Így készül az esztergomi sikertörténet
2008. júl. 28.

<p>Mi is írt Gulya István a Hídlap 28. számában? <i>„A 2005-ben átadott Aquasziget Esztergom élményfürdő igazolta a megépítéséről szóló döntés helyességét. Nemcsak bevételeivel, hanem már megépítésével is gyarapította Esztergom és lakói vagyonát, és a hasonló kategóriájú fürdők közül kiemelkedik azzal, hogy már az átadást követő második évben nyereséget termelt."</i> Éljen! Nézzük hogyan is sikerülhetett ez!</p>

A SPA mérleg szerinti eredménye -52,33 millió forint – tehát veszteség. A pozitív eredményt csak az üzemeltetés hozta meg, amely üzemi eredményként 5,6 milliós nyereségű volt, a mérlegben pedig 1,045 milliós összeget jelentett.

A fürdőberuházás 4,53 milliárdos költségéhez viszonyítva ez az összeg nevetségesen alacsony.

Még szomorúbb a „nyereség” képe, ha azt is beleszámoljuk ebbe, hogy milyen módon jut bevételekhez a SPA.

A képviselő-testület 2007. II. 15-én döntött az Úszásóra bevezetéséről az önkormányzati fenntartású általános iskolák 1-6. osztályaiban, emellett vállalja az esztergomi közoktatási intézmények, esztergomi állandó lakhellyel rendelkező 5-12. évfolyamos tanulói részére - tanórán kívüli (önkéntes) - ingyenes úszásoktatás finanszírozását 2007 márciusától valamennyi tanév szorgalmi időszakában, a fürdői kapacitás mértékéig.

Mindezek finanszírozására 44 millió forint lett megállapítva a 2007-es költségvetésben. Ezen összeg a SPA részére lett átutalva.

Amellett, hogy elismerem a kezdeményezés jó szándékát, - hiszen a gyerekek számára pozitív élmény a fürdőzés, az úszás, - kicsit visszásnak tartom azt, hogy az egy milliós üzemi eredményt sikerként könyveljük el, miközben ennek negyvennégyszeresét egyszerűen támogatásként kapta a fürdő a tulajdonos önkormányzattól.

A SPA 100%-os önkormányzati tulajdonban van, ha kiveszek a bal zsebemből 44 millió forintot és beteszem azt a jobb zsebembe, attól egyetlen fillérrel sem leszek gazdagabb.

A korántsem rózsás pénzügyi helyzetre a társaság mérlege is figyelmeztet. A pénzügyi helyzetet eképpen értékeli: „A társaság kötelezettségeit nem tudja határidőben teljesíteni. A pénzügyi helyzetre negatív hatással van a beruházásból visszamaradt, jóteljesítési garancia kötelezettség, melynek pénzügyi fedezete nem áll a társaság rendelkezésére.”

Mi lett volna a mérleg eredménye a 44 milliós úszásoktatás nélkül? Az 53 milliós veszteség helyett 97 millió körüli összeggel számolhattunk volna és az üzemi eredmény is 40 milliós veszteség felett lett volna.

A jelen

Az idei költségvetés 46 milliót irányoz elő úszásoktatásra. Ez 4,5 százalékos növekedés lenne a tavalyi évhez képest.

Ám...

Április végén a képviselő-testület módosította a fent említett rendeletet, ugyanis az AQUA SPA levelében kérte, hogy a szolgáltatást bővítsék ki a 3-18 éves korú esztergomi lakosú, esztergomi közoktatási intézménybe járó gyermekek/tanulók számára is. A Fürdő leveléből kiderül, hogy a 3-10 éves gyerekek részéről is nagy igény van az úszásoktatás igénybevételére, és a Fürdő kapacitása hétköznaponként lehetővé teszi az úszásórák megtartását.

A polgármester előterjesztésében támogatta ezt az elképzelést.

A korhatár kiterjesztése miatti költségekről az előterjesztés nem tesz említést. A kérdés az, hogy vajon ez a bővülés bele fér-e majd a 46 milliós előirányzatba, vagy újabb támogatásra lesz szükség?

(forrás)