Az Önkormányzat nyilatkozata az Esztergom-Kertvárosba tervezett rendezvényről
2008. aug. 14.

<p>Tisztelt Magyar Polgárok! Tisztelt Esztergomiak!</p><p>Városunk szívesen lát minden nemzeti, hagyományőrző, hazánk szépségét, nemzetünk nagyszerűségét hangoztató és bemutató rendezvényt. Akár zenével, akár néptánccal, lovasbemutatóval, játékokkal, könnyűzenével, akár vad rockkal színesített előadásról van is szó, szeretettel várunk minden olyan kezdeményezést, amely Magyarországot és a magyarokat teszi főszereplővé. Szívesen adunk területet, támogatást minden ilyen rendezvényhez, ahogyan eddig is adtunk. Erdélyből, Szlovákiából és más, Trianonnal elszakított magyar területről is érkeztek már művészek, zenészek Esztergomba, hogy az összetartozás érzését erősítsék.</p>

Ahhoz azonban, hogy városunk lakóit olyan műsorokkal kívánják szórakoztatni (tudniillik a Romantikus Erőszak, a Magozott Cseresznye, a Nemzeti Front szkinhed zenekarok előadásával), amelyek nem az összetartozást segítik, hanem éppen a széthúzást erősítik, ahhoz nem segédkezünk. A „Harcolunk a semmiért, folyjon a vér, folyjon a vér...” vagy „Skinhead, bőrfejű, skinhead, Végre jó a kedved”, esetleg a „Gyűlölnek és szeretnek.....éljenek a skinheadek! Gyűlölnek és szeretnek...éljenek a skinheadek!” szövegrészleteknek semmi köze hazánk szépségéhez, múltjához, büszkeségéhez vagy bármiféle hagyományához.

Szélsőséges, bőrfejű, a magyarság nagy részével szemben is ellenszenvet tápláló, provokatív fellépések egyetlen város érdekét sem szolgálják. Így Esztergomét sem.

Sajnos csak későn, egészen pontosan augusztus 6-án értesült Esztergom vezetése a Hagyományőrző Magyar Nap pontos programjáról, amelyben a fenti együttesek szerepeltek. Egyetlen hagyományőrző, magyarságát vállaló szervezettel sem kívánunk szembe kerülni, számunkra nem a viszály szítása fontos. És nem szeretnénk, ha városunk ismét néhány forrófejű ember miatt kerülne be az országos hírekbe, mint nemrég, amikor Párkányban készült fotókon SS-feliratú pólóban parádézó, siegheilező fiatalok adtak csemegét az újságíróknak.

Amennyiben a Hagyományőrző Magyar Nap szervezői valóban a hagyományok őrzésére helyezik a hangsúlyt, és olyan produkciókat hívnak meg (ezek kiválasztását akár kulturális rendezvényeket szervező szakembereink is szívesen segíthetik), amelyek egy ilyen naphoz illenek, akkor Esztergom vezetése örömmel segédkezik majd.

Tisztelettel

Meggyes Tamás polgármester

Esztergom, 2008. augusztus 14.