Elsőfokú ítélet rágalmazás ügyben
2008. júl. 1.

<p>A mai napon [[Gulya István]]t első fokú ítéletével, dr. Csomor Sándor jegyző (magánvádló) sérelmére elkövetett rágalmazás miatt egy év próbára bocsátotta a Tatai Városi Bíróság.</p>

Ez azt jelenti , hogy a Bíróság megállapította Gulya elkövette a bűncselekményt, de a büntetés kiszabását elhalasztotta és ha egy éven belül nem követ el bűncselekményt akkor mellőzi is.

dr. Csomor Sándor jegyző reméli, hogy az ítélet másodfokon jogerőssé válik és ez visszatartja Gulya Istvánt attól , hogy folyamatosan mások személyiségi jogait sértse és ezért még pénzt is kapjon az Önkormányzattól.

" Btk. A próbára bocsátás 72. § (1) A bíróság a vétség, valamint a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendô bűntett miatt a büntetés kiszabását próbaidôre elhalaszthatja, ha alaposan feltehetô, hogy a büntetés célja így is elérhetô. (2)-(3) (4) Nem bocsátható próbára a többszörös visszaesô. (5) A próbaidô tartama egy évtôl három évig terjedhet; a tartamot években kell meghatározni. (6) A próbára bocsátott pártfogó felügyelet alá helyezhetô. Ha a próbára bocsátott visszaesô, pártfogó felügyelet alatt áll. 73. § (1) A próbaidô egy ízben, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható, ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait megszegi. (2) A próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni, ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi, vagy a próbaidô alatt elkövetett bűncselekmény miatt, valamint ha a próbaidô elôtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidô alatt elítélik. (3) A (2) bekezdés esetén kívül a próbaidô elteltével az elkövetô büntethetôsége megszűnik."

A hír a Helyreigazítás című cikkből lett átemelve.

(forrás)