Mi újság, egyesület?
2008. szept. 8.

<p>Oly nagy a csend. Eltűntek. Eltűntek? Megszűntek, vagy az induló vehemens közéleti szereplés után visszavonultak?<br/>Mi újság, Polgári Esztergomért Egyesület?<br/>Kíváncsiság környékezett, elbeszélgettem Kovács Gáborral, az egyesület elnökével.</p>

Több oka is van az úgymond eltűnésnek. Egyrészt az egyesület bejegyzése még nem emelkedett jogerőre. Röviddel a bejegyzési kérelem benyújtása után rosszindulatú támadás ért bennünket. Úgy próbálták megakadályozni a megalakulást, hogy a jogerőre emelkedés előtt a szükséges taglétszámot megvétózták. Városunk egyes képviselői nyomást gyakoroltak egyik tagtársunkra, aki aláírt egy nyilatkozatot, - mely szerint nem kíván részt venni az egyesület tevékenységében - s benyújtotta a bíróságra. A kilépés akkor lenne hivatalos, ha a tag az egyesület elnökének jelentené be írásban a kilépési szándékát. Ez nem történt meg, az egyesületet bejegyző bíró álláspontja szerint is megvan, megvolt a szükséges taglétszám. Egyébként beszélgettem fent említett tagtársunkkal és elmondta, hogy igazából nem kíván kilépni az egyesületből, viszont feltornyosult munkái miatt tagként, de kicsit távolabbról követné az eseményeket.

Tehát akkor hamarosan hivatalosan bejegyzett lesz az egyesület?

Szeptember végére remélhetőleg rendeződnek a hivatali ügyek. De mindent összevéve, a jogerős ítélettel a kezemben is nagyon fogok csodálkozni, mert országosan nem volt rá példa, hogy egy társadalmi szervezet alakulását ilyen intenzív és aktív gáncs érje. Bár Magyarországon a demokrácia néhol esetleges, úgy látszik, vannak kitüntetett területek, ahol nem csak néhol működik alul.

Gondolom a nyári uborkaszezon is hozzájárult a csendhez.

Nem uborka, szőlő. Jó pár éve foglalkozom szőlészettel-borászattal, Balaton-felvidéki szőlőnkben. A szőlőt ápolni kell, odafigyelni a sarjadásra, betegségekre, fűzögetni a hajtásokat, hogy szép marék, egészséges fürtök érjenek. Rengeteg szakmai munkát is vállaltam nyáron, a családom is gyarapodik, most várjuk az ötödik babánkat. S mindezek mellett a csend oka, hogy megvárjuk, míg hivatalosan bejegyzett lesz az egyesület.

Tervek voltak egy magas színvonalú konferenciára. Pontosan mi is történt? Várható, hogy mégis lesz?

Ez így kevés, hogy tervek voltak. Elkészült plakátok, kiküldött meghívók és az utolsó részletéig megszervezett program dőlt dugába. Aki figyeli Esztergom kulturális életét, tudta, hogy Vitéz János esztergomi érsek által szervezett egyetem, az Academia Istropolitana évfordulójára meghirdetett konferencia nemhogy színfolt, de kitüntetett, nemzetközileg is elismert, rangos esemény lehetett volna a városban. Egy bizonyos embernek egyetlen telefonhívásába került, hogy a konferencia semmivé legyen. Már csak az előadókra és a konferencia előzetes regisztrációja alapján a hatalmas érdeklődésre való tekintettel is még ebben az évben tisztelegni fogunk Vitéz János munkássága előtt.

Lesz erre újra kapacitás a hivatalos elfoglaltságok mellett?

Mindenképpen, illetve bízom benne. Engem ez emberileg érdekel. Valahogy úgy, ahogy a munkámban is. Tanácsadó cégem mellett most újra egy igen nagy ívű projektet vezetek. Három éves foglalkoztatáspolitikai programon dolgozom, 7 regionális műhellyel és egy budapesti központtal. Hátrányos helyzetű és mozgássérült emberek önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő és szervizelő hálózatot kell kiépíteni, illetve ennek módszertani fejlesztését. Hatalmas feladat, de főleg emberi minőséget kíván. És persze szervezést, odafigyelést. Mondjuk ezt családi körben is gyakorlom. Elképesztő hadművelet, amikor négy gyerekkel síelek együtt. Minden antennám nyitva van.

Közéleti tervek, további megnyilvánulások?

Amit egyesületi szinten elkezdtünk, folytatni szeretnénk, folytatni kívánjuk. Egészséges lelkületű és erkölcsi értékrendű szemléletünk szerint próbálunk hozzászólni a város fajsúlyosabb ügyeihez, felszínre hozni tényeket és egy kicsit hozzájárulni a kultúra emelkedéséhez. Nagyjából azon az elven haladva, hogy mi, lakói élhessük és élvezhessük elsősorban Esztergom kivételes helyzetét, kincseit, és ami a legfontosabb, mindennapjait is.

(forrás)