Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 01. 12. 11:59

Na, az ököruszàly az itt is van és ezt kivételesen ismerik, szeretik szerencsére. Itt is általában leves készül belőle. A hurkát ismerik ugyan, de más mint a magyar, nincs benne rizs például és általában száraz. 

2022. 01. 12. 11:47

Kedves Holdfény!

Hajajaj... Ököruszály leves... Még ha csak mezei marhából van és nem ökörből, akkor is igen finom... No meg a hús ecetes tormával... Ne is mond... Mondjuk lábszárból is isteni, bár az inkább már a pörkölt, vagy a gulyás  anyaga.... No jó, megyek ebédelni... :0)

2022. 01. 12. 11:44

Kedves Napfény!

Együttérzésem... De hát ez van... Vannak olyan országok, ahol például el se tudják képzelni, milyen a hurka (Anglia), és még leetne sorolni. Haza kell látogatnod néha, így telente és a rokonsággal (ha van) főzetni egy nagy adag kocsonyát...

2022. 01. 11. 23:42

Kedves Napfény!
Őszintén sajnálom, hogy ilyen pórul jártál a kocsonyával!:(((
Képzelem, MIKET gondolhattak azok a "kultúrált nímötök" a mi kocsonyánkról, amihez olyan POZDORJÁRA szabdalt csontos bőrök valók!
Pedig dehogyis!!!
Egyébként engem meg a CSIHARI kitör attól a rengeteg csirkemelltől, amivel az ÚJABB időkben Nyugat-Európai, meg amerikai mintára elárasztanak bennünket is az étterem láncok!:((( Képzeld el, ma is az ételszállító cég olyan "csirkepörköltet" hozott galuskával, amiben kizárólag száraz csirkemell darabok voltak!
Hát igen... Ha JÓ csirke- vagy tyúkpörköltet (netán kakast!) szeretnék enni, vehetek magam combot, szárnyat, zsábás hátat, bőrös nyakat, netán kakastarajat, vagy kakasherét a henteseknél, mert - szerencsére! - nálunk még ezeket lehet kapni, és tudod még, mit lehet? MARHAFARKAT! ;O)
ABBÓL VAN csak ám A FINCSA ököruszályleves!:DDD
Ököruszályleves | Nosalty



2022. 01. 11. 23:20

Nos, látom, ezt a "kocsonya-témát" jól kitárgyaltuk, leszűrve belőle a régi magyar (vagy nem is magyar?... mi magyarok hajlamosak vagyunk sok minden másra is azt hinni, hogy MAGYAAAAR!:DDD) szólás-mondást:
"AHÁNY HÁZ, ANNYI SOKÁC! .... Izé, ... pardon, SZOKÁS!" :DDD
De tudva lévő, hogy SOKÁCOK IGENIS VANNAK! ;o)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%A1cok
Kik azok a sokácok?
Baranyai sokác népviselet (Zágrábi Néprajzi Múzeum)
"A sokác népviselet keleties jellegű, inkább a kifejezetten balkáni népek viseletére emlékeztet (szerbekbosnyákokbolgárok), mintsem a horvátok hagyományos ruházatára. A sokác nyelvjárás azonban közelebbinek tűnik a horvát nyelv bizonyos változataihoz, mint a szerbhez. Római katolikus vallásuk pedig egyértelműen a horvátsággal való azonosuláshoz vezetett a 19. század végétől kezdődően."

2022. 01. 11. 17:33

Kedves DMolnár!

