Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 05. 26. 11:59

Ki mondta, hogy nem eszek sült oldalast? (A dagadót mindenki tölti, mert hát csak úgy magában nem egy nagy szám). Sült oldalas, csülök Pékné módra, hajaj... 

2022. 05. 24. 21:19

Ez a füstöltkolbász dolog nálam eléggé furcsa, ugyanis SEMMIBEN sem szeretem!
Viszont MAGÁT a füstölt kolbászt meg imádom, de csak addig, míg puha!;o)
A hugival disznóölés után alig vártuk, hogy hazahozzák a kolbászt a füstölőből, és nekiestünk rögtön, oszt hammmm, hammmm! :DDD
Zörgős száraz "disznóságok" közül egyedül a töpörtyűt szeretem. Mikor még volt jó fogam, a bőröset, most már csak az olyat, ami csak szalonnából sült ki, hús se legyen rajta, mert azt jó fogak híján kénytelen vagyok kiköpdösni.
Viszont ehhez a szikkadt zörgős töpörtyűhöz még kenyeret se eszem!:)))
A tojásos stefániát én is szeretem, azonban a hagymás krumplisaláta az epém miatt nem gyere belém, érdekes, hogy a majonézes jöhet...
Sőt, én a főtt, sült virslit is majonézzel eszem, ha csak egy mód van, mert a mustár sajna meghajt!:(((

Nem értelek, ha nem kedveled a tölteléket a dagadóban, akkor miért nem eszel csak sült dagadót, vagy oldalast? Az is nagyon finom, különösen a római tálban készült hortobágyi babos oldalas, nyam, nyam!
Most hétvégén mi sült csülköt csináltunk római tálban Pékné módra, és három napig ettük ketten a párommal, mert jó nagy volt!:)))
Stefánia vagdalt csirkehúsból | Nosalty
Stefánia vagdalt 

2022. 05. 24. 11:28

Én pedig azt szeretem, ha füstölt. Mármint a karajban. Másnéven lángolt kolbász jó bele, de jó a rendes füstölt is, bár az esetleg túl kemény... Tojást a stefánia vagdalban szeretem... Jó hagymás krumplisalátával... Hajaj... Sajnos a nejem nem kedveli, ő a majonézes krumplisalátát szereti (az se rossz amúgy), meg a gyerekek is, így azután majd mindig le vagyok szavazva...

Amúgy kést én csak a dagadó megnyitásához használok, de utána már kézzel dolgozom. Igaz egyesek szerint lassan, mint a csiga...  Magának a dagadónak a sült hús része különben nagyon finom, szó se róla, csak hát a rengeteg töltelék...

2022. 05. 23. 21:00

Valóban vannak olyan tömör húsú dagadók, amelyekbe zsebet csak felszúrással lehet csinálni. ügyes lehetsz!:)
Ez nekem nem ment valami jól, ilyen esetben megkértem a hentest, szúrja fel.
Én a tojással töltött dagadót szeretem a legjobban, de rakok a darabolt tojások közé egész kemény tojásokat is sorba rakva.
Meg is jegyezte egyszer egy kisgyerek vendégünk:
- Húúúúú, de hosszú tojás!:DDD

Ilyen képet sajna nem találtam, csak olyat, amelyben vagy, vagy!:
Székely Hírmondó
Ennél látszik, hogy a hús két rétegét ujjakkal feszítették szét.

Ünnepi tojásos töltött dagadó Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek
Ezt meg valószínűleg felszúrták.

Én a kolbászt nem szeretem benne, főleg, ha füstölt!:(((

2022. 05. 23. 13:04

Hát istenkém, ki mit szeret... Én a véres (angolos) bélszínt, meg más marhahúsokat, meg a rántott csirkét, meg a szűzpecsenyét, meg a karajt, kolbásszal töltve.... Meg még egy sor húsfélét, de a töltött húsokat annyira nem. Pedig anno a dagadót is nekem kellett felszúrnom, mert a család szerint "érzékem" volt hozzá. Mondjuk tényleg nem lyukasztottam ki... 

