Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

Tedd közkinccsé, ha valami nagyon sikereset kreáltál a konyhában vagy szabad tűzön!

2008. 09. 11. 21:21

Minden sütés-főzés körül serénykedőnek volt már bizonyára szomorú tapasztalata és olyan élménye is, hogy a tudományát az egekbe dicsérték.

Nos! Ha valami nagyon jól sikerült, főleg ha gyors is, számolj be róla, közölj hozzá receptet, esetleg fotót is mellékelve, hogy nagyobb kedvet kapjunk a kipróbáláshoz. Színesítsük kicsit a lapot! Akár pontozhatnánk is havonta.

2021. 04. 19. 1:00

Érdekes... Kedves Jadzia!
Akkor lehetséges, hogy a gyerekkoromban az Alföldön (Körös-Tisza-zug) fogyasztott artézi víz egészséges, ásványi víz tartalma okozta, hogy általában nem voltam beteg, kivéve azt a 8 éves koromi TBC fertőzést, amivel közvetlenül egy már fél tüdejű TBC-s betegtől fertőződtem meg?
És az se véletlen, hogy igenis VAN valami íze azoknak az ásványoknak, amiket az ásványvizek, illetve az ivóvíz - különösen az artézi víz - is tartalmaz? Ez utóbbit végképpen nem gondoltam volna, bár a Pestről jött rokonok mindig azt mondták, "büdös" ez a víz, és sikamlós, csúszós!:(((
Én is tapasztaltam, hogy GÁZOS volt, mert gyakran "köpködve" jött a víz a csapból, néha a kannát is kilökte a gáz löket a kezemből.
Viszont ami furcsa volt, az az, hogy sosem túrósodott ki benne a szappan, ami tudomásom szerint LÁGY vízre utal.

Szökőkút (Kunszentmárton) | Jász-Nagykun-Szolnok megyei Könyvtárportál

Egy régi kép Kunszentmárton főterén lévő szökőkútról


jadzia

2021. 04. 18. 11:37

Az ásványvíz a föld mélyéről származó olyan ivóvíz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/litert, vagy egy-egy elemet (ionos formában) az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett kútból vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak.

A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.

A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000 mg/l, és tartalmazza az alább felsorolt aktív biológiai anyagok valamelyikét:

A gyógyvizek hasonló jellemzője akár a 20 000 mg/l-t is elérheti, mely viszont csak kizárólag artézi kút révén nyerhető, lényegesen mélyebb rétegből.

Jellegük szerint főleg kalcium-hidrogén-karbonátos, magnézium-hidrogén-karbonátos, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek, illetve ezek változatai.

Az elfogyasztott ivóvíz többszörös körforgásban lép kölcsönhatásba a testszövetekkel, az ásványvizek is így fejtik ki jótékony hatásukat. (Például egy felnőtt ember agyán 1400 milliliter víz halad át egy nap, a vesét pedig 2000 milliliter víz mossa át.) A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de lehet, hogy megtalálható egyes ásványvizekben.

Az ásványvízforrások mellett - azok gyógyhatásának köszönhetően - gyakran nőttek ki fürdők, üdülőhelyek. Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg az ivóvíz szolgáltatók létesítményeit figyelmen kívül hagyva több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített artézi kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is.

A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban.

Nagyon sok magyar és külföldi palackozott „ásványvíz” nem felel meg az ásványvíz követelményeinek (feliratuk téves), mert csak forrásvíznek, ivóvíznek tekinthetők.  wikipédia

2021. 04. 16. 23:44

Nem rossz, csak nekem nem tetszett az íze.

Fiatalabb koromban ajánlottak egy ivókúrára egy "bizonyos nevű gyógyvizet", de nem bírtam megszokni az ízét. Patikában vettem üvegben.
Mindig erős volt a savam, arra ajánlották. És hogy ne érezzem a rossz ízét, azt mondták, igyam tejjel. Háááát, én így is éreztem azt a pocsék ízt.
Debrecenben, mikor még ott laktunk, a strandon is volt (biztos most is van...) ivókút, annak az ízét se szerettem.
Amit meg a nagy bevásárlóközpontban adnak, annak meg semmi íze, a párom szerint nem is igazi ásványvíz...
A szénsavval dúsítottat meg egészségileg nem javasolják az erős és sok savamra.
A szódát régen, mikor még nem volt szénsavval dúsított ásványvíz, azt magában képtelen voltam meginni, csípett, utáltam!:(((
Viszont szörpökkel meg szeretem. Szóda helyett ezt fogyasztom. Hát ez van.
Ami egészségtelen, az jó, ami meg egészséges, az meg nem ízlik.

