Hatalmas hiány a kórházban

Hatalmas hiány a kórházban

2007. 05. 28. 11:27

Komoly pénzügyi gondokkal kell szembenéznie az esztergomi kórház vezetőinek és a fenntartó helyi önkormányzatnak.

Lapinformációk szerint az intézmény vezetői már decemberben rávilágítottak: a megszorítások miatt a finanszírozás havonta 50 millió forinttal csökken. A pénzügyi helyzet miatt a betegellátás minősége is veszélybe kerülhet.

Márciusban a helyi önkormányzat felhatalmazta a kórházat az OEP-szerződés aláírására. A megállapodás 16 aktív ággyal többet juttat a tervezettnél, és 24-gyel nőtt a rehabilitációs ágyak száma.

A havonta jelentősen emelkedő hiány miatt a helyi önkormányzat vezetői a Vaszary Kolos Kórház ellátási körzetében működő kistérségi társulásokhoz, önkormányzatokhoz fordultak, mivel a kórház ellátási területén élők 70 százaléka a város határán túl él, miközben a hiány finanszírozása egyedül Szent István városának terhe. A dorogi térség egyszeri támogatásképpen 2 millió forintot, a hiány mintegy 0,25 százalékát ajánlotta fel segítségként.

A Vaszary Kolos Kórház három éve határon túli betegeket is ellát. Az elmúlt hét évben elérték, hogy a csődtől megmentett, konszolidált intézmény jelentős fejlődésnek indult. A racionális működés érdekében a létszámot és az ágyszámot csökkentették.

A közelmúltban például a gyermekgyógyászatot alakították át Esztergomban. Az osztály alacsony kapacitása és kihasználatlansága miatt más rendszerű, egy napos, nappali gyermekellátást biztosítanak a régiós gyógyító intézményben. E célra a szomszédos szülészeti és nőgyógyászati pavilonban szabadítottak fel helyet. A gyermekellátás természetesen nem szűnik meg; a hosszabb beavatkozást, bennfekvést igénylő kis betegek gyógyítását a jövőben a megyei központi kórházban, Tatabányán biztosítják.

Forrás: Weborvos.hu

gömbicica

2007. 08. 10. 19:30

Vajon ez az átlagnál magasabb gyógyszerfogyasztás miből adódhat?

Tulgyógyszerezzünk magunkat, vagy valakik saját zsebre árulják a patikaszereket a kórház tartalékából?

Aki többet szed mint kellene (ha már muszáj) az egyszerüen hülye. Aki meglopja a munkaadóját azt inkább nem véleményezném.

Szerintem nem erre felé kellene azt a fene nagy hiányt keresni.

Lehet hogy egy vizsgálat esetlegesen feleslegesnek bizonyult és ez ugye pénzbe került, de mennyibe kerül a késői kezelés??? ez százszor többe. Szóval inkább megelőzés, megelőzés.

gömbicica

2007. 08. 10. 19:24

Folyik a biztosi vizsgálat a kórházban 2007-08-10 - 2007-08-13 admin Mint már olvashatták lapunkban az esztergomi Vaszary Kolos kórházban a fenntartó képviselő-testület Önkormányzati Biztost bízott meg a tetemes adósságállomány okainak kivizsgálására, és megszüntetésére. A csütörtök esti rendkívüli képviselőtestületi ülésen a polgármester tájékoztatott az eddigi vizsgálatok eredményéről. A szakemberek eddig néhány szabálytalanságot tártak fel, amelyeknek közük lehet a magas adósságállományhoz. Ilyen például a számlakezelésekkel kapcsolatos szabálytalanságok. Arra is rámutattak a biztosok, hogy az esztergomi kórházban az országos átlagnál magasabb a gyógyszerfogyasztás. A vizsgálat folytatódik. forrás: egominfo