Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 05. 10. 23:52

Remélem, jó szárazat találtál!!!:DDD
Pirítsd meg a főzőlapon, ha nincs kenyérpirítód, és kend be kacsazsírral! Sózva, pirospaprikázva újhagymával finom az!>o)
Mindenre jó az újhagyma | Well&fit

Egyébként gyerekkoromban sokszor volt az a vacsora, mikor már a házikenyérnek a végére jártunk (azaz kb. olyan egy hetes volt), hogy a szikkadt kenyeret beleaprítottuk a nagy fehér zománcos tálunkba, nyakon öntöttük hideg tejjel, kb. negyedórás áztatás után az asztal közepére tettük a tálat, és az asztalt körülülve bekanalaztuk (mindenki maga elől, mint a Mátyás király mesében! ;o)...) hárman gyerekek édesanyámmal. Nagyon szerettük, különösen a megpuhult kenyérhéjas falatokat!:)))
Édesapám nem tartott velünk, mert neki ilyenkor is "kijárt" a tejeskávé vajaskenyérrel...

2022. 05. 10. 12:43

Pedig finom, ettem már... Úgy, ahogy Katalóniában készítik. Isteni volt, hidegen...  Nagyon kellemes, üdítő valami... Kicsit olyan (de csak kicsit) mint a paradicsom ivólé... Amúgy a bablevesekbe én is teszek mindig (de csak a saját tányéromba) ecetet.. Még akkor is, ha füstölt hús is van benne. De ha nagyon extrára akarom csinálni, akkor ecetes erőspaprikát eszek hozzá, vagy annak a levét teszem hozzá. Hajaj... Utána egy jó mákostészta, baracklekvárral... Na jó, megyek és keresek egy darab kenyeret... :0)

2022. 05. 09. 17:38

A paradicsom az már MÁS TÉSZTA!;o)
Én - háborús gyerek lévén - megeszek szinte mindent (kivéve a kígyót, békát, csigát - FÚÚÚJJJ! - és kagylót, azaz a sokak által hőn áhítozott osztrigát), de azért nem szívesen eszem meg a cukor nélküli paradicsomos ételeket.
A spanyolok csak egyék savanyúan, ha nekijek úgy ízlik, ám legyen nekik "papsajt". Rájuk vall az inkvizítorok savanyú képe!:P:P:P
Íme egy híres-hírhedt El Greco festmény:
Cardinal Fernando Nino De Guevara, Ca.1601' Giclee Print - El Greco |  AllPosters.com
Fernando Nino de Guevara kardinális képmása 1596-1600 k.

Hát akár citromot is nyelhetett volna, neeeeem?!;o)
Ja, és a dologhoz hozzátartozik, hogy a gugli képei közt nem volt eme festmény feltalálható, csak a wikin El Greco festményeinek felsorolásában. Bár csak annyira emlékeztem, "valamilyen" nevű püspök... :D
Nos, nem püspök, Kardinális (!), és abból El Greco festményei közt csak EGY van!;o)

2022. 05. 09. 17:12

Nos, a bablevesekbe különösen akkor KELL cukor, ha nincs füstölthús lé, amivel főzzük. DE!
Ilyenkor kell bele egy kis ecet (a Kunságban gyakran "esenc"-nek hívták!:DDD), és tejföl is, ha van. Mert a babnak önmagában van egy kis vadzöld (fűféle) íze, amit ellensúlyozni kell valamivel, hisz nem vagyunk kecskék!:DDD
Ha füstölthúslé nincs, akkor jön a cukor, ecet, tejföl. Fokhagyma feltétlenül KELL, mindegyik változatába, elengedhetetlen kellék!:)))
A zöldbablevesbe sokan tesznek nyers kaprot is, de én azt nem szerettem. Anyám nem aprította fel, csokorba kötve főzte bele a kaprot az illata és íze miatt, de a dzsuvát kiszedte tálalás előtt.
Egyszerű tejfölös zöldbableves recept aranytepsi konyhájából -  Receptneked.hu
Tejfölös zöldbableves

2022. 05. 09. 12:08

Bablevesbe cukor? Hát, érdekes. Nekem füstölt hús, vagy legalább a leve legyen benne, meg fokhagyma. Cukor nem kell. Túrós tésztával meg úgy vagyok, hogy hol kisütött füstölt szalonnával kedvelem, de még többször cukorral... Viszont a paradicsomlevesbe feltétlenül kell cukor. Mármint az én izlésem szerint. Persze, ha már más paradicsomleves, például gazpacho (spanyol) akkor abba nem kell cukor... 

