Nem építenek, házat vesznek
2007. máj. 17.

<p>Egy apartmanház megvásárlásával biztosítaná Komárom-Esztergom megye önkormányzata az esztergomi idősek otthonban történő ellátását - mondta Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke.</p>

Az elmúlt évben döntött úgy Esztergom városa, hogy a fenntartásában lévő idősek otthonának üzemeltetését átadja a megyének. Az épület - az egykori szegények háza - jelenleg nagyon rossz állapotban van, ahhoz, hogy alkalmas legyen a megfelelő szintű ellátásra, a felújítására több száz millió forintot kellene fordítani.

A megyei közgyűlés a megoldási lehetőségeket keresve rátalált egy magánbefektető által házi gondozás céljára épült apartmanházra, amelynek működtetéséről a tulajdonos le kíván mondani. Völner Pál elmondta: amennyiben a közigazgatási hivatal kiadja a működési engedélyt, a megye megvásárolja 3,6 millió forintért az építető cég tulajdon jogát, s átvállalja annak mintegy 270 millió forintos kötelezettségét.

Miután a cég a megye birtokába került, az önkormányzat összevonja az esztergomi otthont a fenntartásában működő pilismaróti otthonnal, majd átadja működtetésre az esztergomi kistérségi társulásnak. E lépést az indokolja: a kistérségi üzemeltetés esetén az állam magasabb normatív támogatást biztosít.

népszabadság

(forrás)