Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2022. 05. 20. 22:51

Biztos jó lehet, alkalomadtán ki fogom próbálni, köszi, Jadzia!:)

2022. 05. 20. 22:46

Hát sajnálom, hogy nem szereted a töltött húsokat!
Nekem fiatalasszony koromban nagyon jól sikerültek a töltött dagadók:
A dagadó - más néven disznó hasaalja - csupa hús, de egy kis réteg zsíros résszel a közepén, ezt kell kézzel szétfejteni, és szinte "zsebet" csinálni a dagadóból, ebbe tölthetjük a tölteléket, amely sokféle lehet, és igenis ízletesebb a hús tőle. Régen bevarrtam cérnával a nyílást, de aztán sikerült hústűt szereznem, s azzal praktikusabb a bezárás, még most is megvannak az acél tűk.

Igaz, én gyakran szoktam csirkemájas szárnyat is kirántani, erre a szárnyheggyel is rendelkező szárny az alkalmas, mert közé kell bekapcsolni a májat, egyik oldala kívül, másik belől legyen, és a szárny hús olyan fincsa a májjal érintkező oldalain, hogy ihaj!:)))

Rántott májas csirkeszárny recept LigetiK konyhájából - Receptneked.hu

jadzia

2022. 05. 20. 19:48

kifliből túrós kiflit is lehet csinálni nagyon  sokana szeretik  a kiflit feldarabolva össze kell keverni  összetört túróval és vaniliás  cukorral megszórni irtó finom

Túrós guba | Food, Xmas food, Savory dessertno salty

2022. 05. 20. 12:03

Érdekes, mert nálunk még a töltelék is zsemléből készül.... De abban igazad van, hogy a tölteléknek jó a kenyér is, ha már nincs más. Ámbár én annyira nem vagyok oda a töltött húsokért. Pedig amúgy szeretem a májat is a tojást is, meg maga a töltelék se rossz, megsütve, de együtt nem adnak akkora élményt (nekem), mint külön, külön...  De a család többi tagja szereti... 

2022. 05. 18. 1:39

Bocsika, bocsika! Igazad van, eltévesztettem...
A száraz kifliből lehet mákosgubát csinálni, a kenyérből fasírtot, vagy töltött hústekercset, illetve csirkecombot lehet vízben áztatás után darált hússal, vagy csirkemájjal vegyítve, befűszerezve megtölteni.
Én azt ritkán szoktam zsemlével, mert túl nyárjadt (pépes, nincs semmi tartása).

2022. 05. 16. 12:16

Na nehogy már száraz kenyérből legyen... Száraz kifliből igen, de kenyérből? Még rágondolni is rossz...

2022. 05. 13. 17:25

Ejnye már!!!:(((
De hiszen a száraz kenyérből annyi mindent lehet még csinálni, hogy ehető legyen:
Pl. mákos gubát forró tejjel leöntve! :)Mákos guba vaníliasodóval | Nosalty

Már ha nincs időd, vagy kedved vanília sodót csinálni hozzá, mert a sima forró tejnél az biza sokkalta fincsább!!!:)))
De lehet vaníliás tejet is kapni készen, csak hát az sincs mindig otthon...
Arról nem is beszélve, hogy a száraz kenyér eléggé főszereplője a magyar népmeséknek!
Ennél már csak a hamuba sült pogácsa a gyakoribb!:DDD
A legősibb kenyér, a hamuban sült pogácsa I. rész – Dénes Ottó

2022. 05. 13. 11:54

Nem a megcsinálástól ment el a kedvem, hanem a száraz kenyértől... Az azért nem ugyanaz.. :0))

2022. 05. 13. 0:06

Hát ezek a férfiak!
Inkább nem esznek, éheznek, csak NE NEKIK kelljen megcsinálni a kaját!:P:P:P:(

Az én kislányom gyerekkorában nagyon szerette a zsíroskenyeret, bármilyen zsírral, úgy is hívta magát akkoriban:
"Ziokené' Enikő":DDD
Igaz, később meg "Túró Rudiné" volt, de ennek meg az unokatesója nevezte el, mert mindig azt akart enni!;o)

Nem fogod elhinni, de még a zsíroskenyérnek is van receptje a facén!
Zsíros kenyér - Home | Facebook

Zsíros kenyér lilahagymával

Hozzávalók egy adagra:
1 szelet kenyér
ízlés szerint zsír
ízlés szerint lilahagyma
Elkészítési idő: 5 perc (Ha-ha-ha!)

