Kinek köszönhető, ha fejlődik Esztergom?
2008. júl. 21.

<p>A kisember hétköznapi „blaszfémiája”!</p>

Kinek köszönhető, ha fejlődik Esztergom?

Olvasói levél dicséri a városvezetés munkáját a Hídlapban és felrója a kritikus hangokat a bírálóknak! Miért is?

Szerintem az, hogy Esztergom fejlődik és gyarapodik, az nem elsősorban a város vezetőinek az érdeme, hanem az itt élő és dolgozó lakosságé! A választott vezetőknek, a képviselő testületnek az a kötelessége, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa az itt élők számára! Ezért fizeti őket a város lakossága. Ezért a munkáért nem jár dicséret, ha csak azt nem sorolom ide, hogy a választásokkor újra választhatjuk ezeket az embereket. Ha igen, ők tartoznak nekünk köszönettel, s nem megfordítva.

Nem kell dicshimnuszt zengeni olyan dolgokért, amit kötelessége megtenni egy polgármesternek, vagy egy testületnek. Különösen akkor nem, ha, mint esetünkben is, a törvények és a szabályzatok betartása nem erőssége az önkormányzatnak. Amikor bírálat éri valamilyen okból az elvégzett vagy el nem végzett munkát, nem megsértődni kell, mert nem ezért fizetjük a választott vezetőinket, hanem betartva a hatályos rendelkezéseket, ki kell javítani az elkövetett hibákat. Ez a dolguk! Ha pedig nem szeretik hallani a kritikus hangokat, lehet úgy dolgozni, hogy ne legyen alapja a bírálatoknak! Lehet, bár nem illik, vezetőhöz nem méltó módon, nem törődni a kritikákkal!

Továbbá le lehet mondani a vállalt feladatról. Ha a bírálatok alaptalanok, akkor azt nem sértő és nem kioktató módon, hitelesen kell bebizonyítani! Mert ez is a feladataik közé tartozik. Az természetesen jogos, ha valaki egyetért és megköszöni a végzett munkát, és örül az eredményeknek, de ez nem zárja ki a bírálatok jogosságát! Hibát csak az tud elkövetni, aki dolgozik! Nem is ez a baj, hanem az, amikor azt nem javítja ki a hibázó, hanem újabbal tetézi! Ráadásul törvénytelen módon! Kitől várható el a törvényeket és szabályokat betartó feladatvégzés, ha nem a választott vezetőktől? Ha pedig a választott vezetők nem tartják be az ország törvényeit és az elfogadott jogszabályokat, az a minimum, hogy legalább beszélhessen róla az, akinek ez nem tetszik.

Lehet, hogy Esztergomban sok-sok polgár szereti, ha a polgármester kioktatja, és nevelni akarja őt (ehhez, mint tudjuk a polgármester magas iskolai végzettsége meg is van). Lehet, hogy sokan szeretik, ha a polgármester nem hajlandó az itt lakó polgárok kérdéseire válaszolni, puritán irodájában, egy-egy fogadóórán. Biztosan nagyon örülnek többen, hogy olyan bátran ellenáll a bíróság törvényes és – mint tőle tudjuk- érthetetlen ítéleteinek. Sokan örülnek annak, hogy soha ilyen fejlődés nem volt Esztergom történetében, mint 2000 óta.

Itt csak csendben megkérdezném: Mikor épült több lakás Esztergomban, 2000-2008 között, vagy 1976 és 1984 között? Mikor volt kevésbé rendezetlen Esztergom főutcája, most vagy 1989 előtt? Mikor épült új iskola (általános vagy közép)„zöldmezős”’ beruházásként, akkor vagy 2000 után? Az is igaz, hogy a köszönet akkor is az esztergomi polgárnak járt volna ezért és most is. Nem pedig a választott vezetőknek, mert nekik az a minimális feladatuk, hogy a lehető legjobban gazdálkodjanak, azzal a pénzzel, amit a város lakói rájuk bíztak.

Ez a dolguk.

A miénk pedig az, hogy elszámoltassuk őket, akkor is, ha ez nem tetszik nekik. Ha pedig valaki dicsérni akarja munkájukat, azt ugyanolyan jogosan teszi, mint aki bírálja. Bízom benne, hogy mindketten a város érdekében nyilvánítanak véleményt. Ahogyan a dicséret, ha jogos, nem fenéknyalás, ugyanúgy a bírálat, ha jogos, nem rosszakarat.