Vinum primatis - Esztergom újra magasba emeli a zászlót
Kultúra
2007. máj. 8.

<p>Gondolatok az egyház szolgálatának mibenlétéről a bor okán. Egy nagy „come back” kezdetén, de mindenképpen egy hosszú út végén tartott sajtótájékoztatót Erdő Péter esztergom-budapesti érsek és Tarsoly Csaba a Questor csoport elnök-vezérigazgatója.</p>

Az esztergomi érsekeknek hajdan hatalmas és kiterjedt szőlőbirtokaik voltak szerte a Kárpát-medencében. Messzeföldön híres, jó borászok igazgatták ezeket, s a hozzájuk tartozó pincéket. Mostani történetünk fonalát mégis onnan gombolyíthatnánk, hogy amikor bejöttek a szovjet csapatok, üzenetet küldtek az esztergomi érseknek, mikorra ürítse ki a Nagyszemináriumot és a hozzátartozó épületegyüttest. Ezután sok minden volt itt, utóvégre a Dél hadseregcsoport kórháza. Akkoriban sok mindent meséltek Esztergomban: megesett, hogy a tetőt lefútta egy nagyobb szél és a műemlékvédelemnek úgy kellett körbeugrálnia a CA (Szovjetszkaja Armija) illetékeseit, hogy visszatehessék saját költségen a tetőt. Mesélték, hogy az egyik emeletet lefalazták és latrina gyűjtőtartálynak – vagy hogy kell mondani – használták.

Aztán amikor elmentek a szovjetek, megint üzenetet hagytak, hogy lehet visszajönni – még azzal sem fárasztották magukat, hogy a telekkönyvben átírják a tulajdonost. Szóval katolikusék látták vendégül a vereseket. Egomban mesélték azt is, hogy amidőn hazatolták az utolsó harckocsit is egy „vegyimentesítő” szakember vadiúj saválló csizmáját eloldotta valamely otthagyott kétes eredetű folt. Egyszóval a kivonulás után infernális állapotok maradtak a hódítók után.

És most jött az Egyház: neki kellett a nemzeti kulturális örökség részét képező komplexumot visszahozni az életbe. Tenni ezt úgy, hogy az állam által előírt kötelezettségeknek eleget tegyen, műemlékvédelemtől a közérdeklődésre számon tartó gyűjtemények kezeléséig. Azok a birtokok, azok az üzleti vállalkozások, azok az anyagi lehetőségek, amelyek birtokában egykoron az épületeket létrehozták és működtették már régóta nincsenek sehol.

Pénz nélkül pedig nem lehet építkezni. Így aztán a Főegyházmegye hívei segítségével összegyűjtötte a felújításra való nagy részét, amihez némi uniós pénzt is sikerült pályázni. A felújítás lépésről lépésre haladt, és végül elkészült a Nagyszemináriumból a modern kor minden szükséges technikai vívmányával és kütyüjével felszerelt Szent Adalbert konferenciaközpont. Itt kapott többek között helyet az Érseki Levéltár, amelynek megnyitását nem csak a magyar, de a szlovák történész szakma is kitörő lelkesedéssel fogadta.

Ez után a Sötét kapuból – ez az az alagút, amely a Bazilika homlokzatához vezető „plató” alatt a várost köti össze a konferenciaközponttal – nyíló Prímás pince felújítása következett. Erre azonban már egy jelentős kulturális és egy nagyon komoly üzleti vállalkozást kíván alapozni az egyházmegye. Olyan vállalkozást, ami egyszerre hasznosítja a saját morális tőkéjét és ingatlan vagyonát, s egyszersmind a magyarság, a nemzet, a társadalom, avagy a gazdaság – kinek-kinek világlátása szerint – szolgálatába állítja mindezeket.

Ezért hívta életre Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Prímási Borrendet. A bíboros – mint elmondotta – a testület céljául a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárását és bemutatását tűzte, s emellett a minőségi bortermelés elkötelezett támogatását, a kulturált borfogyasztás terjesztését.

A Prímási Borrend továbbá a „Vinum Primatis” márkanév alatt olyan borválogatás forgalmazását fogja segíteni, mely a magyar minőségi borászat legszebb tételeiből kerül ki. Ezért a Borrend olyan együttműködést kezdeményez a magyar borászokkal, a pincészetek tulajdonosaival és a szakmai civil szervezetekkel, amely a magyar bor hazai és külföldi reputációját az őt megillető helyre segíti vissza.

A Prímási Borrendet társadalmi szervezetként, egyesületként alapították. A bíboros 12 tagot hívott meg a testületbe. Íme a lista:

Julius Janus, érsek, apostoli nuncius Baldauf László, a CBA elnöke Dr. Béres József, a Béres Zrt. Elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója Dr. Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola nyugalmazott főigazgatója Demján Sándor, a TriGránit Zrt. elnöke báró Gelsey Vilmos, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatótanácsának elnöke Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke Dr. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke Dr. Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Zrt. vezérigazgatója Tarsoly Csaba, a QUAESTOR Zrt. elnök-vezérigazgatója Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Tarsoly Csaba a QUAESTOR csoport elnök-vezérigazgatója bemutatta az újonnan alakult céget, a Vinum Primatis Borászati Zrt-t. A cégben a QUAESTOR és az INCORONATA, a Mátyás-templom Kulturális Központja 50-50 százalékban tulajdonos. Az új cég tevékenysége a Vinum Primatis márkajelzésű borok forgalmazása, valamint a Prímási Borrend működési hátterének biztosítása. Kiemelkedő szerepet kell vállalnia, továbbá a bíboros által meghatározott borászati célok megvalósításában.

Az első két bor, mely - neves szakemberek döntése alapján – a „Vinum Primatis” címet viselheti két gyönyörűség: Tokaji 6 puttonyos Aszú, 2003, Béres Szőlőbirtok, Erdőbénye, Lőcse dűlő. Egri Cabernet Franc, 2000, Vincze Béla

A vállalkozás bevételeit az Egyház a Szent Adalbert központ működtetésére, deficitjének „kipótlására” fordítja. Az általa a közért elvégzett munkáját az állam meglehetősen hiányosan finanszírozza – amellett, hogy szabályozni azért szabályozza. Szigorúan.

Kívánom mindannyiunknak, akik szeretjük a jó bort, és szeretnénk magyar borászok sikereinek tapsolni, hogy járjon sikerrel ez a vállalkozás, amelynek zászlaját Esztergom emeli magasba.

GONDOLA.HU

(eközben elindult a http://www.vinumprimatis.hu - Villy)

(forrás)