Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

gömbicica

2011. 05. 15. 16:20

Küldöm :-) Jó étvágyat hozzá :-) Tényleg nem fogsz csalódni. üdv.edi

2011. 05. 15. 16:14

Én szívesen kipróbálnám és nagyon megkösszönném, ha elárulnád a titkát.

gömbicica

2011. 05. 15. 15:33

Életem első, véleményem szerint az általam eddig a városban kóstolt gyrosokat messze tul lövő  gyros tál, mint a mai ebédünk :-) (nem is vagyok beképzelt. mi?Kacsintás)

Valakinek nincs esetleg egy kiadó kis üzlethelyisége erre a célra???? Ilyen téren még nem próbáltam ki magam. Vagy öregségemre ne bolonduljak meg??? Kacsintás

Sertés szűzérmékből pácolva készült. Király. Mikor csirkecombból készülltet kaptam, -dacára annak hogy szeretem a csirkét, de ez izetlen, sótalan, szóval nagyon vacak volt - csak a jólneveltségem tartott vissza attól, hogy kiköpjem és visszaadjam :-( Többet ott nem vásároltam. Hát ezek után már soha nem is fogok, csak saját készitésü gyrost enni. Szeretem Kacsintás!!. Ha netán valaki kipróbálná jelezze, küldöm a titkot.

A következő nyálcsorgató cucc, egy barackos pite. Hát ez sem utolsó :-)))) Ennek borzasztóan egyszerü a receptje.A nosalty.hu oldaláról találtam.

5 tojássárgája 30 dkg kristálycukorral 16 dkg vajjal kikerve, 5 tojásfehérje habnak felverve pici sóval, kevés citromlével, valamint 30 dkg rétes liszt és 1 csg sütőpor. Ezen három dolgot piskóta módjára lazán összekeverjük.

Kikent, lisztezett  (24x38-as asszem) tepsibe öntjük és 180 fokon készre sütjük. Szép karamellszinü lesz, ha kész. Kicsit édesnek tünik nekem, de finom.

2011. 05. 05. 1:35

Kedveseim!

Korrigálok!
A VAJAS TÚRÓKRÉM receptjéből húzzátok ki a citrom LEVÉT!

Én ugyani tegnap megjártam vele! :(
Húsvétkor ugyanis óvatosságból csak a reszelt héjat tettem a krémbe, tartottam tőle, hogy a vajjal összevész, és szép és JÓ lett!
Tegnap viszon kísérleteztem, és mégis beletettem a lét. Na, kis idő múlva kicsapta a vajat, s odalett a gyönyörű habos alapkrém! :(((

Ez itt a húsvéti túrókrémes tortám:

A túrót csak villával törtem meg, ezért lett kissé "borzas" a krém, de nagyon finom, könnyű, és kiadós lett!

 

2011. 05. 03. 22:54

Ezt a finomságot "lisztérzékenyek" is fogyaszthatják:

 

MÁKTORTA 
 
Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 20 dkg porcukor, 25 dkg darált mák
 
A krémhez: 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 20 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaniliáscukor
 
Elkészítés:

Tészta:
8 tojás sárgáját habosra keverünk 20 dkg porcukorral, aztán teszünk bele 25 dkg darált mákot (kemény lesz!), s végül több részletben hozzávegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, és mérsékelt meleg sütőben tűpróbáig kisütjük. Kétfelé vágva megtöltjük.
Krém:
3 evőkanál lisztet simára keverünk 2 dl meleg tejjel, jó sűrűre felfőzzük és hűlni hagyjuk. 20 dkg vajat habosra keverünk 20 dkg porcukorral, és hozzávegyítjük a péphez, jól kikavarjuk, és a máktortába töltjük, kívülről is bevonjuk vele. Villával csíkokat húzunk rá tetszés szerinti mintázattal. Esetleg színes cukordrazsékkal, (húsvétkor pici színes cukortojásokkal) díszíthetjük, de enélkül is dekoratív.
 
