Rákóczi-tábor tizenkilencedszer
2008. aug. 15.

<p>A határon túli magyarság szolgálatára megalakult Rákóczi Szövetség 2008. augusztus 15-21. között 19. alkalommal rendezi meg a már hagyománnyá vált "Esztergomi Anyanyelvi Táborát".</p>

A szomszédos országokban felnövekvő nemzedékeknek egyre kevesebb lehetősége van a helyes nyelvhasználat elsajátítására. Ez különösen igaz a szórványban, hegyektől elzárt falvakban élőkre, akikhez alig-alig jut el magyar nyelvű irodalom.

A Rákóczi Szövetség által szervezett anyanyelvi tábor lakói kárpátaljai és szlovákiai 7-14 éves magyar gyerekek lesznek, akik többek között Kalondáról, Kőrösmezőről, Óvárról, Ghymesről érkeznek.

Az idén 84 iskolást látnak vendégül Esztergomban.

"A hét nap alatt igyekszünk bennük megerősíteni az anyanyelv, a magyar kultúra iránti fogékonyságot. A táborlakók az egy hét során játékos „magyar nyelvtanfolyamon” vehetnek részt. A tábor lehetőséget biztosít a kárpátaljai és a felvidéki gyerekek számára, hogy a sajátjuktól eltérő, újszerű környezetben ismerkedjenek a magyar kultúrával. A tábor helyszínéül szolgáló Esztergom városa mindezen túl kiváló alkalmat teremt arra, hogy a táborlakók megismerkedjenek az államalapítás és nemzetünk történetével"

A Rákóczi Szövetség az ez évi tábort az esztergomi Gran Campingben (Esztergom, Nagy-Duna sétány 3.) rendezi meg. A tábor lebonyolításában a Rákóczi Szövetség munkáját a felvidéki, nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub tanár szakos hallgatói segítik, akik számára ez a feladat szakmai gyakorlatuk teljesítését is jelenti.

A Rákóczi Szövetség célja, hogy azokban a kétnyelvűvé váló régiókban, ahol különösen fontos a gyermekek korai megszólítása, anyanyelvi táborok megszervezésével erősítse ezen magyar gyerekeknek a magyar anyanyelv iránti érdeklődését és érzékét. A táborokban szerzett nyelvi tapasztalatok, létrejövő barátságok erősítik nemzeti elkötelezettségüket, felnőve határozottabban ki tudnak állni nemzeti identitástudatuk mellett. Ezen túl igyekszünk olyan diákokat meghívni magyarországi helyszíneinkre, akiknek egyébként nem nyílna lehetőségük a nyári szünidő ilyen közegben történő eltöltésére.

forrás: www.rakocziszovetseg.org

olvasható még itt: www.karpatinfo.net