Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

gömbicica

2011. 07. 31. 19:12

Bocsánat, hogy nem recept :-((( Zavarban van

Ha már emlegettem a dinnyét. Talán még nem késő. Bár LŐrinc nem is tudom hirtelenjében mikor van Határozatlan.

Vettem egy magyar termelői matricával ékesitett kis zöldhéju dinnyét. A matricán szerepelt az alábbi elérhetőség.

http://banfipeter.hu/

Finom volt a kis matricával ellátott kicsi zöld görögdinnye :-) Az ilyen jelölést szivesen látnám más piacon megjelenő terméken is. Ez a termelőnek,vevőnek egyaránt jó dolog. A termelő ha fel meri tüntetni kilétét, az már arra enged következtetni, hogy jótáll a termékéért. A vevő pedig nagyobb bizalommal teszi a kosarába az ilyen árut.

Csomó érdekességet lehet olvasni az oldalon, csak egy valamit nem értettem. Vagyis értetlenkedtem felette:szervesanyag technológia Zavarban van.Mit kell ezen feltalálni???? Régen a parasztok visszaadták a jó kis szalmás trágyát a földnek. Minek kellett egyáltalán rászokni a szar mütrágyákra???Üvöltés (Egyébként megmagyarázzák egy másik oldalon a mechanizmust:   http://www.szervestragya.hu/hortiservice/hirek.php?id=1268739888)

Ja!!!!! Hogy nem 10 paradicsom lesz egy bokron, hanem 50? De milyen????? Ehetetlen :-((( Milyen a vizbe termelt répa, és milyen a piacon vett földber termett "vörös óriás"?

A különbséget kottázni  lehetne.

Hogy ez a mesterséges anyagokkal történő termesztés miért terjedt el a világon ?Meglepett

Az elmúlt években az egész világra az a tendencia volt érvényes, hogy a mesterséges anyagokkal a termelők egyre jobban károsították a talajt, ennek hatására a növények ellenálló képessége világszerte meggyengült. A 2010-es évben testvéremmel, Bánfi Gáborral tanulmányokat folytattunk Olaszországban, hogy milyen megoldások léteznek a talaj helyreállítására. Hosszas kutatás után rátaláltunk az Italpolina gyár szerves anyag technológiáira, mely minden növényfaj számára megoldást kínál.

gömbicica

2011. 07. 26. 14:37

Tavaly augusztusban tettem fel az alábbi érdekességeket, most visszanéztem az oldalakat, mert valamit kerestem, igy került a szemem elé. Bocs, de felteszem mégegyszer, mivel igencsak szezonja van. A héját kinai módra még nem próbáltam vok-ban kisütni. Valaki esetleg???

További érdekességek még vannak a forrásoldalon:(kicsit kellett idézzek, mert a kép nagyon guszta :-)

http://www.mindmegette.hu/a-voros-dinnye-39894

A héja és a magja is kincs
Folyadékpótlásra is ideális a nyári melegben Folyadékpótlásra is ideális a nyári melegben
A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle turmixot és levest, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. Ausztrál nagynéném grillpartikon minden alkalommal felszolgálja a görögdinnye kockákat szeletelt lilahagymával és frissen őrölt borssal.

Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.

Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, Magyarországon pedig cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.

A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle. A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása, faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig.

 

gömbicica

2011. 07. 24. 18:59

Az összekészitett alapanyagokból Brassói aprópecsenye készült. Az enyém kissé "zsirosabbra" sikeredett, mert nem volt itthon kolozsvári szalonnám, csak sima mezei füstölt szalonna :-((( A felesleges szaftot kimártogattam a kutyusnak :-) Nem veszett kárba :-) A másik hibája, ha ez hibának nevezhető, az erőspaprikám nem volt igazán erős. Volt, hogy pár karikától csipős lett, most meg majd egy egészet belekarikáztam, és semmi :-(((

 

Nasinak Bociszelet készült a nosalty oldaláról. Sokat bogarászok a receptek között. :-)

http://www.nosalty.hu/boci_szelet_4._-_csokidarabokkal_recept_53927

Első ránézésre nagyon soknak tünt a fél kiló turóból készült "fehér rész", de a végeredmény jó lett. El tudnám képzelni esetleg turó helyett kókuszreszelékkel. Tojás, cukor k kókuszreszelék keverékével, esetleg nagyon hig lenne, akkor ebbe is lehetne tenni  kevés buzadarát. A csoki-kókusz párositás sem szokott rossz lenni.

gömbicica

2011. 07. 24. 15:26

Csak különleges alkalmakkor készitem el ezt az ételt, mivel nem éppen olcsó kategóriába tartozik. Sírós.

MIT  FŐZTEM  MA?????