Ha lisztérzékeny személynek készítjük a máktortát, akkor célszerűbb ezzel a krémmel tölteni:
 
VAJAS TÚRÓKRÉM
 
Hozzávalók: 30 dkg túró, 20 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, fél citrom leve és reszelt héja
A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd belekeverjük a szitán átnyomott túrót, a fél citrom levét és reszelt héját. Alaposan kikeverjük.
 
Ezeket a fehér krémeket más tésztájú (pld. piskóta, vagy kakaós) tortákba is tölthetjük.

 

És felvágva:

 

2011. 05. 03. 20:46

Drága Gömbicica!

Én már tettem fel a Témába vágósba a jó múltkor egy felhívás linkjét, amelyben aláírást gyűjtenek e rendelkezés ellen.

Én nem írtam alá, mert nem magyar nyelven írták, meg különben sem szívesen adom ki az adataimat idegen írások aláírásgyűjtésére.

Hátha valójában csak adathalászok, mert erre is bőven akad példa! :(((

Nos, nem reagált rá itt se senki. Úgy látszik, nem motivál nagy tömegeket a dolog...


Viszont, ami miatt most írok.

Való igaz ám, hogy vannak negatív hatásai is a gyógynövényeknek!!!

Azaz, mellékhatásai ugyanúgy lehetnek, mint a gyógyszereknek.

EZT IS JÓ TUDNI!

Jómagam sajnos már több gyógynövénykészítménnyel is megjártam. Szerencsére hamar felismertem a rossz hatást.

Ilyen volt többek között egy elsavasodás elleni készítmény, amely hajszálér bevérzéseket okozott nekem. Már a második kapszula bevétele után lila folt itt, lila folt ott! És mikor reggel az orrom is vérezni kezdett, ez már betette az ajtót, s abbahagytam a szedését. Az orrvérzés másnap nem jeletkezett, s újabb bevérzész foltok sem jöttek. (3000 forintom bánta...) Hasonlóan jártam a porcerősítőkkel... És még sorolhatnám! S bizony ezek nem is olcsó dolgok!!!

 

A gyógyteákról.

Különösen az ún "tisztító, méregtelenítő teáknak" van olyan mellékhatásuk, hogy esetleg kimossák a méreggel együtt a hasznos sókat (kálum, magnézium, kálcium!) a szervezetből. Erre meg a vádligörcsök jelentkezéséből jöttem rá.

Echinácea.

Az alkoholtartalma miatt ajánlatos óvatosan bánni vele, emelheti a vérnyomást, s a tömény bevétel esetén ne legyen egyszerre tíz cseppnél több, mert hirtelen elfulladást okozhat, akár a szatmári szilvapálinka!!! (Inkább többször tíz csepp legyen, ha több kell.)

 

TEHÁT VIGYÁZAT, MIT ESZÜNK, ISZUNK!

Ajánlatos figyelembe venni, hogy amelyik gyógynövény valakinek gyógyszer, az másnak nem biztos, hogy használ, s lehetséges, hogy akár ÁRTALMAS is lehet.

SŐT!

A hétköznapi ételeink között is lehet ilyen hatású.

Pl. nálam az ALMA erős vízhajtóként működik akár nyersen, akár főzve (almaszósz!) fogyasztva.

És a petrezselyem is (pl.petrezselymes krumpli!). Ahogy a keserű csoki meg székrekedést okozhat, különösen gyerekeknél.

