Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.
Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.
ttp://hazisuti.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=344595
oldalon olvasott receptet én tortaformába ( ráadásul csillag alakuba) sütöttem, de nem lett igazán jó. Kevés lett bele a liszt, így a sarkoknál "törött" lett, nem lett szép.
Utána csináltam egy roládtésztát,
6 egész tojást!! vertem fel géppel habosra, (nem külön a sárgáját, és külön a fehérjét) majd 18 dkg cukorral (3 dkg/tojás) tovább habositottam (nagyon szép sürü krémszerü lett)
a lisztet könnyű mozdulatokkal óvatosan kevertem hozzá. (szintén 3 dkg/tojás) 10 dkg zabpehelyliszt+8 dkg sima liszt. Papirt tettem a sütőpléhre, (40x40-es az enyém) elkentem rajta a tésztát és világosra sütöttem.
konyharuhát kicsit megliszteztem, ráboritottam, óvatosan! a kisült tésztát még melegen!! lehuztam róla a papirt, rögtön megkentem baracklekvárral, és feltekertem. Nekem finomabbnak tünik, mint a simán csak liszttel készült piskóta.Ez az arány roládhoz szerintem tökéletes.
Nyugodt szivvel merem ajánlani mindenkinek.
szintén érdekességként emliteném:
MÉG MINDIG NEM TUDOK KÉPET VALAMIÉRT FELTÖLTENI!
TEgnap a véletlen ugy hozta, hogy a teszkóba tértem be vásárolni. Az előrecsomagolt husoknál volt olyan, hogy ha két dobozzal vesz az ember, akkor 20 %-al olcsóbb lesz. Ki az aki nem csábulna el. Mielőtt azonban a pénztár felé vettem volna az irányt felvettem a szemüvegemet, és milyen jól tettem. Nem mintha olyan apró betüvel irták volna, de szemüveggel orditóbb tud lenni minden nem odavaló.10 százalék páclét (? lehet nem pont igy volt leirva
) tartalmaz, és két kis betű is éktelenkedett a dobozon Pl !!! Tőkehusban mifenét keres páclé??? és Lengyelországból kell behozni előrecsomagolt hust??? nemáááá
Country csomag vagy mifene volt a megnevezése az amugy szemre tetszetős terméknek. Nem is értem az embereket. Sir a szája mindenkinek, hogy szarul megy az országnak, meg szemétbe megy amit megtermelnek a mezőgazdaságban, állattenyésztésben, mert olyan nyomott áron veszik át. Aztán ilyeneket meg megvesznek. Hát persze, hogy bedől a magyar áru.
Iróasztal mellől a légkondis szobában nem lehet előállitani semmit. (ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem értékes munka az is!!) Ott mégis többszörös pénzért ücsörögnek az emberek, aki meg a szivét-lelkét beletéve azon dolgozik, (dacolva az elemekkel, ünnepnap vasárnap mindig ott kell legyen) hogy a népének legyen étel az asztalán annak meg pár fillérrel kiszurják a szemét. Na nem is mérgelődök, mert a világot ugy sem tudom megváltani.
PSzintén teszkó. Ugyan olyan külsővel van kétféle vaj. Az egyiken látható trikolór a másikon nem. csak ennyi a különbség. Ezt is végigböngésztem. Az egyik állitólag magyar termék, a másik északi szomszédunké. Nem ártana, ha mindenki megpróbálná saját hazájának a termékeit beszerezni. Bocsánat, hogy ilyen korán reggel morcoskodom :-(((
Kedves Holdfeny!
Ez a temakor kozel all a szivemhez, mert szeretem a finom eteleket, kulonoskep a tradicionalis egyszeru etket. Fozni is szeretek es ahogy olvastam ezt az irasodat a gyerekkori etel-eletkeppel parositva, hat bennem is megmozdultak gyerekkori etel-eletkepek.
Valoban van valami kulonleges a regi, egyszeru etelekben, ami ugy jo ahogy es az felulmulhatatlan. Kiveve egy dolog: A minoseg! Minoseg ma is letezik, de kozel sem olyan altalanos, mint anno.
