Hőguta - ha kell, hűtsük háziállatunkat!
2008. jún. 29.

<p>A nyári hőségben a kutyák, macskák, vadászgörények, madarak nehezen tudják szinten tartani a hőháztartásukat - figyelmeztetnek a szakemberek. Az állatvédők azt javasolják, hogy a gazdik figyeljenek az intő jelekre, és ha kell, azonnal kezdjék meg az állat hűtését.</p>

Furcsán hangzik ugyan, de attól azonban mindenkit óva intenek, hogy hűtőszekrénybe tegyék a kedvencüket - erre itthon is volt már példa.

A kutyák testhőmérséklete állandó, körülbelül 38 fok, de mivel izzadni nem tudnak, csak lihegéssel csökkenthetik a testhőmérsékletüket. Ha ez sem elég, az állat gyakorlatilag menthetetlen, mert 43 foknál kicsapódik a szervezetéből a fehérje, és a kutya szövetei, a húsa szinte megfő. Ezért rendkívül fontos, hogy a gazdák időben felismerjék a hőguta tüneteit.

Ha az állat az oldalára dől, habzik a szája és az orra, erősen liheg, a bőre süt a forróságtól, esetleg görcsös rohamai vannak, a kutya hasánál azonnal meg kell kezdeni a hűtést. Ezt jégakkuval vagy mérsékelten hideg vízzel kell végezni és orvoshoz vinni az állatot.

Semmiképpen sem szabad azonban extrém hideget alkalmazni, vagyis tilos jéghideg vízbe tenni az állatot vagy éppen betenni a hűtőszekrénybe. Ez bármilyen abszurdnak is tűnik, volt már rá példa Magyarországon - mondta a Független Hírügynökségnek Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

Minden nyáron több házikedvenc pusztul el azért, mert autóban hagyták őket. A napon parkoló autó belsejében akár 60-90 fok is lehet, és a kissé lehúzott ablak nem elég a megfelelő szellőzéshez. Az sem megoldás, ha egy fa alatt áll meg valaki a kocsival, hiszen az idő múlásával az árnyék elmozdul, és a jármű ismét a tűző napra kerül. Az állatvédőket rendszeresen hívják segíteni olyan emberek, akik szívükön viselik a szerencsétlen állatok sorsát.

www.hirszerzo.hu