 

 

gömbicica

2011. 05. 03. 16:15

Nem süti, nem kaja, de gondolom sokan élünk gyógynövények adta gyógyitó erővel, érdekességként (felháborodottan!!!!!) felteszem.Üvöltés A videót ki ne hagyjátok a végén.

http://nepszava.com/2011/05/main-story/az-eu-betiltja-a-gyogynovenyeket.html

Csak reménykedni tudok, hogy nem örökre, és visszavonhatatlanul tennék mindezt, csak a "fogyasztók" védelme érdekében nem tennék lehetővé azt, hogy akár egy garázsban összekevert cuccot ilyen-olyan teaként forgalmazhassanak.  Bár ismertem én olyan embert (KaReiz márkanév alatt forgalmazott gyógynövényes termékeket), aki nagyon megszenvedte a munkáját, pedig rengetegen emberen segitett. Nem is tudom létezik-e még?

gömbicica

2011. 04. 09. 16:04

remélhetőleg nem egyformák az éttermek.

http://www.nana.hu/aktualis/kozugy/kitalal-a-szakacs-igy-kapsz-romlott-hust-az-etteremben-107023.html

Bár őszintén szólva sosem értettem, hogy hogyan is müködik egy éttermi konyha?? Elmennék hangyának pár hétre körülnézni. Hogy krémleveseket zacskóból adnak, meg mártásokat azt sajnos tudom, mert láttam nagykereskedésekben jó nagy dobozokba :-(  A többi kufircot hogy csinálják el sem tudom képzelni.  Meg ettem már olyan halászlét, ami olyan sós volt, hogy ehetetlen, és kértem hozzá egy pohár vizet. Még elnézést sem kértek. Most végiggondolva, lehet, hogy az is összeöntött valami lehetett? pfujjj. Legközelebb inkább én főzök magamnak halászlét.  Étteremben meg maradnak a frissensültek. Ja meg nokedlit is kaptam már tök szárazra sültet? vagy száradtat? nem tudtam eldönteni. Eddig sem voltam oda különösebben az éttermi kosztért, ezek után kétszer is meggondolom, hogy eszek-e valahol? Ezt az állati sós halészlét is ott kaptam, ahol már többször is jót tálaltak. Ez minősithetetlen volt :-( Emlékszem valami olyasmire, hogy a Philippe a belga a főtéren nem tálalt azonnal. Akkor csinált mindent, mikor a vendég rendelt. Ehhez viszont nem lehet több oldalas étlapot összerakni. Inkább olyat, ami hetente vagy két naponta változik.

gömbicica

2011. 04. 07. 19:57

Tavasszal mikor meglátom a kertben a gyönyörü pitypangvirágokat, muszáj elcsemegéznem minden nap párat. Kicsi virágoktól elnézést kérek, hogy leszaggatom őket és kérem, hogy segitsék a szervezetemet. Beirtam gugliba, hogy mit lehet tudni róla esetleg, amit még nem tudok. Egy oldalon az alábbiakat olvastam:

"Minden ember többet tehet saját egészséges érdekében, mint bárki más.
Tiszteld meg tested méltó táplálékkal, mert az a te otthonod. Megtisztult testben szépül a lélek."

Nagyon szép gondolatnak tartottam, igy megosztom Veletek is :-)

gömbicica

2011. 03. 14. 20:11

Hátha valaki kedvet kap a nem mindennapi munkához :_))))

http://tortadiszites.blogspot.com/search/label/cukorvir%C3%A1gok

Már nézni is gyönyörüség:-))))

gömbicica

2011. 03. 14. 19:12

Ha valakinek nincs inyére végignézni, egy kis "finomság" :-(((((

 

A tenyésztett Pangasiusban magas a mérgek és baktériumok szintje.

Mi ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül?

Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB)). A Mekong folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius szennyezettsége nem kérdés. Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius szennyezettségéről.

 

A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik

Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztzelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!

 

Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket...

 

Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már.

gömbicica

2011. 03. 11. 10:20

A só és az egészségünk.

http://www.origo.hu/egeszseg/20110309-so-stop-inkabb-etterembe-hordjuk-a-penzt-mint-gyogyszertarba.html

Kockázatcsökkentés megfelelő étrenddel

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük bizonyos ételekkel is - mondta dr. Balogh Sándor.

