III. Határmenti Világzenei Fesztivál, Panyola
2008. júl. 7.

<p>A magyar-ukrán-román hármashatár közelében három folyó közé ékelődött Panyola idén harmadszorra rendezi meg a Határmenti Világzenei Fesztivált augusztus 8-10-ig. Különleges csemegék a világzene és a népzene szerelmeseinek a Panyolai Elixír szülőföldjén!</p>

Ha egyszer feltör benned a kíváncsiság és megnéznéd: mi is van heted/7 határon túl, akkor már nem érdemes megállnod Panyoláig, a III. Határmenti Világzenei Fesztivál otthonáig.

Időzzünk is el kicsit a hármas számnál! Szatmár e gyöngyszemét ugyanis évezredeken keresztül három folyó (Tisza-Szamos-Túr) rejtegette, míg néhány éve felébredt csipkerózsika álmából, hogy megmutassa erejét és szépségét a világnak. Helyi fiatalok immár harmadjára rendeznek világzenei fesztivált a gyönyörű természeti díszletek között, hogy friss vért, új hangulatot pumpáljanak a magyar-ukrán-román hármashatár alvó szellemébe.

Ha van bátorságod a fővárostól még több mint 300 km-re vitorlázni kelet felé, akkor itt nemcsak egy különleges és színvonalas világzenei fesztivált találsz, hanem ezzel együtt belédívódik a táj hangulata (mintha már rég egy másik országban lennél!), a helyiek vendégszeretete, valamint a szervezők ősi lelkesedése. A falu, közel a Szamoshoz és a természethez, egy ideális fesztiválteret alakított ki, melyet karéjként övez a fantasztikus szatmári ételeket és italokat kínálók köre.

A mennyei csemegék mellé három napig hasonlóan különleges zenei csemegéket is felszolgálnak, de összművészeti fesztivál lévén kiállítások és filmvetítések is szolgálnak második fogásként. Nem beszélve a desszertről, amelyből a pálinkakóstolótól (akár a híres Panyolai Elixír szülőhelyén) az evezésig, tutajozásig (folyók vannak hozzá bőven), a népi vásározástól a masszázs-sátorig széles a választék.

Egy biztos. Itt semmi sem olyan, de még hasonló sem, mint máshol. Ugyanaz a zenekar itt, vagy mondjuk Budapesten a Gödörben fényévnyi hangulatkülönbséggel jön le a színpadról. Miért? Mert mindez Panyolán van. Aki már járt itt, az tudja, aki nem, most megtudhatja…

De lássuk a zenei csemegéket!

A pénteki nap (augusztus 8.) főszereplői a három ragyogó szépségű énekesnő: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági, akik a nagysikerű Szájról szájra produkció magyar, román, bolgár és cigány tradicionális dallamait hozzák el Panyolára. Ugyancsak péntek este lép színpadra a népzenei és könnyűzenei érzéseket (erdélyi „rákkendróll”-tól a moldvai drum ’n’ bass-ig) sajátosan vegyítő Folkerror.

A szombat világzenei sztárjai a magyar-kolumbiai Dávid Dely & Tumba Y Quema és a francia djembés, Abdul Aziz. Dávid Dely, akinek édesapja, Dely István az első latin kongás volt annak idején Európában, Kolumbiában járta ki az ütős iskolát. A zenekar egyéni hangját a dél-amerikai országban illetve a karibi térségben élő afrikai diaszpóra zenei stílusai és ritmusvilága határozza meg, de a rock, a reggae, az afro-beat és a jazz elemei is belekerülnek az elegybe. Abdul Aziz pedig Nyugat-Afrika (Mali, Guinea, Szenegál, Burkina Faso) zenei hagyományait hozza el Panyolára.

A szombati nap (augusztus 9.) tartogat azonban ínyencségeket a tradicionális magyar népzene kedvelőinek is, főleg a határon túli fellépők személyében. Kárpátaljáról jönnek Tiszapéterfalva, Dercen és Nevetlenfalu zenészei-táncosai, az erdélyi Gyimesközéplok zenészei pedig egy hatalmas gyerekcsapat társaságában érkeznek.

Vasárnap (augusztus 10.) az autentikus cigányzenéé a főszerep. A fővárosból nézve szinte a szomszédból, azaz a szabolcsi Paszabról érkezik a Parno Graszt. De itt lesz a francia-magyar-román-cigány zenészekből álló romániai Nadara is, amely, ha máshonnan nem, a Transylvania című filmből biztosan sokak számára ismerős. Ugyancsak vasárnap estére van még egy Meglepetés zenekar is. Hogy kik ők? Nem lőnénk le a poént, annyit azért elárulunk, hogy bár nem New Yorkból, hanem csak a közeli Kárpátaljáról érkeznek, zenéjük a multikulturalizmus gyümölcse: vérpezsdítő rutén, magyar, román, hucul, cigány, zsidó dallamok autentikus stílusban!

Árak

Napijegy: 1000 Ft
Bérlet (3 nap): 2400 Ft

További információ a sajtó részére: Mórucz István (+36 30 626 8960, morucz@panyola.hu)

(forrás)