1. pont: Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését
Közélet
2008. máj. 28.

<p>160 évvel ezelőtt került kinyomtatásra a Tizenkét pont. A címben idézett kívánság a legelső volt a felsorolt 12 közt. Többen hangoztatták ezt azóta, főképpen azokban az időkben amikor országunk demokrácia deficitben szenvedett. Aztán azt hittük, hogy ez már csak a történelemkönyvek lapjairól köszönhet vissza ránk, de Esztergom még 2008-ban is képes meglepetéseket okozni.</p>

2008. áprilisában Knapp János Pál alpolgármester felvetette az ETV egyik műsorában, hogy az "Utálgom jellegű" honlapokat valakinek szabályoznia kellene. Utoljára ez a felvetés (mármint az interneten megjelenő tartalmak szabályozása) Körmendy Ékes Juditnak jutott az eszébe, aztán szépen bele is bukott a kezdeményezésbe.

Azt hittük ez már a legalja annak, amit a demokrácia és a szólás szabadsága ellen meg lehet tenni, de Esztergom egy különleges helyzetű város. Polgármesterünk minden demokratikus értékrendet megcsúfoló szabályozási javaslattal rukkolt elő a legutóbbi testületi ülésen: korlátok közé kell szorítani a város önkormányzati képviselőinek megszólalási lehetőségét a város ingyenesen terjesztett hetilapjában, a Hídlapban. A döntés május 29-re maradt.

Meggyesnek nem ez az első próbálkozása a szólásszabadság megnyirbálására. Azont túl, hogy a számára kellemetlen felszólalóktól rendszeresen megvonja a szót a testületi üléseken, emlékezhetünk arra is, hogy az első Istvános botrány idején megtiltotta a nyilatkozattételt az önkormányzati intézmények dolgozóinak.

A jelenlegi szabályozási javaslat első lépéseként kétfele osztja a testületet: a Fidesz-KDNP frakció és mindenki más. Ezek alapján már világosabb, hogy kiket nevezhetett a házának felgyújtásakor ellenzéknek.

Egy lapszámban képviselő-testületi oldalanként (egyik oldal a polgári frakció 13 tagja, a másik oldal a többi 10 képviselő) maximum 2-2 cikk jelenjen meg azonos terjedelemben úgy, hogy amennyiben az egyik képviselői oldalról nincs vagy csak egy írás lenne, akkor a másik képviselői oldalról maximum csak két cikk jelenjen meg. A rovat összeállításánál a főszerkesztő részesítse előnyben azokat a cikkeket, amelyek jobban kapcsolódnak a képviselő-testületi ülésekhez, illetve azokat a cikkírókat, akiknek eddig kevesebb írása jelent meg.

Egy képviselő – a rovatban a 2007. augusztus 18-ától leközölt cikkeit is beleszámítva – maximum 10 alkalommal jelentetheti meg írását.

A képviselő a megnyilatkozási lehetőségét átadhatja egy másik képviselőnek. A főszerkesztőnek gondoskodnia kell arról, hogy az átadás ténye, az átadó és az átvevő képviselő neve a rovatban megjelenjen.

A szabályozás jellegéből egyértelműen látszik az, hogy kinek (kiknek) a szájára akar Meggyes lakatot tenni. Nem véletlenül lett a Városháza erkélyére a pallos felszerelve!

A teljes előterjesztés elolvasható a http://www.metaprime.hu/users/ask/cenzura.pdf címen.

(forrás)