2022. 05. 08. 19:31

Most pedig kedves Dmolnár, meg KELL tudnod, hogy keveredtem ide vissza ennyi idő után:

"Az úgy volt" - by Janikovszky Éva, hogy tegnap este egy csodaszép filmet néztem a BBC EARTH tv csatornán: "A világ legfestőibb vonatos utazása" volt a címe, s az olasz tengerpartot követő vasúton utazott a riporter, s beszélt mindenféle helyi nevezetességről.
Többek között szót ejtett Genovában sétálgatván egy helyi péksüteményféléről, a FOCACCIA-ról, amely azért hívta fel magára a figyelmemet, mert eszembe jutott egy régi, tinikorombeli péksüteményféle, amit debreceni diákként ettünk mindig tízóraira, s ez a VAJAS PACSNI!
Ott volt a piac eleje a Kodály Zeneművészeti Szakiskola mellett, és nagyszünetben aki tehette, iszkiri vajas pacsnit venni!:)))
Sokféle kép van róla a guglin, de ez hasonlít ahhoz legjobban, amit Debrecenben árultak úgy 60 évvel ezelőtt: 
Limara péksége: Pacsni

Nem tudom, most kapható-e még, de a neten fent lévő cikkek szerint nem igazán érdemes a nagyüzemeknek bajoni vele, ugyanis kézileg készül, másképp nem pacsni lesz, hanem PACSMAG!:DDD
Akit érdekel, ide teszem az elkészítési módjának a linkjét:
https://www.limarapeksege.com/2009/03/pacsni.html

Ami a rétegeződést illeti, én nem emlékszem már, volt-e a tésztában ilyen, és hány, de vannak képek, amelyek - szerintem - még csak nem is hasonlítanak arra a péksüteményre, amit ettem annó:
Eredeti pacsni | Varga Gábor (ApróSéf) receptje - Cookpad receptek

2022. 05. 08. 19:10

Hoppáááá!

Kedves Dmolnár!
Látom, ez már egy hónapos beírás, elnézést, hogy nem válaszoltam rá, pedig lett volna mit! :)))
Nos, a helyzet a következő:
Azért van annyiféle étel, és annyiféle változatban egy étek, hogy mindenki találjon magának olyat, amelyet szívesen megeszik, s nem vág udvarias pofát az olyanhoz, ami NEM ízlik neki!
/Na, most ezt jól megmondtam!;o)/

Tudod, én "aaafőőődi lyány" vagyok, és ott teljesen másfajta ízek a kedveltek, mint itt, ezen a sok nemzetiségű Dunántúlon...Volt is már ebből pár kellemetlen (s bizony sokszor bicskanyitogató!) élményem.
A párom ugyanis mindent azonnal eléggé ellenségesen szóvá tesz, amit nem az Ő szájaíze szerint készítek, vagy én másképpen szeretek, mint ő.
Hogy aszongya például:
- Mér' kell a paradicsomlevesbe, és szószba cukor?!?!?!
Vagy a bablevesbe, a lecsóba, etc.

Én meg azt nem értem, mér' kell a túróstésztába porcukor, ahogy itt a gimi menzán adták?
Brrrrrrrrr!:(((
Én szalonnapörccel szeretem, és nemcsak a túróscsuszát, hanem a túróstésztát is.
És tejföllel, ahogy a bableveseket (száraz vagy zöld, mindegy) is. Ez utóbbiba nálam a cukor is elengedhetetlen!

Szóval kedves Dmolnár, se szeri, se száma az ételízesítésnek, legyen az cukor, vagy só, netalántán füstölt íz?...
És szerintem nem ez a baj, hanem az, ha valaki evéskor ezt a társaságában étkezőnek szóvá teszi!