Nem csak Te változtàl írás meg olvasás közben Pavlov kutyájávà hanem én is...! Csak azzal a különbséggel, hogy nekem esélyem sincs ilyen finom kocsonya-falatra - se zöldséges, se zöldség mentes, se füstölt húsos, se sima húsos változatban, ugyanis a németek ezt így sajnos nem ismerik. Ugyan van itt a Bajoroknàl egy étel, amit úgy neveznek, hogy "Tellersülze", aminek első ránézésre valami sóhajtásnyi köze van a magyar kocsonyához, de a látszat, mint oly gyakran, ebben az esetben is CSAL! 🙈😭 

Ők ugyanis letesznek egy sült sertéshús szeletet egy pár centi magasságú tányérra, tesznek köré egy pár főtt tojás szeletet meg nyers répa szeleteket és leöntik zselatinnal zselésített és citromlével ehetetlennè savanyított húsleves lével. 😩 Hogy lehet egy eredetileg finom ételt így elrontani, kérdezem én???! 🤦🏻‍♀️😭 Szóval ez a Tellersülze részemről sajnos egy nagy rakás élvezhetetlen borzalom! 😅 Úgyhogy én örülnèk a finom magyar házi kocsonyának, bármilyen változatban is. Hogy miért nem főzök én magam, teheted fel a jogos kérdést. Ennek több oka van:

Mivel itt nem ismerik, plusz az itteni sertéseknek általában nincs körmük, fülük, farkuk, így külön meg kell rendelni a hentesnél ezeket a "kutyakaja" minősítésnek örvendező hozzávalókat. Meg is tettem már és úgy nézett rám az eladónő a hentesnél, hogy ezt olvastam a gondolataiban: "Mit akar ez a furcsa nő ezzel a sok szörnyűséggel???!" 😂😂

Na, aztán lett meglepetés, ugyanis a rendelt körmöket körfűrésszel szeletekre (!) vágták, aminek az lett az eredménye, hogy tele volt az összes szelet milliónyi apró csontszilánkkal!!! 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️😩😩 Használhatatlan lett így, mondanom sem kell. Ki kellett a körmöket dobnom, még a szomszéd kutyájának se lehetett őket így odaadni. 

A felhasználható rèszekből megfőztem a kocsonyát de családom sajnos abszolút nem honorálta, egyedül kellett megennem. Így meg nem éri meg a sok munka, mert mint ahogy Holdfény is írta, ebből mem lehet egy pici adagot főzni. Nem beszélve arról, hogy nincs is annyi hűvös helyem a tárolásra. A hűtő nem óriási és négy fős családot szolgál, így általában dugig tele van. Hűvös pince vagy kamra nincs, földszinten pedug kint sem tudom tárolni a teraszon mert megeszik a kóbor macskák. Nekik legalább izlene 😃.....

Szóval ez a kocsonya helyzet itt nálam. 

2022. 01. 11. 10:39

Kedves Jadzia!

Ahány ház, annyi szokás. Mi nem tettünk bele soha füstölt húst, ámbár már kaptunk ajándékba olyat, amiben volt és az is finom volt. No de hát a hagyomány, az hagyomány... Így hát nálunk nem volt füstölt hús, sőt, a zöldség se ment a kocsonyába, hanem maradt a fazékban a többivel együtt. Merthogy nálunk (amíg készült) zöldség is volt benne, ellentétben Holdfény kocsonya levével. Piros paprika csak akkor került rá, mikor már megfagyott, és én bizony citrommal szoktam locsolgatni (igazival, nem citromlével). No, már folyik a nyálam, mint Pavlov kutyájának....

2022. 01. 11. 9:42

Drága Jadziám, ez a kocsonya recept nálunk "hibádzik", ugyanis mi NEM teszünk bele zöldséget, sárgarépát, mert akkor már olyan lesz, mintha húsleves lenne...
Mert az is megalszik, ha marad belőle másnapra, de az nem kocsonya, hanem húsleves...A sógornőm viszont tett bele citromkarikát és főtt tojást is a kitányérozáskor, ő ezt lájtozásnak hívta. Én nem, semmit húson, bőrön kívül. Viszont én is alaposan leszedtem róla a zsírt, csak pici gyöngyöket hagytam meg, mert a végén a tányér tetejére piros fűszerpaprikát szórtunk, és ez csak a zsíron fut el...
Gyönyörű színű, és finom is tőle a kocsonyás lé.