 


gömbicica

2011. 07. 20. 20:22

Ma ebédre a hagyományostól eltérő rántott csirke volt a fánk előtt. (hét elején biztos, hogy friss husi van a hentesnél, a hétvégeken meg ki tudja, igy ilyesmit inkább hét elején szoktam csinálni, bármennyire is vasárnapi kaja hagyományosan) Kifiléztem a csirkecombot, és kisebb darabokra, csikokra vágtam. Besóztam, és a szokásosan bepaniroztam, majd kisütöttem. Életem párja nem igazán csirkepárti, de ebből repetázott. Tök jó volt, hogy sok prézli van rajta, és gyorsabban is megsül, mint az egész comb, és még véletlenül sem történik meg, hogy véres lett a csontnál, ha esetlegesen a kelleténél gyorsabban sül.

Fehérje hasznositására ezt  találtam. Igaz még nem próbáltam ki, mert végigolvasva a kommenteket nem tudtam eldönteni, hogy mitévő is legyek. Majd irok magánban Kiki-nek és megkérdem, hogy milyen keményitővel, és milyen állagu tojásfehérjével dolgozott. Ha elárulja jelezni fogom. És azt is, hogy hogy sikerült.

http://nosalty.hu/illatos_omlos_csirkemell_recept_2043

2011. 07. 20. 17:05

A tojásfehérjékből én ún. "hamis" madártejet szoktam csinálni vaniliapudingporral hígabbra főzve, majd bele a tejben főzött habgaluskákat.

 

Neked van valami ötleted, hogy ne vesszen kárba ennyi fehérje?



2011. 07. 20. 16:56

Húúú, ez a recept éppen jókor jött, kedves Gömbicica!
Nemrég gondoltam rá, ki kéne már próbálni, mert szeretem, de még sosem csináltam.

Valamelyik nap megsütöm, már nincs akkora hőség, hogy vele süljek a konyhában...

Mégegyszer köszi! :)))

 

gömbicica

2011. 07. 20. 16:23

Igaz nincs farsang, de valami hiányzott az ebéd mellé. Isten tudja, mikor csináltam utoljára csörögefánkot. Ráadásul uj receptet próbáltam ki. Lentebb a végeredmény.

A fánkhoz:
50 dkg liszt
3 dl  20%-os tejföl
1 ek porcukor
10 dkg vaj
6 db tojássárga
2 csipet só

A sütéshez:
étolaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

A szitált liszt,porcukor,só elegybe elmorzsoltam a hideg vajat, majd hozzáöntöttem a tejfölt, tojássárgákat, 1 citrom héját egy fél citromnak a levét.Selymesen simára összegyurtam,  hütőben folcpakban 1 órát pihentettem, Vékonyra kinyujtottam a szokásos formára (rombusz, vagy négyzet,  közepén egy vágással, amiben az egyik sarkot áthuztam. Nem tul forró olajban kisütöttem. Finom puha lett. Eddig vaj nélküli változatot csináltam rummal, és rétesliszttel. EZ JOBB LETT!!!!!

2011. 07. 12. 13:03

Nagyon szívesen, kedves Vidéki!
És a linket is köszi, továbbítottam egy barátnőmnek is, akinek a menye vegás.

És mindig gondban van, ha mennek hozzá látogatóba a fiáék, mit főzzön nekik?...

 

2011. 07. 12. 12:32

Kedves Holdfény!

Nagyon köszönöm a seghítségedet!

2011. 07. 12. 9:07

Remélhetőleg így közvetlenül nyílni fog majd:

http://vegavarazs.hu/

 

2011. 07. 12. 4:50

Kedves Gömbicica!

Nagy örömmel olvasom blogodat. Mindig valami érdekeset lát az ember.

Ha van az olvasók között vegetáriánus és szeret sütni, főzni szeretettel ajánlom lányom blogját: www.vegavarazs.hu

Mindenkinek jó sütést, főzést kivánok ebben a jó tikkasztó melegben!

gömbicica

2011. 07. 11. 18:23

Könyvjelzők közé gyakran elteszek ezt-azt. Az alábbi recept is ilyen. Én mondjuk maradtam a "hagyományos" kenyeres megoldásnál. MÁsik lényeg nem napon fonnyasztott uborkából csinálni. A friss uborka valóban mesés tud lenni. Csak enné, csak enné az ember, és abba a fránya üvegbe nem "csinálódik ujra" magától a koviubi Kacsintás

Lassan itt van az ideje, hogy friss savanyúságot készítsünk. Íme egy nagyon jó recept:
H o z z á v a l ó k : 2-3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2-3 nagyobb burgonya, só, víz.E l k é s z í t é s : Végy egy nagy uborkás üveget! Alulra pakolj 1 csokor kaprot. Erre egy sor karikára vágott, jól megmosott, héjas, nyers burgonyát. (Nem tévedés, nem kenyeret!). Én az öreg burgonyát használom erre a célra. A lé sosem penészesedik meg, áttetsző, tiszta marad és behűtve a legfinomabb üdítőital.  Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkákat, amelyet aznap reggel (!) szedek le, mert akkor lesz igazán ropogós. Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész “rakományt”. Végül leöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter víz, annyi evőkanál só! -. Kistányérral letakarom, 3 nap mulva csodát tálalhatok a családnak, barátoknak.
M e g j e g y z é s : Ne érleljük napon!