Igen, a sonka jó főve is, meg nyersen is vékonyra szelve, sőt, én szoktam egy vékony szeletet "megugrasztani" egy kis zsíron, amitől az olyanra rándul össze, mint egy kalap, és ebbe a mélyedésbe belepaccsantok egy egész tojást, és addig sütöm, míg a fehérje megszilárdul, a sárgája folyós marad.
Húúú, de fincsaaa, anyááám!!:)))

Viszont ami a sonkalében főzött tojást illeti, hallottam már erről, hogy félórán keresztül is rotyogtatják, míg barnulni nem kezd a fehérje, de ilyent én még sosem ettem, s valószínűleg nem is fogok, BÁR KI TUDHASSA, mit hoz a jövő?!;o) :DDD

Igaz, húsvét már rég tovaszállt, de a TOJÁS egy örök alapételünk, így szörfözgetve a gugli tojásképei között, ráakadtam néhány különlegességre, íme:
Ördög tojás - Receptek - Laptopkonyha - videó receptek képpel
Ciklámen fehérjéjű tojás az "ördög tojás". 
Gondolom, céklalében főzték.

Próbálja ki a sárkánytojást és a madártejet | Hello Tesco
Sárkánytojások. 
Gondolom, a sárgájába különféle színező anyagokat kevertek: kurkumát, paradicsomot, kávézaccot, tudomisén? Ha a "barna kenyeret" lehet színezni zaccal, miért is ne?!:P

Ne félj gluténmentes kenyeret sütni - Van egyszerű megoldás | Gluténmentes  napló
Szívalakú tojás. EZ aztán a szerelmi vallomás!;o)
Gondolom ilyen formába ütve főzték meg a tojást, bár én még tojásfőző formákat nem láttam, de az emberi fantázia ebben is végtelen lehet!:DDD

S végül egy TOJÁS SKÁLA a keménységet alapul véve:
Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges! | Hello Tesco

Hát kedveseim egyenlőre ennyit erről a csodállatos EGYSEJTŰ ételünkről! :)))

2022. 04. 07. 10:20

Na hiszen... Én pont a száraz húsokat szeretem, és sonkából is azt (legyen az bár húsvéti, vagy nem) amelyiken csak kevés a szalonna. No pláne nem igazán tudok dönteni aközött, hogy a főtt sonka jobb e, vagy a nyers, vékonyra szelve (de nem muszáj vékonyra szelni, azért van az embernek foga). A sonkalében főtt tojást én is szeretem, de úgy, ha vagy fél óráig, ha nem tovább, főtt a sonkalében. Ilyenkor már a fehérje is kap egy kis színt... Hajaj...  Még pár nap és kezdődhet a sonkaevészet... :0))

2022. 04. 06. 18:12

Akár csak én! Nem szeretem a disznóhúsból sem pl. a száraz karajt, vagy a zsírszövet nélküli combhúst. Nekem a húsvéti sonka is csak akkor ízlik, ha van rajta bőven szalonnás rész:
Húsvéti sonka árak 2022, Parasztsonka ár 2022, Sonka árak!!! - - Budapest  XI. kerület - Apróhirdetés Ingyen
Ezt jó hidegen kell szeletelni!

A körmöt nem szereted? Akkor a körömpörköltet se, pedig nagyon fincsa, csak kár, hogy sokáig kell főzni, hogy a bőre ehető legyen, meg az ízületeket összekötő inak, inszalagok is "tükrösre" főjenek.
Én pl. kocsonyát el se tudok képzelni köröm nélkül, de farkat is szoktam beletenni. A fület már sajnos nem tudom megenni a benne lévő porcogó miatt!:'(
A sonkalében főtt tojást úgy szeretem, ha a sárgája még kocsonyás, és nem kemény.
Erre nagyon vigyázni kell, mert hamarabb fő ám meg, mint a sima vízben!
7 villámgyors és egészséges reggeli a hét minden napjára – ezeket ajánlja a  dietetikus

2022. 04. 06. 11:11

Hát én nem vagyok német, legalábbis legjobb tudásom szerint nem, de a csirkelábat és a disznókörmöt én is csak az éhezés egy pontján enném meg... Akkor már inkább az osztriga...  Pedig a család hány tagja imádja leszopogatni a körömpörkölt mócsingjait... 

2022. 04. 05. 19:53

Hát fenét éppen nem, de valami kocsonyás izét... Aminek még a gondolatától is kitör a frász!:(((
Igaz, a németek a lányom szerint meg nem ennék pl. a csirkelábat, vagy a disznócsülöknek azt a bőnyés inas részét, amit a kislányom csak "tükrösnek" hívott, mert átlátszó lett megfőve.

