Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.
Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.
Neve nincs, mert csak úgy jött, amikor találtam egy zacskó koktélrákot a mélyhűtőben. 3-4 személyre:
1. Készíts elő és vágj apróra 5-6 fokhagymagerezdet, facsard ki egy citrom levét, vegyél elő egy 2 dl-es tejszínt (én pl. tesco-s kis kocka alakút tartok itthon mindig 6-8-at), valamint sót, borsot, chilit, bazsalikomot, gyömbért, és friss vagy szárított petrezselymet.
2. Kell még kb 25-30 dekagramm mirelit koktélrák, nem kell felengedni, csak vedd ki a fagyasztóból.
3. Tegyél fel vizet, amikor forr kezdj el kifőzni benne kb 500 gr fusilli (csavart) tésztát.
4. Vegyél elő egy nagyobb serpenyőt, amiben el fog férni a kifőtt tészta is, és 1-2 kanál olivaolajt forrósíts, dobd bele az apróra vágott fokhagymagerezdet, ne hagyd odaégni - szóval kevergesd. Tedd rá a koktélrákot, picit forgasd össze, amíg el nem kezd felolvadni, majd öntsd rá a citromlét, sózd, borsozd, majd ízlés szerint a többi fűszert tedd rá. Hagyd 3-4 percig "rotyogni", majd mehet rá a 2 deci tejszín, lassú kevergetések közben hagyd, hogy a tejszín besűrűsítse az egészet. A rákot nem szabad 8-10 percnél tovább főzni, mert megkeményedik és rágós lesz.
5. Szerencsés esetben mire a tejszín besűrűsödik kész lesz a tészta is: szűrd le, öntsd bele a serpenyőbe és keverd jól össze. Tálalásnál parmezánnal vagy más reszelt kemény sajttal szoktuk megszórni.
TARKEDLI vagy cseh fánk
Hozzávalók
a tésztához
Elkészítése
Az élesztőt egy dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A maradék lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Utána a felfutatott élesztőt és az olvasztott vajat belekeverjük, majd az így kapott sűrű „palacsintatésztába" style="margin: 10px;" a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (tükörtojás-) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 28 db tarkedlink lesz, amiből kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk, végül porcukorral megszórjuk. Barackízt külön is tálaljunk hozzá. Frissen a legfinomabb.
A citromhéj elmaradhat.
Az esztergomi piacon kapható ilyen zománcos "tükörtojás sütő":
Jó étvágyat a hétköznapokon is! :)
Most, hogy itt voltak az unokámék húsvét hetében, mindíg ún. "hétköznapi kaját kérnek, hogy főzzek.
Nagy hét egyik napján igazi böjtös kaját csináltam:
Gölődin (krumpligombóc) leves, és tarkedli (cseh fánk).
A krumpligombócot én úgy csinálom, hogy megfőzök pár szem krumplit kockára vágva sós vízben, megtöröm, és lisztet meg ZSÍRT teszek hozzá, s összegyúrom. Akkor jó a liszt és zsír aránya, ha elválik a tészta a kézről.
Ekkor lehet fájintos kis gombóckákat tekerni belőle. Kb akkorákat szoktam, mint az 5 forintos érme.
A levesalapot meg, amibe belefőzöm, előtte készítem el: hagymát pirítok, meghintem piros paprikával, felengedem, és belefőzök apró hasábra vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, és petrezselyem zöldjét vágok bele ollóval.
A kis unokám megevett 6 gombócot, és egy csomó sárgarépát lével. A tarkedlit meg lekvár nélkül ette, nem tudom, mennyit, de még a délutáni alvás után is azt majszolta.
Mindjárt jön a tarkedli receptje is! :)
Betettem az események közé is!
Hétvégére talán kicsit jobb idő lesz. A szervezőktöl kaptam az alábbiakat:
FŐZŐVERSENY!
A DOBOGÓKŐ EGYESÜLET 2009. JÚLIUS 4-ÉN, SZOMBATON
9 - 16 h. KÖZÖTT NYÍLTTŰZI FŐZŐVERSENYT SZERVEZ A
VOLT POSTA HELYÉN LÉVŐ FÜVES TERÜLETEN, AZ EÖTVÖS SÉTÁNY ÉS A CSERKÉSZ U. SARKÁNÁL.
