Kérdések kereszttüzében
Közélet
2008. szept. 2.

<p>Tudjuk jól, hogy az idő soha nem viccel, mindent megold egyszer. De mégis egy csomó megválaszolatlan kérdés lebeg a levegőben. Olyan kérdések, amelyek válaszért kiáltanak. A válaszra jogosultak pedig hallgatnak. Miért?</p>

Elbaltázott város ez az Esztergom. A magát polgárinak valló, de inkább a Rákosi-éra módszereire hajazó vezetésével együtt.

Nézzük azokat a kérdéseket, amelyekre nincs válasz már hosszú ideje.

Volt Esztergomban egy képviselő aki ellentmondott Meggyes Tamásnak. Az ügy pikantériája az, hogy ez a képviselő nem az ellenzéki, hanem a „kormányzó” frakcióból került ki.

Pócsföldi József, az Esztergom-kertvárosi Településrészi Önkormányzat elnöke egy tanúvallomásában cáfolta Meggyes szavait.

Márpedig, ha valakiről azt állítják eskü alatt, hogy nem mond igazat és az a valaki egy város polgármestere, az minimum egy magyarázattal tartozik városának és szavazóinak!

A Magyar Önvédelmi Mozgalom Jogi Bizottsága egy közleményében könnyűdrogok fogyasztásával vádolta meg Meggyes Tamást, Esztergom polgármesterét.

Ha valaki ilyen vádakkal szembesül és az a valaki egy város polgármestere, az minimum egy magyarázattal (legyen az cáfolat vagy beismerés) tartozik városának és szavazóinak.

Nézzünk egy egyszerűbb kérdéscsomagot is. Például EHÍR és Strategopolis ügyben.

Meggyes Tamás hamisítványnak nevezte az országos sajtóhoz és a szeretgomhoz is eljutott – a Strategopolis által készített – tanulmányt, annak ellenére, hogy egyértelműen bebizonyosodott: nem a városháza által bemutatott tanulmány az igazi.

Hogy miért egy másik verzió – amelyből hiányoznak Meggyes számára kellemetlen oldalak – lett lobogtatva a vezetés részéről, erre nem érkezett válasz. Sűrű hallgatásba burkolóznak az érintettek.

Amennyiben egy ilyen közpénzen készült tanulmány személyes kampánycélokat szolgál, és az érintettje egy város polgármestere, az minimum egy magyarázattal tartozik városának és szavazóinak!

Nincs vége az EHÍR-es történetnek. A fent említett tanulmányban szerepelt a civil weboldalak, köztük a szeretgom „kezelésbe vétele”. Ez az akcióterv meg is valósult.

Folyományaként első körben két embertől (a parancsot teljesítőktől) megvált az EHÍR Kft.

Meggyes Tamás kétségbeesetten próbálta bizonygatni, hogy ő bezzeg semmiről sem tudott.

Néhány kérdés itt is felvetődött:

  • Hány fő volt érintett az ügyben?
  • Mennyibe került ez a városnak? Ha valaki munkaidejében nem dolgozik, az is pénz.
  • Amennyiben nem az E-HÍRnél dolgoztak az illetők, miképpen tud az E-HÍR megválni tőlük?
  • Amennyiben nem az E-HÍRnél dolgoztak az érintettek, miképpen volt lehetséges, hogy az E-HÍR rendszeréhez hozzáférhettek?
  • Az E-HÍR vezetősége felelősnek érzi-e magát a történtek miatt, különösképpen arra tekintettel, hogy az ő rendszerükön keresztül történtek ezen incidensek?
  • Nem tűnik úgy a külső szemlélő számára, hogy a Strategopolis tanulmány hamsítványnak nevezett változatat valósult meg?
  • Ha a szeretgom nem tárja fel ezt a visszaélést, meddig folyhatott volna „észrevétlenül” ez a tevékenységük?
  • Bár a munkahely elvesztése nem egy kellemes dolog, de az Önkormányzat jó hírnevét ért sérelem miatt, tervez-e más felelősségre vonást a város?
  • Megtudhatunk-e valamit az érintettek motivációjáról?
  • Mi lesz a sorsa az „alpárblogoknak”?

Természetesen válasz nem érkezett a kérdésekre. Az önkormányzat sajtósa – bár rendszeres látogatója oldalunknak – nem érezte megszólítva magát az ügyben.

Valami mégis csak történhetett a napokban: az EHÍR ügyvezetőjét leváltotta Meggyes Tamás.

Egy ilyen ügyben talán illene válaszokat kapnunk. Például arra is, hogy miért kellett Ámon Adriennek távoznia az EHÍRtől?

Időszerű lenne már az, hogy végre ne a kérdések, hanem a konkrét és őszinte válaszok városa legyen Esztergom. E mellett talán jogosan várjuk el azt, hogy az egyes cselekedetek felelősei is meg legyenek nevezve.

Stílszerűen: tudni akarjuk, hogy KI A HIBÁS!

(forrás)