Esztergom: Helyi népszavazás június 8-án
2008. jún. 6.

<p>Vasárnap helyi kezdeményezésre népszavazást tartanak a városban, mellyel a kezdeményezők két, az önkormányzat által tavaly ősszel elrendelt forgalmi korlátozást kívánnak megszüntetni.</p>

A város főterére, a Széchenyi térre két éve tilos behajtani, az ott élők fizették a garázsadót, de autótárolásra nem használhatják a saját ingatlanjukat. A térről ugyanazzal az elektromos kisautóval vitték el a szemeteszsákokat, mint amelyik a cukrászdába hozta a süteményt, amíg a tulajdonos el nem költöztette a boltot.

A tér egyébként éppen emiatt gyakorlatilag halott. A népszavazás másik kérdése a Lőrinc utca egyirányúsításának megszüntetése. A rendelkezés miatt autóval 2-3 kilométeres kerülőre kényszerülnek a környék lakói, a két iskolát felkeresők és az élményfürdő látogatói. Jelenleg a Szlovákia felől érkezők is hatalmasat kerülnek; a népszavazás ezt a kérdést nem érinti.

Közel 25 ezer választópolgárt várnak az urnákhoz (24 738); a szavazás érvényességéhez legalább 12 370 főnek meg kell jelenni, az eredményességhez szükséges a leadott voksok egyszerű többsége, azaz legalább 6 186 szavazat.

(forrás: www.kemma.hu)

(forrás)