MINDENKI A KEDVENC ÉTELÉT KÉSZÍTHETI, MEGKÖTÉS NÉLKÜL.
KÓSTOLÁS ÉS EREDMÉNYHÍRDETÉS 15 h.-KOR.
A DÍJAZOTTAK MÁRKÁS BOROKAT ÉS OKLEVELET KAPNAK, VALAMINT MEGEHETIK ÚGY A SAJÁT, MINT A MÁSOK FŐZTJÉT.
A TÜZIFÁRÓL AZ EGYESÜLET GONDOSKODIK, MINDEN EGYEBET A RÉSZTVEVŐKNEK KELL HOZNI. ÖNKÉNTES KÓSTOLÓKAT IS SZÍVESEN LÁTUNK.
JELENTKEZÉS ÉS TOVÁBBI FELVILÁGOSÍTÁS: KISSNÉ, MÁRTI,
T: 06 20/454-1415, VAGY A HELYSZÍNEN.
Ha az embert rá tudom venni, hogy eljön velem, ott leszek. Kóstolni azért bizonyára jól fog esni mindenkinek, aki arra jár.
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karosszékből álljatok most fel!......
CSIRKEMELL TORTA
CSIRKEMELL TORTA
Szóval azért torta, mert a tortasütő formát használjuk hozzá. A miénk kb. 25-28 cm átmérőjű.
A torta sütőt alul kibéleljük szeletel bacon szalonnával és a képen is látható módon az oldalát is úgy, hogy a lelógó szeletek elég hosszúak legyenek a kész torta betakarására.
Én a Ringa szeletelt baconját javaslom, drága de a legjobb ízű és minőségű. A félkilós nagyobb csomagból inkább kettőt kell venni.
Mikor alul és oldalt ki van bélelve 4-5 tojást felverünk, ebbe kerül az előzőleg szépen felszeletelt csirkemell filé amit előtte érzéssel megsózzunk és jó tojásosan a kedvenc reszelt sajtunkba is meghempergetünk. A sima trappista is tökéletes, ha füstölt akkor még jobb.
A tortaformába egy réteget teszünk a tojásos-sajtos csirkemellből. Fedő/elválasztó rétegnek pedig valami jobb minőségű füstölt sonka szeleteket teszünk rá.
Jöhet az újabb csirkemell réteg és újra füstölt sonka.
Nálam a csirkemell szeletek vastagságától függően 3-4 réteg csirkemell tölti meg a tortaformát. A maradék tojást összekeverjük a maradék sajttal és az egész tetejére öntjük.
A lelógó bacon szeleteket az egész tetejére hajtjuk. Ezzel le van fedve a torta. Helyesebben jön rá egy alufólia, az egész alá egy tepsi a csöpögő zsír miatt és 180 fokon kb másfél óráig sütjük.
Aztán levesszük az alufóliát és ha van grill a sütőben akkor azzal, ha nincs akkor felső fűtéssel a tetejét gusztusosra pirítjuk.
Mivel a bacon és a füstölt sonka között fő meg a csirkemell az eredeti száraz ízből egy kellemesen szaftos hús lesz.
A bacon, füstölt sonka, tojás, sajt viszont nagyon laktatóvá teszi az egészet.
Aki idáig megcsinálta nem panaszkodott, sőt többször is megköszönte, mert főleg a gyerekeknek tetszett a recept.
Fogyókúrások inkább mást süssenek.
/A képet megpróbálom külön idetenni.../
Sziasztok!
Én új vagyok ezen a portálon, s nem tudom, hogyan működnek itt a dolgok!

Az imént már írtam egy hsz-t, de nem sikerült a képet is hozzárendelnem, így elszállt az egész!
Pedig csuda fincsi kaját hoztam volna nektek...
Bár nem én csináltam, de mindenkinek ajánlom elkészítésre, ha nagyobb társaság van nálatok.
Na újabb nekifutás következik!
2kg meggyhez 1kg cukor és fél dkg szalicil. A kimagozott meggyet a cukorral és a tartósítóval 2-3 napig egy nagyobb edényben állni hagyni, többször keverni, hogy a cukor feloldódjon. Üvegbe vele, a maradék lé szörpnek kiváló. Szerintem kicsit édes, de sütibe nagyon jó!