Ez a recept egy esztergomi Ferences atyától származik.

gömbicica

2011. 07. 11. 14:56

Pár gondolat a kölesről:tisztitó, emésztést elősegitő, idegnyugtató, tápláló, roboráló, frissitő és serkentő hatásutáplálék, ezért egyaránt ajánlható fizikai és pszichés fáradtság esetén, lábadozás ideje alatt, terhesség, szoptatás iedején, emésztési problémák és gyomorfekély előfordulásakor. Magas meionin,- cisztin,- ciszteintartalma miatt elősegiti a máj regenerálódását, ezért fontos részét képezheti a májbetegek gyógyétrendjének. A köles gazdag szalicilsavban igy javitja a lép, a hasnyálmirigy müködését segiti szervezetünket a fejlődés fázisában erősiti a hajat, szemöldököt, szempillát, fogakat, körmöket.Lugositó.  forrás: Walter Pedrotti Gabonafélék Legfőbb energiaforrásaink

http://sulyvesztohely.blogspot.com/2008/02/kles-s-hajdina.html

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Koles_az_asvanyi_anyagokban_leggazdagabb_gabona?aid=20100224151828

http://www.bionivo.com/pages.php?pageid=17

 

A több vizben átmosott kölest csepegtesd le. Most egy egyszerü kis "trükköt" osztok meg Veletek. Jó multkorában pörköltnak összevágott hagymára öntöttem az olajat, és véletlenül meglöttyent az olajoskanna, igy rengeteg olaj került a hagymára. Nem öntöttem le róla, hanem megfonnyasztottam benne a hagymát, és a felesleget ezután öntöttem le róla. No most ezt a finom hagymaizü (nem aromás!) olajat tettem a köles alá, átforgattam benne, és 2x -es mennyisétü forró vizzel felöntöttem, sóztam. Gyorsan elkészül. Mikor lefőtt a folyadék, zárd el, és hagyd poszorogni magába.

Közben olajon póréhagymakarikát szeletelt répacsikokat átpiritottam, hozzáadtam a cikkekre vágott tisztitott gombát, majd a végén a cukkini csikokat. Sóztam borsoztam, és fedő alatt megpároltam saját levében. Várakozáson felüli lett!!!.

Gyorsan elkészült, és izletes ebédem lett. A végeredmény itten látható

Zöldséges köles

2011. 07. 08. 22:56

Még egy adalék a tejfölös réteshez:

 

Ha a tészta hosszanti mérete megengedi, a két végén lévő tepsin lehajló tésztaszéleket vékony csíkokra vágjuk, és a már tepsibe öntött tejfölös masszát "becsíkozzuk" srégan a

tésztacsíkokkal. Nem szokott belesüllyedni... Dekoratívabb lesz általa a sütink.

 

2011. 07. 08. 22:51

"Van vagy 20 éve, hogy utoljára rétest huztam."

 

Nekem meg van vagy 50... Még édesanyám mellett, mert ő csodás réteseket tudott sütni! :)
Én inkább a leveles vajas tésztára hagyatkozom. Mióta nem csak fagyasztott van, a "Friss leveles vajas tészta" csomagot használom. Nagyon praktikus, akár gyakorlatlanok is kipróbálhatják:

 

TEJFÖLÖS RÉTES

Hozzávalók: 1 rúd friss leveles vajas tészta, 450 gr tejföl, egy citrom reszelt héja, 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, egy csomag vaniliás cukor, 5 evőkanál búzadara + a szóráshoz

Elkészítés:

A tojások sárgáját jól kikeverjük a kétféle cukorral és a citromhéjjal. Belevegyítjük a búzadarát, majd végül óvatosan beledolgozzuk a keményre felvert tojáshabot. Egy közepes méretű tepsibe belefektetjük a papírról lehúzott vajas tésztát, ügyelve, hogy a tepsi oldalára is jusson a tésztából. /A tészta méretéhez választjuk tehát a tepsit!/ Enyhén megszórjuk búzadarával, majd beleöntjük a tejfölös masszát.

Közepes tűzön (200 majd 150 fokon) addig sütjük, míg a tejföl megszilárdul, és szép piros lesz a teteje.

A tepsiből félig kihűlt állapotban ügyesen deszkára csusszantjuk.

Aki szereti, megszórhatja porcukorral. Én nem szoktam.

Ha kihűlt, kockákra vagy téglalapokra vágjuk.

