Az Önkormányzat sajtóközleménye

Az Önkormányzat sajtóközleménye

2008. 06. 09. 10:07

Az Önkormányzat közleményt jutattott el a sajtó munkatársai számára a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. A sajtóközlemény szövegét változtatás nélkül közöljük.

Június 8-án, vasárnap a Lőrinc utca forgalmi rendjéről és a Széchenyi tér, a főtér forgalom elől történő elzárásáról tartottak népszavazást Esztergomban. Meggyes Tamás polgármester megköszönte mindenkinek, aki a szavazókörökben megjelent, hogy élt demokratikus jogaival.

A hasonló voksolások a közvetlen demokrácia legfontosabb eszközei. Ezért korábban a polgármester a képviselő-testülettel többször kezdeményezett népszavazást. Ezzel az eszközzel, illetve más, közvetlen véleménynyilvánításra épülő technikával a későbbiekben is élni kívánnak, hogy kikérjék az esztergomi emberek véleményét, és bevonják őket a döntéshozatalba.

A hétvégén tartott népszavazás érvénytelen volt, az emberek tizede sem (mindössze 9,15%-a) vett részt a 6,5 milliós költségű voksoláson. Bár a kiadás magasnak tűnik, de így legalább pontos képet kaphattunk arról, hogy a választópolgárok elfogadták az egyes ember számára többlet-utat jelentő forgalmi rendet, belátták, hogy ez a nagyobb közösségük érdeke. Az esztergomiak nem akarják főterüket kitenni az autóforgalomnak és belvárosukat az évente a Mária Valéria hídról érkező kétmillió gépkocsi terhelésének.

Sajnálatos, hogy a helyi közösség döntését megzavarni próbálta a 24 Óra című megyei napilap szombati kampánycsend-sértő cikke, amiről a Választási Bizottság határozatot is hozott.

Meggyes Tamás szerint a következő időszakban az önkormányzat legfontosabb feladata a március 9-i érvényes helyi népszavazáson elfogadott Gyarapodás Program-gyorsítás. Az érvényes szavazatok 68%-ával (8147 szavazattal) támogatott gyorsítás a közlekedés területén járda- és útépítéseket jelent, valamint a város elkerülő útjának, a Bánomi Áttörésnek a folytatását. Az út továbbépülése sokat javít a város közlekedhetőségén.

Törölt felhasználó

2008. 06. 10. 10:54

A kampánycsend sértést kötelező módon címlapon hozza a www.esztergom.hu

Kár, hogy a kapmánycsend sértést bejelentő nevét strategopolis tanulmány féle módosítással kivágták az irományból!

A Fidelitas helyi elnöke nem meri vállalni a nevét?

2008. 06. 09. 19:24

Így is van,kedves Breki!.

A GyP valóban tartalmas.Olvasmány. De ennél még mindig nem több!

Eszerint már rég áttörtünk a Bánomon,új körforgalmakban forgolódunk,és számos rendbetett utcán közlekedünk. Talán ez a tartalmas olvasmány annyi is marad.A töredékét látom csak cammogva megvalósulni.

Egy városban élünk mi egyáltalán?A korábbi népszavazáson meg az emberek a távoli vágyaikra adták voksaikat. Mindenki szeretné a jobbat. Én szavaztam volna a lottó ötösre is. Azt is olyan jól előkészítetten,megalapozva tudták volna tálalni. És annyira is tudták volna betartani.

2008. 06. 09. 15:32

Köszönöm!

2008. 06. 09. 15:21

Villy már megcsinálta:


View Larger Map

Törölt felhasználó

2008. 06. 09. 15:11

Érdekes lenne tudni, hogy a szavazókörzetek mennyire vannak közel az adott helyekhez. Talán kiderülne, mennyire érintettek az ott lakók az ügyben közvetlen és közvetve. Talán akkor nem az lenne a lényeg, hogy érvényes vagy érvénytelen, hanem azok akik ott élnek és azok akik a mindennapjuk során valamilyen formában akadályozva vannak, azok mit szeretnének. Valószinűleg a többiek akik nem mentek el szavazni, nem passzív nemmel szavaztak, hanem nagy részük nem érdekelt. A város vezetésnek figyelembe kéne vennie ezt.

2008. 06. 09. 14:15

Szerintem a GYP érdekes és tanúlságos olvasmány. Több fórumhelyet töltene ki TARTALOMMAL, mint sokan gondolnák. Néhány téma itt is megjelent, bár nem volt exponálva, hogy ez is a GYP-ből van. Egy szó mint száz. A GYP tartalmas olvasmány. Nem véletlenül kapott többséget a korábbi népszavazáson. És, hogy nem birka a nép - és erre Meggyes is jó ha figyel - az is bizonyítja, hogy a két kérdésre két választási sokaság jött elő. Miért?

