Nagy valószínűséggel érvénytelen a népszavazás

Nagy valószínűséggel érvénytelen a népszavazás

2008. 06. 08. 14:48

Vasárnap helyi kezdeményezésre népszavazást tartanak Esztergomban, mellyel a kezdeményezők két, az önkormányzat által tavaly ősszel elrendelt forgalmi korlátozást kívánnak megszüntetni.

A népszavazásra 13 óráig 1135-en mentek el, ez a szavazásra jogosult választópolgárok 4,5 százaléka.

15 órakor az részvétel 5,94% (1437 fő) volt.

Másfél órával az urnazárás előtt 1898 volt a megjelentek száma, ez a szavazásra jogosult választópolgárok 7,6 százaléka.

Közel 25 ezer választópolgárt vártak az urnákhoz (24 738); a szavazás érvényességéhez legalább 12 370 főnek meg kellett volna jelenni, az eredményességhez szükséges a leadott voksok egyszerű többsége, azaz legalább 6 186 szavazat.

2008. 06. 09. 10:59

Kevdves Kriszti! Azért sikerült ennyi aláírást gyűjteni, mert házhoz mentünk!!!! A plakátjainkat, melyeket felragasztgattunk letépdesték! Pár ember önszorgalomból, sosem tud annyi embert mozgosítani, mint az önkormányzat.... Mi nem postázgattunk senkinek semmilyen levelet, kérdőívet, mi kihordtunk jó pár szórólapot, kb. 5-6an az egész városban! Azonban Quod Dixi Dixit: az IGENEK GYŐZTEK!

2008. 06. 09. 9:48

Az aláírásgyűjtőíveket aláírták alig több mint 3000-en, a Lőrinc utcával kapcsolatosan 4140 érvényes aláírás volt. Akkor hogyan lehet, hogy még ennyien sem mentek el szavazni? Sőt, akik elmentek, azok között is volt jó néhány "ellenszavazat". Annyi embert sem tudtatok mozgósítani, amennyien aláírtak a kérdőíveket? Ez nem pénz kérdése, szerintem. Tudták egyáltalán anno, mit írtak alá? Biztos ez is a polgármester és a városvezetés hibája..... (vagy az időjárásé, vagy az embereké, vagy a tiétek, vagy......, adjak még ötleteket?)

2008. 06. 09. 9:12

Szió István! Szívesen elmondom szóban is természtesen, de az alábbi mondatod nem helytálló:

"A 29 szavazókörben este hét óráig mindössze 2214-en jelentek meg - mondta el a Független Hírügynökségnek a Polgármester Hivatal sajtófelelőse. Az önkormányzat egy korábbi felmérése szerint egyébként az itt élők nem támogatják a Széchenyi tér megnyitását, a Lőrinc utcát pedig már korábban kétirányúsították - tette hozzá Takács István. "

Az IGENEK nyertek, AZ EMBEREK TÁMOGATJÁK A SZÉCHENYI TÉR MEGNYITÁSÁT!Legalább kezdejen el Tamás a megegyezéssel próbálkozni (belépés időkorláttal)!

2008. 06. 09. 8:47

mek.oszk.hu Ennyi a véleményem. Magyarázom a bizonyítványom.

Eredeti méret

2008. 06. 09. 7:58

Ne keverd össze a dolgokat. Az egyik az, hogy nem óhajtok sem emelt fővel, sem pedig másképpen veszteni a helyi egyszemélyi diktatúra elleni küzdelemben. Mert hogy az van, azt Te magad is leírtad:

Elfogadta a Polgármester döntését.

A bizonyítványt meg Meggyesnek kell majd magyaráznia, amikor a helyi népszavazáson megjelentek által leadott igeneket nem veszi figyelembe. Mert lehet ugyan, hogy a szavazás érvénytelen volt, de attól még eredményes.

A Lőrinc utcára leadott szavazat 2201 érvényes szavazatból 1832 volt az igen, a Széchenyi térre leadott 2201 érvényes szavazatból 1261 volt az igen. Vagyis az első kérdésben elsöprő többséggel, a másikban kisebb aránnyal, de az igenek nyertek. És ha komolyan vesszük Meggyesnek az 59 kérdést tartalmazó kérdőívvel kapcsolatos állásfoglalását (azt is hasonlóan kevesen küldték vissza), továbbra is kétirányúnak kell maradnia a Lőrinc utcának, és a Széchenyi téren lakóknak biztosítani kell a behajtást a saját ingatlanukba.

