A jövő hónaptól nyilvános előterjesztések?
Közélet
2008. jún. 15.

<p>Az elektronikus információ-szabadságáról szóló törvény (2005/XC. tv.) tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket az önkormányzatoknak folyamatosan, korlátozások nélkül és ingyen, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük az internetes honlapjukon.</p>

Ide tartoznak a jogszabály-előkészítéssel és jogalkotással kapcsolatos adatok, a képviselőtestületi szavazások eredményei, az ülések összefoglalói, valamint azt is fel kell tüntetni, hogyan véleményezhetik a terveket, döntéseket az állampolgárok. Ezek nagy része Esztergom város negyedmilliárdos költségvetésből készült honlapjáról hiányzik.

Azt nem mondhatja senki, hogy a törvényalkotó kevés időt hagyott volna a bevezetésre, hiszen e törvény rendelkezéseit a megyei önkormányzatok és az 50 000-nél nagyobb lakónépességű városok vonatkozásában 2007. január 1-jétől, az egyéb helyi önkormányzatok, továbbá az egyéb közfeladatot ellátó szervek vonatkozásában legkésőbb 2008. július 1-jétől kell alkalmazni.

Persze, érthető Meggyes Tamás azon igyekezete, amellyel időt és fáradságot nem kímélve távol tartotta a nyilvánosságtól például a testületi ülések előterjesztéseit. A több szem többet lát mondás jelentésével mindenki tisztában van, és érthető, ha ez a vezetés számára kínos, mert még előfordulhat, hogy az Isten adta nép beleszólna saját dolgainak alakulásába. Gondoljunk csak a zárt ülések magas arányára.

Esztergom tekintetében elmondhatjuk: bár a rendeletek és határozatok némi csúszással (ömlesztve) megjelennek a honlapon, a testületi ülések előterjesztései csak a képviselők számára elérhetőek a http://www.esztergom.hu:8080/eloterjesztesek/testuleti/ oldalon.

A közérdekű adatnak számító Üvegzseb oldal adatai is igencsak hiányosak, 2008-ból egy egész negyedévnyi adat hiányzik.

A Nonprofit Szektor Analízis Egyesület ( www.nosza.hu ) folyamatosan elemzi az önkormányzati honlapokat, ám a figyelmeztetésen túl nem sokat tehetnek, ugyanis a törvényből kimaradt a szankcionálás lehetősége.

Véleményem szerint az egyetlen lehetőségünk a minél nagyobb nyilvánosság kikényszerítésére a hiányosságok hangos szóvátétele.

Ezúton szólítom fel Meggyes Tamás polgármestert és Esztergom Város Képviselő-testületét, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Az elektronikus információ-szabadságáról szóló 2005. évi XC. törvény rendelkezéseit városunkban maradéktalanul betartsák.

(forrás)