Törölt felhasználó

2008. 06. 09. 14:09

Tegyük hozzá, hogy egyes internetes portálok is fennragasztottak néhány hírt, pedig nekik nincs közszolgálati szerepük. Valszeg nem olvasták a meggyesisták, vagy...? :)

2008. 06. 09. 14:06

Következetes lesz, mert nem ismeri a nép véleményét.

2008. 06. 09. 13:45

Bár ilyen szorgalmasak lettek volna a népszavazás előtt is.Akkor nem jelent meg sajtóközlemény,hogy a polgármester szerint üdvözölendő a részvétel.És megint előkerült nyúlként az önkormányzati cilinderből a Gyarapodás Programja.Én azt hittem,hogy 03.09 óta már gyorsítva gyarapszunk.Ám még mindig csak az elkövetkező időszak fontos feladataként említi M.T. a program megvalósítását.Mi történt ez alatt a napra kerek 3 hónap alatt?Mi változott a lassúhoz képest? Hol dübörgünk?Kedves Tamás!El fog kopni ez a jó kis mondat.2010-ig nem tart ki.UNALMAS.

Eredeti méret

2008. 06. 09. 12:54

Ha Meggyes következetes, nem állítja vissza a Lőrinc utcai egyirányúsítást, és beengedi a Széchenyi téren lakók autóit a saját garázsaikba... ha következetes...

Törölt felhasználó

2008. 06. 09. 12:18

Részletes eredmények

2008. 06. 09. 11:35

Pár idézet a Hídlapból:

"Március végén 24 738 levelet küldött ki az esztergomi önkormányzat, amelyben az esztergomi polgárok véleményét szondázták a tavaly nyár végén bevezetett forgalomszabályozással kapcsolatban.... Az ingyenesen visszaküldhető kérdőíveket ennek tükrében azonban meglepően kevesen, a megkérdezettek valamivel több mint kilenc százaléka küldte vissza..." 1.Kérdés: HÁNYAN JÖTTEK EL MOST SZAVAZNI (jelenleg is valamivel 9% felett) Tehát a kérdőívekete is kb. 2 200 ember küldte vissza és ugyebár kb. ennyien jöttek is el szavazni!

"A tavaly szintén vitatéma Széchenyi tér esetében ráadásul a válaszolók 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyetért a műemléki jelentőségű terület gépjárművek elől történt lezárásával, és mindössze 19 százalék engedné meg azt, hogy autók járjanak a főtéren...." 2. Kérdés: MENNYIEN KÜLDTÉK VISSZA AKKOR AKÉRDŐÍVET, AZZAL HOGY AZT MONDTÁK, NYISSÁK MEG A TERET? 420 körül! MOST MENNYIEN VOKSOLTAK IGENNEL A SZÉCHNYI TÉR MEGNYITÁSÁRA? 1 261 POLGÁR! A kérdőívekből hatlamas konzekvenciákat szűrt le a városvezetés és így 23 nappal a népszavazás előtt visszaállított pl. Lőrinc utcán a 2 irányúságát :)) Akkor tessék most is ennek megfelelően levonni a konzekvenciákat!!!

2008. 06. 09. 11:09

Az esztergomiak véleménye

Az önkormányzati kérdőívek arra vonatkoztak, hogy az esztergomi lakosok mit tartanak előnyösebbnek: a parkolóhely-vásárlást vagy bérlést. A beérkezett 1344 értékelhető válaszból 1294 a garázsok megvásárlása mellett szólt, a bérletet mindössze ötven válaszadó tartotta jobb üzletnek (96,28%–3,72%). A pontosság kedvéért: a megkérdezettek 5,43%-a válaszolt (ennél jóval kisebb, ezrelékes mintával országos közvélemény-kutatások készülnek). Így a válaszok alapján kialakuló képet joggal tekinthetjük Esztergom polgárai véleményének.

Ennek analógiájára:

Az esztergomiak véleménye.

A népszavazás arra vonatkozott, hogy az esztergomi lakosok engednék-e a téren lakók behajtását a garázsukba, és két irányban szeretnének-e közlekedni a Lőrinc utcán. A beérkezett 2201 érvényes szavazatból 1832 a kétirányúsítás és 1261 a behajtás mellett szólt, a kitiltást és az egyirányúsítást csak 369 és 940 választó tartotta jobbnak. A pontosság kedvéért: a megkérdezettek 9.1%-a válaszolt (ennél jóval kisebb, ezrelékes mintával országos közvélemény-kutatások készülnek). Így a válaszok alapján kialakuló képet joggal tekinthetjük Esztergom polgárai véleményének.

Törölt felhasználó

2008. 06. 09. 10:58

Két dolog:

"a választópolgárok elfogadták az egyes ember számára többlet-utat jelentő forgalmi rendet, belátták, hogy ez a nagyobb közösségük érdeke" - ez mit jelent, újra egyirányt?

"a helyi közösség döntését megzavarni próbálta a 24 Óra című megyei napilap szombati kampánycsend-sértő cikke" - a cikk tudósított arról, hogy népszavazás lesz, épp úgy mint a szintén szombaton megjelent Hídlap...