Jut eszembe!
A páromnak sikerült marhafarkat szereznie, így hét végén ÖKÖRUSZÁLYLEVES lesz ebédre!:)))

2022. 04. 05. 10:58

Nem minden lárvát esznek meg ők sem. A pálmabogár lárvája ez egyik nagy csemege... Meg a termeszek, meg a sáskák... De tény, haq nincs elég fehérje, akkor mindent, ami fehérje, meg kell enni...  Ebből eredt az emberevés is. Mert ugye amint lett elég ennivaló, abba is maradt, ahol fennmaradt még száz valahány évvel ezelőtt is, ott bizony a fehérje (hús) ritka kincs volt... 

Jut eszembe... Lehet, hogy említettem már, de például a bátyám imádja az osztrigát és ahol és amikor csak teheti, eszi is... Én meg csak bámulok, mikor olvasom, hogy jó, jó, de mi a fenét eszik rajta...

2022. 04. 04. 18:04

Osztriga...
Na, erről egy vicc jut eszembe, persze, a "régmúlt" időkből:

Bemegy Pesten a parasztbácsi a kutyájával egy elegáns étterembe, és rendel egy menüt.
Az utolsó fogás osztriga volt, és természetesen fogalma sem volt, mi az...
Nézte, nézte, aztán meglátta, hogy a szomszéd asztalnál egy ember szintén olyan kagylószerű ételt kapott. 
Gondolta, megfigyeli, mit csinál vele, hogy eszi meg.
Nos, az illető ráfacsarta az osztrigára a kistányéron odahozott citromot, és behörpintette a kagyló tartalmát.
Erre a parasztbácsi is ezt csinálta, de valahogy nem tetszett a gyomrának az a kocsonyás valami, és kiadta magából, rá, a tányérjára...
Hát, ilyen szégyent nem akart elviselni, és odaadta a mellette ülő kutyájának.
Az mohón bekapta, de mindjárt ki is adta. Erre visszatette a tányérra.
Jön a pincér, és kérdi tőle:
- Az osztrigát nem fogyasztja el?
- Nem, nem, de szívesen odaadom magának.
- Köszönöm! - mondta a pincér, és meglocsolva citrommal, lenyelte az osztrigát.
Bámulja az öreg, és csóválja a fejét.
- Miért csóválja a fejét, bácsi?
- Én ezt nem értem! - mondja az.
- Mit nem ért?
- Hát azt, hogy én lenyeltem, de visszajött. Odaadtam a kutyámnak, az is lenyelte, de neki is visszajött. Magának meg nem jött vissza! Hogy lehet ez?

Erre a pincér ....
Áájjájjj, remélem, sejted a végét!? ;o)

Osztriga | Nosalty


2022. 04. 04. 17:45

Biztos így van, ahogy írod, BÁRMIT megenne az ember is, ha ki van éhezve, szoktuk volt mondani:
"Olyan éhes vagyok, hogy megenném még az asztallábat is!"

Bár azt biztos nem enném meg, de azokat a rémséges bugrovancsokat se, amiket említesz, se szárítva, se pirítva, se, se...
De még a cserebogár pajorját se, mert ha mégis megpróbálkoznék vele, ismerve a pejslimet, alighanem gyorsan viszontlátnám őket!:(((
Pedig - ha jól tudom, - bizonyos bennszülötteknél kimondottan csemegének számítanak, mert olyan kövérek:
Májusi cserebogár pajorok - Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Hát nem "cuki" a pofájuk?:
remlac.hu | Róka fogta csuka - VÁNDOR(CSEREBOGÁR)
:DDD

A természet egyik csodája: ÁTALAKULÁS!:))
 Komposztálás - Index Fórum


2022. 04. 04. 11:52

Hát igen, a mintás ruháknál a nem tőkéletes illesztés nagyon zavaró tud lenni... A varrógép pedig valóban képes elég sok huncutságra, ha valaki nem ért hozzá (mint például én). 

Kutyát, avagy macskát azért szoktak enni, mert nincs elég fehérje... Majd később, esetleg amikor már van, a szokás tartja magát tovább... Így van ez sokféle álattal, amiket az ember először csak azért evett, mert más nemigen volt, mára meg "különleges inyencséggé" alakultak. Aár a szárított, vagy pörkölt sásáka, vagy éppen az osztriga, vagy még lehetne sorolni... Az élet már csak ilyen...

