Tető alá kerül az Ökoház
Környezetünk
2008. júl. 3.

<p>A jövő héten tető alá kerül az esztergomi Ökoház. A jelenleg szerkezetkész ház alig több mint két hét alatt épült fel jelenlegi állapotáig. Július 7-8.-án nyílt napot tart az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, ahol megtekinthető a ház, és látványos hőszigetelési bemutatóra is sor kerül.</p>

Mintegy két héttel ezelőtt elkezdődött az Esztergom-Búbánatvölgybe tervezett Ökoház kivitelezése. A ház jelenleg szerkezet–kész állapotban van, a jövő héten a tervek szerint tető alá kerül az építmény.

A Borosházi Tamás építész által tervezett épület jelenlegi állapotában már mutatja az elkészülő ház formáját, ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel Egyesületünk Július 7-8-án nyílt napot szervez, amikor is a ház a megadott címen megtekinthető bárki számára.

A nyílt napon sor kerül egy látványos bemutatóra is, amelynek keretében szakmai partnerünk a Climatizer Plus Hungary Kft. elvégzi a falszigetelési munkákat. Ennek keretében a falszerkezet közé újrafelhasznált hulladék papírból készített szigetelőanyagot fújnak, amely kiváló hang és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A szigetelési rendszer kiválasztásakor is arra törekedtünk, hogy az ökoház minden elemében a környezetbarát megoldásokkal épüljön fel. Így az újrahasznosított papír alapú szigetelés mellett a szerkezetbe épülő falburkoló elemeket a besztercebányai Hofatex a.s. speciális szintetikus kötőanyagtól mentes, átszellőző faforgácslapjai adják.

Amennyiben megoldható volt, úgy törekedtünk a helyi vállalkozásokkal kapcsolatot építeni, így a tetőhéjazatot a helyi Eternit Kft. biztosítja azbesztmentes, újszerű szálcement technológiájával. Az egyes anyagok újrafelhasználásával előállított pala-elemek esztétikus és időtálló fedést biztosítanak az ökoház részére.

Ezeken túl az épület dőlésszöge, üvegfelületeinek elhelyezése a passzív napenergia hasznosítását szolgálják.

Az épületről készített képeket és a szigetelési bemutató előzetes képeit lásd a csatolt képfájlokban. Az ökoház címe: 2500 Esztergom, Zamárd utca

Bővebb általános információ: Műszaki információ a kivitelezésről

Szuhi Attila, kommunikációs-munkatárs Ledzényi András, projektvezető

Tel.:30/563-7749 Tel.:30/469-7448

e-mail: szuhia@t-online.hu e-mail:ekoku@invitel.hu

Háttérinformáció

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül a megye és az eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

(forrás)