Az esztergomi MSZP frakció sajtóközleménye
2008. máj. 27.

<p>Az esztergomi MSZP frakció sajtóközleménye a május 22-ei testületi üléssel kapcsolatban.</p>

Az esztergomi Városházán uralkodó anarchiát és diktatúrát egyaránt mutatják a Képviselő-testületi ülés körülményei. A 18 órára összehívott ülés 18 óra 45 perckor kezdődik el, de az előterjesztést még így is az ülés elején fénymásolják. Több előterjesztés az ülés előtt kerül fel a honlapra, így nincs érdemi lehetősége a képviselőnek felkészülnie.

A közel 4 órában tárgyalt, a mélygarázzsal kapcsolatos vitában a polgármester és a Fidesz többsége semmi olyan érvet nem tudott felhozni, amely megváltoztatta volna döntésünket a mélygarázs ügyben. Az ezzel kapcsolatos városvezetői elképzelésekkel a szocialista frakció az elmúlt időszakban sem, és azóta se ért egyet.

Elismerjük, hogy szükség van a városban parkolóhelyek kialakítására, de az a véleményünk, hogy nem ebben a formában. Nem értünk egyet azzal, hogy béreljük, és azzal se, hogy vegyük meg a parkolóhelyeket. Az a véleményünk, hogy ezt a problémát vállalkozói alapon meg lehet oldani, és nem kell rá közpénzt fordítani, különösen nem hitelből. Egyébként pedig meggyőződésünk, hogy 1,6 milliárd forint kifizetéséhez közbeszereztetni kellett volna a beruházást.

Mélyen elítéljük a polgármester, a jegyző és a Fidesz képviselők mérhetetlenül sok kárt okozó döntéseit, és intézkedéseit dr. Csomor Sándor jegyző ügyében. A sok tízmillió forintos kárt okozó döntéssorozat nem méltó egy városhoz.

Milyen joggal vár el a városvezetés jogkövető magatartást az esztergomiaktól, miközben ország-világ előtt nyilvánvalóan nem tesznek eleget bírósági döntéseknek. A testületi ülésen kialakult incidens (botrányos körülmények között 2 testőr közreműködésével akarták kivezetni dr. Csomor Sándort a nyílt ülésen), pedig újabb szégyenfolt Esztergom arculatán, melynek egyértelmű felelősének Meggyes Tamást tartjuk. Winkfein Csaba képviselő ez ügyben kérdést szeretett volna intézni a polgármesterhez, de erre nem kapott lehetőséget, így máshol kell majd ezt megtennie.

Egyértelműen az országgyűlési választásokra való Fidesz kampány elindításának az intézkedései közé soroljuk a Fidesz frakció azon döntését, mely szerint a Hídlap terjesztése kiterjed Esztergom és Esztergom-Kertváros mellett Pilismarót, Dorog, Párkány, Tát, Tokod, Nyergesújfalu területére is. A bekerülési 49 millió Ft-os költség véleményünk szerint a közpénz pártpolitikai célra való felhasználása.

Nem fogadtuk el a gazdasági társaságok éves mérlegéről szóló beszámolókat, mert a veszteséges cégek azt mutatják, hogy a közpénzek pazarlása folyik ezen a területen is.

Nem szavaztuk meg Meggyes Tamás, és ezzel együtt a két alpolgármester jutalmát, mert megítélésünk szerint a város adósságállománya, a vezetés stílusa, a rossz irányú városfejlesztés mind azt mutatják, hogy a város vezetése nem jó gazdája Esztergomnak. Winkfein Csaba az interpelláció, kérdések napirend keretében javasolta, hogy a megjelent kerékpárút pályázatok keretében Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti szakaszra pályázzon a város.

(forrás)