Hogy egy egyszeru peldaval kezdjem: zsiroskenyer. Ezt nem lehet hamisitani etel izesitokkel, mint vegeta stb. Itt a kenyernek is, meg a zsirnak is jo minosegunek kell lenni, legyen az diszno zsir, liba zsir, kacsa zsir, akkor fenomenalis, ellenkezo esetbem csapnivalo, ehetetlen.
Sok szo esik itt pl. fozes kozben hasznalt zsiradekrol.:
A hidegen preselt novenyi olajok mint pl. napraforgo, tokmag, vagy oliva nagyon finomak es egeszsegesek, de elsosorban salatakra, esetleg szoszok keszitesere, de sutesre semmi esetre sem, mert nagyon felhevitve mergezokke valnak.
A leg egeszsegtelenebb zsiradek legjobb tudomasom szerint a margarin, aztan a hokezeles altal nyert novenyi olajok. Sutesre meg elfogadhato, de en nem tennem se rantasba, sulthusok szaftjaba pedig kulonoskeppen nem.
Ugy tunik, a mar reg ota fekete listara tett dizsno zsir- mangalica zsir nem is olyan rossz.
+Zsírban pirított hagyma,anyu nem tesz bele fokhagymát.
Remélem semmit nem felejtettem most már ki.
+darált pirospaprika!
Anyukám is tesz kruplit a fasírtba,de ö nyersen a legfinomabb reszelővel lereszeli majd kinyomkodja a levét és így teszi a húshoz a reszelt krumplit.
Így lazább lesz a fasírt és könnyű finom.
Hús,só,bors,petrezselyem,beáztatott és kinyomkodott kenyér vagy zsemlye,tojás és reszelt krumli(1-2 db.).Sütés előtt 1-2 órával megkeverni,hogy az ízek összeérjenek.
Só helyett vegetát is lehet használni.
Én is találtam egy csodát:
ITT találtam:
http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/tortak/1923-viragkosar-torta.html
HÁT NEM CSODÁLATOS?
Hahóóóóó MIndenki!!!! A Facebook oldalán láttam egy gyönyörűséges puncstortát. Ott sajnos nem tudok dicsérő szavakat irni, igy megteszem itt, és felteszem az oldaltl is, ahol részletes utmutatás mellett lehet próbálkozni. Remélem nem haragszik meg Klemmné Durst Beáta
hogy közzéteszem a munkáját. Nagyon nagyon szép :-)))))
http://milentin.blogspot.com/2011/08/puncstorta-magdi-mama-modra.html#comments
A cukormázas játék a pillecukorral különösen tetszett. Tényleg hibátlan az egész. Kár, hogy millió kalória :-(((( De egyszer ha többen leszünk valamilyen alkalomra, lehet, hogy megcsinálom. Egy hires cukrász puncstortáját vettem (de meg nem ettem, hanem eldobtam ) valamelyik nap a főutcai cukrászdában. Az tocsogott a szirupban, és más ize, mint hogy szó szerint rohadt édes volt, nem volt. Sem mazsola, sem rum, sem semmi. Borzalmas volt. Volt vagy 300 Ft.
Szóval kedves Beáta nagyon szép a munkád :-) üdv.edi.
Ime a pita: kelttésztás lapos "kenyérke", ha levágod az egyik oldalát ketté lehet szedni, (na nem teljesen két lapos tésztára!) kis zseb lesz rajta, abba rakják bele a gyros husit zöldségekkel :-) szerintem lehet kapni fagyasztva is. Kajálás előtt mikróba szokták felmelegiteni a büfések.
http://www.nosalty.hu/pita_5._-_hazilag%2C_egyszeruen_recept_40132
Nekem csak EGY kérdésem lenne!
Azt írtad: "fokhagymás tarja PITÁBAN tálalva"
Mármost mi az ördög az a PITA????...
Mert nevessetek ki nyugodtan, nekem halvány f...ogalmam sincs!
Láttam már kiírva máshol is, de szégyelltem azért odamenni a standhoz, hogy megkérdezzem...
Biztos nem elírás?!
Beleolvastam a lenti oldalba. és elszállt az agyam
. Biztos velem van a baj. Nesze neked Rongyos tojásleves!
Pedig milyen jó tud az lenni :-)
A receptek a McGourmet Szakácsverseny résztvevőitől és győztesétől származnak.