Ilyen egyszerű ez, a többi meg valóban csak bla-bla-bla...

2008. 06. 08. 23:28

Semmi gond Ötvennyolcaska! Majd megtanultok emelt fővel veszíteni is előbb-utóbb. Most meg nyugodtan lehet magyarázni a bizonyítványt. Bla...bla...blaaaaaa

2008. 06. 08. 22:34

Mivel én is alanya voltam két, gyorsan egymás után következő telefonos közvéleménykutatásnak, érdekelne a végeredmény. Érdekelne még, a szavazatok megoszlása. Van már valami eredmény?

Eredeti méret

2008. 06. 08. 22:32

Látod, Csabi, ez a baj, amit Te most nyíltan ki is mondtál!

Elfogadta a Polgármester döntését.

A polgármesterét! Most Te is beismerted, hogy Esztergomban a képviselőtestület Fideszes többsége csak afféle bólogató János, a döntéseket meg úgyis Meggyes hozza meg egy személyben!

Meggyes logikája alapján egyébként az igenek győztek...

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 22:30

Ez is egyfajta válasz volt.

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 22:26

Mintha maga a Mester mondta volna :)

Amúgy a nép éppenséggel nem döntött: nem lett érvényes a népszavazás.

2008. 06. 08. 22:25

Azért nagyon elkeseredni nem kell! Jött, aki jött, szavazott, aki szavazott és mind a 2 kérdésben az IGENEK győztek!!! 2201 érvényes szevazatból a Széchenyi térre 1261-en szavaztak igennel, a Lőrinc u.-ra pedig ugyanennyi érvényes szavazatból 1892-en :)) Én ennek Örülök! Mindezt úgy sikerült elérni, h. az Önkormányzat egy fia szórólapon nem hirdette a népszavazást, mindezt úgy, h. voltak, akik értesítőt sem kaptak címűkre (legalábbis felháborodva ezt állították, amikor az urnához járultak), de szerencsére a névjegyzékben benne voltak :) Ha belegondoltok, h. a politikusok választáskor, országos népszavazásnál, milyen hatalmas összegeket költenek reklámokra, ösztönzésre, s itt pedig pénz nélkül, pár ember humán erőforrásának befektetésével ezt sikerült elérni, akkor szerintem nem szabad búslakodnunk! Sőt!!! Vagy csak arra gondoljatok, hogy hány kérdőívet küldtek vissza legutóbb a garázsokkal kapcsolatos mizériára. Ha jól emlékszem tán 1400 volt, s ebből 1100 a garázsvétel mellé állt. Mindezt úgy értelmezték a Kedves Irányítóink, hogy a többség mellettük áll, s ezért meg is vették a garázshelyeket. Akkor most én is a Szíves Irányítás figyelmébe ajánlanám, h. a többség azt szeretné, hogy a SZÉCHENYI TERET MEGNYISSÉK ÉS A LŐRINC UTCÁT SOSE ALAKÍTSÁK SÉTÁLÓUTCÁVÁ! :))))

2008. 06. 08. 22:23

A nép döntött. Elfogadta a Polgármester döntését. A többi: magyarázkodás. El kellene végre fogadni, hogy Meggyes Tamás a választott vezető Esztergomban, a döntéseivel a város meghatározó -csendes- többsége egyetért.

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 22:07

Higgyétek el, ha az a kérdés lett volna szavazásra feltéve, hogy Menjen vagy maradjon Meggyes? a Menjen magasan győzött volna!

Irigylem az optimizmusodat.... Mostantól kezdve én már semmin sem csodálkozom... Nem tudsz Dömösön valami olcsó ingatlant? Kiköltöznék oda, és ott lemerülve kibekkelném Meggyes Puci uralkodását ;)

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 22:02

Nem kell elkeseredni!

Tulajdonképpen csak Meggyes taktikája győzőtt. Megpróbálta kifogni a szelet a népszavazásból.