2021. 04. 16. 12:15

Rossz ízű ásványvíz? Melyik lehetett az? Mert én csak olyat ittam eddig (pedig igencsak sokfélét ittam), amelyik nem volt egy nagy durranás, de olyat ami rossz? Életemben a legjobb az Evian ásványvíz volt eddig (Franciaország). A tetjébe én meg a szénsavas vizeket preferálom, eddig kutya bajom se lett tőlük...

2021. 04. 16. 12:11

Kedves Holdfény!

Hát bizony a több generáció együttéléséhez igan nagyfokú tolerancia kell mindegyik féltől... Mert együtt lakni... Hiszen tudod, még a házasságról is úgy szól a mondás, hogy "lakva ismerni meg a másikat".

jadzia

2021. 04. 15. 19:07

Minden fajta ásványvíz jó mert tele van nyomelemekkel melyek egészségesek. A buborék mentes jobb mert nem okoz felfújódást nem ég a gyomor tőle.Naponta legalább két liter folyadék kellene és ennek legnagyobb része ha víz akkor az jó

2021. 04. 15. 16:33

Kedves Napfény!
Sok igazság van azokban, amikről a táplálkozással kapcsolatban írtál.
Nekem pl. a kevés folyadékfogyasztás okozott életveszélyes helyzetbe (húgyti gyulladást) kerülést.
És hát az sem mindegy, milyen az a folyadék, amit megiszunk.

Leginkább a csapvizet részesítik előnyben az orvosok. Viszont én mindig szerettem a szörpöket szódával, de azok gyerekkoromban régen még IGAZI gymölcsökből voltak, mi főztük idénygyümölcsökből nyaranta. Most meg mindenféle tartósítószerrel nyomják tele a boltban kaphatókat.
A minap volt egy műsor a tv-ben arról, hogy Magyarország ásványvizekben igen gazdag ország. Viszont azokat a jó ásványvizeket is elrontján szénsavas dúsítással!:(((
De a dúsítás nélküliek némelyike meg tapasztalatom szerint ihatatlanul ROSSZ ízű!
Azonban a szénsavval dúsítást meg a belgyógyászok nem ajánlják.
Pedig mióta megjelentek az ilyen ásványvizek, azt használom szódavíz helyett a bolti szörpökhöz.
Nos, ez - gondolom! - nem előnyös az emésztőrendszernek sem, meg az egész szervezetnknek sem.
Akkor most mi legyen?!
Igyuk a természetes ásványvizet csak magában?!

Dícsérték pl. nagyon a balfit, de rájöttem, nekem az nem jó, mert nem győztem fogorvoshoz járni fogkövet szedetni.
Mióta nem azt fogyasztom, megszűnt a fogkőképződés... Ez lehetséges volna?
Bizonyára nem mindegy az ásványvíz ásványtartalma!

2021. 04. 15. 16:18

Kedves Dmolnár!

Bizony, jobb külön a fiataloknak, bár mostanság szokássá vált az ún. "mama-hotel", ami főleg a fiatalembereknek jön jól, hisz a kedves mama szívesen jár kedvében a "trónörökösnek", bár az is igaz, tőle várná el az unokákat is, de így nem igazán fognak összejönni...
Az én anyósom és apósom nagyon kedvesek és toleránsak voltak, sokat segítettek, mikor nekünk programunk volt, szívesen vállalták az unokára való felügyeletet.
Mégis jobb volt így, hogy külön háztartásban, sőt, külön településen is éltünk. Ez utóbbi főleg a férjem kívánsága volt, mert az édesanyjával bizony gyakran voltak nézeteltérései...