2022. 04. 01. 17:40

Csíkhal:
Nos, ez (szerintem legalábbis...) azért érdekes, mert ugye látható, hogy a nevéhez híven ez a halfajta valóban CSÍKOS, bár lehet, hogy a "fürgesége" miatt nevezik így, azaz igen gyorsan ficánkolhat a pocsolyás vízben ide-oda!:))
"Fürge, mint a csík, lába nem nyugszik!" :D
Bár lába ugyan nincsen nekije, de hát a RÍM, meg a szótagszám kedvéért... ;o)

Már ha talál magának élőhelyet!:(((
Pedig kár lenne, ha kipusztulna, mert én ugyan sose ettem, látni se láttam, se káposztában, se anélkül, de gondolom, talán NINCS BENNE SZÁLKA!?
Én ugyanis keszeget se nem ettem, mert rettegek a szálkáktól, és abban azt mondják, hemzsegnek a szálkák!:(((

Még a csíkosról:
Említettem volt, hogy édesanyám varrónő volt, és a mai tömegdömpingben varrott csíkos holmikat ugyancsak leszólta, mert a csíkoknak bizony TALÁLKOZNIOK kell a varratoknál, és ha nem, hát attól nagyokat lehet bandzsítani, annyira szemrontó tud lenni!
És az ilyen precíz munkát (illesztés) csak kézzel, egyénileg lehet pontosan megcsinálni.
Mert bizony még a varrógép is képes a ruhaanyagot eltolni, s már 1 mm is számít!:(((
Mivel én ahhoz voltam szokva, hogy a csíkok illeszkednek, bizony engem is zavar a "piacos" pólóimon az összevisszaság, főleg az ujjakon lehet ezt nagyon látni.
A híres ruhaszalonokban készült ruhákon ezekre nagyon szoktak ügyelni, hitelrontásnak számítana a "pongyola munka"!:(((
Tudod:
"Ki minek mestere, annak huncutja.":)))
شباب خزانة الثياب عمود fekete fehér csíkos szoknya - padrideldeserto.netFekete fehér chiffon maxi ruha nőknek - eMAG.hu

Persze vannak dolgok, amikre magunktól jövünk rá, hogy, s mint KELL megcsinálni, hogy működőképes  legyen, meg mutatós is legyen, szóval töltse be a funkcióját.
Példa vagy erre TE magad is. Meg valóban úgy van, ahogy írod:
 "az ember nem arra született, hogy legyőzzék"

Én az este voltam hasonló helyzetben, az istennek se jutott eszembe ama bizonyos "kutyás film" -nek a címe, csak arra emlékeztem, hogy a címében nem is szerepel a kutya szó, meg hogy a hűségről van benne szó, de a főszereplő nevére rosszul emlékeztem, s ez eléggé félrevezetett. Pedig visszamenőleg 3 műsorújságot is átkutattam, de nem találtam, pedig nem rég láttam, s be szoktam karikázni, amit nézni akarok. SEMMI!!!:'(
Biztos voltál Te is úgy, hogy keverted a színészek neveit, én is így jártam. Legalább egy órát vett igénybe az éjszakámból, mire rájöttem a főszereplő igazi nevére, utána már rögtön meglett a filmcím is... 
Csak hát tudod, az a fránya időlimit! Még jó, hogy már ismerem a trükköt, amivel kivédem...
Tehát: "HACSI - a leghűségesebb barát" - egy akita japán kutyafajtáról és Richard Gere filmsztárról szóló film miatt rövidítettem meg az éjszakámat az éjjel, de NEM mondtam le róla, hogy kitalálom.

Igaz, a csatorna, amin láttam, meg a nap, hogy pontosan mikor, nem lett meg azóta se...
De üsse kavics, már mindegy is!:DDD

S hogy hűek legyünk eme topic címéhez is, megjegyezni kívánom, soha nem tudom megérteni, hogy az ilyen aranyos állatokat, mint a kutya, meg a macska, megegyenek emberek!!!???
Cica, kutya szeretik egymást! :) - YouTube
Kutya-macska barátság

2022. 03. 31. 13:18

Hát bizony ez tényleg így van... Nem mindenki alkalmas mindenre... Van akinek erre áll rá a keze, meg a szeme, meg a feje, másnak meg másra... Az enyéimek sokszor kérdezik, hogy honnan tudom, hogy ezt így, vagy amúgy kell megjavítani, vagy megcsinálni... És erre nem nagyon tudok felelni, valahogy jön.... No meg ugye "az ember nem arra született, hogy legyőzzék"

Csíkhal: ó igen, erről van szó, de a csík csak mocsaras helyeken él, a nagy folyóvízeinkben nem. Mivel pedi a mocsarakat jórészt lecsapolták, így a csík is majdnem kipusztult. Szigorúan védett hal, pedig régen káposztával együtt rakták el és úgy árulták később... 