2022. 05. 20. 22:51

Biztos jó lehet, alkalomadtán ki fogom próbálni, köszi, Jadzia!:)

2022. 05. 20. 22:46

Hát sajnálom, hogy nem szereted a töltött húsokat!
Nekem fiatalasszony koromban nagyon jól sikerültek a töltött dagadók:
A dagadó - más néven disznó hasaalja - csupa hús, de egy kis réteg zsíros résszel a közepén, ezt kell kézzel szétfejteni, és szinte "zsebet" csinálni a dagadóból, ebbe tölthetjük a tölteléket, amely sokféle lehet, és igenis ízletesebb a hús tőle. Régen bevarrtam cérnával a nyílást, de aztán sikerült hústűt szereznem, s azzal praktikusabb a bezárás, még most is megvannak az acél tűk.

Igaz, én gyakran szoktam csirkemájas szárnyat is kirántani, erre a szárnyheggyel is rendelkező szárny az alkalmas, mert közé kell bekapcsolni a májat, egyik oldala kívül, másik belől legyen, és a szárny hús olyan fincsa a májjal érintkező oldalain, hogy ihaj!:)))

Rántott májas csirkeszárny recept LigetiK konyhájából - Receptneked.hu

jadzia

2022. 05. 20. 19:48

kifliből túrós kiflit is lehet csinálni nagyon  sokana szeretik  a kiflit feldarabolva össze kell keverni  összetört túróval és vaniliás  cukorral megszórni irtó finom

Túrós guba | Food, Xmas food, Savory dessertno salty

2022. 05. 20. 12:03

Érdekes, mert nálunk még a töltelék is zsemléből készül.... De abban igazad van, hogy a tölteléknek jó a kenyér is, ha már nincs más. Ámbár én annyira nem vagyok oda a töltött húsokért. Pedig amúgy szeretem a májat is a tojást is, meg maga a töltelék se rossz, megsütve, de együtt nem adnak akkora élményt (nekem), mint külön, külön...  De a család többi tagja szereti... 

2022. 05. 18. 1:39

Bocsika, bocsika! Igazad van, eltévesztettem...
A száraz kifliből lehet mákosgubát csinálni, a kenyérből fasírtot, vagy töltött hústekercset, illetve csirkecombot lehet vízben áztatás után darált hússal, vagy csirkemájjal vegyítve, befűszerezve megtölteni.
Én azt ritkán szoktam zsemlével, mert túl nyárjadt (pépes, nincs semmi tartása).

2022. 05. 16. 12:16

Na nehogy már száraz kenyérből legyen... Száraz kifliből igen, de kenyérből? Még rágondolni is rossz...

2022. 05. 13. 17:25

Ejnye már!!!:(((
De hiszen a száraz kenyérből annyi mindent lehet még csinálni, hogy ehető legyen:
Pl. mákos gubát forró tejjel leöntve! :)Mákos guba vaníliasodóval | Nosalty

Már ha nincs időd, vagy kedved vanília sodót csinálni hozzá, mert a sima forró tejnél az biza sokkalta fincsább!!!:)))
De lehet vaníliás tejet is kapni készen, csak hát az sincs mindig otthon...
Arról nem is beszélve, hogy a száraz kenyér eléggé főszereplője a magyar népmeséknek!
Ennél már csak a hamuba sült pogácsa a gyakoribb!:DDD
A legősibb kenyér, a hamuban sült pogácsa I. rész – Dénes Ottó

2022. 05. 13. 11:54

Nem a megcsinálástól ment el a kedvem, hanem a száraz kenyértől... Az azért nem ugyanaz.. :0))

2022. 05. 13. 0:06

Hát ezek a férfiak!
Inkább nem esznek, éheznek, csak NE NEKIK kelljen megcsinálni a kaját!:P:P:P:(

Az én kislányom gyerekkorában nagyon szerette a zsíroskenyeret, bármilyen zsírral, úgy is hívta magát akkoriban:
"Ziokené' Enikő":DDD
Igaz, később meg "Túró Rudiné" volt, de ennek meg az unokatesója nevezte el, mert mindig azt akart enni!;o)

Nem fogod elhinni, de még a zsíroskenyérnek is van receptje a facén!
Zsíros kenyér - Home | Facebook

Zsíros kenyér lilahagymával

Hozzávalók egy adagra:
1 szelet kenyér
ízlés szerint zsír
ízlés szerint lilahagyma
Elkészítési idő: 5 perc (Ha-ha-ha!)