A többit lásd OTT!:DDD

2022. 05. 11. 11:40

Találni találtam, jó száraz is volt, csak mire kiértem, elment a kedvem tőle... :0)

2022. 05. 10. 23:52

Remélem, jó szárazat találtál!!!:DDD
Pirítsd meg a főzőlapon, ha nincs kenyérpirítód, és kend be kacsazsírral! Sózva, pirospaprikázva újhagymával finom az!>o)
Mindenre jó az újhagyma | Well&fit

Egyébként gyerekkoromban sokszor volt az a vacsora, mikor már a házikenyérnek a végére jártunk (azaz kb. olyan egy hetes volt), hogy a szikkadt kenyeret beleaprítottuk a nagy fehér zománcos tálunkba, nyakon öntöttük hideg tejjel, kb. negyedórás áztatás után az asztal közepére tettük a tálat, és az asztalt körülülve bekanalaztuk (mindenki maga elől, mint a Mátyás király mesében! ;o)...) hárman gyerekek édesanyámmal. Nagyon szerettük, különösen a megpuhult kenyérhéjas falatokat!:)))
Édesapám nem tartott velünk, mert neki ilyenkor is "kijárt" a tejeskávé vajaskenyérrel...

2022. 05. 10. 12:43

Pedig finom, ettem már... Úgy, ahogy Katalóniában készítik. Isteni volt, hidegen...  Nagyon kellemes, üdítő valami... Kicsit olyan (de csak kicsit) mint a paradicsom ivólé... Amúgy a bablevesekbe én is teszek mindig (de csak a saját tányéromba) ecetet.. Még akkor is, ha füstölt hús is van benne. De ha nagyon extrára akarom csinálni, akkor ecetes erőspaprikát eszek hozzá, vagy annak a levét teszem hozzá. Hajaj... Utána egy jó mákostészta, baracklekvárral... Na jó, megyek és keresek egy darab kenyeret... :0)

2022. 05. 09. 17:38

A paradicsom az már MÁS TÉSZTA!;o)
Én - háborús gyerek lévén - megeszek szinte mindent (kivéve a kígyót, békát, csigát - FÚÚÚJJJ! - és kagylót, azaz a sokak által hőn áhítozott osztrigát), de azért nem szívesen eszem meg a cukor nélküli paradicsomos ételeket.
A spanyolok csak egyék savanyúan, ha nekijek úgy ízlik, ám legyen nekik "papsajt". Rájuk vall az inkvizítorok savanyú képe!:P:P:P
Íme egy híres-hírhedt El Greco festmény:
Cardinal Fernando Nino De Guevara, Ca.1601' Giclee Print - El Greco |  AllPosters.com
Fernando Nino de Guevara kardinális képmása 1596-1600 k.

Hát akár citromot is nyelhetett volna, neeeeem?!;o)
Ja, és a dologhoz hozzátartozik, hogy a gugli képei közt nem volt eme festmény feltalálható, csak a wikin El Greco festményeinek felsorolásában. Bár csak annyira emlékeztem, "valamilyen" nevű püspök... :D
Nos, nem püspök, Kardinális (!), és abból El Greco festményei közt csak EGY van!;o)

2022. 05. 09. 17:12

Nos, a bablevesekbe különösen akkor KELL cukor, ha nincs füstölthús lé, amivel főzzük. DE!
Ilyenkor kell bele egy kis ecet (a Kunságban gyakran "esenc"-nek hívták!:DDD), és tejföl is, ha van. Mert a babnak önmagában van egy kis vadzöld (fűféle) íze, amit ellensúlyozni kell valamivel, hisz nem vagyunk kecskék!:DDD
Ha füstölthúslé nincs, akkor jön a cukor, ecet, tejföl. Fokhagyma feltétlenül KELL, mindegyik változatába, elengedhetetlen kellék!:)))
A zöldbablevesbe sokan tesznek nyers kaprot is, de én azt nem szerettem. Anyám nem aprította fel, csokorba kötve főzte bele a kaprot az illata és íze miatt, de a dzsuvát kiszedte tálalás előtt.
Egyszerű tejfölös zöldbableves recept aranytepsi konyhájából -  Receptneked.hu
Tejfölös zöldbableves

2022. 05. 09. 12:08

Bablevesbe cukor? Hát, érdekes. Nekem füstölt hús, vagy legalább a leve legyen benne, meg fokhagyma. Cukor nem kell. Túrós tésztával meg úgy vagyok, hogy hol kisütött füstölt szalonnával kedvelem, de még többször cukorral... Viszont a paradicsomlevesbe feltétlenül kell cukor. Mármint az én izlésem szerint. Persze, ha már más paradicsomleves, például gazpacho (spanyol) akkor abba nem kell cukor... 