2022. 01. 11. 9:34

Drága jó Dmolnár!
Ne aggógyá' mán! Csalánba NEM üt a ménykűűűű! :DDD

A kocsonyát meg nálunk is megennéd, mert ugyan nem combhúst teszek bele, hanem jó HÚSOS csülköt, és az abban lévő sovány husiból ehetnél bőviben...!:))
A "cupákozást" én gyerekkorom óta a kocsonya "kitányérozása UTÁN" szoktam végrehajtani, azaz a kiszedett csontokat még végigszopogattuk anyácskámmal együtt annó...
Húú, de fincsa!:DDD

jadzia

2022. 01. 10. 19:39

Remegős kocsonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-1,5 kg kocsonyahús
  • 4 fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • bors
  • Előkészületként áztasd be a húsokat 15 percre. Majd mindegyiket pucold meg, az esetleges szőrmaradványokat égesd le. Vágd fel a húsokat, helyezd nagy lábasba, és bő vízben kezdd el főzni. Az első forrás után kanalazd le a habot vagy cseréld le a vizet. Majd add a léhez a megtisztított zöldségeket, a fűszereket, és ízlés szerint sózd meg. Kis lángon, lefedve főzd puhára a húsokat. Ez akár négy-öt órán át is eltarthat. Akkor biztosan jó, ha már minden puha, az illata pedig a húsleveséhez hasonlít.

    Oszd el tálakba arányosan a húst, a bőrt, majd a zöldséget is karikázd melléjük. Szűrd le a levet. Ügyelj arra, hogy ne maradjon benne bors, babérlevél és hagyma se, majd öntsd a kiporciózott húsokra. Ezután a tálakat tedd jó hideg helyre. Ha kint röpködnek a mínuszok, dermesztheted a kocsonyát fóliával lefedve az erkélyen is. Tálalásig hagyd hideg helyen. Étkezés előtt szórd meg őrölt pirospaprikával.

  • Femina.hu
jadzia

2022. 01. 10. 19:35

mi is csinááltunk  kocsonyát. Mivel a zsíros húst egyikünk sem eszi  füstölt  hátsó csülök főtt benne.Mikor megfőtt és szétosztottuk tálkákba kihűlni, leszedtük a zsírt róla és a kocsonyában színhús és zöldségek maradtak Finom volt nagyon és nem nehéz

Nagyi receptjei: Így készül a kocsonya, ez a hagyományos téli étel.

2022. 01. 10. 14:53

Kedves Holdfény!

Örülök, hogy újra itt vagy, már kezdtem aggódni... :0)

Amúgy az én életemben van egy nagy ellentmondás, mert a kocsonyát szeretem és abban a fő dolog a köröm, meg a malac farka, de enni egyiket se szeretem. Nem és nem... Amíg voltunk rá elegen, én elborzadva néztem, hogy eszik a cupákokat, de én csak a sovány húst kedveltem mindig. Szerencsére az én kedvemért mindig tettek bele bőséggel combhúst is, úgyhogy az én kocsonyám abból (is) állt...

2022. 01. 08. 17:41

Kedves Napfény!

Háááátöhhh... Szóval nagy "kivagyi" lehetett, aki "bonsai"-nak nézte a fodros keledet...
Ugyanis inkább a brokkolira "hajaz", mint a bonsai-ra.
Én sem régóta ismerem ezt a különleges növényféleséget. Bármily furcsa, a "gengszterváltás" óta egy politikai műsorban esett róla szó.
Mivel a bonsai történetem nem való a főzős topcba, átmegyek vele a "Témába vágósba":
https://www.szeretgom.hu/content/72028-ahol-minden-temaba-vag-

Csak várj egy kicsit, míg beírom oda a tudnivalókat e témáról!:)

2022. 01. 08. 14:33

Kedves Holdfény!