2022. 03. 28. 16:24

Apropó, csíkhal!
Az meg milyen?
Talán ez az:
HANSÁG - A TERMÉSZET VILÁGA
Csíkhal a Hanságban

Pfúj, a pofája irtóra randa!:(((
Csíkászat – Wikipédia

Nálunk a Hármas Körösben sokféle hal volt, de ilyenről nem hallottam, biztos nem volt ott honos, csak a Hanságban. Viszont volt a Körösben sok ponty (vagy ahogy mi hívtuk: potyka), harcsa, törpeharcsa, csuka, süllő. Ez utóbbit szerettem a legjobban egyben sütve paprikás lisztben:
Süllő egészben sütve – Fokhagymaa.hu-receptek

2022. 03. 28. 16:09

Még szép, hogy tudták, hogyan kell szépen kialakítani a rézsüt, hisz egész életük ilyesmikre ment rá, nemde?... 
Tudod, mindenki ahhoz ért a legjobban, amit sokat és sokszor csinált.
Női szabó édesanyám szokta volt mondani:
"Ki minek mestere, annak huncutja!" :)))

Bár van egy "lenini mondás":
"Ha valami nem megy, akkor gyakorolni kell. De ha nagyon nem megy, akkor hagyjuk!"

Tudod, tapasztalatból mondom, hogy vannak sajnos bizonyos dolgokhoz ún. "antitalentumok". A férjem autóvezetést oktatott az ATI-nál, és ő mondta, hogy vannak, akiket egyszerűen nem lehet megtanítani autót vezetni! Pld. az én volt zeneiskolai igazgatómat se tudta, mert mindig megbukott! A vizsgabiztos indoka: AGRESSZÍV! Pl. Ilyeneket mondott a zebránál: Miért lép le az a gyalogos a járdáról, nem látja, hogy jövök?!:(((
Püff neki, egyéb se kellett a vizsgáztatónak! Naná, hogy megbuktatta, sorozatosan.
Mire a kollégáim jól kinevették, ugyanis volt egy szabály, hogy aki negyedszerre is megbukott vezetésből, annak alkalmassági vizsgára kellett mennie, és ha ott megfelelt (mindenféle pszichológiai tesztek voltak ezek...), csak akkor futhatott neki az ötödik vizsgának. De erre a főnökömnél nem került sor, mert abbahagyta.
A kollégáim (sokukat közülük a férjem tanított, és elsőre átmentek!) csúfondárosan azt pusmogták, azért adta fel, nehogy kiderüljön róla, hogy MINDENFÉLE VEZETÉSRE (tehát iskolaigazgatóira is) ALKALMATLAN! :D ;o) :P

Jómagam meg úszni nem tudtam megtanulni, pedig "folyó mellett laktok, úszni mégsem tudtok!" Mint ahogy Fagyejev: Ifjú gárda c. regényében elhangzott szemrehányóan a lányoknak az egyik fiú főhőstől... A szereplők nevére sajnos már nem emlékszem, s a neten sem találtam meg, csak a könyvet, ami nekünk is megvolt!:
Az ifjú gárda - Fagyejev, Alekszandr - Régikönyvek webáruház

Egyedül ZOJA Koszmogyemnánszkaja neve jut eszembe, a fiú főhőséé sajna nem!:(((

2022. 03. 28. 11:54

Hát azt biztosan nem tudták, ki volt Einstein...  Ellenben a rézsüt nagyon szépen kialakítatták velünk, és hát az volt a lényeg... Amúgy tényleg jó volt ott lenni.... Életemben addig nem láttam még csíkhalat, ott meg volt, tán lápi csík... Meg olyan nagy vihart se nagyon, ami egyszer ott kapott bennünket...