2021. 04. 11. 13:04

Kedves Holdfény,

visszatérve a zsír versus olaj témára egy szösszenet erejéig: Nem csoda, hogy az a szegény, falusi néni, aki világ életében zsírral főzött ételekhez volt hozzászokva, rosszul lett a városban az olajjal főzött pörkölttől! Hiszen az epéje nem volt hozzászokva ekkora tömérdek növényi (ráadásul rafinált, tehát hőkezelt) olaj támadáshoz! A természetes étkezéshez volt hozzászokva, hiszen őseink sem fogyasztottak akkora mennyiségű növényi olajat, hanem állati eredetű zsírokat. Eleve már az a tény, például mennyi kiló napraforgómag szükséges egy deci olaj sajtolásához, már mutatja, ez nem lehet jó, mert ki eszik kiló számra együltében annyi magot meg? Lefordulnànk a székről tőle! Ugyanez az elv vonatkozik mindenhez, ami el van túlozva és túlontúl sok nyersanyag kell a megnyeréséhez. Ilyenek például a gyümölcslevek is. Ki eszik meg egyszerre egy kiló narancsot, almát, meggyet? Senki, mert nem lenne jó kimenetele. Így ezért a gyümölcslevek liter számra való fogyasztása sem egészséges, mert túllövünk vele a célon és a túlontúl sok fruktóz miatt például kialakulhat az úgynevezett nem alkoholos májcirózis. Ugyanis a fruktóz a répa cukorral ellentétben a màjon keresztül kerül anyagcserére és napi szinten túl sok ugyanúgy károsítja a májat, mint a rendszeres alkoholfogyasztás. 

2021. 04. 09. 15:31

Még jó... :0) Amúgy éppen ezért folyik a vita manapság is még, hogy együtt több nemzedék, vagy külön-külön. Én most amellett vagyok, hogy külön-külön. Nem mintha zavarna a fiatalok jelenléte, sőt, de azt látom, hogy vannak dolgok, amiket máshogy csinálnának, csakhát ugye tekintettel kell lenni az "öregekre". Persze szerencsére csak két-három napról van szó, azt meg könnyedén vesszük, de ha tartósan kéne együtt élni, hát a fene jobban tudja...

2021. 04. 08. 13:56

Kedves Dmolnár!
Mindenki úgy főz, dolgozik, él... Többnyire ahogy a környezetében látta. Vagy éppen pont az ellenkezőjén, ha neki nem tetszőt látott a felnövekvése folyamán.
Ez van!
Mikor a férjemmel összekerültünk, mi is kialakítottuk a magunk háztartását, és bizony mondom Neked, az nem volt azonos sem az én, sem az ő szüleinek az életvitelével semmilyen téren.


2021. 04. 07. 17:32

Persze, a sokáig főzött tojás az kemény lesz, mert milyen legyen? Mi így csináltuk, és a nagyszüleim is úgy csinálták. Ellenben a nejem szülei meg csak keményre főzték, de sonkalében. Szerintem ugyan a mienk jobb módszer, mert jóval több íz marad a tojásban a hosszú főzés miatt, de hát istenkém... Ahány ház, annyi szokás... 

2021. 04. 07. 17:28

Sonkaszentelést többször láttam már, de a fene tudja, az melyik napra esett. Tán szombatra. Utána viszont ettünk belőle, ha jól emlékszem. Amúgy mi se a vallási előírás miatt csináljuk így, hanem mert így szoktuk... Úgyhogy nálunk a szombat reggel már sonkával kezdődik...

2021. 04. 07. 2:22

Jut eszembe!
Ha a sonkával együtt főznénk a tojást 5-6 órát, istenuccse ágyúgolyó keménységű lenne, akár lűni is lehetnék vélle!;o)
Apám tüzérfőhadnagy volt, megmondta volna, ha nemigaz!
De ő sose biztatott ilyen főzési időre... Ekkorát meg még nem is hallotam, mint TE mondod!>(

Na és emlékszem, Édes mindég izgult, milyen lesz a sonkalében főzött tojás állaga?
Ez fontos tényező volt mindig!
Figyelmeztetett is bennünket, lányait, vigyázzunk, mert a zsíros tetejű sonkalé sokkal forróbb, mint a sima víz, ezért aztán kevesebb idő kell a sonkatojás megfőzéséhez, mint ha sima vízben főznénk. Viszont sokkal finomabb lesz, ugyanis a sós, füstízű sonkalé belefő így is a tojásba, mert a meszes héj áteresztő képessége nagy. Ezek még saját, IGAZI házi sonkák voltak kellő szalonnaréteggel, ezért volt jó zsíros a víz teteje...
Nálunk a család olyan félkeményen szerette a sárgáját, mint említettem volt...
Ezért mindig főzés közben kikaptunk egyet ún. "próbatojásnak". 
Egyszer kevés ideig főztük, és a fehérje is csorgós volt még, s érdekes, hiába tettük vissza, az már nem lett olyan, mint kellett volna.