Meg lehet így is csinálni. Én tavaly szilvát tettem el így. De nem kell pokrócba tenni, hanem ott hagytam kihűlni a lábasban.
Az idén a meggyel is ezt teszem.
A meggyet meg a cseresznyét el lehet tenni szódavízzel is. Az is jó. Csak jó erős gyári szódával, vagy a kétliteres szifonba 3 patront csavarva.
Még nem szóltak vissza, hogy időpontot tudjanak mondani.
Más: valaki nem tett el mostanában meggybefőttet? Olyan kellene, amit nem kell szirupban főzicskélni.
Olyat találtam, hogy meggy üvegbe, rá pici benzoát, 2 kanál cukor tető, bele egy lábas vizbe nyakig, aztán forrástól számitva 30 percig gyöngyönzi hagyni, majd mehet pokrócok közé. Esetleg ilyet csinált már valaki?
Ha nem jön ötlet, kénytelen leszek két napig csak meggyet enni. Már amilyen jó az
!
A kedvencem, amit mostanában talált ki Jani: garnélarák egy pici olajon, hozzá petrezselyemzöld, három gerezd őrölt fokhagyma, tejszín, chilli, főtt tésztához.
Mit is irtam anno?
Osztán Esztergomban miért is nem lehet valami ilyen össznépi evészetet csinálni????? Itt is vannak szakemberek, sőt szakiskolánk is van. Lenne bőven zsüritag. Bizonyára Esztergomban is sok nagyszerü háziasszony van, akik szivesen megmutatnák alkotásaikat a többieknek.
1. Jó program, képes összekovácsolni közösségeket
2. Hasznos, jó hangulatu összejövetel
stb.stb.stb. Nagyon szivesen megpróbálnák tető alá hozni valami hasonlót, ha jónak találjátok.
MIndez március 16-án volt.
Az ETV-s müsorokhoz remélem lesznek jelentkezők.
Gömbicica, egy nagyon amatőr kérdést tennék fel a profinak! Mit csinálsz, hogy nem esik össze a piskótád ? Ajánlottak már nekem sokfélét, de olyan igazán szép magasat nem tudok sütni. Előre is köszi.
Most nézem, juj de butus vagyok mán :-(
a kávékrém is tortába készült. Piskótát már szerintem mindenki sütött, (vizes fehérpiskótába töltöttem).
Ha olyan finom volt, mint amilyen jól nézett ki, már nem dolgoztál hiába! :)))
Életem első feketeerdő tortája.
Fekete erdő torta
- 8 tojássárgája 20 dkg sötét nádcukor 8 ek. forróviz jól kikeverni. Akkor jó, ha feljön, habos, tejeskávé szinü
- hozzákeverünk 3 dkg lágy vajat, ettől picit összeesik majd.
- 8 tojásfehérjét pici sóval, 2 ek. kristálycukorral keményre felverni
- a tojássárgájához felváltva hozzáadjuk a fehérjét, és
- a 15 dkg liszt, 5 dkg buzakeményitő, 2,5 dkg kakaó, 1,5 csg sütőpor átszitált keverékét.
- zsirpapirral bélelt tortaformában tüpróbáig sütjük.
- ha kihült 3 felé vágjuk.
- közben „pudingot” főzünk 1 csg vaniliás pudingporból és szük fél liter meggyléből, majd hozzákeverjük a magozott meggyet is.(Nekem most magozott cseribefőttem volt egy piacos nénitől.)
Nekem több meggy- ill. cseresznyebefőtt levem volt, igy többet főztem fel, és tettem hozzá 2 ek. buzakeményitőt. Azért dusitottam fel babapiskótákkal. Magozott cseresznyebefőttet tettem bele, a tetejére meg meggyet.
- az alsó piskótalapra rákenjük a még meleg!!!!!, de már nem forró meggykrém felét, majd befedjük egy sor babapiskótával, amit meglocsolunk egy kis sherryvel.
- jön a másik fele puding, és a második tortalap, amit kissé lenyomunk és hüteni tesszük másnapig. (Rátesszük a felső lapot is, nylonnal befedjük, hogy ne száradjon ki!)