Nem vagy egyedül ezzel! Kitettem ezt az ételt a Facén is, különböző főzős csoportokban és bizony legtöbben brokkolinak nézték, mert Magyarországon (még, vagy már) nem annyira honos, mint nálunk Németországban. Így oly mi kuriózumkènt fut a csoportokban és rengeteg kommentet, kérdést, megjegyzést kaptam rá. Sokan kérték a receptet is és legtöbben ràcsodálkoztak, hogy mi lehet ez a "bonsai" ott a mosogatón...??? 😀 

2022. 01. 07. 21:25

Nahát, kedves Napfény!!!
Ha csak úgy "kutyafuttában" tekintek a fodroskel képére, azt hihettem volna, hogy brokkoli!:DDD
De jobban megnézve látni, hogy apró fodros levelekből áll.
Én itt nálunk ilyet még sosem láttam a zöldségeseknél...

2022. 01. 07. 21:20

Kedves Dmolnár!
Tudod a filmcímet: "Szárnyát vagy combját?" (Louis Des Funes)? Nos, én valahogy szeretem mindkettőt, de leginkább a szárny középső 2 csontos részét, s a mellét éppen nem...
Elegem van a mellehúsokból az ételhordóktól, bár őtőlük a csirkemellet utálom, főleg grillezve!:(((
És a párom is... Úgyhogy az étlapot végigböngészve mindig kikerüljük a csirkemelles étkeket...
A kelbimbót mindenhogyan szeretem, csak nyersen nem... Ellenben a párom úgy is, és ügyelnem kellett, hogy "el ne kóstolja" őket nyersen!:DDD
Egyébként lehet kirántani is a nagyobbakat (ilyenkor kicsit elő kell főzni panírozás előtt), vagy lehet belőle levest is csinálni, úgy készül, mint a krumpligölődin leves: Zöldséges alaplébe főzzük bele a zöld gömböket.
A kocsonyával meg jól megjártuk, sok lett! Ha létezne CSŐPOSTA, küldtem volna Neked szívesen, mert a párom édesmamája is küldött 2 tányérral, így MA este még mindig volt belőle, azt vacsoráltam a macskámmal, ő ette belőle a húsokat, én meg a zselés kocsonyát!:DDD

Egyébként kocsonyából lehetetlen keveset főzni, mert ha csak 1-1 darabot teszünk bele mindenből, az már elég sok: fül, farok, körmök, csülök, bőrök...
Így is körömből és a kis csülökből nem raktam bele mindet, főztem belőle pörköltet, ISTENI fincsa lett, amíg főtt a kocsonya, az volt vacsira, és csak úgy ragadtak az ujjaink, mikor ettük a körmöket!;o)

2022. 01. 07. 20:42

DMolnár, igen, szerintem finomabb, mint a hagyományos kelkáposzta főzelék! Nekem legalábbis jobban ízlik, pedig azt is szeretem. Ez így valahogy még rostosabb és tartalmasabb. 

 

2022. 01. 07. 20:39

Köszönöm szépen, Jadzia! Örülök neki, hogy tetszik a recept, igen, érdemes kipróbálni!

Maradt egyébként két szép nagy levél belőle még nyersen, amiket a hűtőben tároltam, szép frissek maradtak. Ma fel lettek használva - mivel péntek van, halból készült ételhez: Lazac gratin készült és ez is nagyon finom lett. 

jadzia

2022. 01. 07. 18:38

jó volt olvasni is köszönöm ki fogjuk próbálni

2022. 01. 07. 12:41

Egész jól hangzik... Szerintem sokkal jobb lehet, mint a hagyományos kelkáposzta főzelék... Ha rá tudom beszélni a nejem, akkor kipróbáljuk, ámbár hétközben elvétve főzünk csak... Hétvégén meg ugye jönnek az ünnepi kaják... :0)