A többit lásd OTT!:DDD

2022. 05. 11. 11:40

Találni találtam, jó száraz is volt, csak mire kiértem, elment a kedvem tőle... :0)

2022. 05. 10. 23:52

Remélem, jó szárazat találtál!!!:DDD
Pirítsd meg a főzőlapon, ha nincs kenyérpirítód, és kend be kacsazsírral! Sózva, pirospaprikázva újhagymával finom az!>o)
Mindenre jó az újhagyma | Well&fit

Egyébként gyerekkoromban sokszor volt az a vacsora, mikor már a házikenyérnek a végére jártunk (azaz kb. olyan egy hetes volt), hogy a szikkadt kenyeret beleaprítottuk a nagy fehér zománcos tálunkba, nyakon öntöttük hideg tejjel, kb. negyedórás áztatás után az asztal közepére tettük a tálat, és az asztalt körülülve bekanalaztuk (mindenki maga elől, mint a Mátyás király mesében! ;o)...) hárman gyerekek édesanyámmal. Nagyon szerettük, különösen a megpuhult kenyérhéjas falatokat!:)))
Édesapám nem tartott velünk, mert neki ilyenkor is "kijárt" a tejeskávé vajaskenyérrel...

2022. 05. 10. 12:43

Pedig finom, ettem már... Úgy, ahogy Katalóniában készítik. Isteni volt, hidegen...  Nagyon kellemes, üdítő valami... Kicsit olyan (de csak kicsit) mint a paradicsom ivólé... Amúgy a bablevesekbe én is teszek mindig (de csak a saját tányéromba) ecetet.. Még akkor is, ha füstölt hús is van benne. De ha nagyon extrára akarom csinálni, akkor ecetes erőspaprikát eszek hozzá, vagy annak a levét teszem hozzá. Hajaj... Utána egy jó mákostészta, baracklekvárral... Na jó, megyek és keresek egy darab kenyeret... :0)

2022. 05. 09. 17:38

A paradicsom az már MÁS TÉSZTA!;o)
Én - háborús gyerek lévén - megeszek szinte mindent (kivéve a kígyót, békát, csigát - FÚÚÚJJJ! - és kagylót, azaz a sokak által hőn áhítozott osztrigát), de azért nem szívesen eszem meg a cukor nélküli paradicsomos ételeket.
A spanyolok csak egyék savanyúan, ha nekijek úgy ízlik, ám legyen nekik "papsajt". Rájuk vall az inkvizítorok savanyú képe!:P:P:P
Íme egy híres-hírhedt El Greco festmény:
Cardinal Fernando Nino De Guevara, Ca.1601' Giclee Print - El Greco |  AllPosters.com
Fernando Nino de Guevara kardinális képmása 1596-1600 k.

Hát akár citromot is nyelhetett volna, neeeeem?!;o)
Ja, és a dologhoz hozzátartozik, hogy a gugli képei közt nem volt eme festmény feltalálható, csak a wikin El Greco festményeinek felsorolásában. Bár csak annyira emlékeztem, "valamilyen" nevű püspök... :D
Nos, nem püspök, Kardinális (!), és abból El Greco festményei közt csak EGY van!;o)

2022. 05. 09. 17:12

Nos, a bablevesekbe különösen akkor KELL cukor, ha nincs füstölthús lé, amivel főzzük. DE!
Ilyenkor kell bele egy kis ecet (a Kunságban gyakran "esenc"-nek hívták!:DDD), és tejföl is, ha van. Mert a babnak önmagában van egy kis vadzöld (fűféle) íze, amit ellensúlyozni kell valamivel, hisz nem vagyunk kecskék!:DDD
Ha füstölthúslé nincs, akkor jön a cukor, ecet, tejföl. Fokhagyma feltétlenül KELL, mindegyik változatába, elengedhetetlen kellék!:)))
A zöldbablevesbe sokan tesznek nyers kaprot is, de én azt nem szerettem. Anyám nem aprította fel, csokorba kötve főzte bele a kaprot az illata és íze miatt, de a dzsuvát kiszedte tálalás előtt.
Egyszerű tejfölös zöldbableves recept aranytepsi konyhájából -  Receptneked.hu
Tejfölös zöldbableves

2022. 05. 09. 12:08

Bablevesbe cukor? Hát, érdekes. Nekem füstölt hús, vagy legalább a leve legyen benne, meg fokhagyma. Cukor nem kell. Túrós tésztával meg úgy vagyok, hogy hol kisütött füstölt szalonnával kedvelem, de még többször cukorral... Viszont a paradicsomlevesbe feltétlenül kell cukor. Mármint az én izlésem szerint. Persze, ha már más paradicsomleves, például gazpacho (spanyol) akkor abba nem kell cukor...