Kereszt-Rejtvény 39.
Kultúra
2008. júl. 31.

<p>Egy sajátos városismereti játékra (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép (jellemzően Lekli Szabolcs fotóiból) a városunkban található keresztek egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) nem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

esztergom-anno.hu

Megfejtés:

Hideglelős kereszt vagy más néven Lázkereszt.

"Bélay Iván bácsi leírása szerint: Nagy Mihály gazda a Hosszúhegynek a Dunára kinyúló sziklájára egy fakeresztet állítatott hálájából, mert családját elkerülte egy dühöngő járvány. Ezért Lázkeresztnek nevezték. Helyébe Simor János prímás Bécsben nagy vaskeresztet készíttetet, 1871-ben szentelte fel. Mire a kereszthez vonuló hívek felértek, nagyon megizzadtak, a hideg szélben megfáztak, másnap lázasak lettek, hideglelést kaptak. Ezért nevezik Hideglelős keresztnek is."

A geocaching.hu leírása szerint: "A Duna partján, a sziklás, meredek Hosszú-hegyen áll. 1874-ben emeltette Nagy Mihály esztergomi lakos a vasállványos erősített, hatalmas keresztet a dunai hajósok számára. A néphagyomány azt tartja, hogy a hideglelősök meggyógyulnak, ha a keresztet térden csúszva háromszor megkerülik. A kereszt mellől pompás kilátás nyílik a tájra. Itt állt egykor a Duna menti római limes magasabban fekvő katonai tábora, amely a IV. század második felében épült. A szabálytalan háromszög alakú tábort négyszögű tornyokkal erősített falak védték. Az erődítményt még a IX.-XI. században is használták."

beküldő: Ötvennyolcas

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54

Szilvi

Gerdy

Lacikabácsika

Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 33 )

Acho ( 22 )

Gerdy ( 37 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 37 )

Ötvennyolcas ( 26 )

Vidrapeter ( 2 )

Zs.Zsuzsi ( 1 )

Faxau ( 3 )

Szilvi ( 17 )

Krisztina ( 1 )

Az e heti feladvány képe:

esztergom-anno.hu

Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: augusztus 6.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)