Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

gömbicica

2009. 01. 16. 16:49

nem árt néha visszanézni a régi fórumokat, sőt a hireket is.

www.szeretgom.hu

2009. 01. 13. 20:07

Nem tudom, hogy Ti hogyan csináljátok a rakottkrumplit? Én eddig főtt krumpliból sütötttem. A zöldséges csaj mondta, hogy nyers krumpliból sokkal finomabb, oszt nem megy el az idő a krumplifőzéssel. Vékony szelet nyerskrumpli (én legyalultam, mert van vastagabb uborkaszeletelőm is),főtt tojás, ráöntve tejfölös tojás - vékony szelet nyerskrumpli szeletelt lecsókolbász, tejfölös tojás - vékony szelet nyerskrumpli szeletelt füstöltkolbász, nyerskrumpli szeletek tejföl, füstölt szalonna. Közben sózzuk.

Először eltoltam, és nyers maradt a krumpli. Azt hittem felvet a gáz. Ezen felmérgesedve, tettem rá alufóliát és visszaraktam a sütőbe kis időre. Nagyon finom lett. Megpárolódott szépen a krumpli.

Tényleg jobb mint a főttkrumplis változat.

Gyümölcslevest általában meggyből, almából, őszibarackből szoktam csinálni.

Most beletettem az almakockák, meggybefőtt mellé egy doboz darabolt ananászt, ritka finom lett.

gömbicica

2008. 12. 20. 19:11

Esetleg tehetsz bele több tejszint, akkor talán puhább lesz. Sütésnél semmiképpen se száritsd ki nagyon, mert akkor kemény lesz. Nem mintha igy nem lenne fini, de azért figyelj rá. A finomlisztes megoldás omlósabb, a teljeskiőrlésü lisztes korpás, igy sürübb.

gömbicica

2008. 12. 20. 18:15

Florentin szelet eredeti: majd lejjebb a pár perce kisült, és lemeózott egészségesebb változat.

Azt mondották okos emberek, hogy nem ehetek cukrot, édesitőt, élesztőset, fehérkenyeret.

Na most ezek közül egy sincs ebben a sütiben, mégis édes, mégis karácsonyi, és nagyon finom.

Az egész lakást belengte a finom illat. Hmmm!

Az omlós tésztához: 30 dkg finomliszt, 1 kk. sütőpor 1 csipet só, 18 dkg vaj, 9 dkg porcukor 1 tojás 1 csg. vaniliáscukor

Kenéshez: 10 dkg kandirozott gyümölcs vegyesen, 1,25 dl tejszin, 5 dkg méz, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaforgács, 20 dkg tortabevonó a szeletkék végeinek mártásához.

Egy kicsit másképpen

55 dkg teljes kiörlésü tönkölylisztet morzsolj el 36-(40) dkg vajjal, szórj rá csipet sót, 1-2 marék őrölt diót, 2 kk. sütőport.

Külön tálkában mérj ki 10-15 dkg mézet, üss hozzá 2 egész tojást, és jól keverd el 2 csg vaniliás cukorral.

Gyurd össze a lisztes keveréket a tojásossal. Nylon zacskóba pihentesd kicsit a hütőbe.

Ezalatt mérj egy lábosba 20 dkg mézet, önts hozzá 2 dl tejszint, vagdoss bele 10 dkg vajat,és forrald össze, majd ha kihült tégy bele apróra vágott

1 marék diót aszalt szilvát, mazsolát izlés szerint, 30 dkg megmosott kandirozott gyümölcsöt, és 2 marék őrölt diót.

Lisztezve nyujtsd ki vékonyra a tésztádat. (vigyázz könnyen törik, ragad) Nekem kb. ¾ gyuródeszkányi let belőle. Ez egy rendes nagy gáztepsi, meg egy kisebb nagyságu tepsi süti lesz. Oszlasd el rajta a tejszines keveréket, és süsd meg.

Teljes kiőrlésü liszt, vaj, tejszin, tojás, méz, dió gyümölcsök. Mi ez ha nem teljes egészség? Tekintettel a hozzávalókra, bizonyára még az is belakmározik majd belőle, aki vigyáz a vonalaira, vagy egyszerüen csak ugy érzi, hogy jó egészségesesebb édességeket enni. Jó étvágyat!

Kicsi kóstolót elviszek majd holnap reggel a szentgyögymezei olvasókörbe.

2008. 12. 10. 11:32

Majd felteszem ezt a családi receptet, ami bevált, de sok múlik rajta, hogy a tészta vastagságában megtaláljuk az arany középutat.

2008. 12. 10. 11:24

Ez is szép példája annak, hogy egy jó teamben milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni ! Van valakinek kipróbált, jól bevált mézeskalács receptje ?

2008. 12. 10. 10:50

Na, azért!!:)))

2008. 12. 10. 10:43

Nos, én választottam ki a mintákat (UFÓ, UFÓ cica, mackó, pillangó stb.), anyósom megsütötte, aztán feldíszítettem a fényes golyókkal, amik megmaradtak a fiatalkorú kincskereső-felderítő egységek portyázását követően is a nyári kerti partikról. :))) Jani pedig megörökítette az utókornak.

2008. 12. 10. 10:42

János, ezt mind TE, EGYEDÜL csináltad?:)

2008. 12. 09. 23:00

gömbicica

2008. 12. 03. 9:50

Maradt a sütőben 4 szeletke sült tököm. Megenni éppen nem kivántam, de mégis mi legyen vele? Kidobni meg kár lenne.

Felütöttem két tojást, a sütötökdarabkákat héja nélkül krumplinyomon áttörtem, hozzáadtam sót, vizet, grizes, és sima lisztet és fabrikáltam belőle nokedlitésztát.

