Most akkor vegyek jegyet a Babits-hajóra vagy ne?
2008. szept. 7.

<p>Ezek után merje nekem állítani valaki, hogy nem volt rendszerváltás Magyarországon!</p>

Most akkor vegyek jegyet a Babits-hajóra vagy ne?

Gulya úr cikkében (Vörös brigádok) felvilágosít engem, milyen szörnyű ivászatok részese voltam én a rendszerváltás előtt, mint a Kun Béla szocialista brigád tagja. Ő bizonyára jobban tudja megítélni ezeket a brigádkirándulásokat, mint én. Ő objektív gyermekszemmel látta az ilyen borzalmas szlapálásokat! Én csak, mint felnőtt ember, akit megmérgezett a szocializmus mákonya. Igen előfordult bizony nem egy alkalommal, hogy a kirándulás vagy az esedékes „ kultúrprogram” a „gladiátorképzőben” ért véget és igen volt olyan személy is, aki berúgott!

Egyszóval az átkos rendszer ez úton is bebizonyította- Gulya úr állítása szerint-, mennyire hiábavaló az, ha a jónépet kultúrára akarják kényszeríteni! Ő meg biztosan tudja ezt, hiszen ír róla! Igen, de akkor most én hová soroljam azt a brigádkirándulást, amikor a Salemi boszorkányok című darabot néztük meg a József Attila Színházban? Hová soroljam a Nemzeti Múzeumban tett látogatásunkat?

Milyen jelzőkkel illessem azt, amikor az említett brigád tagjai kalákában segítettek felépíteni a házat, ahol most lakom! (Mindig azzal cukkoltak, hogy vizezem a bort!) Hogyan értékeljem azokat a vaskapui kirándulásokat-ó mily szörnyűség-szakszervezeti szervezésben, amikor olyan kérdéseket kellett megválaszolni a játékos vetélkedő keretén belül, amely kérdések az éppen útba eső Babits házzal voltak kapcsolatosak?

Szörnyű világ volt és embertelen! Fújj!

No, de mennyivel más a világ most! Bizonyítja ezt a Hídlap másik cikke, amely a Babits- hajó programját ajánlja nekem párezer forintért!

Természetes és elvárandó, hogy Esztergom és Szekszárd megemlékezzék egyik legnagyobb költőnkről.

Ma már olyan, mint az átkosban, nem fordulhat elő! A hajó utasai a kulturális programok helyszínéül nem Pécset választják (fakultatív villányi programmal), ahogy azt Gulya úr írja, hanem átruccannak a szlovákiai Bélára, ahol az Ullmann-kastélyban egy vacsora és borkóstoló elköltése mellett meghallgatják az Esztergom Babitsa-Babits Esztergoma című előadást. Később egy korabeli sajtószemle alatt a Neszmélyi Hiltop borkóstolóval járul hozzá a műsor miliőjéhez!

Ebéd után folytatódik a kulturális megemlékezés! A jó borok, illetve a szekszárdi hagyományok hangsúlyozására délután kerül sor. Négy óra felé a fedélzeten szolgálják fel a szekszárdi borászok nemes nektárjait. A délután fő programja a hajón az „Édes otthon” című irodalmi összeállítás lesz!

Megérkezve Paksra, a társaság buszra ül, hogy Szekszárdra utazzon. A szállások elfoglalása után 21 órától részt vesznek a Szekszárdi Szüreti Napok esti programjain! Másnap ismét az irodalomé a főszerep! A Babits-hajó háromnapos programja egy finom és bőséges szekszárdi ebéddel, a legendás szekszárdi nektárokat felvonultató borkóstolóval, valamint a helyi szüreti felvonulás megtekintésével zárul.

Ezek után merje nekem állítani valaki, hogy nem volt rendszerváltás Magyarországon! Ugyan kérem, hát melyik szocialista brigád tudta volna kibérelni a Rákóczi motorost!