Sürgősségi döntés az iskolákról
Közélet
2008. aug. 6.

<p>Meggyes Tamás polgármester javaslatára sürgősséggel tárgyalta a képviselő-testület Az önkormányzati fenntartású középfokú intézmények tervezett tanulólétszáma, tanulócsoport száma és a Kőrösy László Középiskolai Kollégium, Esztergom alkalmazotti létszáma a 2008/2009. tanévben című előterjesztést az augusztus ötödikei rendkívüli testületi-ülésen.</p>

A következő határozatokat hozták:

  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2008/2009. tanévben a Szent István Gimnázium, Esztergom számára a hat évfolyamon 13 osztály indítását engedélyezi, melyből a 9. évfolyamon két nyelvi előkészítő osztály indul.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent István Gimnázium, Esztergom intézményében a 2008/2009. tanévtől kezdődően meg kívánja szüntetni a felnőttképzést. (Az esti tagozaton három osztály indítását tervezte az iskola 45 fővel. Esztergom Város Önkormányzata által megrendelt, Turbók Arnold Bertalan közoktatási szakértő (szakértői igazolvány száma: 007091-02) által készített, a gimnázium szakmai és törvényességi ellenőrzéséről szóló dokumentum (2007. december 11.) 4.3. pontjában már megfogalmazta a felnőttképzés megszüntetésének javaslatát, átvitelét a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolába, ez gazdaságosabb működtetést is jelentene. Ez alapján javasolja Meggyes, hogy a gimnáziumban a felnőttoktatás feladatát szüntesse meg, a meglévő 2 évfolyamot „kifutó” rendszerben (a megkezdett pedagógiai program átvételével) adja át a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolának. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 88.§ (6) bekezdése alapján ezen intézmény átszervezéséhez az Oktatási Hivatal által javasolt közoktatási szakértőnek a szakvéleménye, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak, az iskola alkalmazotti közösségek, iskolaszékének, szülői közösségének és diákönkormányzatának véleménye szükséges. A végleges döntés meghozataláig (2008. augusztusi rendkívüli testületi ülés) a fenti dokumentumokat megkérik, és azok ismeretében tudják meghozni a döntést, módosítani az alapító okiratokat (Szent István, Balassa). Ezért a gimnázium esti tagozatának indítható osztályainak számáról, az esti tagozat megszüntetésével kapcsolatos előterjesztés keretében döntenek.)
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2008/2009. tanévben a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, Esztergom számára az alábbiak szerint határozza meg az indítható osztályok számát nappali tagozaton: 3 nyelvi előkészítő osztály, 13 szakközépiskolai osztály, 9 szakiskolai osztály és 5 érettségire épülő OKJ képzést folytató osztály (13-14. évfolyam), összesen 30 osztály.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola számára az alábbiak szerint határozza meg az indítható óvodai csoportok, osztályok és napközis csoportok számát a 2008/2009. tanévben: 3 óvodai csoport, 14 általános iskolai osztály, 10 szakiskolai osztály és 11 napközis csoport, valamint heti 7,5 többletórát finanszíroz a tanulószobai foglalkozás megszervezésére a 9. évfolyamon.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 102. § (2) bekezdése c) pontja alapján a Kőrösy László Középiskolai Kollégium, Esztergom számára a 2008/2009. tanévben 3 kollégiumi csoport indítását engedélyezi.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Kőrösy László Középiskolai Kollégium, Esztergom intézményben a főfoglalkozású munkavállalóinak létszámát 2008. szeptember 1-jétől 26 főről 24 főre csökkenti, és utasítja a Kőrösy László Középiskolai Kollégium, Esztergom intézmény vezetőjét a létszámcsökkentéssel összefüggő munkáltatói intézkedések megtételére.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Kőrösy László Középiskolai Kollégium, Esztergom módosított alapító okiratát, és azt a határozat mellékletét képező tartalommal egységes szerkezetben adja ki.
  • Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2009/2010. tanévtől kezdődően kifutó rendszerben meg kívánja szüntetni a nyelvi előkészítő osztályokat a Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom, a Szent István Gimnázium, Esztergom és a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola, Esztergom intézményében.

A teljes előterjesztés a részletes indoklásokkal:

Az augusztus 5-i rendkívüli ülésen (zárt ajtók mögött) döntés született arra vonatkozóan is, hogy Eck Alajos helyét a Szent István Gimnázium Iskolaszékében Meggyes Tamás foglalja el.

(forrás)