2021. 04. 07. 2:01

Mit nahiszenezel kedves Dmolnár?!  >(
Olvastad Te egyáltalán Jadzia ismertetőjét az ÉRTÉK topicban a húsvéti Nagyböjt hetéről?!!!
Ott semmi ilyesmi nincs NAGYSZOMBATRÓL, hogy enni lehetett volna már reggelire sonkát, tojást!!!
Sőt!
Csak vasárnap a reggeli mise UTÁN lehetett értelmes kaját (sonkát, tojást) enni!!!
Mert addig tartott a nagyböjt!
Édes mesélte nekünk, hogy sokan a vasárnap reggeli misén azért ájultak el, mert ki voltak éhezve a böjtöléstől! Ugyanis korpa- , bagolytüdő- /aszaltgyümölcsből főzött!) vagy cibereleves, meg csíramálé volt a fő étek, amit megehettek!
Legalábbis Alföldön, a Kunságban, ahol gyerekeskedtem 16 éves koromig, biztos!
Itt a Dunántúlon nemtom, hogy vót, de nálunk vasárnap a mise után lehetett először rendes ételt enni...

Ezt írta Jadzia:
"Nagyszombaton a Katolikus Egyház papsága a hívekkel együtt Krisztus sírjánál elmélkedik az Úr szenvedéséről és haláláról. Az oltárt ezen a napon minden felszerelésétől megfosztják. Nem tartanak szentmisét sem."

Jól néztek volna ki az elmélkedő papok és a hívek, ha közben Jézus szikasírjánál elkezdtek volna sonkaszalonnát majszolni főtt lágytojással!:DDD ;o)
Már csak ezért sem akartam a sonkát felvágni, nemcsak azért, mert meleg volt... Édes szerint súllyal le is kellett volna éjszakára nyomatni, hogy minden nedvesség kimenjen belőle...
Igaz, ateista vagyok, a 60-as évek elejétől, amikor marxizmust tanultunk, de a tradíciók egy részét az ünnepek terén (úgymint karácsony és húsvét) a népi szokások szerint még tartottam sokáig.
A húsvéti locsolkodást is tartotta a férjem, meglocsolt bennünket szódás üveggel is húsvét hétfőn, amíg élt (2004), még a paplanunkat is felhajtotta a lányommal, mi meg visítottunk a szifontól!:DDD
 
Jut eszembe:
Mit szólt volna az ételszentelő pap, ha megkezdett ételeket vittek volna vasárnap neki szentelésre?!:DDD
Húsvéti ételszentelés
https://www.magnificat.ro/portal/index.php/hu/koezoes-ertekeink/79-igaz/pedagogia/4327-hti-lszentel

Én ilyen ételszentelést egyszer láttam a németeknél Bajorországban, mikor a lányoméknál töltöttem a húsvétot.
Gyönyörű kis barokk templom volt, az oltár tele ételes kosarakkal.
Nálunk a Kunságban nem volt ilyesmi szokásban.

2021. 04. 07. 1:24

Kedves Jadzia!

Szép a sonkád, de én szalonnásabb csíkkal szeretem. Látom, Te sem szereted a folyós sárgájú lágy tojást, ahogy a párom kéri, ami miatt nekem a tojásfőzés az ő számára mindig stressz, mert a főtt tojás állaga sok mindentől függ, nemcsak a főzési időtől!
Függ a tojás nagyságától és a hőmérsékletéttől is.
Különben én úgy szeretem a főtt tojást, hogy ne follyon a sárgája, de echte kemény se legyen, olyan kicsit még "húzza a kés" állagú.
Jajčna dieta za 15 kilogramov manj v 15 dneh – enaA Lifestyle

Aranyos ez a rókás bárd, ilyet még nem is láttam!:)))


2021. 04. 07. 1:02

Kedves Napfény!