...............

 

Én haszontalan vagyok, mert még langyosan mindig "megvámolom" a tejfölös rétest! :DDD

Képem sajna nincs róla...

 

gömbicica

2011. 07. 08. 19:40

Gyönyörü piros, hamvas MAGYAR nyári almát láttam ma a piacon :-) Nem hagytam, hogy rám aszalódjanakKacsintás.

Meleg ide- meleg oda, begyujtottam a sütőt, és megcsináltam a: 2011.05.16. 16:47-én feltett 3 db porcelántálba sütött angol almatortát. Mennyei izü tud lenni ez az alma.Rétesnek kellett volna nekidurálnom magam, de majd talán ha hüvösebb lesz kicsit :-).Nem tudom megéri-e huzogatni Határozatlan, vagy válasszam a lusták zacskós tésztáját?  Van vagy 20 éve, hogy utoljára rétest huztam.

gömbicica

2011. 07. 06. 8:49

Bocsánat, ha reklámnak minősül, akkor töröljétek. Bár nem hiszem hogy a videót megnézve tömegesen rohannátok meg ezt a fővárosi fagyizót!.

De a látvány valami elképesztő :-) Ha végre itt a nyár és meleg az idő,  ha a fővárosban jársz, és időd engedi, szerintem megéri egy órácskát az életedből rászánni erre a nem mindennapinak látszó élvezetre. Ha szállitunk pestre, és  lesz rá időm, egyszer  elmegyek beszámolok róla. Bár teherautóval nem igazán OK arrafelé közlekedni.

http://www.youtube.com/watch?v=6P3MWY6shHE

Itt egy fagylaltkehely felér egy bünőzéssel. Csak éhgyomorra. Kaja után tuti nem megy le :-(

gömbicica

2011. 06. 24. 20:44

 

Nem találom most, hogy honnan koppintottam a fenti sütit, de "átdolgoztam", nagyon finom!!!!! Tulajdonképpen nem is macerás, de nekem az az előnyöm megvan, hogy a sütőmbe két tortakarika is befér, és van kettő formám is.

Szóval: 3 lapból van a süti.

1.lap: 18 dkg tejföl 1 tojás 10 dkg cukor jól elkever, hozzá 10 dkg liszt, 6 dkg darált dió, 1 kk szódabikarbóna keveréke

2.lap: 18 dkg tejföl 1 tojás 10 dkg cukor jól elkever, hozzá 10 dkg liszt 6 dkg darált mák 1 kk szódabikarbóna keveréke

3.lap: 18 dkg tejföl 1 tojás 10 dkg cukor jól elkever, hozzá 10 dkg liszt 3 dkg kakaópor   1 kk szódabikarbóna keveréke

Elég kicsi tányérba el lehet keverni, előre ki lehet mindent egybe méregetni. (Csak ugye a diót, mákot le kell darálni. lsd. alant :-)

A fehér tányérba (ez un. halászleves tányér, v. nekem leveses tányér) elkevertem a tejfölös cukros tojást, a sárgába kimértem a száraz dolgokat. Nagyon gyorsan kész van.

A forma aljába papirt tettem, és 200 fokon sütöttem, kb 15 perc.Határozatlan Nem néztem.

Krém: 2 dl tejből 5 dkg buzadarából  elég sűrű tejbegrizt készitünk, hagyjuk kihülni.

30 dkg vajat habosra keverünk 1 dl tejjel 10 dkg porcukorral 1 csg. vaniliás cukorral, és 2-3 rumosüveg kupaknyi rummal.

Ezt a kettőt elegyitjük, és habosra keverjük.

Megkencézzük a lapokat, az oldalát, tetejét, oszt hütés után lehet csukott szemmel boldogan majszolni. Már ha az ebéd után valakibe még fér nasi is :-)))

Jó munkát :-) Esetleg tetejére gyümi, mellé tejszinhab :-)

gömbicica

2011. 06. 23. 18:18

Találtam egy érdekes oldalt, gondoltam megosztom Veletek is. Jó olvasgatást :-)

http://elitkonyha.shp.hu/hpc/web.php?a=elitkonyha&o=oRPPFxtz_b

Olvasható pl. : olajkalauz,- sajtlexikon,- fűszerinciklopédia,-  gyümölcsokoska,-...........

 

Egy ország- egy étel: Oroszország- Pirog,- USA- Chili con carne,- Törökország- Döner kebab,- Svájc- Raclette,-Spanyolország- Paella,- Japán- Shusi,- Franciaország- Coq au vín,- Mexikó- Tortilla,- Olaszország- Carpacció,- Anglia- Yorkshíre pudding,- Skócia-Haggis,- Portugália-Caldo verde,- Írország- Boxty,- Dánia- Smorrebrod,- Zsidó konyha- Sólet,- Németország- Stollen,-