05

Kedves Jadzia!
Ez a csodás hidegtál már kész művészi munka!:))
Sokan nem gondolják, mekkora fantázia szükséges egy szemet, szájat, ízlelő bimbókat gyönyörködtető étkek elkészítéséhez!
Pedig az ennivaló is akkor tökéletes, ha benne van a hármas egység:
Szépség (látvány!), Minőség (kiváló alapanyagok), Ízérzés (ízletesség).

Sokszor van olyan, hogy látványos egy étek, de belekóstolva... Jájjj!
Pl. a sok ételszínezék gyakran elrontja az ízét!:(((

2022. 02. 06. 22:56

Nagyon kreatív vagy, kedves Napfény!
Biztos a felmenőidtől örökölted a hajlamot, nekem az édesanyám volt ilyen "konyhatündér", sajnos én ennyire nem vittem, de remélem, az a kisebb lányod, aki most a SEGÉDED, idővel sikeres cukrásszá válik majd!:)))
Pergelt cukor torta
Pergelt cukortorta esküvőre

Az ünnepek édessége: grillázstorta | Rimóczi-Art
Égetett cukorba zárt művészetjadzia

2022. 02. 06. 19:54

KASZINÓTOJÁS SONKATEKERCCSEL.../fő - 5-12 FŐS HIDEGTÁLAK - HIDEGTÁLAK -  Termékek - hidegtál & falat szendvics Pest, Székesfehérvár, Fejér megye  területén: 06 30 388 77 30