Az új esztergomi kisautóról
Gazdaság
2007. máj. 14.

<p>Az esztergomi Splasht a szeptemberi frankfurti Nemzetközi Autókiállításon mutatják be először, bár az alapjait képző tanulmányt már láthattuk Genfben. A Splash háromféle motorral készül, valamennyi széndioxid-kibocsátása 140 gramm/kilométer alatt marad.</p>

A Splashtől várja a Suzuki európai piaci részesedésének további bővülését a gyorsan növekvő kisautó-szegmensben. A sokoldalú kompakt autóban a Suzuki egyesíti a Swift sportos tulajdonságait mindazzal a fölhalmozott technológiai tudással, amit a japán vállalat a világ legnagyobb kisautógyártójaként szerzett. A Splash egy vadonatúj koncepciót testesít meg: az igényes európai vásárlók elvárásainak megfelelően tágas, ugyanakkor kompakt benyomást tesz, formatervezése modern és aerodinamikus. A biztonsági berendezések megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak: a Splasht hat légzsákkal és elektronikus menet-stabilizátorral szerelték fel. A Splash a Swift alvázára épül, de karosszériája magasabb (1,6 méter), mint ahogyan ebben a járműosztályban megszokott. A 3,7 méteres hossznak és az 1,7 méteres szélességnek köszönhetően bőséges a helykínálat.

A Splash világpremierjét a szeptember 13-23. között a Frankfurti Nemzetközi Autókiállításon tartják. Értékesítése 2008 tavaszán kezdődik. A Splasht háromféle motorral gyártják majd. A kisebbik benzines motor 1 literes, 12 szelepes, a gyári adatok szerint 65 lóerő (48 kW) teljesítményű lesz. Az 1,2 literes, 16 szelepes nagyobbik benzinmotor 86 lóerő (63 kW) leadására képes. Mindkét benzines motorra igaz, hogy kis súrlódási veszteségüknek és lapos nyomatékgörbéjüknek köszönhetően már az egy-két ezres fordulatszám-tartományban is megfelelő erőt adnak le, mindeközben az üzemanyag-fogyasztásuk és a széndioxid-kibocsátásuk alacsony marad. A dízelrajongók a már ismert és bevált 1,3 literes 16 szelepes 75 lóerős (55 kW) teljesítményű aggregátot választhatják, kívánságra részecskeszűrővel is. A tervek szerint a Suzuki évente 60 ezer Splasht értékesít a jövőben Európában. Az autót a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában gyártják majd.


-HVG.hu-

(forrás)