Bocsika, hogy nem válaszoltam hamarabb, de nem voltam valami jól az ünnepek alatt!:(((
A franc tudja, miért, talán ezt a rendkívüli húsvéti hideg fronthullámot érezte a szívem, de különösen a tarkóm, az fájt nagyon, pedig kipróbáltam a régi, és az újabb fájdalomcsillapító dilibogyókat is, de már ha a  fakanalat vettem volna be, az se állt volna ki!:DDD
Tegnap itt akkora szélvihar volt, úgy rázta a redőnyöket, még a kismadarak se jöttek az etetőhöz, inkább éheztek, de ne fújja el őket a szél, hisz a balkáni gerléken kívüli madárkáim oly picikék; a zöldikék, nyaktekercsek, vörösbegyek (érdekes, verebet azóta nem látni, mióta nincs szőlő a kertben).
Ma reggel pedig hideg volt, de a nagy tujákban lakó feketerigó mama mégis odament a "madár fürdőkádhoz" fürödni. A konyha ablakból pont rálátni, mit művelnek a madárkáim!
Van egy gerlepár, aztán egy feketerigó pár, és sokféle kisebb madár.
Ezt pl. nem tudom, micsoda, valamilyen pintyféle lehet:
A pintyfélék - Kapanyél
Néha egyedül, de sokszor párostul jönnek enni.
Jellegzetesen feltűnő a szárnyán az a fehér téglalap féle tollazat.
.....

No igen, a németek, meg a zsír... Hát persze hogy nem köll nekik, bizonyára sose voltak olyan helyzetben, mint a magyar parasztság, hogy a karácsony- vagy újévkor levágott mangalica zsírsertés zsírjának és szalonnájának elégnek kellett lennie az egész következő évben, mert azzal főztek, nem olajjal.
Ismertem egy nénit, aki rosszul lett a fiáéknál a városban evett olajjal készített káposztás kocakától!:(((

Édesanyám értett a disznóhízlaláshoz, az újévi kismalacot karácsonyra kb. 2 és fél mázsásra hízlalta fel. De akkoriban még tápot nem lehetett kapni, természetes takarmánnyal etette (kukorica, hereliszt...).
Általában 20 liter zsírt sütöttek ki disznóöléskor.

Örülök, hogy van egy új magyar bolt a közeletekben, így majd a lányok is megtanulhatnak tőlük egy, s mást...

A sonka dolog azért bosszant, mert még így tényleg nem jártam, a fene vinné, szerintem vén kandisznóból lehetett, mert kuktában se akart megpuhulni, mégis szétesett. De darabokban is kemény, szeletelhetetlen volt a húsa, na és a bőre is! Kénytelen voltam megfőzni csülkös bablevesnek egy részét, az legalább jó ízű lett, piros-fehér "menyecske babom" volt itthon hozzá. De még mindig van a sonkából, és sonkás tésztát fogok holnap csinálni belőle. Zsír ezen is alig van, de nem én vettem, én úgy szeretem, ha legalább egyharmada szalonna a vastagságának.
A lágy tojás legalább jól sikerült!:)

2021. 04. 06. 14:30

Kedves Holdfény!

Na hiszen! Hát a párodnak igaza volt, mert már szombat reggelire is sonkának illett volna lenni. Más kérdés, hogy meleg sonkát nem vágunk fel, mert szétesik.  Én pénteken főztem meg a tarját (édesanyám azt szereti), de nem sikerült, így másnap főztem tovább, de olyan maradt mint a beton. Hogy hány éves lehetett az a disznó, amiből készült, vagy hány évig száradt valahol, nem tudom. A nejemmel magunknak meg a gyerekeknek vettünk egy parasztsonkát (pápai) és az príma lett, ma is az volt még regelire, de ezzel vége...  

A tojást meg nem értem... Mi a sonkával együtt szoktuk főzni, úgy négy - öt óra hosszat, úgy kap egy kis ízt maga a tojás is. Lágytojás, sonkához? Persze , ahány ház, annyi szokás...

2021. 04. 06. 14:19

Kedves Jadzia!

Megosztó, bár tudományosan igazolt, de sajnos nálunk (bár nem csak nálunk) van egy kifejezetten alacsony inteligenciájú csoport, amelyik minden marhaságra azonnal rákattan, és hiába érv és bizonyíték, csak mondja a magáét. Ez van, ezzel nem tud senki semmit kezdeni, mert őket az élteti, ha rámondhatják valamire, ami tudományos, hogy "nem is igaz, mert a szomszéd anyósának a kereszfiának a sógora hallotta...". 

jadzia

2021. 04. 05. 19:24

Nekünk idén is volt nagy szép sonkánk, amiről régebben írtam falun vesszük őstermelőktől tojással együtt az un paraszt csirke tojás sonka .... évek ót a hagyomány. 3-4 órán t főtt és igen finom lett a gyerekek vittek is ma magukkal otthonra.A fiam készített egy csendéletet rókás késsel

Lehet, hogy egy kép erről: étel