2022. 05. 08. 19:31

Most pedig kedves Dmolnár, meg KELL tudnod, hogy keveredtem ide vissza ennyi idő után:

"Az úgy volt" - by Janikovszky Éva, hogy tegnap este egy csodaszép filmet néztem a BBC EARTH tv csatornán: "A világ legfestőibb vonatos utazása" volt a címe, s az olasz tengerpartot követő vasúton utazott a riporter, s beszélt mindenféle helyi nevezetességről.
Többek között szót ejtett Genovában sétálgatván egy helyi péksüteményféléről, a FOCACCIA-ról, amely azért hívta fel magára a figyelmemet, mert eszembe jutott egy régi, tinikorombeli péksüteményféle, amit debreceni diákként ettünk mindig tízóraira, s ez a VAJAS PACSNI!
Ott volt a piac eleje a Kodály Zeneművészeti Szakiskola mellett, és nagyszünetben aki tehette, iszkiri vajas pacsnit venni!:)))
Sokféle kép van róla a guglin, de ez hasonlít ahhoz legjobban, amit Debrecenben árultak úgy 60 évvel ezelőtt: 
Limara péksége: Pacsni

Nem tudom, most kapható-e még, de a neten fent lévő cikkek szerint nem igazán érdemes a nagyüzemeknek bajoni vele, ugyanis kézileg készül, másképp nem pacsni lesz, hanem PACSMAG!:DDD
Akit érdekel, ide teszem az elkészítési módjának a linkjét:
https://www.limarapeksege.com/2009/03/pacsni.html

Ami a rétegeződést illeti, én nem emlékszem már, volt-e a tésztában ilyen, és hány, de vannak képek, amelyek - szerintem - még csak nem is hasonlítanak arra a péksüteményre, amit ettem annó:
Eredeti pacsni | Varga Gábor (ApróSéf) receptje - Cookpad receptek

2022. 05. 08. 19:10

Hoppáááá!

Kedves Dmolnár!
Látom, ez már egy hónapos beírás, elnézést, hogy nem válaszoltam rá, pedig lett volna mit! :)))
Nos, a helyzet a következő:
Azért van annyiféle étel, és annyiféle változatban egy étek, hogy mindenki találjon magának olyat, amelyet szívesen megeszik, s nem vág udvarias pofát az olyanhoz, ami NEM ízlik neki!
/Na, most ezt jól megmondtam!;o)/

Tudod, én "aaafőőődi lyány" vagyok, és ott teljesen másfajta ízek a kedveltek, mint itt, ezen a sok nemzetiségű Dunántúlon...Volt is már ebből pár kellemetlen (s bizony sokszor bicskanyitogató!) élményem.
A párom ugyanis mindent azonnal eléggé ellenségesen szóvá tesz, amit nem az Ő szájaíze szerint készítek, vagy én másképpen szeretek, mint ő.
Hogy aszongya például:
- Mér' kell a paradicsomlevesbe, és szószba cukor?!?!?!
Vagy a bablevesbe, a lecsóba, etc.

Én meg azt nem értem, mér' kell a túróstésztába porcukor, ahogy itt a gimi menzán adták?
Brrrrrrrrr!:(((
Én szalonnapörccel szeretem, és nemcsak a túróscsuszát, hanem a túróstésztát is.
És tejföllel, ahogy a bableveseket (száraz vagy zöld, mindegy) is. Ez utóbbiba nálam a cukor is elengedhetetlen!

Szóval kedves Dmolnár, se szeri, se száma az ételízesítésnek, legyen az cukor, vagy só, netalántán füstölt íz?...
És szerintem nem ez a baj, hanem az, ha valaki evéskor ezt a társaságában étkezőnek szóvá teszi!