Mondjuk az én hibám, hogy nincs a spájzszekrényemben:
ruccola, őrségi krémes kecskesajt, krémes balzsamecet, tökmagolaj, szójalecitin,
tőkegomba, áfonyalekvár, villányi Portugieser,
borseprőben érlelt kecskesajt,
a többi hozzávaló nagyjából rendben van. De hogy nem kukulnák a konyhában ezekért a falatkákért az biztos. De hát a verseny az mint tudjuk más. Itt muszáj villogni :_)
Az aláhuzások tőlem származnak.
RONGYOS TOJÁSLEVES
Találó "gyerekszáj" kifejezés!
Ezt én is így szoktam csinálni, de sokszor "gazdagabban", azaz csak EGY tojást verek fel, s folyatom bele, és utána annyi tojást potyantok bele EGÉSZBEN, ahány személy ebédel. /Óvatosságból kis tálkába ütöm előbb bele, s onnan pottyantok.../
És megfőzöm kb félkeményre, kb 5 perc, óvatosan keverve, mert szeret leülni az edény aljára.
Így mindenkinek jut egy fincsa egész félkemény sárgájú tojat! :D
De a petrezselykóhoz én ilyenkor is ragaszkodom... Megbolondítja az illatával.
TEJBEAPRÍTOTT KENYÉRVACSORA
Gyerekkoromban nálunk nagy SLÁGER volt az ún. "moslíkolás"... :DDD
Ez úgy történt, hogy mikor már jó szikkadt volt a kenyér (hetente egyszer volt kenyérsütés!), kézzel felaprítottuk egy nagy tálba a kenyeret, s hideg (nem langyos!), tejjel felöntöttük, hogy megázzon a szikkadt kenyér.
Szépen körbe ültük az asztalt, középen a tál, s mindenki maga elől evett, mint a pásztorok régen a bográcsból. Volt ám még fából faragott kanalunk is!
Én legjobban a pirosra sült héjas részt szerettem benne, de természetesen nem "halászhattam" mások előtt, mert bizony a felnőttek szigorúan a kezünkre koppintottak ám!
Mint a Mátyás király mesében...
Volt valami bennsőséges bája az ilyesféle közös vacsorázásoknak. Se tv, se rádió... Hisz nem volt villany sok este, mint említettem volt.
Manapság - gondolom én - ennek a beaprított tejnek az "utóda" lehet a tejjel nyakon öntött müzlis reggeli... Én azóta is inkább a kenyeret kultiválom, de manapság főleg a héját aprítom fel, mert a kenyérbél bizony elég nyázgás mostanában! :(((
Nem mertem megemlíteni a tojásos (gyerekeim által csak "rongyos"- tényleg úgy néz ki, ha jól csinálod) levest. A lényeg, hogy kevés (1,5 l) rántott levesbe sok (3-4) fpici elvert tojást kell belefolyatni, és időnként (nem folytonosan!) megkeverni. Így a tojás nagyobb darabokban, rongyszerűen áll össze benne. Nem is kell semmi (tészta, pirított zsemlekocka) hozzá.
Neheztelni???? Én??? Ugyan már :-)))
Nekem az általad irtakról most a Családi kör jutott eszembe :-)))
Végigolvasni is jó volt soraidat, hát még ha ujra végigélné az ember. Nem is értem miért nem jönnek össze manapság az emberek ilyen "emberi" módon.
KCSorgatós tésztalaves
lehet :-) Én csak sima tojáslevest szoktam sok köménymaggal enyhe rántással. Ma cukkinit rántottam ki egy kis csirkeraguleves mellé. Valamelyik nap voltam az egyik drogériában, és ott vettem két zacskó bio sültkrumplira való füszerkeveréket ami sós. Nagyon finom volt a "pikáns", azzal szórtam meg a kirántott cukkinit. Mert az magában nem igazán izletes. Max. sós tud lenni.
Szép esős jónapot kívánok!
Néköm éppen kapóra jött, mert tegnap fűnyírás volt nálam, s bizony eléggé száraz a töve a múltkori kánikula következtében... Most legalább helyrejön.
Viszont menni akartam ügyeket intézni, de semmi kedvem ebben a zutyorgóban!
Így bekukkantottam a netre.
Viszont!
Remélem, nem neheztel meg rám a kedves Gömbicica, aki e topic gazdája, ha most kicsit visszautazok a múltba, gyerekkorombeli kaják emlékeihez.