Láss csodát! Isteni finom nokedlink lett, gyönyörű sárga, mintha legalább 10 tojás sárgájával készült volna, puha, gyorsan megfőtt, mindenkinek ízlett.

Bár ember poénkodott, a fiamnak, hogy ez ám a kaja (pörkölt, nokedli, ubisali), nem ám a stál konyha! Tegnap vallottam be néki, hogy mi is ettek. Jót nevetett rajta, de azt mondta, hogy tök mindegy mi volt benne, finom volt! Elég válogatós családom van, de ez lecsúszott mindenkinek.

Tényleg tök szép lett, apró, sárga, és finom. Jó étvágyat.

Eredeti méret

2008. 11. 12. 15:01

Tojásos nokedli salátával - csak egy kissé időigényes, és sok türelmet, szeretetet és odafigyelést igényel...

blog.xfree.hu

gömbicica

2008. 11. 06. 21:20

cotcot.hu

Rengeteg ötlettel találkozhattok. Holnap valamelyiket kipróbálom, majd beszámolok.

2008. 11. 01. 21:52

adjak jó receptet mindkettőre, Gömbicica?

gömbicica

2008. 11. 01. 21:46

Egyszer csináltam, de nem lett olyan igazi puha csomos a cucc, inkább aprókák lettek a smarnicskák és száraz lett. Többet sem álltam neki. Mondjuk igy voltam a turogombóccal. EGyszer elpuskáztam, szétfőtt, többet se akartam turógombócot látni.

De holnap kipróbálom ezt a smarni mókát.

2008. 11. 01. 18:57

Pilar, smardnit tudsz csinálni? Gyorsan megvan az is, könnyen köríthető, díszíthető tejszínhabbal, öntettel, sodókkal - kiadós, nagyon finom és nagy sikere szokik lennije, amíg pillanat alatt el nem tüntetik. :)

2008. 11. 01. 18:43

A legközelebbi kerti partira nyugodtan süthettek ám ilyeneket! :) A múlt alkalomra sütöttem életemben először rétest, Mikuláskor másodszor is nekiveselkedek, merthogy osztálytalálkozót tartok. (Ezúttal nem lesz kitéve az időjárás viszontagságainak.) Talán ez a leggyorsabb süti, ha a tésztát készen veszi az ember.

2008. 11. 01. 18:15

Ebbizony igen finom Gömbicica!

Annyit tennék hozzá, hogy néha a lisztet én legalábbis picit fel szoktam keverni rétesliszttel, cca harmadában ( picit érdesebb lesz a tészta), a cukor arányosítható tetszés szerint és én meggy helyett őszibarackot szeressem jobban, de teljesen ízlés dolga - baracknál annyiban vigyázni, hogy ha nem aprózzák el és kilóg a kvaccsból sütéskor, a teteje megkaphat picit.

gömbicica

2008. 11. 01. 18:08

Nagyobb tálba tégy 20 dkg lágyabb vajat, havazd be 20 dkg porcukorral, csikozd meg egy citrom reszelt héjával, majd 4 db tojássárgája belepottyantása után inditsd el a keverő masinádat. Nyugodtan magára hagyhatod, 1x- 1x esetleg lapátkával kotord le a tál oldalára kenődött krémesedő masszádat.

Amig zakatol a masina, kenj ki egy tepsit vajjal- v. margarinnal szórd ki prézlivel. Gyujtsd be a sütőt 180? fokra.

Mérj ki 18 dkg lisztet, tégy hozzá teáskanál sütőport, és 5-10 dkg piritott, darált mogyorót ( én a piacon vettem, jó drága volt -török-attól az árustól, aki mindenféle "nyugati cuccot" szokott árulni nagypiackor, csoki, mosópor, stb.)

Szóval ez nem földimogyoró, hanem bokor mogyoró. /itthon is van, csak lusta voltam pucolgatni, piritgatni. Emlékszem régen Anyósom milyen finom mogyorós sütiket csinált. Ő nem volt rest törögetni. Még volt sparhelt is a konyhában, év volt régi lemeztepsije,abban piritotta a tüzhelyen. Mármint a pucolt mogyortót. Hü de finom illat volt tőle/

Ha van végy elő másik keverőmasinát, ha nincs mosd el a vajas masszánál használt lapátot , és a 4 tojásfehérjét verd fel 1 ek.cukorral kemény habnak.

Amig "keményedik" a hab, szürj le 1 üveg magozott meggybefőttet.

Finom mozdulatokkal elegyitsd a vajas masszába felváltva a lisztet és a tojáshabot

Jól rázogasd el a tepsibe egyenletesre, rakosgasd rá a lecsöpögtetett meggyet, igy is rázogasd meg, hogy lejjebb is menjenek a gyümölcsök, (párszor az asztalhoz is ütögetheted a tepsit) aztán irány a sütő.

Valami mennyei illata, és ize lesz. Semmi perc alatt elfogyott. Tejszinhabbal a tetején még inkább nyám-nyám. Csak a kilóim ne szaporodnának tőle.

Jó étvágyat. EGyébként marha gyorsan kész van.

2008. 10. 19. 13:21

A Cserép-Erdélyi féle spagettiszósz, ami mindig másként alakul, attól függ, melyikünk csinálja (minden hozzávaló tetszés szerinti mennyiségben):

Hagymát pirítunk, rá apróra vágott sonkát, gombát (friss csiperkét vagy akár bármilyen üvegeset - na nem fafülegombát...), paradicsomszószt, amit jó adag rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majorannával és ízlés szerint sóval ízesítünk - ha kell, kevés forralt vízzel felöntjük. Mindig nagy sikert arat.