Mobiltelefon - szándékolatlan roaming, Esztergomban is figyelnünk kell!
2008. jún. 27.

<p>Kézi hálózatválasztással elkerülhető az országhatár menti hazai területeken esetleges szándékolatlan roaming (barangolás) - hívta fel mai sajtótájékoztatóján a figyelmet Takács Péter, az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK).</p>

Az NHH és a HFJK az idei turistaszezonra olyan térképet (116 "átmenetet" mértek be, 147 ezer mérőponttal) készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye ennek a természetes, de esetenként bosszúságot és felesleges kiadást okozó jelenségnek.

A szándékolatlan roaming olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak stb.

A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, „átlógnak” a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon – amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. Ez a szándékolatlan roaming, ami esetenként sokba kerülhet, hiszen roaming környezetben sokkal drágább telefonálni, SMS-t, MMS-t küldeni, vagy internetezni, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell.

Takács a nyári üdülőszezon kezdetén felhívta a figyelmet, a felesleges költségek elkerülése érdekében érdemes körültekintőnek lenni. Egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően SMS-ben tájékoztat a hálózatváltásról (erre célszerű azonnal reagálni!) és célszerű figyelni a telefon kijelzőjén megjelenő "aktív" szolgáltató nevét is. Ha ez nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roaming környezetben vagyunk. A jelenség kivédésének a legegyszerűbb módja, ha mobiltelefonunkat automatikusról időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, hiszen így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára.

A HFJK arra is rámutatott, amíg a mobil hívásfogadás Magyarországon ingyenes, az EU-n belül percenként 71 forintot kell ezért fizetni. Hasonló a helyzet az esetlegesen a határzónákban való mobil internet használat esetén: amíg ennek költsége a hazai szolgáltatóknál 100 kilobájtonként 0,1Ft, addig ez szándékolatlan roaming esetén (is)sokszorosába, akár 50-100 forintba is kerülhet (100 kB-ra vonatkoztatva).

Kérdésekre válaszolva Takács további információkkal is szolgált:


- az NHH HFJK általában számlapanaszok révén találkozik ezzel a problémával;
- a hatóságnak szándékában áll a honlapján található határterületi térképet állandóan frissíteni;


- a HFJK-hoz az utóbbi időkben beérkezett fogyasztói panaszok szignifikáns része a mobiltelefon használók szándékolatlan roamingjával kapcsolatos.

A szándékolatlan roaming jelenség előfordulását bemutató térkép az NHH (www.nhh.hu ) és a HFJK (www.hfjk.nhh.hu) honlapján érhető el.

forrás: hirek.prim.hu

(forrás)