Esztergom polgármestere a törvények felett áll?
Közélet
2008. jún. 2.

<p><span style="color:orange"><b>egominfo | </b></span>Winkfein Csaba országgyűlési képviselő azonnali kérdést intézett június 2-án a Parlamentben az igazságügyi és rendészeti miniszterhez.<br/> <span style="color:maroon"><b>A szó szerinti jegyzőkönyv.</b></span></p>

A képviselő kérdése, és a az államtitkártól kapott válasz jegyzőkönyve

ELNÖK: Winkfein Csaba, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az igazságügyi és rendészeti miniszternek: "Esztergom polgármestere a törvények felett áll?" címmel. A kérdésre, ha jól látom, Juhász Gábor államtitkár úr válaszol a miniszter úr halaszthatatlan közfeladat-ellátása miatt, legalábbis ezt jelezte. Kérdezem önt, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét. (Winkfein Csaba: Igen.) Igen. Öné a szó, képviselő úr.

WINKFEIN CSABA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az esztergomi képviselő-testületi ülésen többször kaptunk olyan anyagot, amelyben az olvasható, hogy több bíróság kimondta már első, illetve jogerősen másodfokon, hogy dr. Csomor Sándort eredeti munkakörébe, azaz jegyzői állásába vissza kell helyezni. Ha jól tudom, az esztergomi önkormányzatot, mivel ezt nem hajtotta végre, egyszer már 200 ezer forintra, majd a másodfokú bíróság 2008. április 29-i döntése alapján második alkalommal jogerősen 500 ezer forintra bírságolta meg, és a fokozatosság elvét betartva kilátásba helyezte egyrészt a jogi személy vezetőjével szembeni pénzbírság kiszabását, azaz a polgármesterrel szembeni pénzbírság kiszabását, másrészt a rendőrség közreműködésével történő kikényszerítését is a döntés végrehajtásának.

A 2008. május 22-i esztergomi képviselő-testületi ülésen kaptuk meg, mint helyi képviselők a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság legutóbbi, 2008. április 29-i végrehajtási eljárási végzését, amire a kérdéseimet alapozom. Azaz kérdezem a tisztelt miniszter urat, van-e lehetősége Esztergom fideszes polgármesterének, hogy ezeket a bírósági végzéseket ne vegye figyelembe, ne vegye tudomásul. Megteheti-e, hogy a továbbiakban sem helyezi vissza dr. Csomor Sándor jegyzőt az állásába? Hogyan lehet ma Magyarországon érvényt szerezni bírósági döntéseknek? Milyen lépéseket kell még megtennie a jegyzőnek, hogy elfoglalhassa a hivatalát? A polgármester korlátlanul költheti-e a város pénzét ilyen ügyekre? Mennyi időnek kell még eltelnie, hogy ez az ügy befejeződjön, és ha vége lesz, akkor igaz-e, hogy Esztergomnak két jegyzője lesz? Várom megtisztelő válaszát.

ELNÖK: A kérdésre Juhász Gábor államtitkár úr fog válaszolni.

JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! A konkrét ügy ismerete nélkül is azt válaszolhatom, hogy az igazságszolgáltatás, a gyakorló bíróságok jogerős határozatai mindenki számára kötelező érvénnyel bírnak; ismétlem: mindenki számára. A jogerős ítéletben már elbírált jog vitássá nem tehető, illetve az abban foglalt kötelezettségek végrehajtandóak az önkéntes teljesítés elmaradása esetén, akár állami kényszer segítségével is. Ez alól csak az az eset képez kivételt, ha a rendkívüli jogorvoslati eljárás során a végrehajtási eljárást a bíróság kifejezetten erre vonatkozó döntésével felfüggeszti.

Különös jelentőséggel és üzenettel bír ez azon szervek, így az önkormányzatok esetében, amelyek az állampolgárok számára a jogkövetésben példát adni kötelesek, illetve a hatáskörükbe utalt hatósági ügyekben az ügyfelektől amúgy jogkövetést és önkéntes teljesítést várnak el. Az önkéntes teljesítés elmaradásakor, függetlenül a kötelezett személyétől - még egyszer hangsúlyozom, függetlenül a kötelezett személyétől -, állami kényszerrel a végrehajtás útján juttathatók érvényre a bírósági döntésben foglaltak. A képviselő úr által elmondottak szerint az ügyben a végrehajtás elrendelése megtörtént. Amennyiben egy meghatározott cselekmény végrehajtása tárgya az eljárásnak, úgy a bíróság határozza meg az adott ügy körülményeit mérlegelve a cselekmény kikényszerítésének leghatékonyabb módját. Ez az ügy jellegétől függően többféle lehet, többek között a kötelezettel szemben pénzbírság szabható ki. Mivel a jogi személyek esetében az önkéntes teljesítés elmaradása fokozottan veti fel a jogi személy vezetőjének, így különösen a helyi közösség szempontjából kiemelt pozíciót betöltő polgármesternek a felelősségét, a törvény lehetővé teszi vele szemben is a pénzbírság alkalmazását. Én nagyon bízom benne, hogy előbb-utóbb ezt ő maga is észreveszi.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti Winkfein Csaba képviselő urat.

WINKFEIN CSABA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Először is köszönöm szépen a válaszát. Ebből elég világos volt számomra, hogy ebben az ügyben is nagyon fontos, ha a kötelezett - itt az esztergomi önkormányzat és annak polgármestere - jogkövető magatartást tanúsít, és így az ügy gyorsabban lezárható, és utána nem lehet kettő jegyzője Esztergomnak. Továbbá az államtitkár úr válaszából az is kiderült számomra, hogy az utóbb kinevezett esztergomi jegyző jogviszonya tekintetében az önkormányzatnak a szükséges jogszabályi intézkedéseket meg kell tennie, azaz ha jól értem, meg kell szüntetni az utóbb kinevezett jegyző munkaviszonyát, és így teljes egészében megoldható az esztergomi jegyző ügye.

Köszönöm szépen még egyszer a válaszát. (Taps az MSZP soraiból. - Közbeszólás a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti az államtitkár urat is - élni kíván vele. Parancsoljon!

JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! Én úgy látom, önöknek ott Esztergomban viszonylag sok pénzük van arra, hogy nem egészen jogszerű döntéseket aztán utána bírsággal honoráljanak. Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy az ügy akkor ér véget, ha - ahogy ön mondta - a polgármester tudomásul veszi végre a jogerős ítéletben foglaltakat. Ez természetesen azt is jelenti, hogy nem lesz két jegyzőjük, most sincsen két jegyzőjük, és mondjuk így, a másodjára kinevezett jegyző kérdésében az önkormányzatnak meg kell tennie a szükséges jogszabályi intézkedéseket. Remélem, ez mielőbb megtörténik, és amennyire én a pletykákból ismerem, azon meglehetősen hangos, ámde a városban nagyon ismert és népszerű dolgok, amelyek szoktak történni például a jegyzők között, végre egyszer és mindenkorra lerendeződnek és nyugvópontra kerülnek.

Köszönöm szépen.

www.egominfo.hu

(forrás)