Jogerős ítélet – helyreigazításra kötelezték a Hídlapot
Közélet
2008. aug. 31.

<p>2008. május 24-én fizetett hirdetésként jelent meg egy cikk „Parkolás és politika” címmel a Hídlapban. A cikk szerzője Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere volt. A Győri Ítélőtábla helyreigazításra kötelezte a Hídlapot a cikkben közöltek miatt.</p>

A bíróság nem vette figyelembe a főszerkesztő azon védekezését, hogy a cikket Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere fizetett hirdetésként jelentette meg, mivel az irányadó bírói gyakorlat szerint a sajtóközlemény kifogásolt tényállításának valóságát a sajtószerv köteles bizonyítani.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2008. július 9.-i ítéletében arra kötelezte a Hídlapot, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően a kifogásolt cikkel azonos módon tegye közzé az alábbi helyreigazítást.

Az ítélet:

„...a lap 2008. május 24.-i számában a „Parkolás és politika” című cikkben valótlanul állítottuk, hogy Nyíri Attila hazudott a természetben Esztergom, Táncsics Mihály utca 7. szám alatti, 16380/1 helyrajzi számú ingatlanon megkezdett bontási munkák kapcsán abban a kérdésben, hogy a vállalkozó engedély nélkül kezdte meg a fent említett ingatlanon a tevékenykedést. A valós tény az, hogy Nyíri Attila nem állította azt, hogy a vállalkozó engedély nélkül kezdte meg a tevékenykedést.”

Az ítélet ellen éppen a 15. napon fellebbezést nyújtott be a Hídlap megbízott ügyvédi irodája a Győri Ítélőtáblához.

Az augusztus 21.-én megtartott bírósági tárgyaláson a fellebbezést benyújtó alperest senki nem képviselte.

A Győri Ítélőtábla megerősítette a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2008. július 9.-i ítéletét.

(forrás)