Előszöris nem merte az országos szavazással egy időpontra tenni a civil kezdeményezést, hiszen akkor tutira érvényes lett volna a szavazás.

Másodszor: a Lőrinc utca kétirányúsága is azért lett visszaállítva, hogy a népszavazás érdektelenné váljon a nagy többség számára, hiszen a Széchenyi tér problémája annyira nem mozgatta meg az embereket.

Tehát a két feltett kérdésből az egyik szinte okafogyottá vált, igy alacsony maradt a részvétel.

Higgyétek el, ha az a kérdés lett volna szavazásra feltéve, hogy Menjen vagy maradjon Meggyes? a Menjen magasan győzött volna!

Miből gondolom ezt? Talán emlékeztek arra, hogy nem is olyan rég újra volt egy közvéleménykutatás. Ennek az eredményeit valahogy nem igazán reklámozták sehol. Nem is hivatkozik rá senki.

Mi benne az érdekes?

Hallomásból tudom: míg a Fidesz szimpátia magas a városunkban, addig Meggyes támogatottsága sosem látott mélypontot ért el!

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 19:56

Tényleg nagyon kevesen jöttek el( városházán a 13-ban 199 fő). Sokat dolgoztunk, hiába. Egy ideig biztos nem leszek képes az esztergomiakért bármit is tenni.

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 19:14

A rendes promo-ról:

Az úriember, nagy vehemenciával tépkedte szombaton a népszavazásra felhívó plakátokat, majd amikor - elég ingerülten - megkérdeztem mit csinál, még oda is jött bemutatkozni!

Köszönjük neki is!

2008. 06. 08. 19:09

Sztem nagyon hianyzott vmi rendes promo neki. Mondjuk az onkormanyzatnak nem volt erdekeben... :) Mindenesetre en el akartam menni, es ha a szomszed nem megy el, es nem szol utana, hogy ma van, en siman elfelejtettem volna. Igy viszont nem, ugyhogy elmentem. De sztem nagyon sokan lehettek hozzam hasonloan. A masik meg ket dolog:
-a Lorinc utca formailag ma ugy muxik, ahogy azt a szavazason igennel elerhetnenk elvileg. Bar ez nem az a forma, amit gondolom annak idejen az alairast gyujtok szorgalmaztak, de a kerdesnek megfelel, tehat elvileg az igennek semmi ertelme. Ha jol tippelek, ez egy masik forumon mar ki lett beszelve
-A Szechenyi-teres kerdessel ebben a formaban nem ertettem egyet. Ugyan Igen-el szavaztam ra, mert figyelembe vettem, hogy nem csak a kerdesrol szol a kerdes, de ha azt mondtam volna, hogy konkretan a kerdesre kell igennel/nemmel valaszolni, en siman behuztam volna a nemet. Azt mondom, hogy azzal egyetertek, hogy emberektol csak ugy ne vehessek el a parkolasi lehetoseget, tehat ha nem fernek az ujitas miatt a garazsukhoz, akkor vagy kapjanak helyette parkolohelyeket a most epulo Erzsebet-haz melygarazsaban, vagy legyen lehetoseguk behajtani a terre, de csak a garazsba be/ki allas idejere. Ezzel szemben a kerdes nekem azt mondta, legyen joguk ejjel/nappal behajtani a terre mint celforgalom. Ebbol sztem az lenne, hogy az osszes ott lako szepen behajtana a ter kozepere, es ott parkolgatna, ossze-vissza lennenek autok a teren. Ez pedig szamomra elfogadhatatlan, ha mar ennyit koltottunk a ter felujitasara, ne ronditsak el ossze-vissza parkolgato autok.

Norbi :) ///

Eredeti méret

2008. 06. 08. 18:35

Ezek után már bármit meg lehet tenni velünk :(

2008. 06. 08. 18:22

én 22 kilométert utaztam a két "IGEN" érdekében. Erre tényleg kiderül hogy feleslegesen? Urak, mi lehet az oka a távolmaradásnak? Az időjárás?

Lehet, hogy csak a 12 és 13-as körzetben kellett volna szavazást kiírni (ez persze hülyeség), vagy egyszerűen lehetővé tenni a behajtást és az áthajtást.

Törölt felhasználó

2008. 06. 08. 18:07

17.30 - 1898 - 7,6 %