Állami támogatásokkal újulhatnak meg esztergomi utcák
2008. júl. 8.

<p>Csaknem félmilliárd forint állami fejlesztési támogatás érkezik Komárom-Esztergom megyébe. Legújabb információk alapján ebből Esztergomba 51 millió forint érkezik.</p>

Esztergom 16 millió forintot nyert az Irinyi, Népkert, Kaán, a Monteverdi, Aranyhegy, Irányi és Semmelweis utcák felújítására.

3,4 milliót a Regiomontanus utca,

5,1 milliót a Tompa Mihály utca burkolat felújítására.

8,8 millió forintot kapott Esztergom a Julianus barát, a Károlyi Mihály utca, és

2 milliót az Arany János utca felujítása.

A IV. Béla király utca 2 millió,

az Angyal utca 1,1 millió,

a Malonyai utca 2,1 millió,

és a Dobó István utca felújítása 11 millió forint támogatást nyert.

A támogatások általában a beruházások 50%-át érik el.

A félmilliárd forintot 37 település között osztották szét. A fejlesztési tanács három főbb kategóriában hozott döntéseket.

Ezek között van a területi kötöttségek nélküli önkormányzati fejlesztések támogatása (CÉDE), a hátrányos helyzetű települések és kistérségek számára fenntartott területi kiegyenlítést célzó önkormányzati fejlesztések támogatása (TEKI), és az önkormányzati belterületi szilárd burkolatú utak felújításának támogatása (TEÚT).

A megyében a legtöbb pénz az útfelújításokra jut, ez mintegy 243 millió forint. Ezt követi a területi kötöttség nélküli kategória, amiben főleg intézményi felújítások vannak. Erre a célra 168 millió forint érkezik a megyébe, míg a hátrányos helyzetű kistérségek, és települések fejlesztésére 68 millió jut.

(forrás: egominfo.hu)