Igen, a sonka jó főve is, meg nyersen is vékonyra szelve, sőt, én szoktam egy vékony szeletet "megugrasztani" egy kis zsíron, amitől az olyanra rándul össze, mint egy kalap, és ebbe a mélyedésbe belepaccsantok egy egész tojást, és addig sütöm, míg a fehérje megszilárdul, a sárgája folyós marad.
Húúú, de fincsaaa, anyááám!!:)))

Viszont ami a sonkalében főzött tojást illeti, hallottam már erről, hogy félórán keresztül is rotyogtatják, míg barnulni nem kezd a fehérje, de ilyent én még sosem ettem, s valószínűleg nem is fogok, BÁR KI TUDHASSA, mit hoz a jövő?!;o) :DDD

Igaz, húsvét már rég tovaszállt, de a TOJÁS egy örök alapételünk, így szörfözgetve a gugli tojásképei között, ráakadtam néhány különlegességre, íme:
Ördög tojás - Receptek - Laptopkonyha - videó receptek képpel
Ciklámen fehérjéjű tojás az "ördög tojás". 
Gondolom, céklalében főzték.

Próbálja ki a sárkánytojást és a madártejet | Hello Tesco
Sárkánytojások. 
Gondolom, a sárgájába különféle színező anyagokat kevertek: kurkumát, paradicsomot, kávézaccot, tudomisén? Ha a "barna kenyeret" lehet színezni zaccal, miért is ne?!:P

Ne félj gluténmentes kenyeret sütni - Van egyszerű megoldás | Gluténmentes  napló
Szívalakú tojás. EZ aztán a szerelmi vallomás!;o)
Gondolom ilyen formába ütve főzték meg a tojást, bár én még tojásfőző formákat nem láttam, de az emberi fantázia ebben is végtelen lehet!:DDD

S végül egy TOJÁS SKÁLA a keménységet alapul véve:
Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges! | Hello Tesco

Hát kedveseim egyenlőre ennyit erről a csodállatos EGYSEJTŰ ételünkről! :)))

2022. 04. 07. 10:20

Na hiszen... Én pont a száraz húsokat szeretem, és sonkából is azt (legyen az bár húsvéti, vagy nem) amelyiken csak kevés a szalonna. No pláne nem igazán tudok dönteni aközött, hogy a főtt sonka jobb e, vagy a nyers, vékonyra szelve (de nem muszáj vékonyra szelni, azért van az embernek foga). A sonkalében főtt tojást én is szeretem, de úgy, ha vagy fél óráig, ha nem tovább, főtt a sonkalében. Ilyenkor már a fehérje is kap egy kis színt... Hajaj...  Még pár nap és kezdődhet a sonkaevészet... :0))

2022. 04. 06. 18:12

Akár csak én! Nem szeretem a disznóhúsból sem pl. a száraz karajt, vagy a zsírszövet nélküli combhúst. Nekem a húsvéti sonka is csak akkor ízlik, ha van rajta bőven szalonnás rész:
Húsvéti sonka árak 2022, Parasztsonka ár 2022, Sonka árak!!! - - Budapest  XI. kerület - Apróhirdetés Ingyen
Ezt jó hidegen kell szeletelni!

A körmöt nem szereted? Akkor a körömpörköltet se, pedig nagyon fincsa, csak kár, hogy sokáig kell főzni, hogy a bőre ehető legyen, meg az ízületeket összekötő inak, inszalagok is "tükrösre" főjenek.
Én pl. kocsonyát el se tudok képzelni köröm nélkül, de farkat is szoktam beletenni. A fület már sajnos nem tudom megenni a benne lévő porcogó miatt!:'(
A sonkalében főtt tojást úgy szeretem, ha a sárgája még kocsonyás, és nem kemény.
Erre nagyon vigyázni kell, mert hamarabb fő ám meg, mint a sima vízben!
7 villámgyors és egészséges reggeli a hét minden napjára – ezeket ajánlja a  dietetikus

2022. 04. 06. 11:11

Hát én nem vagyok német, legalábbis legjobb tudásom szerint nem, de a csirkelábat és a disznókörmöt én is csak az éhezés egy pontján enném meg... Akkor már inkább az osztriga...  Pedig a család hány tagja imádja leszopogatni a körömpörkölt mócsingjait...