Valótlan állítások az önkormányzatról
2008. júl. 31.

<p>Az esztergom.hu oldalon ezzel a címmel egy közlemény jelent meg, amelyben az Önkormányzat cáfolja a – általuk meg nem nevezett – Civil Kurázsi című kiadvány július 24-én kiadott számában megjelent állításokat.</p>

Megjelent a közelmúltban egy röpirat, ami számos valótlan állítást tartalmaz az önkormányzatról és a város vezetéséről. A névtelen számonkérő alább olvashatja azokat a valós tényeket, amelyeket ő elferdítve, hamisan vagy egyszerűen a valóságtól teljesen elrugaszkodva közöl. Az önkormányzat tételesen cáfolja a röpcédula adatait, és visszautasít minden hasonló, hamis látszatot keltő, félrevezető írást.


- A röpcédula a júliusi testületi ülésről emlékezik meg először, a Tesco és a város összefogásában közösen felépülő buszpályudvarról. Valójában nem 150, hanem 145 milliós beruházásról van szó. Másrészt az áruházlánc nem építene fel ebből az összegből új pályaudvart, egyszerűen átépítené a Jehova Tanúi Királyságtermét. Azután azt kifogásolja, hogy a 145 milliós Tescós beruházást a város 300 millió forinttal emelné meg, így 445 millióból épülhetne egy teljesen új végállomás (aminek a környékét egyébként a Tesco tenné rendbe). Elfelejti a tényt, hogy egyrészt a város megkapjta az áruháztól a területet az így befektetett 145 millióval együtt, és félmilliárdos kiadásról beszél. Ez nem fedi a valóságot, hiszen az önkormányzat legfeljebb 300 milliót ad ki a projektre, amiből új pályaudvar épül és környéke is megújul, Esztergom vagyona pedig közel félmilliárdos összeggel nő majd.
- Ezután arra jut, hogy Meggyes Tamás hazudik, ezt az állítását nem támasztja alá tényekkel, és nem is érteni, mire vonatkozóan rágalmaz.
- Majd azt veti fel, hogy a 300 millió forintot inkább az 50-70 ezer forintból élő idős kisnyugdíjasokra lehetne fordítani. A nyugdíjat nem a város adja, tehát ne is az önkormányzaton kérje számon ezek alacsony összegét, hanem a jelenleg regnáló, magát szocialistának mondó, kisebbségi kormányon.
- Geometrikus erőművel csökkentené harmadára a távfűtés összegét, valójában Esztergomban soha sem volt tervben ilyen energia-termelő eljárás létrehozása. A hasonló, irreális elképzelésekből több tucatnyit lehetne felsorolni.
- Ingyenes buszbérletet kér számon az önkormányzaton: valójában utazási kedvezményt kapnak a kismamák (akiknek a gyermeke még nem töltötte be a harmadik életévét) a helyijáratokra. Minden esztergomi iskolába járó, esztergomi lakos általános és középiskolás ingyen bérletet kap a helyijáratos buszokra.
- A szemétszállítás támogatását is követeli: a 62-70 év közötti nyugdíjasoknak 50%-os kedvezmény jár, a 70 felettieknek ingyenes a szolgáltatás.
- Számon kéri a városon a közüzemi díjak beszedését: ezeket a valóságban magáncégek szedik be, a város ezekből nem részesül.
- Négy vagy öt ház építésével vádolja Meggyes Tamást: polgármesterünk lakótelepi lakásban él, épülő házát pedig áprilisban felgyújtották.
- A július 7-ei testületi ülésen elhangzottak alapján tiszteletlen beszéddel vádolja a polgármestert, ami hamis állítás: Meggyes Tamás egyetlen szavával sem sértette a jóízlést.
- Azt is szemére veti a polgármesternek, hogy korlátozta demokratikus jogaiban az egyik képviselőt, ez ismét egy légből kapott állítás.
- A város fürdőjét a röpcédula írója szerint el kellene adni, mert veszteséget termel, azt a képtelenséget is állítja, hogy egy soha meg nem térülő beruházás. Az Aquasziget valójában üzemi nyereséggel zárt. A Hídlap július 19-ei számában olvasható Élménykörkép az Aquaszigetről című cikk részletesen foglalkozik Esztergom élményfürdőjének gazdasági helyzetével. Ebből nyilvánvalóan kiderül, hogy a fürdőüzemeltető Esztergomi Fürdő (SPA) Zrt. látogatottsága ebben az évben 58,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Ráadásul tavaly még a látogatók 39 százaléka érkezett a fővárosból, idén már 45 százalékuk. 2007-ben pedig 46,1 százalékkal nőtt az árbevétele a cégnek az előző, 2006-os évhez képest. Ez jelentős fejlődés, és nem egy soha nyereségessé nem váló strand képét mutatja.
- Ezek után a város és környékének meghatározó újságját, a Hídlapot is pénzért árulná. Önellentmondás, hogy miközben a lakossági terhek csökkentését kéri az önkormányzattól, közben növelné azokat, hiszen a lakosok nem ingyen, hanem pénzért juthatnának hozzá az esztergomi (és most már környékbeli) híreket közlő újsághoz. Az önkormányzat tervei között nem szerepel a lap fizetőssé tétele.
- A buszpályaudvarra szánt 145 milliót a város sportéletére osztaná szét a névtelen számonkérő, elfeledve, hogy a Tescótól kapott pénzt nem lehet másra, mint a végállomásra fordítani. Az áruház területrendezésre fektet be pénzt, amely területet azután a város tulajdonába kerül.
- Azt írja: „A Fideszes fiúknak meg annyit, mi Önöktől nem kértünk „teret”, mert „miénk itt a tér.” Valójában Esztergomban a polgári pártot támogatja az emberek többsége. A tér pedig mindannyiunké, és nem a névtelen író érdekcsoportjáé.
- Számon kéri az önkormányzaton és a Fideszen, hogy nincs pénz a nyugdíjra. Ismételten rá kell világítani: az MSZP kormány emelheti a nyugdíj összegét, a Fidesz éppen a szociális rendszerrel szembeni szocialista, liberális támadások ellen emeli fel a hangját (pl. a magasan megnyert márciusi népszavazással).

Ezúton kérjük a névtelen vádaskodót, amennyiben objektíven akar tényeket közölni, és valóban városunkért szeretne tenni, akkor azt ne hamis, elferdített állításokkal tegye. Valótlanságok állítása nem szolgálhatja Esztergom és lakosainak érdekét.

Forrás: www.esztergom.hu

A Civil Kurázsi kifogásolt száma: www.civil-kurazsi.net