Mega-beruházás a belvárosban
Gazdaság
2008. aug. 31.

<p>Legkésőbb 2009 márciusában újabb mega-beruházás elindítását tervezi az esztergomi Önkormányzat és az Öresund Holding nevű magántulajdonú befektető cég közös projekttársasága, a Regia Civitas Szálloda és Fürdő Beruházó és Üzemeltető Kft.</p>

A 2007 szeptember végén létrehozott hárommillió forintos tőkével rendelkező társaság feladata az esztergomi régi Fürdő Szálló és környezete műemléképületeinek rekonstrukciója és átépítése, valamint egy új, hozzávetőleg 220 szobás, négy-ötcsillagos, 350-400 férőhelyes mélygarázst is magában foglaló, szálloda-, fürdő- és konferencia- együttes beruházói s azt követően üzemeltetői feladatainak ellátása.

A projekttársaságnak 2008 márciusában az önkormányzat 25 évre bérbe adta az ingatlanokat (a beruházás révén majd létrejövő új építményekkel egyetemben) arra a célra, hogy az a bérleti szerződés szerinti határidőre megvalósítsa a szóban forgó beruházást, s az ennek eredményeként létrejövő szálloda-, fürdő- és konferencia- komplexumot – egy később kiválasztandó ún. szállodamenedzsment cég irányításával – üzemeltesse.

A beruházó az energiaellátást a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiák felhasználásával, elsősorban a területen lévő meleg forrás kihasználása s más geotermikus energia használatával kívánja megoldani.

A 180-190 új munkahely létesítésével járó beruházás kivitelezés megkezdésének vélelmezhető időpontja az engedélyek jogerőre emelkedését követően, legkorábban ez év ősze, valószínűbben 2009. márciusa. Ez esetben a beruházás várhatóan 2011. tavaszán fejeződik be.

Az Öresund Holding már a 2007. szeptemberi keltő szindikátusi szerződésben kinyilvánította szándékát, hogy a Regia Civitasban meglévő üzletrészét kész az Önkormányzat részére értékesíteni. Az Önkormányzat Képviselőtestülete 2007. decemberében döntött arról, hogy az erre irányuló tárgyalásokat a megfelelő eljárás keretében lefolytatja.

Az Önkormányzat tehát tárgyalásos közbeszerzési eljárásban megvásárolná az Öresundtól, annak a Regia Civitasban lévő üzletrészét, ám ez a vásárlás csak akkor lépne majd hatályba, amikor a beruházás befejeztekor az auditor az egész beruházás szerződésszerű megvalósítását „készre” jelenti. Abban a pillanatban az egész projektcég egyedüli tulajdonosává az Önkormányzat válik.

A vételárat az üzletrész adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerint a beruházás teljes befejezését, tehát az auditori készrejelentést követő húsz év alatt fizetné meg az Önkormányzat (a vételár 20 éves halasztott megfizetésére való tekintettel kamattal növelten) az Öresund Holding részére.

A rekonstrukcióval, átépítéssel olyan nyereséges létesítmény-együttesnek kell tehát létrejönnie, amely 20 év alatt, a nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztandó neves, ingatlanfejlesztésben is jártas auditor cég által ellenőrzött számítások szerint, minden lényeges körülményt figyelembe véve, igen nagy valószínűséggel megtéríti a befektetett pénzt.

Cikkünk a www.regia-civitas.hu weboldalon található információk alapján készült.

(forrás)