Ezek az étkek egyszerűek, gyorsan elkészíthetők, és nem utolsó sorban OLCSÓK! :)
CSURGATÓS TÉSZTALEVES
Készítsünk egy zöldséges alaplét, lehet zölden, vagy pirosan, azaz fűszerpaprikásan, vagy anélkül.
A lényege a petrezselyemzöld, amit én a fazék fölött OLLÓVAL szoktam kicsikre belevagdosni a levesbe, nem deszkán apróra metélni. Így gyorsabb, és nincs deszkamosás se...
Egy db egész tojást felverünk villával, két csipet sót bele, s annyi lisztet, hogy folyós tésztát kapjunk.
A már megfőtt zöldséges lébe kanállal csorgatjuk a tálból szakaszosan a forrongó levesbe, mindig a masszás tál szélén "elvágva" a folyós tésztát, s szakaszosan kevergetve, ne ragadjon össze.
Ha kevés az időnk, s gyorsan szeretnénk leveskét enni, egy húsleveskockát oldjunk fel forró vízben, petrezselyemzöld bele az előbbi módon. Amíg olvad a kocka, azalatt elkészítjük a már bemutatott csurgós tésztát, majd jöhet a csurgatás. Az egész kb. 10 percnél nem tart tovább! És már kanapazhatjuk is a "hamishúslevest".
TIPP:
Ha rántotthúst készítünk, s marad tojás és liszt, ezekből is készíthetünk csurgatós tésztalevest.
Vagy ha van kedvünk, több liszt hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk a tojásos tálban, s míg ebéd után nézünk egy filmet a TV-ben, szépen csipetkéket készíthetünk a kemény tésztából, folyton liszttel elkeverve a már meglévő csipetkéket, hogy ne ragadjanak össze.
Mikor kész vagyunk, kis adagokban nejlonzacsiba velük, és így liszttel vegyítve nyersen be a mélyhűtőbe! Dátumot ne felejtsünk ráírni! Én dupla zacsival dolgozom: Az elsőbe a tészta, aztán jön a dátumos cetli, majd mégegy zacsi. Minden zacsis fagyasztós cuccal így teszek, borsó, megy, cseri, stb. Így tudható, mi az, s mikor lett lefagyasztva. Nem tűnik el a felirat.
Az ilyen csipetke igen finom tud lenni különféle zöldséges levesekbe, vagy pl. babgulyásba.
Vigyázat! A rántott máj, vagy gomba tojás-liszt maradékát NEM szabad így felhasználni, sajnos, ki kell dobni!...
HAGYMÁS SÜLTKRUMPLI VACSORÁRA
Régen gyerekkoromban nyáron, mikor fátadtan hazajöttünk a mezőről, a következő vacsorát csináltuk a sparhelden, kukoricacsutkás tűznél:
Akkoriban divat volt a GŰLBABA krumpli. A nevét arról kapta, hogy a hosszúkás törzsön a sokféle kinövés miatt a burgonya úgy nézett ki, mint valami baba: Volt feje, kezei, lábai.... És nagyon stabil állaga volt, szinte mindent lehetett belőle készíteni, nem volt szétfővő!
Nos, megpucoltuk, s kb. fél cm-es karikára vágtuk.
Egy nagy "kőlábasban " - teflon akkoriban (50-es évek) még nem létezett, s a kőlábas azért volt praktikus, mert abban kevésbé ragadt le a krumpli...
Mangalica zsíron (akkoriban nem is volt más!) jó nagy fej vöröshagymát pirítottunk rózsaszínre, beletettük a karikára vágott krumplit, megsóztuk, és lassú tűzön állandóan kevergetve előbb üvegesre pároltunk, majd pirosra sütöttük.
Általában kovászos uborkával fogyasztottuk, vagy uborkasalátával. De ha már dinnye szezon volt, akkor vagy zöldbélű sárgadinnyével, vagy sárgabélű görögdinnyével!
Isteni tud lenni a sós az édessel!
Én pl. a sülthurkát is rendszerint befőttel (csresznye, őszibarack) szoktam enni krumpliköret nélkül, hisz van benne rizs úgyis.