Napi másfél deciliter vörösbor átlagosan 32, heti négyszeri halfogyasztás (összesen 114 gramm/hét) 14, napi 100 gramm étcsokoládé 21, napi 400 gramm zöldség, gyümölcs 21, napi 3 gramm fokhagyma 25, napi 7 dekagramm mandula 12,5 százalékkal csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

E táplálékok kombinált hatása 76 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Vörösbor, hal, csoki, zöldség, gyümölcs, fokhagyma, mandula. Egyik rosszabb mint a másikKacsintás Napi tiz deka étcsoki? Határozatlan.

2011. 02. 22. 20:50

A kompozíció nekem is tetszik, de hol a kocsonya?Nyelvöltés

gömbicica

2011. 02. 22. 11:28

Tóth Tamás Igazgató Úr volt olyan kedves, hogy megküldte a kompozicióm fotóját :-)

2011. 02. 19. 20:51

Szívből gratulálok a sikeredhez, Gömbicica!

Várjuk a képeket!

 

gömbicica

2011. 02. 19. 20:44

Nagyon jó hangulatban zajlott ma délután az Esztergom-Kertvárosi Féja Géza Közösségi Házban megrendezett 2. Kocsonyaszépségverseny.

Képekkel sajnos nem szolgálhatok, mert jelenleg uton van London felé a fényképezőgépem :-( De igérem, amint küldik a képeket felteszek néhányat.Vagy ha holnap ki tudom varázsolni párom telefonjából az egy szem képemet felteszem :-)

Nagyon nagyképünek hangzik, ha mellesleg megjegyzem, hogy első helyzett lett a kocsonyám? Kacsintás

Nagyon klassz délután volt. Forralt borral, zsiroskenyérrel, majd az eredményhirdetés után kocsonyák kóstolásával múlattuk az időt. Volt Párkányból is nevező :-), és többen voltunk mint tavaly. Képviseltette magát a 24 óra is :-)

Tetszett, hogy  boldog mosollyal, ismerősként üdvözölték egymást az emberek. Jó lenne Esztergomnak is követni ezt a Kertvárosi példát :-)

2011. 02. 15. 13:48

Ne mérgelődj, drága Gömbicica!

Az emberek már csak ilyenek... Visszahúzódóak, bizalmatlanok, ami - sajnos - nem csoda ebben a mai világban.

Én még itt a mi kis városunkban sem merek kimozdulni este, hacsak nem akad egy "jótét lélek", aki kocsival elvisz és hazahoz.

Mikor tavaly Csolnokra mentem koncertre május elsején, akkor is kimentem busszal, de a haza utamat megszerveztem autós ismerőst megkérve...

EZ VAN!...

 

Viszont köszi a KRÉMES LINKET, megnéztem nemcsak a tejszínest, hanem a többi töltelékfélét is.

Valóban nagyon hasznos tanácsok vannak benne, ajánlom mindenkinek, simán kimásolható word-be, és kinyomtatható.

Békés napot! Holdfény

 

 

gömbicica

2011. 02. 14. 11:56

Ahogy látom nem igazán akarunk közösségépiteni egy városi bálban :-(

Kár, hogy mindenki a hülye papirokkal, meg a hivatal dolgaival foglalkozik csak :-( Néha pihentetni kellene az idegrendszerünket. Nem? Ha mindig mindenki állandóan csak pörög, az semmire, és senkire sincs jó hatással. Sem magunkra, sem a városunkra, sem semmire.

Eta ötlete is süket fülekre talált a Széchenyi téri beszélgessünk legalább egymással témában.

Már várostisztitást is kezdhetnénk (szemét fronton gondoltam), amig nem kezd zöldülni a természet. Most még látni a rengeteg  szemetet minden felé. Ha megjön a jóidő, akkor jótékanyan "betakarja" a természet az ember mocskát :-( Szegény :-( MIntha ez elégséges lenne :-(

Ha már kajás téma van az oldalon eredetileg. Tejszines krémekről olvastam nagyon hasznos dolgokat:

http://www.pistisuti.eoldal.hu/oldal/tejszinkremek