- 3 dl tejszint 4-5 dl hullala növényi tejszinnel (jó hideg legyen mindkettő) felverünk, mikor már majdnem kész, akkor hozzászitáljuk 2 ek porcukor, 2 ek kakaó, 1 csg habfixáló keverékét.
- megkenjük a kakaós habbal a második lapot, rányomjuk a harmadikat, és diszitjük, hütjük. .
Andrisom 25. születésnapjára sütöttem. Minden elfogultságtól mentesen állithatom, hogy annak idején 3 cukrásztól is volt sütim, többek között ilyen is, de ez messze verte mindegyiket. Mondjuk a külseje nem volt olyan simára elhuzva pl., de a többi hibátlan volt. Nyugodt lélekkel merem Nektek ajánlani. Nem fogtok szégyent vallani vele. (remélem) Kismenyem is külön dicsérettel illette, amit duplán illik megbecsülni :-)
Itten már romokban
Más: A kávékrém:
15 dkg porcukor 1 egész tojás, és 2 sárgája jól kikeverve fél csg. bourbon vaniliás cukorralll, majd felforraltam 2 dl tejet, és még melegen összekevertem, majd sürüre főztem. Időközben pici vizzel lefőztem a kávét, és hozzákevertem.
Hülni tettem. 10 dkg vajat és 25 dkg mascarpone sajtot habosra kevertem. Először nem igazán akarta az igazságot, mert a sajt ugye "vizes", és nem akart keveredni rendesen a vajjal, de azért megadta magát, és selymes könnyü krém lett belőle. Apránként belekevertem a kihült kávés krémet. Azért apránként, mert azt hittem, hogy meghigitja nagyon, de nem!!! nagyon szép laza finom krémmé keveredett.
Szerintem bármilyen izesitéssel meg lehet csinálni. A sajt ugye jellegtelen, a vaj magában is finom, nem olyan mint a margarinos krém, hogy minden falatjában szádban érzed a margarinizt.
Szóval ez is megkapta a maga dicséretét. Lehet próbálkozni.
Ha valakinek sikerült irjamármeg!!! jó?
Én nem csak karácsonykor szoktam beiglit sütni, hanem husvétkor is.
receptet már közzétettem. Remek recept, azzal a pici módositással, hogy szük fél deci tejjel többet kellett ma használnom. Ugye a lisztek :- ((
Repedésmentes nem tul édes izletes vékonytésztás. Szóval finom. 175 fokon sütöttem. Kelesztése fontos, addig, mig szépen összereped rajta a tojássárgája. Utána is kel még sokat a sütőben.
Más: Az etv- n ma láttam egy felhivást a reklámblogban, hogy lehet versenyezni főzésben talán menüvel? jelentkezni Szent István tér? talán.
Most mondjátok meg. Csak meglebegtettem a sütisütő verseny gondolatát, és lőn valaki megpróbálja tető alá hozni.
Ha rosszul emlékszem, vagy elhallottam, bocs. Próbáltam utánanézni, de mégegyszer nem adták már le. Elérhetőséget pedig megadták a tájékozódáshoz. Ha valaki látta, látja irja már meg legyen szives.
Ha tényleg lesz, sok sikert, sok résztvevőt, sok finom kaját kivánok a rendezőknek.
Jajj! Micsoda élmény! sikerült felvarázsolnom. MIndig valami olyat irt ki, hogy ez a fájl ezt-meg azt tartalmaz, meg virusok, meg mittomén mit. Szörnyü, hogy ennyire lövésem sincs a dologhoz :-((
szóval sütésre fel, tessék teli tállal várni a locsolókat.
Husvétra ajánlom:
90 dkg liszt * 50 dkg vaj (maragarin) elmorzsolni, * 4 dkg só * 20 dkg reszelt sajt * 1 doboz 450 gr-os tejföl simára eldolgozni. Ketté osztva kicsit pihentetnj.
Egész vékonyra kinyujtva, tojással megkenve, sajttal megszórva, csikokra, vagy kockákra vágva tepsire rakni, 20-30 percig igy pihentetni. Közepes meleg sütőben sütni.
Inkább világosra süsd, igy finomabb lesz. Nagyon gyorsan meg tud égni ha nem figyelsz, igy megkeseredik rajta a sajt, és kukába kerül. Figyelj rá.