Villany ritkán volt akkoriban este, a spatheld tűzterének ajtaját kinyitottuk, s annak világánál beszélgettünk lefekvés előtt. És a csutka parazsánál még pár szelet kenyeret is megpiríthattunk, fokhagymásan, kacsazsírral isteni pótvacsi lett belőle a mindig éhes kamaszodó gyerekseregnek...
Ilyen hagymás sültkrumplit manapság is szívesen készítek ebédhez is köretként különféle húsokhoz.
Akit érdekel az ilyesfajta olcsó és gyors régi parasztos étel, írhatok még, van egy pár a tarsolyomban.
Alighanem a kívánságod már rég teljesült...
Rövid megjegyzés: az idei évben (a 10-ek jóvoltából) nem alkalmaznak gomabaszakértőt a piacon. Hogy bolondulnának meg.
Esps idő után itt a gombaszezon, találtam egy "gombás.oldalt", érdemes átnézegetni:
http://megyula.wordpress.com/2010/12/18/gombak-a-la-carte-ii/
Egy szép kép a bimbós pöfetegről:
Tehát kedves erdei gombát kedvelők, csak óvatosan, csak óvatosan! :)
A Facebook megörvendeztetett egy utalással: http://desszert.eu/tatra_csucs
Aprólékosan leir mindent, szerintem nem lehet elrontani. Főleg, hogy képekkel illusztrál.
Nagyon tetszik benne egy hasonlat, miszerint borotvahab keménységüre kell verni a tojásfehérjét, valamint számomra ujdonság volt, hogy a habba a tojássárgáját kevés vizzel elkeverve öntik bele. Tetszik a receptleirás, a süti sem kevésbé. Hétvégén kipróbálom.
Valami nagyon hasonló, vagyis szerintem ugyan ilyen izü volt az utasellátó desszert, amit szines sztaniolpapirba árultak. Vasuti restiben lehetett kapni. NAGGGGYON SZERETTTEM!!!
Csak formában különböztek. Az utaslellátó tégla formáju volt.
Megjegyzem ebben a tátracsucsban nekem kevés a tészta. Bár ahogy elnézem apró az egész. Lehet, hogy egy falatnyi? Akkor meg talán elég.
Nem éppen a hagyományos szilvalekvárnak való szilvánk van, hanem amolyan kis gömbölyü, de finom magvaváló kékszilva. Még ez is jobb, mint a bolti izetlen hormonzavarosa marha nagy félig "zöld" éretlen szilvának csufolt rettenet. Kicsi fán lett bőven termés, megenni annyit lehetetlen. Nekiálltam csináltam 6 kiló kimagozott szilvából jam-et csak olyan egyszerü 3:1-ben eltevővel. Elég édes ez igy is :-)
Aztán nem lett teli az összes üveg, maradt egy kistálnyi, meg kevés szilva is kimaradt, igy ma, mivel elég későn álltam neki a szilvaszedésnek, mert esett időnként rendesen az eső, tojásleves lett ebédre NUDLIVAL, és SZILVÁSGOMBÓCCAL!!!
. Egyszer már szemezgettünk itt krumplipucolós lehetőségek közül, most gondoltam egy nagyot és héjastól tettem a krumplikat a krumplinyomóba. Marha jól müködik( Persze tisztára mosott kruplit tettem fel. Láttam én már földes krumplit fazékba főzni
) Felragad a nyomórész aljára az összes héj, késsel lehuz, aztán mehet a következő adag. Ezen felbuzdulva a nudlival sem szöszöltem sokat. Szélesebb rudakat vágtam, liszttel kicsit meghengergettem, hogy ne ragadjon, kézzel egy vágódeszkán elnyomkodtam laposra, és egy müanyag lapkával (piskótákhoz szoktam használni) "beleszaggattam" a forró sós vizbe a nudlikat. Gondoltam, hogy semmivel sem lesz ez rosszabb, mintha rendesen"megnudliztam" volna őket egyenként. A gombóchoz sem a nyujtott tésztát vágtam kockákra, hanem a tésztarudból vágtam korongokat, és kézzel kicsit ellapogattam őket, igy szépen befedte a szilvákat.
Alant a képen látható a mestermű
. Lehet gombócolni :-))) Először a félkész, másodjára a kész núúúúdlik a kimaradt szilvajam társaságában :-)